El er dyrt, og mange har overvejet, om det kan betale sig at skifte elselskab, og hvordan man i så fald gør.
I denne guide vil du blive klogere på, hvordan du kan skifte elselskab, og hvilke overvejelser du skal gøre dig, hvis du vil skifte elleverandør.
Prøv vores beregner, og se om du kan spare penge.
Kan alle lave et skift af elselskab?
At skifte elselskab i Danmark er nemt og enkelt, da alle siden 2003 har haft frit valg af elselskab. Derfor bestemmer du selv, hvor din el skal komme fra ved skift af el-leverandør, hvilket giver dig mulighed for at finde den bedste aftale med den bedste elpris.
Til spørgsmålet: ”Kan jeg skifte elselskab?” er svaret ja, men tidshorisonten afhænger af din nuværende el-aftale.
Om du kan foretage et hurtigt skift af elselskab, afhænger nemlig af betingelserne hos dit nuværende elselskab. Derfor er det vigtigt at tjekke op på opsigelsesfrister og bindingsperiode. Du kan hurtigst opsige din aftale med en varsel på løbende måned plus en måned, men du skal være opmærksom på, at du kan have en bindingsperiode på op til seks måneder.
Det er nemmere end du tror at skifte el-leverandør
Når du skifter elselskab, opsiger dit nye elselskab din nuværende aftale. Hos det nye elselskab kan du ofte vælge mellem forskellige produkter. Når du har valgt produktet, skal du underskrive. Resten sørger det nye elselskab for at ordne. Du kan også altid skifte elselskab, selvom du bor i en lejebolig.
Spar penge ved at skifte elselskab
Mange stiller sig selv spørgsmålet: ”Hvad koster det at skifte elselskab?” Svaret er, at det er gratis at skifte elselskab, men om du sparer penge, afhænger af, om den nye aftale har et billigere abonnement, eller om prisen på el er lavere.
En stor del af prisen på el er styret af afgifter og moms. Det er kun 18 % af din pris, der ved elskift kan variere. Det skyldes at resten af elregningen består af faste og statslige afgifter, som du ikke kan påvirke ved at skifte elselskab.
Spar op til 7.790 kr. ved at skifte eludbyder
Du kan dog stadig spare penge ved at skifte elselskab. Forsyningstilsynets elprisundersøgelse fra 2020 fastlagde, at du som forbruger kan spare mellem 460 – 7.780 kr. afhængigt af dit forbrug og den aftale, du har valgt. Denne besparelse er opgjort som den teoretisk maksimale besparelse. Altså forskellen mellem det dyreste og billigste produkt på markedet. Siden 2020 hvor undersøgelsen senest er lavet, er elprisen kun steget. Dette betyder at den potentielle besparelse ved at skifte elselskab kun er blevet endnu større i 2022.
Skift elselskab fra dag til dag
Der er en række virksomheder, der tilbyder at administrere dit elvalg. Når du indgår sådan en aftale, sørger de for, at du får den bedste og billigste elaftale. De skifter derfor løbende dit abonnement hos forskellige elselskaber, så din pris forbliver så lav som muligt, uden at du skal foretage dig noget.
Du skal dog være opmærksom på, at disse selskaber opkræver et håndteringsgebyr for at skifte dig rundt og ofte vil dette gebyr være med til at gøre din besparelse væsentlig mindre. Derfor anbefales det at du selv bruger 5 minutter hver 6 måned, på at undersøge priserne og se om det kan betale sig at skifte elselskab.
Vælg den rigtige elleverandør ved skift
Der findes mange elselskaber i Danmark, og det kan være svært at overskue, hvilken elleverandør der leverer den billigste strøm og har den bedste ordning. I 2018 var der hele 295 forskellige elløsninger at vælge imellem.
Der findes forskellige hjemmesider, hvor du kan få et overblik over de forskellige elløsninger. Men du skal huske at sammenligne de forskellige tilbud og tjekke op på, om de lave priser kun gælder i begyndelsen, hvad abonnementsprisen er, og hvor lang en periode de beregner deres pris over.
Gode overvejelser ved skift af energiselskab
Husk at tjekke dit nye elselskabs priser efter en opstarts- eller tilbudsperiode, og overvej, om en eventuel gave, der kommer med dit skift til et nyt elselskab, er værd at skifte for. Priser og tilbud kan nemlig ændre sig over tid.
Hvordan skifter man elselskab?
Processen med at skifte elselskab er meget enkel – måske du tidligere har prøvet at skifte mobilabonnement? At skifte elselskab, adskiller sig nemlig ikke ret meget fra det, hvilket jo er en ret nem process.
Følg nedenstående tre trin, hvis er i tvivl om hvordan du skifter elselskab.
1. Kend størrelsen på dit elforbrug
Det er en god idé at undersøge størrelsen på dit elforbrug, inden du skifter elselskab. Det kan du gøre ved at aflæse forbruget på din seneste elregning. Alternativt kan du benytte vores beregner øverst på denne side, som estimerer dit elforbrug baseret på de oplysninger du opgiver.
2. Sammenlign elselskabernes priser
Når du kender dit elforbrug, er du klar til at sammenligne elselskabernes priser. Du skal gøre dig tanker om, du ønsker en fast eller variabel el-aftale, og hvad din præferencer er for grøn strøm. Sammenlign elpriserne på FindEnergi.dk her.
3. Tilmeld dig og skift på elselskabets hjemmeside
Når du har valgt hvilken el-leverandør du vil skifte til, skal du blot udfylde dine informationer på det nye elselskabs hjemmeside. Herefter klarer de resten, og du kan læne dig tilbage og nyde dit nye billige elselskab.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvor lang tid tager det at skifte elselskab?
Hvor lang tid det tager at skifte elselskab, afhænger af din bindingsperiode. Når den er udløbet, kan du skifte.
Hvad kan jeg spare ved at skifte elselskab?
Hvad du sparer ved at skifte elselskab, afhænger af dit abonnement og den pris på el pr. enhed, som elselskabet har fastlagt. For at finde ud af, om du sparer penge, skal alt altså medregnes.