Hvor meget strøm bruger en ovn?

Indholdsfortegnelse

Med de rekordhøje prisstigninger på mange forskellige varer og servicer i vores samfund kan heller ikke strømmen sige sig fri for at have fået et nøk opad i prisen. 

At holde ovnen varm er i mange husstande en tung kWh-post, men hvor meget strøm bruger en ovn egentlig? 

I denne tekst guider vi dig til nogle af de vigtigste faktorer, der har påvirkning på den endelige pris for at have din ovn tændt.

Hvad_koster_en_ovn_i_strøm

Hvad koster det at bruge ovnen?

Så, hvad koster ovnen i strøm? Der er en række forskellige faktorer, der gør sig gældende, når det kommer til at bestemme den nøjagtige pris for brug af din ovn, og hvor meget strøm ovnen bruger.

For det første afhænger prisen af, hvor ofte og hvor meget ovnen bliver brugt – der er naturligvis forskel på at bruge den én eller fem gange om ugen og på de tidsintervaller, ovnen står tændt. En langtidsstegt ret koster mere i strøm at tilberede end retter, der blot skal være i elovnen i 30 minutter. 

Derudover er energimærkningen afgørende – hvor meget energi skal der bruges på at varme ovnen op, og hvor meget energi skal der bruges på at holde den på fx 200 grader – herunder varmetab og dårlig isolering i ovnen. Jo bedre energimærkning, desto højere energieffektivitet. 

Endeligt kan den rene elpris variere, hvis du har strøm til din bolig med en variabel elløsning. Det kan nemlig betyde, at prisen på strøm til din ovn kan variere fra time til time og gøre det dyrere at bruge den, hvis du har behov for at varme den op, når efterspørgslen på strøm er højest.

Beregn strømforbruget for din ovn

Hvis du bruger vores beregner, kan du få et bedre overblik over, hvor meget strøm din ovn bruger pr. gang, og hvad det generelt koster at have din ovn tændt. 

Med vores beregner kan du få svar på, hvad du kan forvente at skulle betale over en given periode, fx en uge eller et helt år, ved at taste dine oplysninger ind. Det er en smart måde at danne dig et overblik over dit forventede forbrug, og det gør det også nemmere at lægge et budget over energiudgifter.

FindEnergi

Beregn dine el-apparaters strøm-omkostninger

Hvor mange watt bruger en ovn?

Typisk vil en ovn bruge mellem 2.000 – 3.000 watt. En ovns watt forbrug vil dog variere mellem de forskellige modeller, da det både afhænger af ovnens størrelse, type, energimærke og model. Er du i tvivl om, hvor mange watt din ovn bruger? Så kan du finde svaret på bagsiden af ovnen. 

 

Hvor mange kWh bruger en ovn?

Hvor mange kilowatt bruger en ovn så? Når du har fundet ud af, hvor mange watt din ovn bruger, så kan du hurtigt beregne, hvor mange kilowatt ovnen bruger. 

Lad os tage et eksempel på, hvor mange kWh en ovn kan bruge.

Hvis vi antager, at din ovn bruger 2.500 watt, og du har ovnen tændt i 1 time, så vil ovnen bruge 2,5 kWh. Hvis vi ligeledes antager, at din elpris er på 2,5 kr. pr. kWh, vil det dermed koste dig 6,25 kr. at have ovnen tændt i 1 time. 

Hvis du gerne vil have en energivenlig ovn, anbefales det at vælge en ovn med et godt energimærke. Energimærket har som sagt nemlig stor betydning for, hvor meget strøm ovnen bruger.

 

Hvad bruger en ovn i strøm?

Er du også nysgerrig på, hvor meget strøm en ovn bruger i timen? Ovnens energimærke har som sagt stor betydning for ovnens elforbrug – og derfor kan det være en god idé at vælge en ovn med et godt energimærke. Men hvad er et godt energimærke? I tabellen nedenfor har vi samlet en oversigt over ovnens strømforbrug fordelt efter energimærke og kapacitet. 

Ifølge SparEnergi.dk bør man gå efter en ovn med energimærke A+ eller bedre.

Energimærke 35 liter 65 liter 75 liter
A+++
0,31 kWh
0,37 kWh
0,39 kWh
A++
0,43 kWh
0,51 kWh
0,54 kWh
A+
0,57 kWh
0,67 kWh
0,71 kWh
A
0,75 kWh
0,88 kWh
0,93 kWh
B
0,92 kWh
1,09 kWh
1,14 kWh

Kilde: SparEnergi.dk

Koster din ovn meget i strøm?

Din elpris spiller som sagt også en stor rolle, når det drejer sig om, hvad ovnen koster i strøm. Hvis du gerne vil gøre det billigere at bruge ovnen derhjemme, kan det derfor være en god idé at undersøge, hvorvidt du har den billigste elpris lige nu. 

For at få den billigste elpris, anbefaler vi, at du sammenligner priserne på strøm. Det giver dig et bedre overblik over dine muligheder, så du kan sammenligne elpriserne på kryds og tværs.

Sådan minimerer du ovnens strømforbrug

Der findes heldigvis mange gode råd, som kan hjælpe dig med at minimere ovnens elforbrug. Nedenfor har vi samlet 4 gode råd til dig. 

  1. Undgå at forvarme ovnen. Ofte er det ikke nødvendigt at forvarme ovnen, medmindre du tilbereder mad, som kræver det. Du kan derfor sagtens undlade at forvarme ovnen.
  2. Udnyt eftervarmen. Du kan med fordel slukke for ovnen de sidste 10 minutter af tilberedningstiden, og dermed udnytte ovnens eftervarme.

  3. Undgå at åbne for lugen, når ovnen er tændt. Hver gang du åbner for lugen, skal ovnen bruger ekstra energi på at erstatte den varme, som forsvinder, når du åbner lugen.
  4. Sænk temperaturen med 20%, når du bruger varmluft. Når du bruger varmluft, bør du sænke ovnens temperatur med 20% i forhold til konventionelt over- og undervarme.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvor meget strøm bruger en ovn på 200 grader?

Hvad koster det at varme en ovn op til 200 grader? Det kommer an på, hvad kWh-prisen er, samt hvor lang tid ovnen står tændt. Bruger du fx din ovn to gange om ugen, og elprisen er 0,8 kWh pr. gang, vil din årlige pris være 267,07 kr.

Bruger varmluft mere strøm?

Nej, varmluft varmer hurtigere ovnen op end konventionelt brug og er derfor mindre strømtung.

Hvor mange watt bruger en ovn i timen?

Hvad bruger en ovn i strøm i timen? En ovn bruger typisk mellem 2.000 – 3.000 watt, hvilket svarer til 2 – 3 kWh. 

Vil du have endnu flere sparetips til din elregning?

Tilmeld dig vores liste herunder, og modtag gode spareråd direkte i din indbakke.

sparetips
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.