Varmtvandsbeholder tilskud

Indholdsfortegnelse

Det er desværre ikke længere muligt at søge tilskud til varmtvandsbeholdere. Hvis du står og skal skifte din varmtvandsbeholder, kan du også overveje alternativer som f.eks solvarmeanlæg.

En varmtvandsbeholder er, som ordet antyder, en beholder til at holde på og opvarme vandet. Så er vandet varmt til, at du kan tage et bad eller vaske op. Du kan både få varmtvandsbeholdere, der får strømmen fra elvarme og fra fjernvarme. I denne guide kan du blive klogere på, hvilke tilskud du kan få i forbindelse med en varmvandsbeholder.

Tilskud til udskiftning af varmtvandsbeholder

Hvis du skal have en ny varmtvandsbeholder eller skal have udskiftet den gamle, kan du søge om tilskud til de omkostninger, der er ved udskiftningen. Det, du kan søge, er varmtvandsbeholder tilskud. Tilskuddet kan søge, hvis du udskifter en ældre varmekilde til et mere miljøvenligt og energibesparende alternativ. Det blev oprindeligt indført for at hjælpe til at reducere mængden af CO2. Så hjælper din udskiftning af varmtvandsbeholderen til at mindske dit energiforbrug, kan du søge om tilskuddet.

Hvor meget tilskud du kan få beregnes ud fra, hvor mange kWh renoveringen sparer pr. år.

En varmtvandsbeholders levetid kan være mellem 15-30 år. Ældre varmtvandsbeholdere, der er mere end 10 år, er for det meste dårligt isolerede. Derfor er der et større varmetab, end hvis du havde en nyere og bedre isoleret varmtvandsbeholder. Det er både mere økonomisk for din pengepung og bedre for miljøet.

Varmtvandsbeholder

Sådan søger du varmtvandsbeholder tilskud

Du søger om varmtvandsbeholder tilskud ved at logge ind med MitID på Energistyrelsens hjemmeside. Her guider vi dig til, hvordan du kan søge om energitilskud.

  1. Ved at bruge Energistyrelsens tilskudsberegner kan du beregne dine muligheder for at få energitilskud.
  2. I nogle tilfælde skal du bruge et energimærke på dit hus, så det er altid godt at have ved hånden.
  3. Find dine dokumenter frem, og udfyld ansøgningsskemaet. Du skal bruge NemID, dokumentation for ejerskab (det kan du finde på tinglysning.dk), energimærkningsnummer, liste over forbedringer du vil lave, udfyldt ansøgningserklæring.
  4. Når du har søgt, skal du vente på svar. Svarperioden kan variere meget.
  5. Du får svar fra Energistyrelsen, om hvorvidt du kan modtage energitilskud eller ej.

Sådan skifter du din varmtvandsbeholder til en ny

Har du en utæt varmtvandsbeholder? Hvis din varmtvandsbeholder er utæt eller bare er forældet, skal den skiftes. Montering af en varmtvandsbeholder er autorisationskrævende, så du skal have fat i en autoriseret VVS-installatør.

Prisen for at få skiftet din varmtvandsbeholder inkluderer både køb af ny varmtvandsbeholder og udgifter til VVS-installatør. Det er svært at sætte en præcis pris på, hvad en ny varmtvandsbeholder koster at få installeret. Det afhænger af, hvilken model du vælger, hvor meget arbejde der er med at installere varmtvandsbeholderen og af VVS-installatørens løn.

En varmvandsbeholder kan koste alt fra et par tusinde kroner og opefter, afhængigt af størrelse og energimærke. Du kan eventuelt indhente forskellige tilbud fra VVS-installatører og se, hvem der kan lave den bedste pris på din opgave. En ny varmtvandsbeholder pris er derfor meget forskellige.

Her gennemgår vi de tre trin, som der er til at skift varmtvandsbeholder.

 

Afinstaller den gamle varmtvandsbeholder

Inden du kan installere din nye varmtvandsbeholder, skal den gamle afinstalleres. Den skal både afmonteres fra sin plads, og den skal også afmonteres fra de rør, der forbinder varmtvandsbeholderen til huset.

Inden den gamle varmtvandsbeholder afinstalleres, skal den tømmes for vand. Her understreger vi igen: Dette kræver en autoriseret VVS-installatør.

 

Installer den nye varmtvandsbeholder

Når den gamle er afinstalleret, er det tid til at få en ny varmtvandsbeholder op. Når du skal købe en ny varmvandsbeholder, bør du overveje størrelse og energimærke. Energimærke A anbefales, specielt hvis du vil søge tilskud til varmtvandsbeholderen.

Det er en god idé at placere beholderen så tæt på varmeanlægget som muligt. Så begrænser du nemlig risikoen for varmetab. Desuden er det også vigtigt, at rummet er frostsikret, så et skur uden isolation er ikke velegnet. Desuden skal den placeres i nærheden af et tappested og i nærheden af et gulvafløb. Den skal monteres lodret og med studsene nedad.

 

Anlægget er klar til brug

Din nye varmtvandsbeholder er nu installeret og testet for usikkerheder. Så du kan gå i gang med at bruge det varme vand i dit hus.

 

Så meget el bruger din varmtvandsbeholder

Mange varmtvandsbeholdere bruger hele tiden strøm for at holde vandet varmt, specielt ældre udgaver. Typisk er vandet i varmtvandsbeholderen omkring 55-60 grader.

En 110 liters varmtvandsbeholder, der kører på el, bruger omkring 3.400 kWh om året til en familie på fire personer. Hvor meget el din varmtvandsbeholder bruger er også afgjort af, om det er en nyere eller ældre model. Hvis modellen er mere end ti år, vil forbruget typisk være meget højere. En A-mærket model vil bruge betydeligt mindre. Derudover vil elforbruget også afhænge af, hvor stor din varmtvandsbeholder er.

 

Alternativer til en varmtvandsbeholder

Hvis du står og skal have skiftet din gamle varmtvandsbeholder, kan du også overveje andre alternativer. Du kan blandt andet vælge el-vandvarmere eller solvarmeanlæg.

En el-vandvarmer opvarmer modsat en varmtvandsbeholder kun vandet, når du åbner for hanen. Så i stedet for, at vandet hele tiden bliver holdt varmt, som det gør i en varmtvandsbeholder, bliver vandet kun opvarmet, når du skal bruge det. Der strømmer kold vand ind i din el vandvarmer, når du åbner for hanen. Et varmeelement opvarmer vandet, og du får varmt vand ud af din bruser. Det er ofte en mere økonomisk løsning, da du primært bruger el, når du tænder for vandet. En el-vandvarmer bruger ca. mellem 200 og 1.000 kWh om året. Så det svarer ca. til mellem 500 og 2.500 kr. årligt.

Et andet alternativ er et solvarmeanlæg til varmt vand. Ved hjælp af solens energi, som solfangerne opfanger, bliver vandet opvarmet og løber ned i varmtvandsbeholderen. Solvarmeanlæg har en cirkulationspumpe, der cirkulerer væsken rundt. Et solvarmeanlæg er billig i drift, fordi det ikke kører på strøm, og sænker din CO2-udledning markant. En familie på fire personer bør vælge et solvarmeanlæg med 4m2 solfanger og 200 liter solvarmebeholder. Afhængigt af antallet af personer i huset kan man øge med 1m2 solfanger og 50 liter pr. person.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan man få tilskud til en varmtvandsbeholder?

Det er muligt at få tilskud til en ny varmtvandsbeholder, hvis den udskiftes i forbindelse med energirenovering. Hvor meget du kan få i tilskud til en ny vandvarmeren, afhænger af hvor mange kWh udskiftningen sparer dig for årligt.

Hvilken varmtvandsbeholder skal man vælge?

Størrelsen på varmtvandsbeholderen afhænger af hvad den skal anvendes til og hvor stor husholdningen er.

Hvor lang er levetiden på en varmtvandsbeholder?

Levetiden på en varmtvandsbeholder varierer alt efter mærke og kvalitet. Man siger dog at den kan holde et sted mellem 15-30 år. Er varmtvandsbeholderen over 10 år gammel, kan det dog være du skal overveje at udskifte den til en ny, da isoleringsevnen forringes over tid, hvilket giver et større varmetab.

 

Denne guide kunne også være interessant for dig

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.