Hvor meget kan du spare med en varmepumpe?
Som du har set hidtil, er der stor forskel på, hvad en varmepumpe koster afhængigt af mode, varmebehov, bolig og bopæl. Derfor vil der selvfølgelig også være stor forskel på, hvor meget du sparer, alt efter hvilken model du vælger.
Tager vi for eksempel udgangspunkt i et jordvarmeanlæg, får du et anlæg, der kører på passiv solvarme, men også el. Dine udgifter går derfor til elforbruget, når du vælger at få installeret et jordvarmeanlæg. Dog er der penge at spare med denne løsning, uanset hvilken varmeløsning du har etableret på nuværende tidspunkt.
Der, hvor du kan spare mest med et jordvarmeanlæg, er primært, hvis du i dag har et olie- eller gasfyr, som generelt er en dyr varmeløsning. Sammenligner vi priserne på et jordvarmeanlæg og et olie- eller gasfyr, vil du faktisk kunne spare op til halvdelen af de varmeomkostninger, du betaler i dag.
Fjernvarme giver mindre besparelser på dine varmepumpe priser
Har du fjernvarme, vil besparelsen dog være væsentligt mindre, da fjernvarme generelt også er en billig varmeløsning. Dog vil du stadig kunne se besparelser på dine regninger.
Kigger vi på en luft-til-vand-varmepumpe, vil du også opleve markant lavere varmeregninger sammenlignet med din nuværende varmekilde. Et eksempel er, at hvis bor du i et hus på 130 m2, som bruger 2.400 liter olie om året, vil du ifølge Energistyrelsen opnå en besparelse på hele 18.320 kr. om året.
Ønsker du flere eksempler på gode besparelser med en varmepumpe, bør du kontakte flere forskellige udbydere og derigennem indhente forskellige tilbud på varmepumpe priser, så du kan sammenligne med din nuværende varmekilde. Du kan også finde forskellige spareberegnere på nettet, så du kan udregne, hvor meget du sparer årligt med en ny og moderne varmepumpe.
Håndværkerfradrag til montering af varmepumpe
Beslutter du dig for at få installeret en varmepumpe, er der mulighed for at få håndværkerfradrag til montering af varmepumpen. Faktisk kan du få et fradrag på op til 12.500 kroner per person over 18 år i husstanden.
Fradraget kan opnås, uanset om det er en luft-til-luft- eller luft-til-vand-varmepumpe. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er regningen, du kan trække fra, men fradraget af arbejdslønnen inkl. moms. Således får du et fradrag på 26 %.
Når du får arrangeret montering og installering af en varmepumpe, er det vigtigt, at du gemmer dokumentationen, til du senere i processen skal ansøge om et håndværkerfradrag. Således har du et bevis på arbejdet. Derudover er det vigtigt, at du betaler elektronisk, da du ikke har mulighed for at modtage fradraget, hvis du betaler kontant.
Når du skal ansøge om et håndværkerfradrag, er det desuden vigtigt, at du læser op på de generelle betingelser, du skal kende til. For udover at være 18 år, er der desuden en regel om, at det maksimale håndværkerfradrag er per person. Du kan læse meget mere om betingelserne på SKATS hjemmeside.
Kan man selv montere en varmepumpe?
Vil du gerne spare penge på monteringen af en varmepumpe, har du selv mulighed for at montere pumpen i et vist omfang. Dog er der forskel på, hvorvidt det kan lade sig gøre alt efter den pågældende varmepumpemodel.
Det er derfor vigtigt, at du læser op på det forinden, så du er sikker på, at du har mulighed for at udføre monteringen korrekt. Ved en luft-til-luft-varmepumpe kan du selv indstille indedelen samt sætte udedelen på et gulvstativ via et vægbeslag på husets væg. Det kan dog ikke lade sig gøre med andre modeller end denne.
Montering af varmepumpe pris – få hjælp af en autoriseret installatør
Er du i tvivl om, hvordan du gør, anbefaler vi ikke, at du selv kaster dig ud i monteringen, men derimod får den rette hjælp fra en autoriseret installatør. Det er desuden generelt nødvendigt, hvis du vælger at investere i en luft-til-vand-varmepumpe eller et jordvarmeanlæg.
Det skyldes, at monteringen af de to varmepumper er mere kompliceret og kræver derfor en professionel udførelse. Der er generelt flere retningslinjer for, hvad du må og ikke må i forbindelse med en selvmontering af varmepumper.
Vi anbefaler, at du sørger for at læse op på de respektive retningslinjer, inden du tager beslutningen om, hvorvidt du selv monterer din varmepumpe eller får hjælp af en autoriseret installatør.