Hvornår er strømmen billigst?

Indholdsfortegnelse

Er strøm billigere om natten?

Det er nok de færreste af os, der i hverdagen tænker over, hvornår vi bruger strøm. Men det skal vi til, for der kan være penge at spare.

For det korte svar på spørgsmålet er: Ja, strøm er billigere om natten, ihvertfald historisk. Basalt set regulerer prisen på strøm sig efter udbud og efterspørgsel. Ligesom de fleste andre varer. Efterspørgslen på strøm er af gode grunde mindre om natten, mens udbuddet cirka er det samme. Det får elprisen til at falde. 

Hold øje med strømpriserne om natten

Hvis du gerne vil spare lidt på elregningen, kan det være en god idé at være opmærksom på, hvornår strømmen er billigst. Typisk er strømmen nemlig billigst om natten eller i formiddagstimerne, og det kan være værd at udnytte. Her kunne det eksempelvis være en god idé at indstille opvaskemaskinen til at starte om natten, eller sætte en tøjvask over inden du går i seng. 
 
Mange hvidevarer har efterhånden en timer-indstilling i form af en udskudt start-funktion. Du kan dermed indstille hvidevaren til at starte på et bestemt tidspunkt, og dermed bruge strømmen, når den er billigst. Du bør overveje, hvornår du: 
 

Typisk er strømmen billigst om natten, men tjek altid den akutelle pris

I sommerperioden kan man dog se en lidt anderledes tendens, hvor strømmen ikke altid er billigst om natten, selvom dette er det mest normale historisk set. 

Det skyldes nemlig at en stor andel af strømmen henover sommeren, kan dækkes af solenergi fra solcelleanlæg, som er med til at presse prisen ned i dagstimerne. 

Derfor har man gennem nogle uger, kunne opleve at strømmen er billigst i dagstimerne herunder om eftermiddagen. Vi anbefaler at du altid følger vores graf med elpriser time for time, for at se hvornår strømmen er billigst. 

Hvornår er strøm billigst?

Det er nok de fleste af os, som har tænkt tanken: hvornår er der billig strøm? Er det om natten eller om dagen?

Som udgangspunkt er strømmen billigst, når efterspørgslen er lavest – og det er den typisk om natten. Du kan derfor med fordel indstille dine elektroniske apparater til at starte om natten, hvis du ønsker at reducere din elregning.

billig-stroem-om-natten

Hvornår er el billigst i løbet af dagen?

Hvornår på dagen er strøm egentlig billigst? Det er et godt spørgsmål. Hvis du ønsker at udnytte de lave elpriser, så kræver det, at du ved, hvornår el er billigst i løbet af dagen – og det kan du heldigvis hurtigt og nemt finde ud af.

Hvis du er på udkig efter billig strøm, skal du sørge for at bruge strømmen udenfor spidsbelastningsperioden – det vil sige, at du ikke skal bruge mest strøm i tidsrummet kl. 17-20. Strømmen er som sagt lavets, når efterspørgslen er lavest, og man kan sige, at strømmen er billigere om natten i tidsrummet kl. 00.00-06.00. 

Kan man få billig strøm om natten?

Så, hvad koster strøm om natten i dag? Typisk er priserne lavere om natten, fordi størstedelen af danskerne sover. Det kan derfor være en god idé at udnytte den billige strøm om natten, hvis du vil have en lavere elregning.

Som hovedregel er strømmen billigst i tidspunkterne kl. 00.00 – 06.00, men det kan alligevel være en god idé at holde øje med, hvornår strømmen er billigst i løbet af dagen.

 

Hvornår er strømmen billigst i dag?

Er du også nysgerrig på at vide, hvornår der er billig strøm i dag? Det kan være svært at holde styr på, hvornår der er billig el i dag – men vi har gjort det nemmere for dig. I grafen nedenfor kan du nemlig hurtigt og nemt følge priserne i løbet af dagen, så du kan se, hvornår strømmen er billig i dag, og dermed planlægge dit forbrug derefter. 

Er strøm grønnere om natten?

Nu har du fået afklaret spørgsmålet, hvorfor er strøm billigere om natten. Men er strømmen så også grønnere om natten? Svaret er ja, strøm er grønnere om natten.

Fordi strømmen primært kommer fra vedvarende energikilder som vand og luft om natten, er der masser af grøn strøm tilgængelig om natten. Så ikke nok med at du kan spare penge ved at omlægge dine elvaner til at bruge mere strøm om natten, du kan altså også sikre dig, at den strøm, du bruger, er grøn og ikke belaster miljøet. 

 

Er det værd at skifte til at bruge strøm om natten?

Svaret på spørgsmålet afhænger af, om du vægter økonomi eller bekvæmmelighed størst. Men der er klart en økonomisk gevinst at hente til dig, der er fleksibel.
For at det er værd for dig at skifte til at bruge strøm om natten, skal du finde ud af, om du er villig til at få nye elvaner. 

Hvis du fortsætter med at bruge mest strøm hver dag fra kl. 17-20, kan du ikke spare penge. Hvis du derimod gerne vil vaske tøj om natten, og du kan lade elbilen om natten, så kan det klart være en økonomisk fordel for dig at skifte til at bruge strøm om natten. Hvis du derimod ikke vil tænke over dit strømforbrug, kan det være, at den økonomiske gevinst ikke er stor nok til, at du vil omlægge dine vaner.

Det skal du overveje, hvis du vil have billig el om natten

Når du skal vurdere, om det er værd for dig at skifte til at bruge strøm om natten, skal du først sikre dig, at du har en aftale med et elselskab, der tilbyder en flexafregning. Med en flexafregning betaler du det, som strømmen koster på det tidspunkt, du bruger strømmen. Din pris følger altså markedet time for time.

Hvis du derimod har en elaftale med en fast pris, er din kWh-pris låst i 12, 24 eller 36 måneder. Her betaler du den samme kWh-pris, uanset hvad tid på døgnet du bruger strøm og får fire lige store regninger om året. Her skal du altså ikke bekymre dig om, hvornår strømmen er billigst, men du kan bruge al den strøm, du vil, på præcis de tidspunkter af døgnet, du ønsker. Det er dog hverken den billigste eller miljøvenligste måde at strømforbruge på.

Du kan finde sider på nettet, hvor du kan følge kWh-prisen time for time. Her ser du eksempelvis, at prisen kl. 04.00 ligger omkring 95 øre/kWh, mens prisen kl. 19.00, midt i spidsbelastningsperioden, ligger på 160 øre/kWh. Det er altså en forskel og besparelse på 65 øre/kWh.

Hvis du er på udkig efter billig strøm, anbefaler vi derfor, at du skifter til et elselskab, som kan tilbyde en variabel el-aftale. 

Kan man få gratis strøm om natten?

De seneste par år er der sket en udvikling i udbuddet af elaftaler. Der kommer flere og flere elselskaber, der tilbyder deres kunder at betale timepriser i en flexafregning. Det har skabt et større incitament til at bruge strøm på tidspunkter, hvor prisen er billigst. Faktisk kan prisen komme under 0 øre/kWh, og du vil derfor naturligvis ikke betale for strømmen i disse perioder. Så er der gratis strøm om natten? Her er svaret nogengange. Det er meget få tilfælde, at udbydereren kan tilbyde kWh priser der er så billige. 

Sådan kan du skifte til at bruge strøm om natten

Man kan nogenlunde nemt og smertefrit omlægge sit elforbrug. Det handler blot om at få nye, gode elvaner. Vi giver dig her fire tips til, hvordan du kan flytte dit strømforbrug til om natten.

1. Skru ned for varmepumpen. Flere og flere husstande installerer en varmepumpe. Hvis du skruer ned for varmepumpen i spidsbelastningsperioden mellem kl. 17-20, kan du spare gode penge.

2. Oplad elbilen op om natten. Hvis du har en elbil i din husstand, bruger du typisk dobbelt så meget strøm som en husstand uden elbil. Derfor er der virkelig penge at hente, hvis du tænker over, hvornår du oplader den. Du kan sagtens sætte stikket i opladeren, når du kommer fra arbejde, men tænd den som det sidste, du gør, inden du går i seng. Dermed kan den oplade om natten i stedet for efter arbejde, hvor kWh-prisen er på sit højeste.

3. Sæt vaskemaskinen over om natten. Mange nye vaskemaskiner har en timer installeret, som gør, at du selv bestemmer, hvornår den skal gå i gang. Hvis du derfor sætter den til at begynde, når kWh-prisen er lavest, sparer du en hel del på tøjvask.

4. Det samme gælder for din opvaskemaskine. Desuden er der også penge at spare ved at vaske koldere. Ved at sænke vasketemperaturen fra 65 grader til 55 eller 50 grader sparer du 10-20 % i strøm.

Hvis du kan omlægge dine strøm vaner, er der derfor helt klart penge at spare. Faktisk kan du spare helt op til 15 % ved at være opmærksom på, hvornår du bruger strøm og omlægge dine vaner til at bruge strøm om natten. 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvornår er strøm billigst i dag?

Hvornår kan man få den billigste strøm i dag? Strømmen er typisk billigst, når efterspørgslen er lavest – og det er den typisk i tidsrummet kl. 00.00 – 06.00. Du kan derfor med fordel indstille opvaskemaskinen til at starte en vask i nattetimerne, hvor strømmen oftest er billigst.

 

Er strøm billigere om natten?

Kan det virkelig passe, at el er billigere om natten? Strømmen er ikke nødvendigvis billigere om natten, da elpriserne afhænger af udbud og efterspørgsel. Strømpriserne om natten er oftes det lavere, da færre mennesker bruger strøm om natten. Derfor kan elleverandøren tilbyde billig strøm om natten.

 

Hvor kan man se, hvornår der er billig el i dag?

Hvad tid er der billig strøm i dag? Hvis du gerne vil udnytte de billige elpriser, så anbefaler vi, at du holder dig opdateret med elpriserne time for time. Så kan du få et hurtigt og godt overblik over priserne på el i løbet af dagen.
 
 

Hvornår er det billigst at bruge strøm?

Hvornår er el billigst i dag? Strømmen er billigst, når der er lav efterspørgsel – det vil sige om natten. Typisk er strømmen billigst i tidsrummet kl. 00.00-06.00.

 

Hvornår er det billigst at vaske tøj i dag?

Det er som udgangspunkt billigst at vaske tøj i tidsrummet kl. 00.00 – 06.00, da efterspørgslen er lavest i dette tidspunkt.

Disse guides kunne også være interessante for dig

Kunne du bruge denne guide? 💡

Tak fordi du læser indholdet på FindEnergi.dk. Vi håber du har fået svar på dine spørgsmål, ellers er du altid velkommen til at skrive til os.

Vi vil virkelig sætte stor pris på, hvis du vil dele din oplevelse på Trustpilot. 

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.