Hvordan virker jordvarme?

Indholdsfortegnelse

En jordvarmepumpe er en klimavenlig energiløsning, hvor varmen i jorden udnyttes til at producere meget energi. Det er en løsning, som opvarmer dit hjem og giver dig varmt vand. Jordvarme, hvordan virker det så? En jordvarmepumpe virker ved at omdanne den naturlige energi i jorden til varme. Det sker bl.a. via en eldreven kompressor. Læs videre her, og bliv klogere på, hvordan jordvarme virker.

Jordvarme virker som et omvendt køleskab

Et køleskab fungerer kort sagt ved, at der er en kølervæske i systemet, som bliver nedkølet gennem nogle processer. Jordvarme virker omvendt. Dvs. at kølervæsken her altså bliver opvarmet i stedet for nedkølet.

Et jordvarmeanlæg fungerer sådan, at der er en lang slange én meter under jorden, som opsamler jordens varme. Slangen er fyldt med frostsikker væske, som jorden opvarmer. Når væsken bliver ca. fem grader varm, strømmer den ind i din bolig gennem varmepumpen.

Der er flere processer og dele, som gør denne proces mulig. En jordvarmepumpe består nemlig af:

  • en fordamper
  • en kondensator
  • en kompressor
  • en drøvleventil.

Jordvarmen anlægget gennemgår 4 faser

Når du har et jordvarmeanlæg, skaber de fire ovennævnte dele nogle processer. Fordamperen sørger for, at der optages varme og dannes damp. Kondensatoren sikrer, at der bliver afgivet varme. Kompressoren sørger for temperaturhævelse, og drøvleventilen regulerer kølemiddelmængden.

Via slangen opsamler jordvarmepumpen en temperatur på ca. fem grader, og væske bliver sendt til fordamperen, som omdanner den til damp. Herefter udvindes der energi, som til sidst når centralvarmeanlægget, efter at kompressoren har øget temperaturen og trykket.

Kort sagt består et jordvarmeanlæg af rør og slanger, der danner et lukket kredsløb. Kølervæsken i rørene opfanger jordens varme. Kompressoren øger væskens temperatur ved at hæve trykket. Kondensatoren leverer så varmen til boligens varmtvandsbeholder og varmesystem.

Hvordan virker jordvarme i kombination med beplantning?

Ud over at din grund skal have en vis størrelse, for at du kan få installeret et jordvarmeanlæg og lagt varmeslanger, så skal du også være opmærksom på indretningen af din have. Det er nemlig ikke en god idé at plante fx træer og buske, da deres rødder kan skade varmeslangerne på længere sigt. Derudover kan træer også skabe skygge på jorden, som kan føre til dårlig varmeudnyttelse, fordi solen så ikke kan opvarme jordarealet optimalt. Det er altså en god idé kun at holde sig til mindre planter og bede, hvis du vil undgå at skade varmeslangerne og skabe skygge.

Hvis du har en lille grund, kan det være du skal overveje muligheden for at få installeret et lodret jordvarmeanlæg. Du kan læse mere om lodret jordvarme her

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvordan virker jordvarme i fugtig jord?

Fugtig jord er den bedste jordtype, fordi den effektivt kan lede varme. Jordvarmepumper virker altså godt i fugtig jord.

Hvordan virker jordvarme i forhold til temperaturændringer?

Jordvarmeanlæg kan automatisk måle temperaturen udenfor. Der sker derfor en automatisk regulering i anlægget i forhold til udetemperaturen.

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.