Hvordan virker jordvarme?

Indholdsfortegnelse

En jordvarmepumpe er en klimavenlig energiløsning, hvor varmen i jorden udnyttes til at producere meget energi. Det er en løsning, som opvarmer dit hjem og giver dig varmt vand. Jord varme, hvordan virker jordvarme så? En jordvarmepumpe virker ved at omdanne den naturlige energi i jorden til varme. Det sker bl.a. via en eldreven jordvarme kompressor. Læs videre her, og bliv klogere på, hvordan jordvarme virker.

Hvordan fungerer jordvarme?

Jordvarme virker som et omvendt køleskab. Et køleskab fungerer kort sagt ved, at der er en kølervæske i systemet, som bliver nedkølet gennem nogle processer. Jord varme virker omvendt. Dvs. at jordvarme væsken her altså bliver opvarmet i stedet for nedkølet. Jordvarme er derfor under kategorien klimavenlig varmesystem.

Et jordvarmeanlæg fungerer sådan, at der er en lang slange én meter under jorden, som opsamler jordens varme. Slangen er fyldt med frostsikker væske, som jorden opvarmer. Når jordvarme væsken bliver ca. fem grader varm, strømmer den ind i din bolig gennem varmepumpen.

Der er flere processer og dele, som gør denne proces mulig. En jordvarmepumpe består nemlig af:

  • en fordamper
  • en kondensator
  • en kompressor
  • en drøvleventil

Jordvarmen anlægget gennemgår 4 faser

Når du har et jordvarmeanlæg, skaber de fire ovennævnte dele nogle processer. Fordamperen sørger for, at der optages varme og dannes damp. Hvordan virker en kondensator i forhold til jordvarme? Kondensatoren sikrer, at der bliver afgivet varme. Kompressoren sørger for temperaturhævelse, og drøvleventilen regulerer kølemiddelmængden.

Via slangen opsamler jordvarmepumpen en temperatur på ca. fem grader, og væske bliver sendt til fordamperen, som omdanner den til damp. Jordvarmeslangernes dybde er cirka en meter. Herefter udvindes der jordvarme energi, som til sidst når centralvarmeanlægget, efter at jordvarme kompressoren har øget temperaturen og trykket.

Kort sagt består et jordvarmeanlæg af rør og slanger, der danner et lukket kredsløb. Kølervæsken i rørene opfanger jordens varme. Jordvarme kompressoren øger væskens temperatur ved at hæve trykket. Kondensatoren leverer så varmen til boligens varmtvandsbeholder og varmesystem.

Hvad er jordvarme temperaturen i jorden?

Jordvarme temperaturen i jorden er meget forskellig alt efter sæson. Jordtemperaturen i en meters dybde er i Marts måned omkring 3 grader, hvor den i august måned er lige omkring 16 grader. 
 
 

Hvordan virker jordvarme i kombination med beplantning?

Ud over at din grund skal have en vis størrelse, for at du kan få installeret et jordvarmeanlæg og lagt varmeslanger, så skal du også være opmærksom på indretningen og beplantning af din have. Det er nemlig ikke en god idé at plante fx træer og buske, da deres rødder kan skade varmeslangerne på længere sigt. Derudover kan træer også skabe skygge på jorden, som kan føre til dårlig varmeudnyttelse, fordi solen så ikke kan opvarme jordarealet optimalt.

Det er altså en god idé kun at holde sig til mindre planter og bede, hvis du vil undgå at skade varmeslangerne og skabe skygge. Kort fortalt, jordvarme og træer er ikke en god kombi. Ønsker du at blive klogere på jordvarme pris? Indhent op til tre gratis tilbud på priser på jord varme.

Hvis du har en lille grund, kan det være du skal overveje muligheden for at få installeret et lodret jordvarmeanlæg. Du kan læse mere om lodret jordvarme her

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvordan virker jordvarme i fugtig jord?

Fugtig jord er den bedste jordtype, fordi den effektivt kan lede varme. Jordvarmepumper virker altså godt i fugtig jord.

Hvordan virker jordvarme i forhold til temperaturændringer?

Jordvarmeanlæg kan automatisk måle temperaturen udenfor. Der sker derfor en automatisk regulering i anlægget i forhold til udetemperaturen.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.