Skift elselskab – Det er nemt at skifte elleverandør

Indholdsfortegnelse

Mange tror desværre, at det kan være en besværlig og tidskrævende proces at skifte elselskab. Men faktisk er det en simpel og ubesværet proces, hvor dit nye elselskab tager sig af alt det praktiske. Det eneste, du behøver at gøre, er at vælge det elselskab, du ønsker at skifte til. Når du har truffet beslutningen, sørger dit nye elselskab for at opsige din gamle elaftale, præcis på samme måde som hvis du skulle skifte mobilabonnement.

Hvordan skifter man elselskab?

1. Find ud af dit elforbrug

Før du skifter elselskab, er det en god idé at finde ud af, hvor meget strøm du bruger. Du kan gøre dette ved at tjekke din seneste elregning eller bruge vores beregner, der er placeret lidt længere nede på denne side.

2. Sammenlign priserne fra forskellige elselskaber

Når du ved, hvor meget strøm du bruger, kan du sammenligne priserne på forskellige elselskaber. Overvej, om du ønsker en fast eller variabel el-aftale, og om du vil have grøn strøm. 

3. Tilmeld dig på elselskabets hjemmeside

Når du har valgt et nyt elselskab, kan du tilmelde dig på deres hjemmeside. Du skal blot udfylde dine oplysninger, og dit nye elselskab vil tage sig af resten. Nu kan du læne dig tilbage og nyde godt af dit nye billige elselskab.

Er det muligt for alle at skifte elselskab?

Ja, det er nemt og enkelt at skifte elselskab i Danmark, da man har haft frit valg af elselskab siden 2003. Det betyder, at du selv kan vælge, hvor du vil have din strøm fra og finde den bedste elaftale med den bedste pris.

Tidsrammen for at skifte elleverandør afhænger dog af betingelserne i din nuværende el-aftale. Du kan normalt opsige din aftale hurtigt med en varsel på løbende måned plus en måned. Men du skal være opmærksom på, at du muligvis har en bindingsperiode på op til seks måneder. Det er derfor vigtigt at tjekke op på opsigelsesfrister og bindingsperioder hos dit nuværende elselskab, før du skifter. 

Når opsigelsesfrister og bindingsperioder er på plads, kan du skifte elselskab relativt hurtigt, og tilmeldingen online tager kun et par minutter.

skift-elselskab

Kan man få et nyt elselskab selvom man bor til leje?

At skifte elselskab er en simpel proces, der kan gøres af alle. Uanset om du ejer eller lejer en bolig, kan du nemt skifte elselskab. Når du har fundet det nye elselskab, vil de tage sig af at opsige din nuværende aftale. Herefter kan du vælge mellem forskellige produkter og underskrive den ønskede aftale. Resten af processen vil blive ordnet af det nye elselskab, og du vil hurtigt have adgang til dit nye elprodukt.

Betaler det sig at skifte elselskab?

Mange stiller spørgsmålet: ”Hvad koster det at skifte elselskab?” Svaret er, at det er gratis at skifte elselskab, men om du sparer penge, afhænger af, om den nye aftale har et billigere abonnement, eller om prisen på el er lavere.

En stor del af prisen på el er reguleret af afgifter og moms, hvilket betyder, at kun 18% af din elpris kan variere, når du skifter elselskab. Resten af elregningen består af faste og statslige afgifter, som du ikke kan påvirke ved at skifte elselskab.

Det er muligt at spare penge ved at skifte el-leverandør

Ikke desto mindre kan du stadig spare penge ved at skifte elselskab. Ifølge Forsyningstilsynets elprisundersøgelse kan du som forbruger spare mellem 460 og 7.780 kr. afhængigt af dit forbrug og den aftale, du vælger.

Denne besparelse er den teoretisk maksimale besparelse og svarer til forskellen mellem det dyreste og billigste produkt på markedet. Elpriserne er steget siden undersøgelsen, hvilket betyder, at den potentielle besparelse ved at skifte elselskab er endnu større i 2023.

Faldgruber ved at skifte elselskab: Undersøg de oversete detaljer

Med øget konkurrence på elmarkedet er det vigtigt at være opmærksom på de faldgruber, der kan opstå ved skift af elleverandør. Herunder gennemgår vi nogle af de oversete detaljer:

1. Introduktionstilbud

Vær opmærksom på midlertidige introduktionstilbud, der kan ende med en prisstigning efter en bestemt periode. Undersøg derfor altid, om den lave pris kun gælder i en kortere periode.

2. Bindingsperiode

Tjek, om en bindingsperiode er tilkoblet introduktionstilbuddet. Hvis du vil skifte elselskab for en kortere periode, skal du være opmærksom på bindingsperioden og eventuelle erstatningsbeløb.

3. Gennemgå betingelser og kontrakter

Undersøg, hvad der gør den nye aftale billigere end din nuværende. Gennemgå kontrakten med leverandøren eller en tredjepart for at undgå ubehagelige overraskelser.

Ved at være opmærksom på disse detaljer undgår du faldgruber ved skift af elleverandør.

Vælg den rigtige elleverandør ved skift

Det kan være udfordrende at finde den billigste og bedste elleverandør blandt de mange valgmuligheder i Danmark. I 2018 var der hele 295 forskellige elløsninger at vælge imellem.

For at finde den rigtige elleverandør, kan du bruge forskellige hjemmesider, der giver et overblik over de forskellige tilbud. Men det er vigtigt at sammenligne priserne og undersøge, om de lave priser kun gælder i starten, hvad abonnementsprisen er, og hvor lang en periode, de beregner deres pris over.

Når du skifter energiselskab, er det vigtigt at overveje følgende:

  • Tjek dit nye elselskabs priser efter en opstarts- eller tilbudsperiode.
  • Overvej, om en eventuel gave, der følger med dit skift til et nyt elselskab, er værd at skifte for.
  • Husk, at priser og tilbud kan ændre sig over tid.

 FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvor lang tid tager det at skifte elselskab?

Hvor lang tid det tager at skifte elselskab, afhænger af din bindingsperiode. Når den er udløbet, kan du skifte.

Hvad kan jeg spare ved at skifte elselskab?

Hvad du sparer ved at skifte elselskab, afhænger af dit abonnement og den pris på el pr. enhed, som elselskabet har fastlagt. For at finde ud af, om du sparer penge, skal alt altså medregnes. 

Har du set vores liste med:

bedste-elselskaber-ikon

De bedste elselskaber →

Vi har testet en lang række elselskaber, så du kan vælge det bedste til dine præferencer

billigste-elselskaber-ikon

De billigste elselskaber →

En samlet liste over de elselskaber, som vi oplever er de billigste over tid

Læs også disse guides

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.