Findenergi er reklamefinansieret – Sådan tjener vi penge

Elpriser med afgift

Indholdsfortegnelse

På din elregning vil du se, at du ikke kun betaler for dit faktiske forbrug af el. En stor del af din elpris er afgifter, moms og betaling for transport af strømmen. Faktisk dækker de poster op til 86 procent af din samlede elregning. Så hvad består elprisen af? Vi giver dig overblikket her.

Sådan er elprisen sammensat

Langt de fleste danskere er naturligvis interesserede i at have så lav en elregning som muligt. Derfor kan det også være fornuftigt at holde godt øje med elregningen og undersøge, om andre elselskaber har bedre elpriser i 2022. Men vidste du, at det ikke er prisen pr. kWh, som du betaler mest for?

Afgifter står for 47% af den samlede elpris

Afgifter på el udgør omkring 47 procent af din samlede elpris. Det er afgifter til staten, som du ikke kan komme udenom, og som er ens for alle forbrugere, uanset hvilket elselskab du er tilknyttet.

Det samme gælder for moms, som er en skat til staten, og som gælder for alle danskere – du betaler altid 20 procent af elprisen i moms.
Sidst men ikke mindst skal du også betale for at få strømmen transporteret til din bolig. Det udgør cirka 19 procent af din betaling for el. Heller ikke denne post kan du forhandle med dit elselskab eller dit netselskab, som leverer strømmen.

De resterende 14 procent af din elregning er dit faktiske forbrug af kWh inkl. prisen for abonnement hos dit elselskab. Det er den pris, som du rent faktisk kan forhandle, og som du skal bruge til sammenligning, hvis du kigger efter et nyt elselskab.

Fakta om elpriser og afgifter

Uanset hvilket elselskab eller hvilket netselskab du har, så vil du på regningen stifte bekendtskab med opkrævning for el, transport og afgifter. Herunder giver vi dig et nærmere indblik i, hvad de enkelte udgifter består af, og hvad dine penge går til.

Det valgte elprodukt

I Danmark kan du frit vælge, hvilket elselskab du vil have. Det er en fordel for dig som forbruger, fordi elselskaberne har forskellige elpriser og abonnementspriser. Du har derfor gode muligheder for at finde det bedste og billigste elprodukt til dit behov. Prisen for dit faktiske forbrug af el udregnes ved, at elselskabet aflæser, hvor meget el du har brugt i betalingsperioden og ganger med elselskabets pris pr. kWh. Som tidligere nævnt er prisen for forbruget af el blot omkring en syvendedel af den samlede opkrævning for el.

Sammenlign elpriser inkl. afgifter

Når du sammenligner kWh-priser med andre elselskaber, så kan det være en rigtig god idé at kigge på den samlede kWh-pris inkl. afgifter. Hvis elselskabet eksempelvis oplyser, at deres faste kWh-pris er på 0,85 kroner, så kommer der oveni den pris en fast opkrævning for abonnement hos elselskabet samt betaling for alt det, der omfatter levering og opkrævning til staten.

Hos nogle elselskaber vil du derfor også støde på en samlet kWh-pris inkl. afgifter. I ovennævnte eksempel kunne den samlede kWh-pris være 2,62 kroner, når afgifterne lægges oveni. Det er på mange måder den mest ærlige og gennemsigtige pris, og med den kan du nemt udregne, hvor meget du rent faktisk skal betale for dit forbrug af strøm.

Afgifter til transport

Det er dit netselskab, der sørger for at transportere og levere strøm til dig. Det sker via de kabler, som netselskabet ejer. Betalingen for transport dækker også de omkostninger, som netselskabet kan have ved at skulle vedligeholde kabler og målere i dit område.

Den pris, du betaler for transport af el, afhænger af hvert enkelt netselskab. Hvis du er nysgerrig på, hvad lige præcis dit netselskab opkræver for transport, så kan du finde det på dit netselskabs hjemmeside. Er du ikke klar over, hvad dit netselskab hedder, så kan du tjekke det på DanskEnergi, eller du kan kaste et blik på din elmåler, hvor du som oftest finder navnet på dit netselskab.

Er du utilfreds med dit netselskabs pris for transport af el, så er der desværre ikke så meget at gøre. Du tilhører automatisk det netselskab, som ejer kablerne i dit område, og derfor kan du ikke selv vælge, hvem dit netselskab er.

Omkring en femtedel af din samlede elpris går til netselskabet og til transport af strømmen.

Afgifter til staten

På din elregning vil du også se, at afgifter til staten er en stor del af den samlede elpris. Næsten halvdelen af den samlede elpris er afgifter til den danske stat. På din elregning vil de måske fremgå som såkaldte ”tariffer”, der bare er en anden betegnelse for afgifter på el.

Moms afgifter

Moms er en uundgåelig fætter, som du selvfølgelig også skal betale, når du forbruger og køber el. Moms er en skat til staten, og den udgør altid 20 procent af den vare, du køber. I dette tilfælde betaler du 20 procent i moms af alle poster på din elregning.

Hvorfor er der afgifter på el?

Oprindeligt blev afgifter på el til staten indført for at begrænse danskernes forbrug af el og for at kompensere for strømproduktionens skade på miljøet. Selvom nutidens produktion af el er mere grøn og belaster klimaet mindre, så betaler du altså stadig el-afgifter i 2022.
Selvom der er flere og flere vindmøller i Danmark til at producere grøn strøm, så er strøm fra kraftvarmeværker stadig ret udbredt i Danmark. Strøm fra et kraftvarmeværk produceres ved, at der afbrændes eksempelvis kul eller olie, og det udleder store mængder CO2, som er dårligt for vores miljø.

Derfor er det altså stadig nødvendigt at kunne holde strømforbruget lidt nede ved hjælp af afgifter og samtidig betale ind til den store fælles samfundskasse, der for eksempel kan betale for klima- og miljøforbedrende tiltag.

Hvis du opvarmer dit hus med el og bruger mindst 4.000 kWh om året, så kan du dog søge om at få reduceret din elafgift. Det kan for eksempel være, hvis din bolig har luft-til-vand-varmepumpe, luft-til-luft-varmepumpe, jordvarmeanlæg, elpaneler eller elradiatorer.

Prisen for 1 kWh el

Selvom du ikke kan gøre så meget ved afgifter, moms og transport priser på din elregning, så er prisen pr. kWh heldigvis til forhandling. Prisen på kWh og el-abonnement udgør som bekendt blot omkring 14 procent af den samlede elpris, men der kan alligevel være mange penge at spare ved at finde et billigt elselskab med billig el.
Der findes efterhånden rigtig mange elselskaber at vælge mellem, og derfor er konkurrencen på markedet også høj. Det er heldigvis rigtig godt for dig som forbruger.

Når du sammenligner elselskaber, så kig både efter prisen for 1 kWh og på elselskabets abonnementspris. Hvis elselskabet oplyser en kWh-pris inkl. afgifter, så er det også et rigtig fint pejlemærke på, hvad du rent faktisk kommer til at betale.

Hvis dit elselskab har en bindingsperiode, betyder det, at du skal være kunde i et bestemt antal måneder, før du frit kan opsige aftalen. Vil du opsige aftalen inden bindingsperiodens udløb, kan det koste dyre gebyrer. Så tjek alle elselskabets priser, gebyrer og betingelser, før du siger ja tak.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor er der afgifter på strøm?

Oprindeligt er elafgiften indført, for at få danskerne til at spare på strømmen som tidligere kom fra fossile energikilder som kul. I dag er 70% af strømmen fra vedvarende energikilder, men i Danmark har man fortsat nogle af de højeste afgifter i europa. Elafgiften har nemlig fortsat til formål at få folk til at sænke det samlede Co2 udslip, ved at spare på strømmen og fossile brændstoffer.

Hvor meget af elprisen består af afgifter?

Afgifter er en stor del af elprisen i Danmark og faktisk består hele 47% af den samlede elpris af afgifter. Afgifterne er ens for alle forbrugere, hvilket betyder at alle skal betale afgifter af deres strøm.

Kan jeg få reduceret min elafgift?

I visse tilfælde er det muligt at få reduceret sin elafgift. Det gælder dog at din bolig, skal have el som den primære opvarmningsform for at du er berettiget til den reduceret elafgift. Det kan blandt andet være hvis boligen er opvarmet med en luft til vand varmepumpe, jordvarmeanlæg, elradiatorer eller elpaneler.

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.