Hvornår er strømmen billigst? Få svar på om strøm er billigere om natten

Indholdsfortegnelse

Det er nok de færreste af os, der i hverdagen tænker over, hvornår vi bruger strøm. Men det skal vi til, for der kan være penge at spare.

For det korte svar på spørgsmålet er: Ja, strøm er billigere om natten, ihvertfald historisk. Basalt set regulerer prisen på strøm sig efter udbud og efterspørgsel. Ligesom de fleste andre varer. Efterspørgslen på strøm er af gode grunde mindre om natten, mens udbuddet cirka er det samme. Det får prisen til at falde. 

Typisk er strømmen billigst om natten, men tjek altid den akutelle pris

I sommerperioden kan man dog se en lidt anderledes tendens, hvor strømmen ikke altid er billigst om natten, selvom dette er det mest normale historisk set. 

Det skyldes nemlig at en stor andel af strømmen henover sommeren, kan dækkes af solenergi fra solcelleanlæg, som er med til at presse prisen ned i dagstimerne. 

Derfor har man gennem nogle uger, kunne opleve at strømmen er billigst i dagstimerne herunder om eftermiddagen. Vi anbefaler at du altid følger vores graf med elpriser time for time, for at se hvornår strømmen er billigst. 

Elselskaber med mulighed for billig strøm om natten

Men før du kan udnytte denne prisbesparelse, stiller det nogle bestemte krav til din el-aftale. Det kræver nemlig at du har en variabel el-aftale, som tillader dig at udnytte prisforskellen i døgnets timer. 

Har du en fastpris el-aftale hvor prisen er låst i en bestemt periode eller en variabel el-aftale hvor prisen fastsættes hvert kvartal, vil du således ikke have mulighed for, at få glæde af den billige strøm om natten. 

Nedenfor har vi samlet og sammenlignet de aftaler, som giver dig mulighed for at få billigere strøm om natten og som har en time for time pris på el. 

Produktnavn: Variabel

Trustpilot
4.8/5

Produktnavn: Billig strøm

Trustpilot
3.9/5

Produktnavn: Grøn OK el Flex

Trustpilot
4.3/5

Produktnavn: Grøn el

Trustpilot
3.5/5

Hvornår er strøm billigst – om natten eller dagen?

Strømmen er billigst uden for spidsbelastningsperioden som er fra kl. 17-20 hver dag. Det er i dette tidsrum, de fleste husstande bruger allermest strøm. Hvis man tager en gennemsnitlig husstand, skal der i dette tidsrum laves mad, vaskes tøj, ses tv, og opvaskemaskinen kører. 

Der sker meget. Her er efterspørgslen på strøm altså størst, og det gør, at prisen på strøm er dyrest i dette tidsrum. Hvis man derfor kan bruge strøm, når efterspørgslen er på sit laveste, får man den billigste strøm.

billig-el-om-natten

Er strømmen billigst om natten idag?

I nedenstående graf kan du se om strømmen også er billigst om natten idag. 

Er strøm grønnere om natten?

Nu har du fået afklaret spørgsmålet, hvorfor er strøm billigere om natten. Men er strømmen så også grønnere om natten? Svaret er ja, strøm er grønnere om natten.

Fordi strømmen primært kommer fra vedvarende energikilder som vand og luft om natten, er der masser af grøn strøm tilgængelig om natten. Så ikke nok med at du kan spare penge ved at omlægge dine elvaner til at bruge mere strøm om natten, du kan altså også sikre dig, at den strøm, du bruger, er grøn og ikke belaster miljøet. 

Er det værd at skifte til at bruge strøm om natten?

Svaret på spørgsmålet afhænger af, om du vægter økonomi eller bekvæmmelighed størst. Men der er klart en økonomisk gevinst at hente til dig, der er fleksibel.
For at det er værd for dig at skifte til at bruge strøm om natten, skal du finde ud af, om du er villig til at få nye elvaner. 

Hvis du fortsætter med at bruge mest strøm hver dag fra kl. 17-20, kan du ikke spare penge. Hvis du derimod gerne vil vaske tøj om natten, og du kan lade elbilen om natten, så kan det klart være en økonomisk fordel for dig at skifte til at bruge strøm om natten. Hvis du derimod ikke vil tænke over dit strømforbrug, kan det være, at den økonomiske gevinst ikke er stor nok til, at du vil omlægge dine vaner.

Det skal du overveje når du vil have billig el om natten

Når du skal vurdere, om det er værd for dig at skifte til at bruge strøm om natten, skal du først sikre dig, at du har en aftale med et elselskab, der tilbyder en flexafregning. Med en flexafregning betaler du det, som strømmen koster på det tidspunkt, du bruger strømmen. Din pris følger altså markedet time for time.

Hvis du derimod har en elaftale med en fast pris, er din kWh-pris låst i 12, 24 eller 36 måneder. Her betaler du den samme kWh-pris, uanset hvad tid på døgnet du bruger strøm og får fire lige store regninger om året. Her skal du altså ikke bekymre dig om, hvornår strømmen er billigst, men du kan bruge al den strøm, du vil, på præcis de tidspunkter af døgnet, du ønsker. Det er dog hverken den billigste eller miljøvenligste måde at strømforbruge på.

Du kan finde sider på nettet, hvor du kan følge kWh-prisen time for time. Her ser du eksempelvis, at prisen kl. 04.00 ligger omkring 95 øre/kWh, mens prisen kl. 19.00, midt i spidsbelastningsperioden, ligger på 160 øre/kWh. Det er altså en forskel og besparelse på 65 øre/kWh.

Gratis strøm om natten?

De seneste par år er der sket en udvikling i udbuddet af elaftaler. Der kommer flere og flere elselskaber, der tilbyder deres kunder at betale timepriser i en flexafregning. Det har skabt et større incitament til at bruge strøm på tidspunkter, hvor prisen er billigst. Faktisk kan prisen komme under 0 øre/kWh, og du vil derfor naturligvis ikke betale for strømmen i disse perioder. Så er der gratis strøm om natten? Her er svaret nogengange. Det er meget få tilfælde, at udbydereren kan tilbyde kWh priser der er så billige. 

Sådan kan du skifte til at bruge strøm om natten

Man kan nogenlunde nemt og smertefrit omlægge sit elforbrug. Det handler blot om at få nye, gode elvaner. Vi giver dig her fire tips til, hvordan du kan flytte dit strømforbrug til om natten.

1. Skru ned for varmepumpen. Flere og flere husstande installerer en varmepumpe. Hvis du skruer ned for varmepumpen i spidsbelastningsperioden mellem kl. 17-20, kan du spare gode penge.

2. Oplad elbilen op om natten. Hvis du har en elbil i din husstand, bruger du typisk dobbelt så meget strøm som en husstand uden elbil. Derfor er der virkelig penge at hente, hvis du tænker over, hvornår du oplader den. Du kan sagtens sætte stikket i opladeren, når du kommer fra arbejde, men tænd den som det sidste, du gør, inden du går i seng. Dermed kan den oplade om natten i stedet for efter arbejde, hvor kWh-prisen er på sit højeste.

3. Sæt vaskemaskinen over om natten. Mange nye vaskemaskiner har en timer installeret, som gør, at du selv bestemmer, hvornår den skal gå i gang. Hvis du derfor sætter den til at begynde, når kWh-prisen er lavest, sparer du en hel del på tøjvask.

4. Det samme gælder for din opvaskemaskine. Desuden er der også penge at spare ved at vaske koldere. Ved at sænke vasketemperaturen fra 65 grader til 55 eller 50 grader sparer du 10-20 % i strøm.

Hvis du kan omlægge dine strøm vaner, er der derfor helt klart penge at spare. Faktisk kan du spare helt op til 15 % ved at være opmærksom på, hvornår du bruger strøm og omlægge dine vaner til at bruge strøm om natten. 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan man få gratis strøm om natten?

Strømmen om natten primært billigere end i dagstimerne. Det skyldes at strømprisen hænger sammen med udbud og efterspørgsel og idet efterspørgslen er lav i nattetimerne, er dette med til at give en lavere elpris. Enkelte elselskaber tilbyder gratis strøm om natten, du skal dog være opmærksom på om elselskabet tager ekstra højere gebyrer og priser i dagtimerne.

Hvornår er det billigst at vaske tøj?

Det kan godt betale sig at være bevidst om hvornår man bruger mest strøm. Strømmen er typisk dyrest i tidsrummet mellem kl. 17 til klokken 20, hvorimod den typisk er billigst om natten, samt i formiddagstimerne hvor mange af os er på arbejde.

Er strøm billigere efter kl.20?

Historisk set er strøm dyrest i tidsrummet kl.17 – kl.20. Dette kan man dog ikke altid regne med, da udbud og efterspørgsel hele tiden skifter. Tjek altid din elleverandørs elpriser time for time, hvis du vil være på den sikre side.

Er strøm billigere om natten?

Det siges at der er billig strøm om natten, men passer det nu også? Strømmen er ikke nødvendigvis billigere om natten.
Strømpriserne om natten er oftes det lavere, da færre mennesker bruger strøm om natten. Derfor kan elleverandøren tilbyde billig strøm om natten.

Hvornår er der billig strøm?

Gennemsnitligt er der billig strøm i tidsrummet 00:00 – 06:00. I dette tidsrum er der mindst aktivitet rundt om i hjemmene, så derfor er strømpriserne billigere.

Disse guides kunne også være interessante for dig

Kunne du bruge denne guide? 💡

Tak fordi du læser indholdet på FindEnergi.dk. Vi håber du har fået svar på dine spørgsmål, ellers er du altid velkommen til at skrive til os.

Vi vil virkelig sætte stor pris på, hvis du vil dele din oplevelse på Trustpilot. 

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.