Findenergi er reklamefinansieret – Sådan tjener vi penge

solenergi icon

Solcelletag

Indholdsfortegnelse

Går du også med en lille drøm om at få solceller på dit tag? Læs med her, og find ud af alt fra det praktiske til solcelletag-prisen. Der er mange overvejelser, du skal gøre dig, og det er ikke nogen lille beslutning at få installeret et solcelletag. Når du har læst denne tekst, er du meget klogere på hele foretagendet.

Få tilbud på solceller på taget – Helt gratis

En af de bedste måder at finde ud af, om et solcelletag er noget for dig, er ved at indhente tilbud. Det kan du nemt gøre via internettet, som i det her tilfælde vil være din bedste ven. Du kan nemlig finde masser af troværdige hjemmesider, hvor du kan sammenligne priser og produkter. Og så kan du helt uforpligtende indhente forskellige tilbud på forskellige løsninger. Det er nemt, enkelt og hurtigt. 

Når du vil have et tilbud på et tag med solceller, kan du med fordel indhente det fra en VE-godkendt installatør. VE-ordningen er din garanti for høj kvalitet og faglig viden. VE står for vedvarende energianlæg. En installatør med denne godkendelse er ekspert i varmepumper, solvarmeanlæg og altså også solceller. Det betyder også, at han eller hun kan give dig et ret præcist estimat på selve prisen, dine fremtidige besparelser og dit forbrug. 

solcelletag

Bedste solcelletag – hvilket skal jeg vælge?

Som med stort set alle andre handlede produkter i verden gælder det også for solceller, at pris og kvalitet går hånd i hånd. Du får de bedste solceller, hvis du er villig til at betale for dem. Som udgangspunkt er der to typer solceller til dit tag, du kan vælge imellem. Dem kan du læse mere om lige nedenfor. 

integreret solcelletag

Integreret solcelletag

Solceller integreret i taget er en rigtig god løsning, hvis du er villig til at lægge lidt ekstra penge i første ombæring. De integrerede solceller i taget betyder sådan set bare, at det er deciderede solcelletagplader eller solcelletagsten, der kommer på toppen af din bolig. Denne konstruktion er ofte den mest energieffektive løsning, når det kommer til solcelletage. Derudover skal det også nævnes, at integrerede solceller visuelt er den mest æstetisk smukke løsning. 

Et tag med integrerede solceller kaldes også ofte populært et solartag. Går du meget op i det ydre udseende på din bolig, er det klart denne løsning, der er bedst for dig. Du kan både få solcelleteglsten og almindelige tagsten med solceller, så der er med garanti et tag med indbyggede solceller til din bolig på markedet. Indhent forskellige tilbud på et nyt tag med integrerede solceller allerede i dag.

Uintegreret solcelletag

Her har du i stedet en løsning, der byder på store, sorte rektangulære solcellepaneler, som du får monteret på din boligs eksisterende tag. 

Denne løsning har ikke nær den samme æstetiske værdi som de integrerede solceller, men til gengæld vil det ofte være en billigere løsning. Du skal vælge denne løsning, hvis du ønsker solceller på taget, der ikke koster det store at få installeret.  

Uintegreret solcelletag

Hvordan virker solceller på taget?

Teknologien er egentlig den samme, om det drejer sig om integrerede eller uintegrerede solceller. Når Solen skinner ned på solcellerne, begynder de at producere jævnstrøm. Hvis dette skal omsættes til el i din bolig, skal jævnstrømmen konverteres til vekselstrøm. Dette kan gøres via en net-inverter, der sørger for, at strømmen kommer frem til boligens forskellige stikkontakter. 

Denne inverter omsætter jævnstrømmen til vekselstrøm med 230 volt. Den har også den funktion at optimere solcellernes produktion af elektricitet. Det er altså helt nødvendigt, at du skaffer dig en god net-inverter, og det behøver ikke være noget, der ruinerer dig. 

Hvad er fordelene ved at vælge et solcelletag? 

Der er rigtig mange forskellige fordele ved at anlægge solceller på taget. Det kan eksempelvis vise sig at blive en rigtig god økonomisk investering for dig på den lange bane, da du kommer til at spare en del penge på strøm. Derudover laver du også en investering i klimaet. Det er nemlig en klimavenlig løsning at få produceret strøm til huset på. 

En tredje fordel er den, at der ikke kræves specielt meget vedligeholdelse af dine solceller på taget. Til gengæld vil det få værdien af din bolig til at stige, så også her vil du mærke en positiv økonomisk konsekvens af dit køb. Og så er der det smarte aspekt, at hvis dine solceller producerer mere strøm, end du kan nå at bruge, kan du sælge din overskydende strøm. En del af dette kan sælges skattefrit, faktisk helt op til 7.000 kroner årligt. 

Fordele ved solcelletag Ulemper ved solcelletag
Vedvarende energiform
Kræver tid at sætte sig ind i reglerne
Mulighed for besparelser på elregningen
Tagets solceller producerer mest strøm i dagstimerne
Mulighed for at integrere solcellerne i husets tag
Høje anskaffelsesomkostninger
Kræver meget lidt vedliggeholdelse
Ikke alle huse egner sig til solceller på taget
Mulighed for at købe et solcelletag med batterilager
Produktionen af strøm kan blive kraftigt reduceret hvis de placeres forkert
Mulighed for at sælge overskydende strøm
Solcelletaget kan forringe husets arkitektoniske udtryk

Hvad koster et nyt tag med solceller?

Der er ikke et entydigt svar på det spørgsmål. Det afhænger af mange forskellige forhold. Derfor er det bedste råd til dig, at du indhenter en række tilbud for at få et præcist overblik over dine mulige udgifter i forbindelse med installationen af solcelletaget. Faktisk kan prisen variere helt fra 200.000 til 400.000 kroner. Det handler også noget om, hvilken løsning du vælger. Derfor anbefaler vi at du indhenter nogle uforpligtende tilbud, for at få estimeret din pris på solcelletaget. 

Disse ting påvirker prisen på dit solcelletag

Omfanget af tagudskiftningen spiller naturligvis en stor rolle. Selvfølgelig har det også en betydning, hvor stort dit tag er, og om du vil have solcellerne til at fylde hele tagets areal. Dertil kommer dit valg mellem integrerede eller uintegrerede solceller. De uintegrerede er ikke nær så pæne som de integrerede, men de vil typisk være billigere. Slutteligt kan det også have betydning for prisen, om du vælger tillægsudstyr til dit køb som eksempelvis ovenlysvinduer, som er et ret populært tilvalg. 

Kan et solcelletag dække mit strømforbrug? 

Det kommer selvfølgelig først og fremmest an på to ting. Det afhænger nemlig af dine solcellers effektivitet, og det handler naturligvis også om vejrforholdene et givent år. Det er ikke så kompliceret. Jo mere solen skinner, jo mere strøm vil solcelletaget kunne producere. En tommelfingerregel hedder, at solindstrålingen i Danmark gennemsnitligt ligger på omkring 1.000 watt pr kvadratmeter om året. En solcelle på 300 watt vil dermed kunne producere omkring 300.000 watt om året, og det svarer så til 300 kWh. 

Denne og andre informationer kan du finde her, hvor du kan læse meget mere om solceller på private bygninger. Det er umiddelbart usandsynligt, at dine solceller på taget vil kunne dække hele dit strømforbrug på et år. Særligt i de mørke vintermåneder har vi en udfordring her i Danmark. Men du kan med fordel gå efter et anlæg, der kan dække omkring halvdelen af dit forbrug. Det gode råd er endnu en gang, at du indhenter tilbud her på siden. Her kan du med fordel undersøge dit eget årlige strømforbrug og oplyse det for udbyderen, så han eller hun har en idé om, hvad der er at arbejde med. 

Skal jeg rengøre mit solcelletag?

Ja, som med andre tagtyper er rengøring en gang imellem nødvendigt. Men heldigvis for dig vil det danske vejr ofte være behjælpeligt. Regnen vil nemlig hjælpe til med at holde dit solcelletag rent og pænt. Men hvis der er et tykt lag pollen, eller der pludselig kommer alger på dit tag, er det selvfølgelig en god idé at rengøre det. Om vinteren kan det også blive nødvendigt at fjerne sne, hvis der skulle komme noget af det. Det handler jo om, at solcellerne bliver eksponeret for så meget sol som muligt. Således opnår du den maksimale effektivitet. 

Kan man få tilskud til solceller på taget?

Du har desværre ikke mulighed for tilskud i det her tilfælde. Det håndværkerfradrag, som du tidligere kunne benytte dig af, er blevet udfaset fra 31. marts 2022. Håndværkerfradraget er blevet sløjfet af regeringen med henvisning til, at bygge- og anlægsbranchen er blevet en udfordring for den danske økonomi. Derfor ingen håndværkerfradrag. Der er dog stadig penge at spare for dig i det lange løb, hvis du vælger at anlægge solceller på taget. 

Hvem tilbyder solceller som tagbeklædning?

Der er et utal af muligheder, når det kommer til tilbud om solceller som tagbeklædning. Her på siden kan du indhente tilbud fra op til 3 forskellige firmaer. På markedet kan der nævnes firmaer som Ennogie, Eurodan, Solartag, Lindlab, Solarroof og Steni. Du kan faktisk også købe et Tesla-solcelletag. Tesla har med flere produkter vist, at det er en virksomhed, der ønsker at give et bidrag til den grønne omstilling og til forskellige teknologier, der kan gøre en forskel her. 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan et solcelletag betale sig?

Det korte svar er ja. Det kommer til at kunne betale sig over tid, og når der er gået en periode, vil du opleve en noget mindre elregning, og din bolig bliver også mere værd, hvis du anlægger solceller på taget.

Hvad koster et nyt solcelletag?

Det afhænger meget af størrelsen og typen. Der er altså ikke noget hurtigt og nemt svar her. Et realistisk bud er mellem 200.000 og 400.000 kroner. Men det bedste, du kan gøre, er at indhente nogle uforpligtende tilbud, du så kan sammenligne.

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.