Bliver du helt forvirret, når du ser de forskellige energimærker, eller ønsker du blot at have endnu bedre styr på energimærkning af elprodukter? Vi har her udarbejdet en guide til dig, hvor du kan blive klogere på diverse energimærker, og hvilke betydninger de har for dig.
Hvad er et energimærke, og hvad betyder det?
Først skal vi kigge på, hvad et energimærke har af betydning. Du er garanteret stødt på energimærkning af de hvidevarer, som du har hjemme i din bolig. Det er nemlig oftest, at energimærker findes på hvidevarer i Danmark, da disse er udarbejdet som en guide og hjælp til dig. Et energimærkes forklaring er altså, at det er lavet med tanke for dig.
Hvad er meningen med energimærkning af elprodukter?
Meningen bag at have et energimærke på hårde hvidevarer er for, at du som forbruger får de vigtigste informationer, så du kan foretage det bedst mulige energirigtige valg og dermed spare mange penge på dit strømforbrug.
Energimærkningen af hvidevarer er udarbejdet af EU, hvilket betyder, at du som forbruger er sikret en fælles standard på tværs af landegrænser – og dermed et sikkert produkt, uanset hvilket land i EU du foretager dit køb i.
Der er kommet ny energimærkning af hvidevarer i 2021
Pr. d. 1. marts 2021 indførte EU et nyt energimærke, som havde til formål at indføre strengere krav til testmetoder, ydeevne og Eco-design. Du vil derfor kunne se forskel på energiklasse 1 og 2, da disse afhænger af, om det er den gamle energimærkning eller den nye.
Men hvorfor er der kommet ny energimærkning af hvidevarer i 2021 og strengere krav? Det er der som en del af EU’s forsøg på at opnå en grønnere omstilling. Ved at skærpe reglerne vil energiniveauet blive yderligere reduceret, hvilket har stor betydning for beskyttelsen af miljøet. Derudover var hensigten også at gøre det nemmere at aflæse og sammenligne energimærket på forskellige hvidevarer.
Her ser du de forskellige energiklasser
Øverst på energimærkningen finder du energiklassen, som er en slags energisymbol. Den har til formål at oplyse dig om, hvor højt den pågældende hvidevares energiforbrug er, og den hjælper dig til at kunne vurdere, hvad produktets energiniveau er årligt. Energiforbruget er delt op i en skala, som løber fra energimærke A til energimærke G. Denne skala kan dog godt variere, da eksempelvis vaskemaskiner kun går ned til D.
Ud over at skalaen kan variere en smule, kan den også variere ud fra den pågældende hårde hvidevares kapacitet – det samme med det interval, som hvert trin på skalaen er opgjort efter.
Hvad kan du bruge et energimærke til?
Som allerede beskrevet har energimærket til formål at gøre det nemt for dig at udpege de produkter, som bruger mest strøm – og dermed vælge dem, som bruger mindst strøm. Det har selvfølgelig en miljømæssig fordel at gå efter den energimærkning, som angiver mindst strøm, da dette produkt dermed har et lavere CO2-udslip, hvilket er mere skånsomt for miljøet.
Dog har det også en stor pengemæssig betydning. Ved at gå efter et energimærke på den pågældende hvidevare med lavest energiforbrug kan du spare mange penge på dit strømforbrug. Derudover kan du også nemt afgøre, hvilke produkter du skal slukke, når ikke du bruger dem, og dermed spare endnu flere penge på din strøm.
Energimærkning – se eksempler på energiklasser
Ved køleskabe er det ikke unormalt, at energiklassen er lavere, da dette produkt bruger meget strøm. Her kan du sagtens støde på energimærke F, uden at det betyder, at det er et dårligt niveau for et køleskab.
Ved opvaskemaskinen svinger energiklasserne mere. Her finder du let alt fra energimærke D til energiklasse B. Det er blandt andet, fordi opvaskemaskinen måles på andre parametre end køleskabet, og derfor kan det variere, hvilke energiklasser du kan finde for hver.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvorfor er det vigtigt med energimærker?
Energimærkerne på hvidevarer er vigtige, da de hjælper dig som forbruger til nemt at kunne aflæse, hvilke produkter som bruger mest energi. Det har både stor miljømæssig og økonomisk betydning.
Hvad betyder de nye energimærker?
I 2021 udkom en ny energimærkning af hvidevarer, som har til hensigt at minimere energiforbruget ved hjælp af strengere krav. Energiklasse A er derfor sværere at opnå på det nye mærke, end det var ved den gamle energimærkning.