jordvarmeanlæg

Lodret jordvarme – Alt du skal vide om vertikal jordvarme

Har du et ønske om at få installeret jordvarme i din bolig, men din have er for lille? Så kan du overveje lodret jordvarme som alternativ. Bliv klogere på jordvarmeboring og om vertikal jordvarme passer til dit hus her. 

Indholdsfortegnelse

Jordvarme er dyrt at etablere, men er samtidig også en af de mest effektive opvarmningsformer. Et klassisk anlæg kræver en del plads, og at ens have bliver gravet op, for at få plads til jordvarmeslagerne. 

Overordnet findes der to typer af jordvarmeanlæg: 

Med en vertikal boring – også kaldt lodret eller vertikal jordvarme, er det muligt at få jordvarme til mindre grunde, eller hvis du vil undgå at ødelægge din have. 

forskellen-paa-horisontal-og-vertikal-jordvarme
lodret-jordvarme

Hvad er lodret jordvarme?

I modsætning til horisontal jordvarme, bliver der ved lodret jordvarme boret et hul lodret ned i jorden, som minimum er 100 meter dybt. 

Lodret eller vertikal jordvarme er en dybdeboring af din have for at lægge jordslangerne ned, så de ligger lodret i haven. Det smarte ved sådan en løsning er, at den egner sig godt til boligejere, der ikke har en stor have, som et traditionelt jordvarmeanlæg ellers ville kræve. Derudover er denne løsning meget mere energibesparende over en længere årrække, så du kommer til at spare penge i længden.

Fordelen ved lodret jordvarme er, at der ikke er noget krav til dit haveareal, hvilket et jordvarmeanlæg ellers godt kan have. Derudover virker lodret eller vertikal jordvarme meget bedre end almindelig jordvarme, da væskens temperatur er højere. Den eneste ulempe ved vertikal jordvarme er prisen for investeringen, men i sidste ende betaler det sig oftest.

Hvad koster lodret jordvarme?

Priserne for lodret jordvarme er typisk et sted mellem 200.000-300.000 kr. Typisk vil et jordvarmeanlæg der er vertikalt, koste mere end et ordinært jordvarmeanlæg. 

Dette er blot et estimat på en lodret jordvarme-pris inkl. montering. Da der er mange ting som kan påvirke prisen på lodret jordvarme, bør du altid få beregnet din nøjagtige pris ved at indhente et uforpligtende tilbud. 

Pris på vertikal jordvarme påvirkes af flere ting

Prisen på lodret jordvarme kan variere meget, alt efter hvor dybt der skal bores, og hvilken jordtype du har i haven. Det kan nemlig gøre en lodret jordvarmeboring mere kompliceret, hvis jordtypen ikke er optimal. Målet er at lægge jordslangen så dybt ned i haven som muligt. Derfor kan du i nogle tilfælde se en vertikal jordvarmeboring på op til 250 meter. Jo dybere jordslangen placeres, desto mere konstant energitilførsel vil du opleve.

 

Tilskud til vertikal jordvarme

Du kan få energitilskud, hvis du overvejer at installere lodret jordvarme. Det er muligt at få op til 27.000 kr. i tilskud. Dette søges ved Bygningspuljen som administreres af SparEnergi. Du kan læse mere om energitilskud her, og se hvornår puljen åbner op for ansøgninger næste gang. 

For at få tilskud til din installation af lodret jordvarme, kræver det at du opfylder to krav. 

  • At du skifter fra olie, gas eller traditionel elvarme
  • Din bolig må ikke være placeret i et fjernvarmeområde

Du bør også være opmærksom på, om din kommune har planer om at etablere fjernvarme i fremtiden. I et sådan tilfælde vil du heller ikke kunne få tilskud.

 

Dybde på lodret jordvarme

Ved en vertikal jordvarmeboring er dybden typisk et sted mellem 120 – 180 meter lodret under jorden. Et almindeligt vandret jordvarmeanlæg bliver til sammenligning nedgravet i en meters dybde, og spreder sig over et meget større areal. Derfor optager et lodret jordvarmeanlæg langt færre kvadratermeter i haven.
 

Sådan får du den bedste pris på vertikal jordvarmeboring

Her på siden kan du hurtigt indhente tilbud på forskellige løsninger, hvis du er interesseret i at få lodret jordvarme i din husstand. Det kan nemlig være svært at finde den helt rigtige løsning, og med en investering af denne størrelse vil man gerne være helt sikker, inden man takker ja til et tilbud.

 

Få 3 tilbud på lodret jordvarme 

Derfor kan du hos os indhente tre tilbud fra vores samarbejdspartnere helt gratis. Det betyder, at du lettere kan skabe dig et overblik over de forskellige priser på en lodret eller vertikal jordvarmeboring. Du bestemmer derefter selv, om et af disse tilbud er noget for dig.

På den måde slipper du for at skulle tage fat i forskellige leverandører for at høre, hvad de kan gøre for dig. Med de indhentede tilbud får du en topprofessionel service og bliver hurtigt sat i forbindelse med de bedste i branchen.

Hvordan får du en lodret jordvarmetilladelse?

Det kan nogle gange være vanskeligt at få en lodret jordvarme tilladelse fra kommunen, da de ikke har ret meget erfaring med sådan en form for dybdeboring. De er for eksempel ofte bekymret for grundvandet og andre ting omkring din investering.

Det er derfor vigtigt at finde et tilbud, hvor du kan få hjælp til en lodret jordvarme tilladelse. Så er du nemlig sikker på, at der ikke sker noget uventet, når du får lavet lodret jordvarme i din bolig. Heldigvis er langt de fleste virksomheder, der tilbyder en vertikal jordvarmeløsning, i stand til at hjælpe dig med en tilladelse, herunder vores samarbejdspartner. Du får nemlig både et vertikal jordvarme tilbud samt alt den nødvendige vejledning og rådgivning inden du påbegynder projektet.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad koster et lodret jordvarmeanlæg?

Prisen for et lodret jordvarmeanlæg ligger typisk et sted mellem 200.000 – 300.000 kr. Den endelige pris vil dog være afhængig af en række forhold, eksempelvis dybden på jordvarmeboringen og jordtypen i haven.

Hvad er en normal lodret jordvarmedybde?

Når det kommer til jordvarme og en lodret boringsdybde, handler det om at få jordslangen så langt ned i jorden som muligt. Derfor vil en normal dybde være omkring 100 meter, men gerne dybere, hvis det er muligt.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.