Varmtvandsbeholder

Indholdsfortegnelse

Hvad er en varmtvandsbeholder?

En varmtvandsbeholder er en beholder, der indeholder brugsvand, som undervejs bliver opvarmet i beholderen.
Det kolde vand bliver i den forbindelse ledt uopvarmet rundt i huset, hvorimod det varme vand bliver ledt opvarmet rundt i huset, da det bliver varmet op i selve beholderen.

Vælger du at investere i en varmtvandsbeholder, vil du stifte bekendtskab med tre forskellige rørsystemer. Her får du dels det kolde vand, det opvarmede vand fra beholderen samt fjernvarmevandet.
Måden, vandet bliver opvarmet på, er ved hjælp af en varmespiral, der er etableret i beholderen. Der sidder desuden en kappe omkring beholderen, hvori det kolde vand bliver varmet op. Dog er der forskel på, hvordan en varmtvandsbeholder virker, alt efter hvilken model du ønsker.

En varmtvandsbeholder er generelt en god investering, da du netop undgår tomgangsforbrug, hvormed du samtidig er garanteret et minimalt varmetab. Du skal derfor ikke længere bekymre dig om, hvorvidt der pludselig opstår en mangel på det varme vand med en varmtvandsbeholder.

Hvilken varmtvandsbeholder skal du vælge?

Der findes et utal af varmtvandsbeholdere, og af den årsag kan det være svært at finde ud af, hvilken du bør vælge. Det er derfor vigtigt, at du tager udgangspunkt i din boligsituation samt bopæl, da de to faktorer er afgørende for, hvilken varmekilde du har mulighed for at få etableret.

Derudover afhænger det også altid af dit nuværende varmtvandsforbrug, da det er disse behov, varmtvandsbeholderen skal kunne afdække.

Det er derfor vigtigt undervejs at tage stilling til, hvor meget varmt vand du rent faktisk har brug for i din dagligdag. Det er klart, at desto lavere forbrug, du har, desto billigere bliver det også at investere i en varmtvandsbeholder.

varmtvandsbeholder

Få et overblik over dit varmtvandsforbrug

For at undersøge dit varmtvandsforbrug anbefaler vi, at du starter med at se nærmere på, hvad du primært bruger dit varme vand til. Det er altså alt lige fra tøjvask til opvask, rengøring, bade og meget mere.
I den forbindelse er det en god idé at skrive ned løbende, hvad I bruger det varme vand til. Det er klart, at forbruget i dette tilfælde også vil afhænge af, hvor mange mennesker I er i husholdningen. Desto flere, I er, desto større behov er der for en forholdsvist stor varmtvandsbeholder.

Når I har undersøgt jeres forbrug af varmt vand, kan I lade jer inspirere af forskellige skemaer over potentielle beholdermodeller på markedet, som hver især passer til typisk brug og anvendelse.

 

Vælg den rigtige type varmtvandsbeholder

Det er generelt vigtigt, at du sørger for at vælge den rigtige varmtvandsbeholder. På den måde er du nemlig sikker på, at du ikke bruger dine penge forgæves på noget, der reelt set ikke matcher jeres varmtvandsforbrug, som beskrevet ovenfor.

Der findes som sagt flere typer varmtvandsbeholdere – herunder primært syv modeller. Du kan således vælge mellem en elvandvarmer, fjernvarmebeholder, centralvarmebeholder, combibeholder, bufferbeholder, kappebeholder og varmepumpebeholder.

Vi gennemgår ikke alle syv modeller, men det er vigtigt, at du selv sørger for at sætte dig grundigt ind i, hvordan de respektive modeller adskiller sig fra hinanden. Det er nemlig individuelt fra boligsituation til boligsituation, hvilken model der passer bedst til at opvarme dit vand.
Derudover er det generelt vigtigt, at du også sørger for at fokusere på effekten. Faktisk er det langt vigtigere, at du tager større højde for effekten end for volumen. Effekten afslører nemlig, hvor hurtig opvarmningen af vandet er.

Derfor er det altså dine individuelle behov, der langt hen ad vejen bør være pejlemærke for, hvilken model du ender med at investere i. Er du en af dem, der bruger meget varmt vand til daglig, kan du således overveje en varmtvandsbeholder med en høj effekt.

Vælg den rigtige størrelse varmtvandsbeholder

Som udgangspunkt kan du forvente, at en gennemsnitlig dansk familie med to voksne og børn kan investere i en varmtvandsbeholder på 110 liter – dog med udgangspunkt i, at de kun går i bad en enkelt gang om dagen.

Bliver der taget flere bade eller generelt brugt en del varmt vand, anbefales det derimod at vælge en beholder på 150 liter. Er I et ægtepar, eller bor du alene, kan du nøjes med en mindre beholder. Det er ofte billigere i længden, da du i de tilfælde bruger mindre varmt vand end en familie.

Dog er det vigtigt, du ikke bare skifter til en mindre beholder, selvom det kan virke fristende. I hvert fald ikke, hvis dit forbrug af varmt vand ikke stemmer overens med en lille beholders effekt.

Derudover er det vigtigt, at du har husets værdi in mente. Har du i sinde at fraflytte dit hus på et tidspunkt, kan det nedsætte værdien, at du skifter fra en større til en mindre varmtvandsbeholder.

Vælger du ikke den korrekte varmtvandsbeholder-størrelse, risikerer du, at vandet ikke bliver udskiftet nok. Det er nemlig sådan, at vandet i en beholder bør blive udskiftet mindst én gang om dagen. Sker det ikke, kan det få sundhedsmæssige konsekvenser.

Derfor hænger effekt og størrelse også sammen, da størrelsen bør afhænge af forbrug og dermed også effekt. En tømning af varmtvandsbeholderen er i den forbindelse nødvendig for at sikre, at der for eksempel ikke opstår for stor tæring.
Det kan dog ofte være kompliceret at tømme den selv – især hvis beholderen ikke umiddelbart sidder let tilgængeligt. I den forbindelse kan du kontakte en professionel fagmand, hvis du ikke ved, hvordan du skal gøre det korrekt.

Kan man selv skifte en varmtvandsbeholder

Du kan desværre ikke selv skift din varmtvandsbeholder. Her skal du have fast i en autoriseret VVS-installatør, da det kræver faglig viden og erfaring at installere og montere den korrekt.

Derfor er det vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed og venter på, at en autoriseret installatør har tid til at foretage installeringen.
En anden fordel ved at få en autoriseret installatør til at klare opgaven er desuden, at du i den forbindelse automatisk får forsikring på i tilfælde af fejl og mangler.

Den del får du ikke mulighed for, hvis du selv giver dig i kast med at skifte og installere en ny varmtvandsbeholder.
Skulle det ske, at du laver fejl, når du selv er i gang med installeringen, kan det altså ende med at blive en dyr affære.

kan-man-selv-skifte-en-varmtvandsbeholder

En VVS-installatør sørger desuden for en grundig dimensionering af varmtvandsbeholder, hvor der blandt andet skal tages hensyn til tryktab og meget mere, hvilket VVS-installatøren har helt styr på ved professionel opsætning af en varmtvandsbeholder.

Uanset hvilken professionel udbyder, du ender med at vælge, garanterer vi for, at du får den helt rette og nødvendige rådgivning, som desuden giver optimal sikkerhed, når et så kompliceret varmesystem skal installeres og monteres.

 

Få tilbud på varmtvandsbeholder og montering

Inden du vælger en specifik fagmand til montering og installering af din varmtvandsbeholder, er det altid en god idé at tage kontakt til flere udbydere for at indhente en række gode tilbud på varmtvandsbeholdere og montering. Her bør du overveje at tage et kig hos både Metro og Vølund, som begge har et bredt sortiment af forskellige varmepumper.

Når du har taget kontakt til de forskellige udbydere, kan du nemmere sammenligne de respektive tilbud og tage stilling til, hvilket tilbud der matcher dine behov og ikke mindst dit budget. Det giver således de bedste forudsætninger for at spare penge og derigennem indhente et godt tilbud.

 

Håndværkerfradrag ved udskiftning af varmtvandsbeholder

Beslutter du dig for at investere i en varmtvandsbeholder af den ene eller anden slags, er det vigtigt at huske, at du kan få håndværkerfradrag ved en sådan udskiftning af beholderen.

Du søger om håndværkerfradrag i TastSelv på Skats hjemmeside under ’indberet servicefradrag’. I øjeblikket ligger håndværkerfradraget på 25.000 kroner per person for arbejdsløn til håndværksydelser.
Et eksempel kan være, at du og din kæreste har delt udgifterne til arbejdslønnen, således at I hver især kan få udbetalt fradrag for det, I har betalt. Har I fællesøkonomi, kan I dele fradraget mellem jer, hvis det er det, I har lyst til.

Dog er det vigtigt, at du selv sørger for at læse op på de regler, der er givet, hvis du ønsker at søge om håndværkerfradrag. For eksempel har du almindelig skattepligt i Danmark. Derudover skal du være fyldt 18 år for at få lov til at søge om fradraget.

Energitilskud til varmtvandsbeholder

Derudover er det i øvrigt muligt at få et tilskud til en varmtvandsbeholder. Et sådant tilskud kaldes også for et energitilskud og gives i forbindelse med renoveringer, der medfølger en energibesparelse.

Det kan altså være i forbindelse med en udskiftning af en varmtvandsbeholder, hvis du for eksempel vælger en energibesparende løsning, der desuden er klimavenlig.
Du opnår blandt andet stor energibesparelse ved at udskifte en ældre varmtvandsbeholder til en ny, der har et mere fremtidssikret lavenerginiveau. Et lavt varmetab er generelt også forbundet med et lavt energiniveau, der giver dig mulighed for at spare mange penge på elregninger i fremtiden.

 

Gode besparelser

Som udgangspunkt har du mulighed for at spare helt op til 250 kroner hvert år på din varmeregning, hvis du vælger at investere i en varmtvandsbeholder. Før du kan spare penge, er det nødvendigt, at du i den forbindelse kan nedsætte temperaturen i beholderen fra 60 til 55 grader.

En anden fordel ved at sænke temperaturen er desuden, at du skåner rørene, da de ikke kan tåle for høje temperaturer. Bliver temperaturene for høje, risikerer du nemlig, at rørene kalker til, da temperaturen i vandet og omgivelserne er i ubalance.
Derfor er der generelt mange gode grunde til at sænke temperaturen til 55 grader.

 

Sådan vedligeholder du din varmtvandsbeholder

Det er generelt vigtigt, at du husker vedligeholdelsen for at øge din varmtvandsbeholders levetid. Måden, du vedligeholder en varmtvandsbeholder på, er ved at sørge for at få den tjekket en gang om året af en fagmand, der har stor erfaring med lige netop den slags.
Her er det en god idé at lave en permanent aftale med en fagmand, der desuden ofte kan lave et godt tilbud i samme ombæring. På den måde er du sikker på, at du får den tjekket, som du skal, og at der er styr på det, der skal være.

Der findes generelt mange udbydere på markedet, der ved en hel del om varmeteknik. Det gælder derfor blot om at finde den rette udbyder, som matcher dine behov og præferencer.
Har du mistanke om, at din varmtvandsbeholder er gået i stykker, bør du tjekke forskellen på det varme og kolde vand. Hvis der ikke er den store forskel, er det nemlig nødvendigt at skifte den. Her kan du med fordel også mærke på rørene, der forbinder gasfyret og varmtvandsbeholderen.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvordan virker en varmtvandsbeholder?

En varmtvandsbeholder virker ved, at beholderen sørger for at varme vandet op. Det sker, idet vandet lagres og kan benytte af en husstand alt afhængig af behov. En sådan beholder indeholder nemlig altid brugsvand, som automatisk bliver ledt til beholderen, idet vandet varmer op.

Hvem skifter varmtvandsbeholder?

Det er generelt vigtigt, at det er en autoriseret VVS-installatør, blikkenslager eller rørlægger, der sørger for at skifte din varmtvandsbeholder, da det er en kompliceret proces, som kræver den rette erfaring og viden.

Hvad koster en varmtvandsbeholder?

Det varierer, hvad en varmtvandsbeholder koster. Derudover har dit vandforbrug og din bolig også en rolle for, hvad en sådan investering koster. Det siges, at energiforbruget til det varme vand i et gennemsnitligt parcelhus typisk ligger på 15-30 % af det samlede energiforbrug til opvarmningen.

Hvor lang tid holder en varmtvandsbeholder?

En varmtvandsbeholder, der bliver installeret i en almindelig husstand, har typisk en levetid på 15-30 år. I den forbindelse er der selvfølgelig flere faktorer, som spiller ind. Blandt andet er det vigtigt, at du undervejs sørger for at vedligeholde din varmtvandsbeholder ligesom alt andet elektronik.

Hvornår skal man skifte en varmtvandsbeholder?

Du bør skifte din varmtvandsbeholder, når den er gået i stykker, når du skal have en naturgaskedel, eller når du ønsker mere varmt vand i forbindelse med et nyt badeværelse, etablering af brusebad eller andet i den stil.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.