Elpriser med afgift

Indholdsfortegnelse

Opdateret 7. september 2022

Stigende elpriser betyder at elafgiften udgør en mindre del af den samlede elregning

I takt med at elprisen er steget voldsomt i 2022, betyder det at den rene elpris nu fylder mere på på den samlede elregning end afgifter. Tidligere var det omvendt, men dette kan du læse meget mere om længere nede på siden

Hvordan er elprisen sammensat? I september 2022 forholder det sig sådan, at den rene elpris nu udgør 57% på den samlede elregning. Dette var tidligere kun 14%, hvorimod diverse afgifter bestod af 47%. Nu er afgifterne kun 13% af den samlede elregning. Moms på el udgør 20% i 2022.

Du kan se den samlede fordeling af elprisen med elafgift 2022 i det opdateret diagram til højre. Derudover kan under se hvor meget elpriser og afgifter udgjorde tidligere. 

Alt afhængigt af hvordan elpriserne udvikler sig i resten af 2022, og hvilke tiltag som bliver indført af regeringen, vil elprisen og afgifter fylde mere eller mindre på den samlede regning.

Husk du altid kan sammenligne akutelle el priser inkl. afgifter ved at klikke nedenfor. 

Udgivet 11. juni 2021 

På din elregning vil du se, at du ikke kun betaler for dit faktiske forbrug af el. En stor del af din elpris er afgifter, moms og betaling for transport af strømmen. Faktisk dækker de poster op til 86 procent af din samlede elregning. Så hvad består elprisen af? Vi giver dig overblikket her.

Sådan er elprisen sammensat

Langt de fleste danskere er naturligvis interesserede i at have så lav en elregning som muligt. Derfor kan det også være fornuftigt at holde godt øje med elregningen og undersøge, om andre elselskaber har bedre elpriser i 2022. Men vidste du, at det ikke er prisen pr. kWh, som du betaler mest for?

Afgifter står for 47% af den samlede elpris

Hvor meget er er afgiften på el? Afgifter på el udgør omkring 47 procent af din samlede elpris. Det er afgifter til staten, som du ikke kan komme udenom, og som er ens for alle forbrugere, uanset hvilket elselskab du er tilknyttet.

Det samme gælder for moms, som er en skat til staten, og som gælder for alle danskere – du betaler altid 20 procent af elprisen i moms.
Sidst men ikke mindst skal du også betale for at få strømmen transporteret til din bolig. Det udgør cirka 19 procent af din betaling for el. Heller ikke denne post kan du forhandle med dit elselskab eller dit netselskab, som leverer strømmen.

De resterende 14 procent af din elregning er dit faktiske forbrug af kWh inkl. prisen for abonnement hos dit elselskab. Det er den pris, som du rent faktisk kan forhandle, og som du skal bruge til sammenligning, hvis du kigger efter et nyt elselskab.

Derfor giver det ikke særlig meget mening at kigge på elpris med alle afgifter, når du sammenligner. 

Fakta om elpris inkl. afgifter

Uanset hvilket elselskab eller hvilket netselskab du har, så vil du på regningen stifte bekendtskab med opkrævning for el, transport og afgifter. Herunder giver vi dig et nærmere indblik i, hvad de enkelte udgifter består af, og hvad dine penge går til.

Det valgte elprodukt

I Danmark kan du frit vælge, hvilket elselskab du vil have. Det er en fordel for dig som forbruger, fordi elselskaberne har forskellige elpriser og abonnementspriser. Du har derfor gode muligheder for at finde det bedste og billigste elprodukt til dit behov. Prisen for dit faktiske forbrug af el udregnes ved, at elselskabet aflæser, hvor meget el du har brugt i betalingsperioden og ganger med elselskabets pris pr. kWh. Som tidligere nævnt er prisen for forbruget af el blot omkring en syvendedel af den samlede opkrævning for el.

Sådan sammenligner du elpriser inkl. afgifter

Når du sammenligner kWh-priser med andre elselskaber, så kan det være en rigtig god idé at kigge på den samlede kWh-pris inkl. afgifter. Hvis elselskabet eksempelvis oplyser, at deres faste kWh-pris er på 0,85 kroner, så kommer der oveni den pris en fast opkrævning for abonnement hos elselskabet samt betaling for alt det, der omfatter levering og opkrævning til staten.

KWh pris inkl afgifter

Hos nogle elselskaber vil du derfor også støde på en samlet kWh-pris inkl. afgifter. I ovennævnte eksempel kunne den samlede kWh-pris være 2,62 kroner, når afgifterne lægges oveni. Det er på mange måder den mest ærlige og gennemsigtige pris, og med den kan du nemt udregne, hvor meget du rent faktisk skal betale for dit forbrug af strøm.

Afgifter til transport af el

Det er dit netselskab, der sørger for at transportere og levere strøm til dig. Det sker via de kabler, som netselskabet ejer. Betalingen for transport dækker også de omkostninger, som netselskabet kan have ved at skulle vedligeholde kabler og målere i dit område.

Den pris, du betaler for transport af el, afhænger af hvert enkelt netselskab. Hvis du er nysgerrig på, hvad lige præcis dit netselskab opkræver for transport, så kan du finde det på dit netselskabs hjemmeside. Er du ikke klar over, hvad dit netselskab hedder, så kan du tjekke det på DanskEnergi, eller du kan kaste et blik på din elmåler, hvor du som oftest finder navnet på dit netselskab.

Er du utilfreds med dit netselskabs pris for transport af el, så er der desværre ikke så meget at gøre. Du tilhører automatisk det netselskab, som ejer kablerne i dit område, og derfor kan du ikke selv vælge, hvem dit netselskab er.

Du betaler omkring 23% af din elregning til el transport og afgifter. 

elpriser-med-afgift

Afgifter til staten

På din elregning vil du også se, at afgifter til staten er en stor del af den samlede elpris. Næsten halvdelen af den samlede elpris er afgifter til den danske stat. På din elregning vil de måske fremgå som såkaldte ”tariffer”, der bare er en anden betegnelse for afgifter på el.

Moms afgifter på el

Hvad er momsen på el? Moms er en uundgåelig fætter, som du selvfølgelig også skal betale, når du forbruger og køber el. Moms er en skat til staten, og den udgør altid 20 procent af den vare, du køber. I dette tilfælde betaler du 20 procent i moms af alle poster på din elregning. 

Hvorfor er der afgifter på el?

Oprindeligt blev afgifter på el til staten indført for at begrænse danskernes forbrug af el og for at kompensere for strømproduktionens skade på miljøet. Selvom nutidens produktion af el er mere grøn og belaster klimaet mindre, så betaler du altså stadig el-afgifter i 2022.
Selvom der er flere og flere vindmøller i Danmark til at producere grøn strøm, så er strøm fra kraftvarmeværker stadig ret udbredt i Danmark. Strøm fra et kraftvarmeværk produceres ved, at der afbrændes eksempelvis kul eller olie, og det udleder store mængder CO2, som er dårligt for vores miljø.

Derfor er det altså stadig nødvendigt at kunne holde strømforbruget lidt nede ved hjælp af afgifter og samtidig betale ind til den store fælles samfundskasse, der for eksempel kan betale for klima- og miljøforbedrende tiltag.

Hvis du opvarmer dit hus med el og bruger mindst 4.000 kWh om året, så kan du dog søge om at få reduceret din elafgift. Det kan for eksempel være, hvis din bolig har luft-til-vand-varmepumpe, luft-til-luft-varmepumpe, jordvarmeanlæg, elpaneler eller elradiatorer.

Prisen for 1 kWh el

Selvom du ikke kan gøre så meget ved afgifter, moms og transport priser på din elregning, så er prisen pr. kWh heldigvis til forhandling. Prisen på kWh og el-abonnement udgør som bekendt blot omkring 14 procent af den samlede elpris, men der kan alligevel være mange penge at spare ved at finde et billigt elselskab med billig el.
Der findes efterhånden rigtig mange elselskaber at vælge mellem, og derfor er konkurrencen på markedet også høj. Det er heldigvis rigtig godt for dig som forbruger.

Når du sammenligner elselskaber, så kig både efter prisen for 1 kWh og på elselskabets abonnementspris. Hvis elselskabet oplyser en kWh-pris inkl. afgifter, så er det også et rigtig fint pejlemærke på, hvad du rent faktisk kommer til at betale.

Hvis dit elselskab har en bindingsperiode, betyder det, at du skal være kunde i et bestemt antal måneder, før du frit kan opsige aftalen. Vil du opsige aftalen inden bindingsperiodens udløb, kan det koste dyre gebyrer. Så tjek alle elselskabets priser, gebyrer og betingelser, før du siger ja tak.

Sammenlign elpriser med afgifter her

Har du brug for at sammenligne elpris med afgifter? Vi har gjort det nemt og overskueligt for dig ved at samle elprisen med el afgift 2022.  

iconForventet kWh forbrug

iconBopæl ift. Storebælt

Tilbyder månedlig betaling

Bemærk at du i nogle tilfælde skal kontakte elselskabet efter tilmelding online, for at få månedlig betaling.


iconGrøn strøm

iconFast eller variabel

iconUdbydere
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


422 kr. pr. måned 820 kr. pr. måned 1219 kr. pr. måned 1617 kr. pr. måned
253 øre pr. kWh

246 øre pr. kWh

244 øre pr. kWh

243 øre pr. kWh
0 mdr. binding
Variabel pris
Mdl. betaling

Der betales et engangsdepositum på første regning, hvorefter du betaler bagud for dit faktiske forbrug.

Opstartsperiode: 15 hverdage/arbejdsdage. 15 kalenderdage. For leverancestart tidligere end 15 dage, fraskriver man sig sin fortrydelsesret - kontakt evt. vores kundeservice. på 91303040
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


464 kr. pr. måned 904 kr. pr. måned 1344 kr. pr. måned 1784 kr. pr. måned
278 øre pr. kWh

271 øre pr. kWh

269 øre pr. kWh

268 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Variabel pris
Opstartsperiode: 15 kalenderdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


478 kr. pr. måned 920 kr. pr. måned 1362 kr. pr. måned 1804 kr. pr. måned
287 øre pr. kWh

276 øre pr. kWh

272 øre pr. kWh

271 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Variabel pris
Grøn strøm

Er produktet markeret med et blad, er strømmen baseret på 100% vedvarende energikilder, uden yderligere klimatiltag.

Mdl. betaling

Der afregnes for aconto forbrug. Du skal tilmelde dig online, hvorefter du skal tage kontakt til NRGI.

Opstartsperiode: 3 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


480 kr. pr. måned 927 kr. pr. måned 1373 kr. pr. måned 1820 kr. pr. måned
288 øre pr. kWh

278 øre pr. kWh

275 øre pr. kWh

273 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Variabel pris
Grøn strøm

Produkter markeret med to blade er baseret 100% på vedvarende energikilder, og der er foretaget yderligere klimatiltag med betydelig klimaeffekt.

Opstartsperiode: 3 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


485 kr. pr. måned 946 kr. pr. måned 1407 kr. pr. måned 1868 kr. pr. måned
291 øre pr. kWh

284 øre pr. kWh

281 øre pr. kWh

280 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Variabel pris
Grøn strøm

Er produktet markeret med et blad, er strømmen baseret på 100% vedvarende energikilder, uden yderligere klimatiltag.

Opstartsperiode: 15 kalenderdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


486 kr. pr. måned 935 kr. pr. måned 1384 kr. pr. måned 1832 kr. pr. måned
291 øre pr. kWh

280 øre pr. kWh

277 øre pr. kWh

275 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Variabel pris
Grøn strøm

Produkter markeret med to blade er baseret 100% på vedvarende energikilder, og der er foretaget yderligere klimatiltag med betydelig klimaeffekt.

Mdl. betaling

Der afregnes for aconto forbrug. Du skal tilmelde dig online, hvorefter du skal tage kontakt til NRGI.

Opstartsperiode: 3 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


490 kr. pr. måned 943 kr. pr. måned 1396 kr. pr. måned 1849 kr. pr. måned
294 øre pr. kWh

283 øre pr. kWh

279 øre pr. kWh

277 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Variabel pris
Grøn strøm

Produkter markeret med to blade er baseret 100% på vedvarende energikilder, og der er foretaget yderligere klimatiltag med betydelig klimaeffekt.

Mdl. betaling

Der afregnes for aconto forbrug. Du skal tilmelde dig online, hvorefter du skal tage kontakt til NRGI.

Opstartsperiode: 3 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


501 kr. pr. måned 978 kr. pr. måned 1456 kr. pr. måned 1933 kr. pr. måned
301 øre pr. kWh

294 øre pr. kWh

291 øre pr. kWh

290 øre pr. kWh
0 mdr. binding
Variabel pris
Mdl. betaling

Gebyr ved månedlig betaling på 19 kr. pr. måned. Der afregnes for et månedligt aconto forbrug.

Opstartsperiode: 15 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


508 kr. pr. måned 986 kr. pr. måned 1463 kr. pr. måned 1940 kr. pr. måned
305 øre pr. kWh

296 øre pr. kWh

293 øre pr. kWh

291 øre pr. kWh
0 mdr. binding
Variabel pris
Grøn strøm

Er produktet markeret med et blad, er strømmen baseret på 100% vedvarende energikilder, uden yderligere klimatiltag.

Mdl. betaling

Gebyr ved månedlig betaling på 19 kr. pr. måned. Der afregnes for et månedligt aconto forbrug.

Opstartsperiode: 15 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


517 kr. pr. måned 1011 kr. pr. måned 1504 kr. pr. måned 1998 kr. pr. måned
310 øre pr. kWh

303 øre pr. kWh

301 øre pr. kWh

300 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Variabel pris
Grøn strøm

Er produktet markeret med et blad, er strømmen baseret på 100% vedvarende energikilder, uden yderligere klimatiltag.

Mdl. betaling

Gebyr ved månedlig betaling på 19 kr. pr. måned. Der afregnes for et månedligt aconto forbrug.

Opstartsperiode: 15 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


548 kr. pr. måned 1033 kr. pr. måned 1518 kr. pr. måned 2003 kr. pr. måned
329 øre pr. kWh

310 øre pr. kWh

304 øre pr. kWh

301 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Variabel pris
Grøn strøm

Produkter markeret med to blade er baseret 100% på vedvarende energikilder, og der er foretaget yderligere klimatiltag med betydelig klimaeffekt.

Opstartsperiode: 3 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


556 kr. pr. måned 1049 kr. pr. måned 1542 kr. pr. måned 2035 kr. pr. måned
333 øre pr. kWh

315 øre pr. kWh

308 øre pr. kWh

305 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Variabel pris
Grøn strøm

Produkter markeret med to blade er baseret 100% på vedvarende energikilder, og der er foretaget yderligere klimatiltag med betydelig klimaeffekt.

Opstartsperiode: 3 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


558 kr. pr. måned 1053 kr. pr. måned 1548 kr. pr. måned 2043 kr. pr. måned
335 øre pr. kWh

316 øre pr. kWh

310 øre pr. kWh

306 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Variabel pris
Grøn strøm

Produkter markeret med to blade er baseret 100% på vedvarende energikilder, og der er foretaget yderligere klimatiltag med betydelig klimaeffekt.

Opstartsperiode: 3 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


713 kr. pr. måned 1394 kr. pr. måned 2075 kr. pr. måned 2757 kr. pr. måned
428 øre pr. kWh

418 øre pr. kWh

415 øre pr. kWh

413 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Variabel pris
Opstartsperiode: Løbende måned + 30 dage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


716 kr. pr. måned 1389 kr. pr. måned 2062 kr. pr. måned 2735 kr. pr. måned
430 øre pr. kWh

417 øre pr. kWh

412 øre pr. kWh

410 øre pr. kWh
0 mdr. binding
Variabel pris
Grøn strøm

Er produktet markeret med et blad, er strømmen baseret på 100% vedvarende energikilder, uden yderligere klimatiltag.

Mdl. betaling

Der afregnes for det faktiske forbrug pr. måned. Skriv at du ønsker månedlig betaling i trin 5 i tilmeldningsflowet.

Opstartsperiode: 15 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


887 kr. pr. måned 1728 kr. pr. måned 2568 kr. pr. måned 3408 kr. pr. måned
532 øre pr. kWh

518 øre pr. kWh

514 øre pr. kWh

511 øre pr. kWh
0 mdr. binding
Fast pris
Grøn strøm

Er produktet markeret med et blad, er strømmen baseret på 100% vedvarende energikilder, uden yderligere klimatiltag.

Opstartsperiode: 21 kalenderdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


911 kr. pr. måned 1778 kr. pr. måned 2646 kr. pr. måned 3513 kr. pr. måned
547 øre pr. kWh

534 øre pr. kWh

529 øre pr. kWh

527 øre pr. kWh
0 mdr. binding
Fast pris
Grøn strøm

Er produktet markeret med et blad, er strømmen baseret på 100% vedvarende energikilder, uden yderligere klimatiltag.

Mdl. betaling

Der afregnes for det faktiske forbrug pr. måned. Skriv at du ønsker månedlig betaling i trin 5 i tilmeldningsflowet.

Opstartsperiode: 15 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


940 kr. pr. måned 1843 kr. pr. måned 2747 kr. pr. måned 3650 kr. pr. måned
564 øre pr. kWh

553 øre pr. kWh

549 øre pr. kWh

548 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Fast pris
Grøn strøm

Er produktet markeret med et blad, er strømmen baseret på 100% vedvarende energikilder, uden yderligere klimatiltag.

Mdl. betaling

Der afregnes for aconto forbrug. Du skal tilmelde dig online, hvorefter du skal tage kontakt til NRGI.

Opstartsperiode: 3 hverdage/arbejdsdage
Estimeret pris

Baseret på forsyningstilsynets aktuelle priser inkl. alle afgifter.


1267 kr. pr. måned 2511 kr. pr. måned 3755 kr. pr. måned 4999 kr. pr. måned
760 øre pr. kWh

753 øre pr. kWh

751 øre pr. kWh

750 øre pr. kWh
6 mdr. binding
Fast pris
Mdl. betaling

Der betales et engangsdepositum på første regning, hvorefter du betaler bagud for dit faktiske forbrug.

Opstartsperiode: 15 hverdage/arbejdsdage

Sådan rangerer vi på FindEnergi.dk

Den generelle rangering af produkter er baseret på den aktuelle elpris, mens de fremhævede udbydere øverst, er baseret på faktorer som vi vurderer er vigtige ved valg af eludbyder. Eksempelvis kundeservice, ekstra features, bæredygtighed, anmeldelser og andet. Derudover er de også påvirket af kommissionssatsen.

Svært ved at gennemskue elpriser inklusiv afgifter?

Synes du stadig det er svært at forstå el priser med afgifter, og hvad der er billigst at vælge? Så lad os hjælpe dig. Du kan gratis og uforpligtende indsende din elregning, hvorefter vi laver en beregning af dine strømpriser med afgifter, og dine muligheder for besparelser på dine strømpriser

Hvad er afgiften på el?

I tabellen kan du se hvor meget, du betaler i afgift på el pr. kWh. Du kan se satserne for 2021, 2022 og 2023. Pr. 1/1 2023 sænkes elafgiften til minimumssatsen i seks måneder, grundet de stigende priser på el

Afgifter på el:

Elafgift (øre/kWh) 2021 2022 2023
-
1/1 - 31/12
1/1 - 30/6
1/ - 30/9
1/10 - 31/12
1/1 - 30/6
1/7 - 31/12
Ekskl. moms
90
90,3
76,3
72,3
0,8
69,7
Inkl. moms
112,5
112,875
95,375
90,375
1
87,125

Kilde: Skatteministeriet, 2022

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor er der afgifter på strøm?

Oprindeligt er elafgiften indført, for at få danskerne til at spare på strømmen som tidligere kom fra fossile energikilder som kul. I dag er 70% af strømmen fra vedvarende energikilder, men i Danmark har man fortsat nogle af de højeste afgifter i europa. Elafgiften har nemlig fortsat til formål at få folk til at sænke det samlede Co2 udslip, ved at spare på strømmen og fossile brændstoffer.

Hvor meget af elprisen er afgift?

Afgifter er en stor del af elprisen i Danmark og faktisk består hele 47% af den samlede elpris af afgifter. Afgifterne er ens for alle forbrugere, hvilket betyder at alle skal betale afgifter af deres strøm.

Kan jeg få reduceret min elafgift?

I visse tilfælde er det muligt at få reduceret sin elafgift. Det gælder dog at din bolig, skal have el som den primære opvarmningsform for at du er berettiget til den reduceret elafgift. Det kan blandt andet være hvis boligen er opvarmet med en luft til vand varmepumpe, jordvarmeanlæg, elradiatorer eller elpaneler.

Hvad koster en kWh inkl. afgifter?

Det er svært at give en præcis kWh pris med afgifter, men prisen er omkring 430 øre pr kWh. Elpriserne er forskellige fra elselskab til elselskab.

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.