Lavenergihus – hvad er det, og hvilke fordele er der ved det?

Indholdsfortegnelse

Drømmer du om et energivenligt hus, eller vil du bare blive klogere på, hvad et lavenergihus egentlig her? Så går vi igennem de forskellige typer af energivenlige huse, og gør dig endnu klogere på fordele og ulemper, og hvilke krav der er til et lavenergihus i dag.

Hvad er et lavenergihus?

Bygningsreglementet stiller specifikke krav til det maksimale energiforbrug et hus må have. Det omhandler blandt andet krav til isoleringen i huset og husets grænseværdier for dets energibehov. Hvis et hus bruger mindre energi, end hvad bygningsreglementet forventer af huset, og hvis huset opfylder de resterende krav, klassificeres huset som et lavenergihus. 

Et lavenergihus har derfor fokus på effektiv isolering, ventilation og tæthed samt sikrer at døre og vinduer er energivenlige. På den måde får huset nemlig den bedste energimærkning, hvilket er med til at sikre, at det ses som et lavenergihus. 

0-energihus

Fordele og ulemper ved et lavenergihus

Der er flere fordele og ulemper, når det kommer til lavenergihuse. Overordnet set er det selvfølgelig positivt, at en bolig er et lavenergihus, da det gør huset mere energieffektivt, men også fordi det skåner miljøet på mange måder. Ellers kommer disse huse med en del fordele og ulemper.

 

Fordele ved lavenergihuse

De største fordele ved lavenergihuse og de største årsager til at flere vælger at bygge disse typer energihuse er de lave udgifter til varmen. Med disse huse har du typisk ikke en særlig stor varmeregning, da isoleringen er utrolig effektiv. 

Derudover behøver du ikke tænke på at skulle lufte ud, da huset allerede har et kontrolleret indeklima og igennem ventilationssystemet selv sørger for at sikre udluftningen. Du kan derudover også få dispensation for tilslutningspligten, som er en afgift, du ellers betaler til dit forsyningsselskab. 

 

Ulemper ved lavenergihuse

Der medfølger dog også et par ulemper, hvis du overvejer at bygge et lavenergihus. Typisk vil bygningsomkostningerne på sådan et hus være lidt større, end hvis du bygger et ”almindeligt” hus. Derudover er der også nogle, som føler, at indeklimaet kan virke lidt klemt og indelukket pga. af den effektive isolering. 

Det kræver derfor lidt tilvænning, og der vil også være nogle vaner, der muligvis skal ændres lidt, for at huset fungerer helt optimalt. Tænker du derudover meget på klimaet, bør du også vide, at selve konstruktionsfasen af huset kan have et højere klimaaftryk end ved andre huse.

nulenergihus

Hvilke andre typer energihuse findes der?

Udover lavenergihuse findes der også andre energivenlige huse, som du kan overveje, før du bygger dit nye hus. Overordnet set ligner de meget hinanden, men de har hver og en nogle få afvigelser. Der er tale om et nulenergihus, et passivhus og et plusenergihus.

Et nulenergihus, eller 0-energi hus, er et hus, som har et samlet energiforbrug på nul. Husets energiforbrug er den energi, som skabes i huset. Det vil sige, at huset faktisk ikke behøver opvarmning, så længe det ikke fryser udenfor. Ved 0-energihuse anvendes solceller, og strømmen opbevares for at kunne opvarme boligen om vinteren, og huset forbruger derfor ikke mere energi, end den selv kan producere.

Et passivhus, eller en passivbolig, er et lavenergihus med endnu strammere krav. Et passivhus anvender kun meget lidt opvarmning og har derudover krav til bygningsfysikken, materialerne til konstruktionen, grunden og meget mere. 

Et plusenergihus har mange af de samme karakteristika som et nul-energihus. Forskellen ligger i, at et plusenergihus producerer mere energi, end det forbruger. Det betyder, at huset kan sælge det overskydende strøm til andre huse. Derfor er der stort fokus på energieffektivitet, når disse huse bygges.

 

Hvad er en normal lavenergihuspris?

Lavenergihuse er faktisk ikke meget dyrere end normale familiehuse. Det er, fordi mange af kravene til lavenergihuse også er blevet krav til de almindelige boliger. Derudover er der også kommet mere fokus på energien, vi anvender. Derfor er energivenlige vinduer og døre og alternativer løsninger til produktion af energi i huset blevet meget mere brugt, hvilket har sænket priserne på disse hustyper. Et 0-energihus har en pris, der dog kan gøre det lidt dyrere at bygge.

 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvornår kaldes et hus for et lavenergihus?

Huset skal bruge mindre energi, end hvad kravene fra Bygningsreglementet siger. Et lavenergihus bruger som hovedregel mindre energi end andre hustyper.

Er 0-energihuse dyre?

Et 0-energihus er lidt dyrere end normale hustyper. Dog får du gode besparelser på energiregningen, som over tid vil tjene investeringen ind igen.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.