naturgas priser

Naturgas priser

Sammenlign akutelle priser på naturgas her, og spar penge på din varmeregning. 

Altid gode priser

Trustpilot
4.2/5

Få 250 kr. Coop-bonus

Trustpilot
4.2/5
Pris
11,57 kr./m³
0 mdr. binding
Variabel pris
Opstartsperiode:
Pris
12,91 kr./m³
6 mdr. binding
Variabel pris
Opstartsperiode:
Pris
12,08 kr./m³
6 mdr. binding
Variabel pris
Opstartsperiode:
Indholdsfortegnelse

Naturgas bliver kategoriseret som et fossilt brændstof på niveau med olie og kul. Naturgas er faktisk i øjeblikket den tredjestørste energikilde i verden, og bare i Danmark har intet færre end 430.000 boliger gasfyr, hvilket svarer til 16 % af den danske befolkning.

Hvad er naturgas?

Naturgas dækker altså over en række forskellige gastyper, der alle kan findes i undergrunden. Det er gastyper som metan, ætan, propan, butan samt øvrige gasser. Måden, fossile brændstoffer bliver skabt på, sker gennem døde planter og dyr, der har været under høje temperaturer i flere millioner år.

Der er altså derfor tale om kemiske og fysiske processer i undergrunden, når naturgas og de øvrige gastyper bliver skabt. Det er nemlig sådan, at naturgas automatisk stiger opad i undergrunden på grund af sin lette vægt sammenlignet med dens omgivelser.
I det øjeblik, der opstår en naturgas i undergrunden, vandrer den opad gennem små luftlommer og sidenhen grundfjeldet. Efterfølgende samler gassen sig i store og lufttætte lommer, som også bliver kaldt for reservoirer.

I Danmark har vi naturgasser til rådighed i undergrunden, som senere bliver udvundet fra gasfelter i Nordsøen. Efterfølgende bliver de ledt til fastlandet gennem rørledninger og renset, før de bliver sendt ud til forbrugerne gennem gasnettet. Processen har fundet sted siden 1972.

Er naturgas billigere end alternativerne?

Naturgas medfører generelt lavere omkostninger sammenlignet med andre alternativer som olie eller elvarme (medmindre der er tale om varmepumper). En tommelfingerregel er i den forbindelse, at du kan spare helt op til 10.000 kroner om året, hvis du tager beslutningen om at skifte til naturgas.

Besparelsen tager primært udgangspunkt i en bolig på 150 kvadratmeter med et oliefyr som varmekilde, der senere bliver udskiftet med naturgas. Der vil dog altid være forskel på priserne og ikke mindst besparelserne, alt efter hvilke opvarmningsformer du tager udgangspunkt i og sammenligner med.

For eksempel vil naturgas ikke være billigere end hverken varmepumper eller fjernvarme. Naturgas er derfor billigere end opvarmning med olie, men ikke billigere end fjernvarme. Derfor er det generelt vigtigt at undersøge markedet og ikke mindst de forskellige priser på naturgas for at finde det billigste alternativ i sidste ende.

Hvad koster gas?

Spørgsmål som “hvad koster naturgas pr. m3” eller “hvad koster 1 m3 naturgas” er du naturligvis interesseret i at kende. Det kan være uoverskueligt at få overblik over naturgas priserne, men heldigvis har vi gjort det nemt for dig at få overblik her. Prisen på gas svinger på samme måde som elprisen. Her på siden kan du altid se de akutelle gaspriser, og i november 2022 er det på FindEnergi.dk i øjeblikket Nettopower som har de bedste priser på gas pr. m3. 

Vælg mellem faste og variable naturgaspriser?

Vælger du en naturgasaftale med en fast pris, betyder det, at du skal betale samme, faste pris per kvadratmeter. Betalingen finder som regel sted hver måned i en fast periode, alt afhængigt af hvilken udbyder du vælger.

Tager vi udgangspunkt i Ørsted – tidligere kendt som DONG – som eksempel, vil prisen også ligge fast i hele aftaleperioden, så I slipper for at bekymre jer om, hvorvidt priserne pludselig vil stige. Her vil naturgasprisen være sammensat ud fra flere forskellige dele.
I eksemplet ovenfor er prisen for jeres naturgasforbrug opgjort per kvadratmeter. Denne del udgør således 28,7 % af den samlede naturgaspris. Den øvrige del af prisen vil være faste udgifter og er således både afgifter og distribution – det vil sige, at den faste pris er naturgaspris inkl. afgifter.

For at få en eksakt pris på en fast naturgaspris kan du henvende dig til en udbyder som Ørsted og høre mere om, hvad du kan forvente.
En variabel naturgaspris betyder, at din pris kan svinge fra måned til måned, da priserne afhænger af gasbørsen – det vil sige naturgaspriserne 2022. Dog er det her, du har størst mulighed for at spare penge. De variable naturgaspriser bliver altid fastsat ved månedens udgang, som bliver fastsat ud fra månedens gennemsnitlige pris på den nordiske gasbørs.

Der er derfor både fordele og ulemper ved at vælge mellem variable og faste gaspriser hos de respektive naturgasleverandører.

Forstå hvad du betaler for

Når du beslutter dig for at få naturgas, er det vigtigt, at du forinden ved, hvad du reelt betaler for. Her kan du – som gennemgået ovenfor – vælge mellem to forskellige typer af gaspriser. Her kan du nemlig vælge mellem faste eller variable priser.

Det er sådan, at gaspriserne i Danmark er et udfald af tre forskellige priser, som samlet set giver den pågældende gaspris. Gasprisen betaler du til naturgasleverandøren, der som tidligere nævnt kan være Ørsted, OK eller Evida.

Derudover betaler du i øvrigt til staten samt distributionsselskabet i dit område. Det er omkostninger, der skal betales, og som du altså ikke kan undvige. Drømmer du om at spare penge, er det således udelukkende på gassen samt de vilkår, du indgår i et abonnement med den pågældende naturgasleverandør.

Du kan som regel forvente, at gasprisen er sammensat ved, at 53 % af prisen går til miljø- og naturgasafgifter, 22 % af prisen er betaling, distribution og transport til distributionsselskabet, som ejer gasnettet i området. De resterende 25 % af prisen går til dit abonnement og betaling af naturgassen til din naturgasleverandør, som for eksempel kan være Ørsted.

Kan man vælge mellem alle naturgas udbydere?

Du har mulighed for at vælge frit mellem alle naturgasleverandører. Sådan har det været siden 2004, fordi det danske gasmarked sidenhen har været liberaliseret. Du har derfor mange muligheder for selv at få indflydelse på din gaspris ved at sammenligne leverandører og abonnementsvilkår blandt alle naturgasudbydere.

Hvad koster naturgas pr kwh? 

Den måleenhed der anvendes når man taler om gas er m3, og er en forkortelse for kubikmeter. Ønsker man at sammenligne m3 med kWh som man bruger som måleenhed til el, så svarer energiindholdet i en m3 til ca. 11 kWh. 

Prisen på naturgas pr. kWh 

Med afsæt i overstående viden har vi lavet et eksempel på, hvad naturgas koster pr. kWh. 

Naturgas pris pr. kWh:

1 m3 gas = 11,57 kr. 

1 m3 gas svarer til 11 kWh. 

11,57/11 = 1,05 kr. pr. kWh gas. 

I dette tilfælde vil prisen for gas pr. kWh altså være 1,05 kr. pr. kWh. 

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad koster 1 m2 naturgas?

Prisen på 1 m2 naturgas afhænger altid af den pågældende naturgasleverandør samt dit abonnement. Derfor bør du kontakte en naturgasleverandør for at blive klogere på, hvad det vil koste for en m2 naturgas.

Hvad koster naturgas inkl. alt?

Ligesom ovenstående afhænger prisen på naturgas inklusiv alt også af, hvilken udbyder du vælger. Hos Ørsted kan du udfylde en formular og efterfølgende blive kontakt med flere informationer om, hvad naturgas inkl. alt vil koste. Det er altid en god idé at undersøge markedet for at finde den bedste gasaftale.

Hvad koster 1 m3 naturgas inkl. afgifter?

Igen er det vigtigt, du husker på, at det er forskelligt fra udbyder til udbyder samt naturgaspriserne, der vil være forskellige fra forrige år. Prisen på 1 m3 naturgas inkl. afgifter kan for eksempel ligge på en gennemsnitspris på 10,08 kr., men du kan finde den akutelle pris her på siden.

Hvor meget gas bruger en husstand?

Ifølge DGC er det danske gennemsnitsforbrug af gas i en husstand med to personer ca. 1.550 m3 gas om året.

Er naturgas billigere end fjernvarme?

Fjernvarme er generelt meget udbredt i Danmark og er i den forbindelse også en billigere løsning end opvarmning med gas. Fjernvarme og varmepumpe er desuden både billigere, men også mere miljøvenlige opvarmningsformer sammenlignet med naturgas, der som nævnt er en fossil opvarmningsform.

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.