Hvor mange kwh bruger en vaskemaskine?

Indholdsfortegnelse

Elpriserne har i 2022 været rekordhøje, hvilket har betydet at tøjvasken er blevet betydelig dyre. Med høje elpriser og derved dyre elregninger er man i højere grad tilbøjelig til at stille  sig selv spørgsmålet, hvad koster det at vaske tøj og nærmere, hvor mange kilowatt bruger en vaskemaskine?

Bliv klogere på hvad en vask koster. Her vil en faktor som hvilken elpris man har spille en stor rolle.

Beregn dine el-apparaters strøm-omkostninger

Disse faktorer har indflydelse på hvad det koster at vaske tøj

At sætte vaskemaskinen over for at vaske tøj, er noget vi alle har et behov for i vores dagligdag. Og hvad koster en tøjvask så? Det kan være svært at svare på, da der er flere faktorer der spiller ind.

Man bør være opmærksom på følgende ting, når man regner på hvad det koster at vaske tøj:

  1. Størrelsen på vaskemaskinen
  2. Hvilket energimærke og wattforbrug vaskemaskinen har
  3. Hvor ofte man vasker tøj
  4. Hvilken elpris man har
  5. Vandforbruget

De listede ting er alle noget der har indflydelse på, hvor meget det vil koste at sætte en vask over. Særligt vaskemaskinens wattforbrug har indflydelse på hvor meget det vil koste.

Vaskemaskinens energimærke hænger sammen med hvor mange kWh vaskemaskinen bruger. Jo bedre energimærket er, desto lavere er energiforbruget. At investere i en vaskemaskine med et godt energimærke, vil derfor skabe et lavere energiforbrug og derved lavere pris pr vask.

Hvor ser jeg hvor mange kWh en vaskemaskine bruger?

Man kan ved at læse vaskemaskinens brugsvejledning finde frem til hvor mange kWh vaskemaskinen bruger. Her er energiforbruget oftest angivet i watt, hvilket gør at du selv skal omregne fra watt til kilowatt.

 

Omregn vaskemaskines watt forbrug til kWh

For at omregne watt til kilowatt skal man dividere watt værdien med 1000 og efterfølgende gange med antal timer vaskemaskinen er i gang.

Eksempelvis: 740 watt / 1000 x 1 time = 0,74 kWh.

Kan du ikke finde frem til din vaskemaskines watt forbrug, har vi lavet en tabel som forhåbentlig kan gøre dig klogere på din vaskemaskines elforbrug.

Kwh forbrug for en vaskemaskine

Hvor mange kWh bruger en vaskemaskine pr vask?

Vaskemaskine 7 kg (0-5 år) Vaskemaskine 7 kg (> 5 år) Vaskemaskine 9 kg (0-5 år) Vaskemaskine 9 kg (>5 år)
kWh pr. vask
0,68 kWh
0,89 kWh
0,59 kWh
0,89 kWh

Kilde: SparEnergi.dk

Så meget koster en vask i vaskemaskinen

Når man har fundet frem til kWh forbruget pr. vask, kan man beregne sig frem til hvad det cirka vil koste pr. vask. Tabellen nedenfor vil give et overblik over priserne pr. vask for vaskemaskiner med energimærket A til A+++.
Energimærke A Energimærke A+ Energimærke A++ Energimærke A+++
Årligt strømforbrug
214,62 kWh
186,25 kWh
164,51 kWh
145,60 kWh
Årlig udgift til strøm
688,92 kr.
597,88 kr.
528,07 kr.
467,38 kr.
Årligt vandforbrug
9152 liter
9152 liter.
9152 liter.
9152 liter.
Årlig udgift til vand
668,10 kr.
668,10 kr.
668,10 kr.
668,10 kr.
Samlede udgifter pr. år
1.357,02 kr.
1.265,97 kr.
1.196,17 kr.
1.135,47 kr.
Skønnet pris pr. vask
6,52 kr.
6,09 kr.
5,75 kr.
5,46 kr.

Kilde: Bolius 2022

Ovenstående tabel er lavet med udgangspunkt i en gennemsnitlige elpris på 3,21 kr. kr. kWh. Prisen på vand er taget udfra at gennemsnitsprisen i 2020 var på 73 kr./m3. Dertil er forbruget af vand pr. vask sat til at være 44 liter, dette kan dog svinge alt efter hvilket vaskeprogram man vælger.

Så hvad koster en tøjvask i 2022? En vask koster cirka omkring 5,46 kr. til 6,52 kr. pr. vask. Disse priser er hvis du har en vaskemaskine med energiklasse A – A+++.

Køb din energimærke A+++ vaskemaskine her

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget strøm bruger en vaskemaskine?

Det er svært at sige, hvor meget strøm en vaskemaskiner bruger, da strømforbruget afhænger af flere parametre. Her på siden kan du beregne, hvor meget strøm din vaskemaskine bruger.

 

Hvad koster en vask på 60 grader?

Det kommer an på, hvilken vaskemaskine du har. Nogle vaskemaskiner bruger nemlig mere strøm end andre. Ifølge Miele koster en vask på 60 grader omkring 8,37 kr. pr. vask.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.