Elpriser

Det kan være svært at gennemskue elmarkedet, for hvad koster el egentlig og betaler du for meget for dine nuværende elpriser? For at finde frem til de bedste og billigste elpriser i Danmark, er man nødt til at forstå mekanismerne bag, hvordan elprisen er sammensat. Det giver vi dig overblikket over her, så du kan finde ud af hvor du kan spare på dine elpriser. 

Sammenlign elpriser

Man kan frit vælge elselskab i Danmark og det er der god grund til at udnytte, for at finde billigste el. Der findes mange forskellige elselskaber, og de tilbyder alle forskellige elprodukter med forskellige elpriser.

Det kan være svært at få et overblik over de mange udbydere på markedet og størstedelen af befolkningen, vil ikke finde det særlig interessant, at sammenligne elpriser. Derfor er der hjælp at hente her, vi hjælper dig med at skabe overblik over elpriserne, som kan føre til besparelser på din elregning.

Din elpris består af flere elementer og prisen kan variere, afhængigt af din leverandør og hvilket elprodukt du har. Man siger, at en god tommelfingerregel er, at el koster ca. 2 øre pr. kWh.

Vær opmærksom når du sammenligner elpriser

Når du sammenligner elpriser, skal du være opmærksom på, at det kun er dele af elprisen på den samlede elregning, du har mulighed for at spare penge på. En stor del af dine elpriser, består nemlig af gebyrer og afgifter til staten, som alle elselskaber er underlagt via lovgivning. Så når du sammenligner elpriser, skal du kigge på: 

 • Elprisen i kWh
 • Abonnementet

Det er her, du vil have mulighed for at gøre en besparelse.

3 gode råd, når du sammenligner elpriser 

Der er 3 ting, som vi anbefaler du holder øje med, når du skal sammenligne elpriser.

 1. Vær opmærksom på om du sammenligner en fast eller variabel elpris. Derudover er det en god idé, du undersøger hvor længe din pris ligger fast, hvis du vælger en elaftale med fast elpris. 
 2. Størrelsen på dit forbrug: Har du et lille forbrug, skal du særligt være opmærksom på abonnementet som følger med din elpris. Det kan hurtigt bliver dyrt for dig, som har et lille forbrug, hvis du vælger en elpris med et tilhørende dyrt abonnement. 
 3. Vil du have klimavenlig strøm eller “almindelig” strøm? Hvis du ønsker at støtte den grønne omstilling, skal du være opmærksom på at det kan påvirke din elpris. 

Bedste elpriser

Det, der er de bedste elpriser for én person, er ikke nødvendigvis de bedste for en anden. Vi har alle forskellige holdninger og præferencer, når det kommer til el. Nogle ønsker billig el og andre ønsker at strømmen er grøn.

Uanset dine præferencer, bør du først og fremmest undersøge, hvordan dit elforbrug ser ud, inden du går på jagt efter den bedste elpris. Det er de færreste, som på stående fod, kan svare på hvor mange kWh de bruger om året. Kender du dit forbrug og dine nuværende elpriser pr. kWh, er du bedre klædt på, til at vælge den bedste elpris, som passer til dine præferencer og behov. 

Du kan aflæse hvor mange kWh du betaler for, på din seneste elregning. Vær opmærksom på at de fleste modtager deres elregning hvert kvartal, så hvis du skal kende dit forbrug for en måned eller et år, skal du dividere eller gange forbruget op.

Det skal du være opmærksom på, når du leder efter den bedste elpris

Udover elprisen, er det en god idé at være opmærksom på hvilke vilkår elleverandøren tilbyder dig. Alle vil gerne finde det billigste elselskab, men der er nogle faldgrupper, som er gode at være opmærksomme på, når du leder efter den bedste elpris: 

 • Introduktionstilbud: Tjek om tilbuddet er et introduktionstilbud og hvad elprisen er efterfølgende
 • Binding: Undersøg om der en en bindingsperiode
 • Gebyrer: Vær opmærksom på ekstra gebyrer i din elaftale, opsigelsesgebyr eller lignende
 • Betalingsmuligheder: Betales der aconto, forud eller bagudrettet? 
 • Grøn strøm: Mange elselskaber har lovet at deres strøm er grøn, hold øje med bladmærkeordningen

Du kan læse mere om mærkeordningen her. Du finder produkter med ét eller to grønne blade fra: OK EL, SEAS-nve, NRGi og Norlys.

Mange leverandører kan se billige ud på overfladen, desværre er det ikke altid tilfældet og mange kunder får en ubehagelig overraskelse når de modtager deres regning. Derfor er det en god idé at undersøge ovenstående, inden du kan vide dig sikker på om du egentlig har fundet det billigste elselskab og elpris.  

Din elpris udgør en lille del af din samlede elregning

Din elregning dækker over flere poster end blot elprisen. Faktisk udgør din elpris kun ca. 15% af den samlede regning. De resterende 85% består af transportomkostning af strømmen, gebyrer og lovpligtige afgifter.

Vælg mellem fast og variabel elpriser

Der findes to slags elpriser du kan vælge mellem, når du står overfor at skulle vælge en ny elaftale: fast elpris eller variabel elpris. Helt grundlæggende, skal du gøre op med dig selv, om du ønsker en elpris med tryghed eller om du vil have en elpris, som følger markedets prisen.

Vælger du en elaftale med fast elpris, vil du acceptere en bestemt og fast pris, i en given periode. Vælger du derimod en elaftale med en variabel elpris, vil prisen følge markedsudviklingen, som giver dig mulighed for at spare når prisen er lav, men med risiko for at prisen stiger tilsvarende når prisen er høj.  

Elpriserne svinger hele tiden, faktisk kan den skifte fra time til time. Det betyder også, at det der var et godt tilbud i går, ikke nødvendigvis er det bedste tilbud i dag. Det er derfor også svært at give et entydigt svar på, om det er bedst at vælge en fast eller variabel elpris. 

Om du skal vælge det ene frem for det andet, afhænger af dit forbrug, dine præferencer og prisudviklingen på el-børsen. Mange steder vil du, for et par ekstra øre pr. kWh, have mulighed for at støtte klimavenlig produktion af el.

Fordele og ulemper ved fast elpris 

Fordele: 

 • Du kender din præcise elpris i en given periode
 • Sikkerhed i dit budget

Ulemper: 

 • Du vil typisk skulle betale en lidt højere pris pr. kWh, det viser statistikker fra SEAS-nve
 • Du vil ikke få glæde at de lave elpriser, når markedsprisen er lav, da din elpris vil være låst fast

Fordele og ulemper ved variabel elpris

Fordele:

 • Elprisen følger markedsprisen, så mulighed for at spare penge når prisen er lav

Ulemper:

 • Hvis markedsprisen stiger, gør din elpris også 
 • Du har ikke den samme vished og tryghed i dit budget 

Forskel på elpriser efter hvor du bor

Når man snakker om elpriser, har du måske lagt mærke til at man skelner mellem, om man bor øst eller vest for Storebælt. Generelt er elprisen en smule højere, hvis du er bosat øst for Storebælt. I gennemsnit er det dog kun omkring 1-3 øre pr. kWh.

Grunden til at der er forskel, skyldes blandt andet at der er begrænsninger i den kabelforbindelse, som transportere strømmen. Desuden er der flest vindmøller vest for Storebælt, hvilket betyder at der er mere el, som skal transporteres fra vest til øst. 

Elpriser udvikling

Udviklingen i elpriser, skifter lige så meget som vind og vejr. Der er flere faktorer, som påvirker udviklingen i elpriserne. Blandt andet vind og vejr og ikke blot i Danmark. Vi er nemlig forbundet med nabolandene via elnettet, derfor påvirker deres produktion af el også vores elpris herhjemme. 

Elmarkedet er et foranderligt markedet, hvilket også kan betyde store udsving i prisen, nedenfor har vi listet nogle af de mest væsentlige faktorer op. 

Udbud og efterspørgsel påvirker elpriserne

Elprisen bliver fastsat på den nordiske elbørs Nord Pool. Det er endnu ikke muligt at “gemme” overskydende el, derfor skal strømmen også bruges i takt med at den produceres. Derfor påvirkes prisen af udbud og efterspørgsel, det er f.eks derfor at strømmen er billigere om natten, da efterspørgslen er mindre.

Vind og vejr påvirker elpriserne

Din elpris ændrer sig som vinden blæser, bogstaveligt talt. Hvis der er vindstille, kan vores mange vindmøller ikke dække vores elfrobrug. På nuværende tidspunkt dækker vindmøller ca. 46% af det samlede energiforbrug i Danmark. Derfor betyder det også at prisen på el, stiger når der er vindstille. Tværtimod falder den, når der er godt gang i vindmøllerne. 

Årstiden påvirker elpriserne

I vintermånederne bruger vi mere tid indendørs, derfor tænder vi også mere lys, som også hænger sammen med udbud og efterspørgsel. I sommermånederne er vi mere udendørs og vi har lange lyse nætter, som gør at efterspørgslen falder og det gør elprisen også. 

Nyheder ude i verdenen kan påvirke prisen på el

Sker der ting rundt om i verden, som terror, krig og naturkatastrofer, kan det også have betydning for elprisen. Det er med til at skabe uro på markedet, som er med til at presse prisen op.  

Politik kan påvirke prisen på el

Politiske tiltag, kan også have indflydelse på din elpris. F.eks i forbindelse med at sænke CO2-udledningen, hvor der bliver pålagt afgifter på energi fra kul, olie og naturgas.

Ser man på hvordan elpriserne har udviklet sig gennem årene, overvåger Forsyningstilsynet markedet.  Du kan se statistikkerne over forsyningstilsynets elpriser her. Ser man på de to første kvartalsrapporter af Elpriser 2021, er det elprodukter med en fast elpris som slår sig fast som det billigste produkt på nuværende tidspunkt. Du kan danne dig et overblik over rapporten her

Elprisberegner

Det er som beskrevet, en god idé at kende til sit forbrug, når man skal finde den bedste elpris. Hvis ikke man har sin elregning, lige ved hånden, kan man benytte sig af elprisberegneren her på siden. På den måde kan du ved at indtaste, få informationer, finde ud af hvad du skal betale for dit el.

Mange leverandører stiller også deres egen beregner til rådighed, som f.eks OK EL, på den måde kan du hurtigt undersøge om du kan få en bedre elpris end din nuværende.

FAQ sektion:

Hvem er billigst på elpriserne?

Det afhænger af hvilke behov og præferencer du har, det er en god idé at sammenligne produkter og elpriser, inden du vælger din nye elaftale. 

Hvad koster 1 kWh?

1 kWh koster ca. 2 kr. Det kan være svært at give et helt præcist svar på hvad 1 kWh koster i 2021, da prisen er styret af markedsprisen, som skifter fra time til time. 

Hvor kan jeg sammenligne elpriser?

FindEnergi.dk kan du nemt få overblikket og sammenligne elpriser. Vi viser dig et bredt udvalg af elselskaber, som kan give dig den bedste pris i forhold til dit forbrug.

Hvilket elselskab tilbyder billigst elpris?

Du kan frit vælge elselskab i Danmark. Hvilket elselskab, som tilbyder billigste elpris afhænger af dine behov og præferencer. Det er altid en god idé at give ens nuværende elselskab et tjek, for at undersøge om der er penge at spare. 

Hvordan bestiller man el?

Det er nemt at bestille el. Undersøg hvem, der skal være dit nye elselskab på FindEnergi.dk. Dit nye elselskab sørger for resten.