solenergi

Solfanger og solvarme – Alt du skal vide

Indholdsfortegnelse

Du er måske allerede klar over det, men en solvarmer og en solfanger er faktisk den samme ting. Kært barn har i dette tilfælde to navne, men hvad end du spørger efter en solfanger eller ønsker at bruge solvarme, er det samme produkt, du er på udkig efter. En solfanger er de elementer, som du i langt de fleste tilfælde vil kunne se på tage på private boliger. De elementer opfanger solens stråler og bruges derfra til at opvarme den pågældende bolig og vandforbruget dertil.

Her på siden har vi samlet en lang række informationer om solvarmeanlæg. På den måde kan du blive klogere på, hvad et solfangeranlæg er, hvordan det virker, og hvordan du kan få det til din bolig.

Få op til 3 tilbud på et solvarmeanlæg

Når du gerne vil have installeret et solvarmeanlæg til din bolig, anbefales det, at du indhenter mere end bare et tilbud. Som enhver anden større investering til boligen, kan det være en fordel at indhente tilbud fra flere leverandører og se, hvor du kan få det bedste tilbud på et solvarmeanlæg. 

Sørg blot for, at alle de indhentede tilbud kommer fra VE-godkendte installatører. Såfremt den pågældende installatør er VE-godkendt, kan du være sikker på, at installatøren ikke blot nøjes med at installere solfangeranlægget, men at det også er gjort energimæssigt korrekt. Nedenfor kan du indhente op til 3 tilbud, gratis og uforpligtende fra godkendte installatører. 

solfanger-og-solvarme

Hvad er en solfanger? 

En solfanger udnytter solens energi til at opvarme boliger og boligens vand. Når du begynder at undersøge markedet for solfangere, vil du hurtigt opdage, at der findes to typer af solfangeranlæg. Der er fordele og ulemper ved begge, som vi har lavet et hurtigt overblik over nedenfor her. 

Plansolfanger

Plansolfangeren er umiddelbart den, som langt de fleste vælger. Dette er, fordi den er nem, billig og mest udbredt, og du vil sikkert genkende den på tagene i nabolaget. Plansolfangeren er nemlig de rammer, der ligner glas på lang afstand. 

Pladen optager varmen fra Solen, som den sender videre ved hjælp af en række rør. Generelt set er der en prisforskel på 20-30 % i forhold til rørsolfangeren, som selvfølgelig er dyrere, men ydeevnen er også 20-30 % lavere.

Rørsolfanger

Rørsolfangeren består af glasrør, som absorberer solvarmen og sender den videre. Den er som sagt dyrere end plansolfangeren med op til 30 %, men den er også op til 30 % mere effektiv. 

Formålet, installation og brugen af de to solfangeranlæg er det samme, men vedligeholdelsen af rørsolfangere er en smule nemmere. Det skyldes, at rørene sidder for sig, og de er derfor nemme at skifte enkeltvist, hvis de går i stykker. 

solfanger og solvarme

Hvordan virker en solfanger?

En solfanger fungerer ganske simpelt ved, at den opfanger solens varme og transformerer det til varme i boligen og til at opvarme brugsvandet i selvsamme bolig. Det sker ved, at en speciel solfangervæske bliver opvarmet, der så løber videre til boligens varmtvandsbeholder. 

Varmtvandsbeholderen afgiver derefter varme, som bliver cirkuleret tilbage til solfangeren. I solfangeranlægget sidder der en lille pumpe, der sørger for at cirkulere væsken rundt i hele systemet. På den måde bliver varmen cirkuleret ind til boligens varmtvandsbeholder, og resten af huset kan holde varmen og få varmt vand.

Hvis du ved, at du skal have renoveret på dit tag i nærmeste fremtid, er det nu, du skal begynde at overveje, hvordan du kan få etableret solvarme til din bolig i samme omgang. Når du alligevel er i gang med at reparere på taget, kan du lige så godt tage det næste skridt og få installeret solvarme deroppe.

Hvornår er det en god idé at få solvarme? 

Er der ikke udsigt til, at taget skal renoveres, kan det være, at du står og skal udskifte dit olie- eller gasfyr. I det tilfælde er det endnu en oplagt mulighed at skifte til en mere miljøvenlig løsning til at opvarme din bolig. Hvis du i forvejen har et elopvarmet hus, hvor du bruger en varmtvandsbeholder, er det også en oplagt mulighed for at supplere til varmeforbruget og spare på elregningen.

Solceller er en af de mere miljøvenlige varmeløsninger, som du kan finde på markedet. Med blot 7 m2 solfangere kan du få dækket op til 30 % af varmeforbruget i din bolig. Det er også muligt at få dækket mere, men de ca. 30 % er optimalt og nok til langt de fleste husstande.

Find prisen på dit solvarmeanlæg

Hvad koster et solvarmeanlæg, tænker du sikkert nu? Der er et par ting, som er med til at påvirke prisen på et ønsket solvarmeanlæg. Først og fremmest afhænger det af anlæggets kapacitet, altså hvor meget du ønsker, det skal kunne dække. Dernæst kommer installationsprocessen også til at have en indflydelse på prisen – for eksempel hvor solvarmeanlægget helt præcis skal installeres, og om det skal være et supplement eller ej til din eksisterende varmekilde, som f.eks luft til vand varmepumpe eller jordvarmeanlæg

Firmaer laver forskellige tilbud alt efter dine ønsker, og derfor er det altid en god idé, at du indhenter tilbud fra flere forskellige firmaer. På den måde kan du være sikker på at finde det bedst mulige tilbud til din bolig.

Er solfangere økonomisk?

Om et solfangeranlæg er økonomisk bedre for den enkelte bolig, afhænger helt af, hvilke forhåbninger du har for din bolig. Som udgangspunkt kan du altid være sikker på at spare penge i dit varmeforbrug, men besparelsen afhænger af, hvordan du ønsker at udnytte solfangerne.

Hvis du kun ønsker at bruge solvarmeanlægget til at opvarme dit brugsvand, skal du som udgangspunkt regne med at få installeret ca. 4,5 m2 solfangere. En samlet pris for at få det installeret og udskiftet til din nye varmekilde vil ligge på omkring 55.000 kr. Men når det hele bliver modregnet i dit samlede forbrug, vil du kunne se frem til en besparelse om året på lige knap 3.400 kr.

Ønsker du derimod, at din solfangere skal bruges til at opvarme både brugsvand og rum i boligen, bør du regne med at skulle installere ca. 7 m2 solfangere. Samlet set med installering og en ny varmtvandsbeholder vil det koste dig tæt på 65.000 kr. Til gengæld kan du se frem til en årlig besparelse på 5.500 kr. Besparelse om året afhænger altså helt af, hvordan du ønsker, at solfangeranlægget skal bidrage til din bolig. 

Nedenstående eksempel tager udgangspunkt i, hvis solvarmeanlægget supplere et ældre oliefyr. 

Besparelse ved installation af solvarme

Størrelsen på solvarmeanlægget Hus og behov Estimeret pris Besparelse
4,5 m2
Opvarmning af brugsvand i parcelhus med 3-4 personer
55.000 kr.
3.400 kr.
7 m2
Opvarmning af brugsvand i parcelhus med 3-4 personer
65.000 kr.
5.500 kr.

Kilde: Bolius

Hvor stort skal mit solvarmeanlæg være?

Størrelsen på solvarmeanlægget afhænger primært af størrelsen på din husstand. I følge Teknologisk institut skal man cirka bruge, 1 – 1,5 m2 solfangere pr. person der bor i husstanden. Det betyder at en familie på 4, som ønsker solvarme, så skal have et anlæg på på cirka 4 – 6 m2. 

 

Solfanger effekt pr. m2

Hvor stor effekt får man så ud af 1 m2 solfangeranlæg? Du kan cirka regne med, at du får 500 kWh energi ud af 1 m2 solfanger årligt. Energibesparelsen kan dog være endnu større, da du skal tage højde for, at der går noget energi tabt undervejs. Eksempelvis når dit gas eller oliefyr, skal omdanne varmt brugsvand til rumvarme. 

Invester i miljøet med solvarme og et solfangeranlæg 

Når du vælger at investere i et solvarmeanlæg til din bolig, gør du ikke kun dig selv en tjeneste. Du gør også miljøet en tjeneste, fordi du skærer ned på andre varmeudgifter, som er mere til gene for miljøet. Solens stråler opvarmer naturligt, og derfor kan det ikke være mere naturligt for os at anvende dem til præcis det.

Med et solvarmeanlæg kan du få produceret op til 70 % af energiforbruget til frisk og varmt brugsvand i din bolig. Og med en solvarmeinstallation kan du få dækket op til 40 % af energiforbruget til den samlede rumopvarmning i din bolig. Det er derfor ikke kun miljøet, det er godt for. Det er også et godt valg for din økonomi og dit varmeforbrug.

Det skal du være opmærksom på, når du overvejer solvarme 

Når du har truffet beslutningen om, at solvarme skal være den næste forbedring på din bolig, er der en række ting, du skal undersøge, inden du begynder at acceptere de tilbud du har indhentet. Vi har nedenfor listet 7 gode råd til dig som overvejer et solvarmeanlæg. 

7 gode råd til solvarme:

  1. Er din bolig egnet til solfangere? 
  2. Kontakt din kommune
  3. Hvad er dit behov – skal anlægget kun opvarme brugsvand eller både vand og varme? 
  4. Undersøg reglerne 
  5. Er dit tag egnet til solvarme?
  6. Har du plads til solfangerne? 
  7. Placering og nabohensyn

Først skal du undersøge, om lokalplanen for din bolig overhovedet tillader, at du kan installere solvarme på din bolig. Hvis der er grønt lys på det område, skal du finde det rette sted til dine solfangere. Den bedste placering af et solfangeranlæg er i sydlig retning, hvor der ikke er noget, der spærrer for Solens stråler. Det mest oplagte valg vil højst sandsynligt være på taget af din bolig. Her skal du blot være opmærksom på tagets hældning. Tagets hældning skal helst være mellem 30 og 60 grader. Desuden skal du også være sikker på, at taget rent faktisk kan holde til at få installeret forholdsvis tunge solfangere.

 

Betaler et solfanger-anlæg sig for dig?

Alt efter din nuværende opvarmningsform kan det også have en indflydelse på, om det vil være en fordel for dig at installere et solvarmeanlæg til din bolig. Hvis dit varmtvandsforbrug ikke overstiger 100 L dagligt, kan det ikke økonomisk betale sig for dig at installere solfangere. Ej heller er det en synderlig fordel, hvis du alligevel har tilslutningspligt til fjernvarmen i området. Hvis du har tilslutningspligt, vil du i sidste ende betale for to ydelser, hvor du kun får noget ud af den ene.

Det kræver desuden, at din nuværende opvarmningsform er vandbåret. Ellers kan solfangeranlægget ikke samarbejde med varmeanlægget, i hvilket tilfælde det ikke kan betale sig for dig at installere solfangere til din bolig, uanset hvor meget du ønsker at gøre en indsats for miljøet.

Overstående kan du ligeledes rådføre dig med hos en solfanger ekspert. 

Må man selv opsætte en solfanger? 

I princippet kan du faktisk godt selv sætte dine solfangere op, hvis du er særdeles god med hænderne. Det anbefales dog altid, at du får hjælp eller vejledning af en professionel fagmand. Det ville være ret surt, at du kom til at ødelægge en solfanger, taget eller begge dele i dit forsøg på at installere dem. Desuden anbefales det, at det er en professionel, der installerer solvarmeanlægget sammen med din nuværende varmekilde. På den måde bliver det hele koblet sammen korrekt, og du sparer dig selv for flere regninger i fremtiden på at oprette skaden.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Er der forskel på solvarme og solfanger?

Nej. Solvarme er det, du får, når du vælger at opvarme din bolig med en solfanger. Solfangeren omdanner Solens varme til varme i din bolig, og derfor kan det kaldes solvarme.

Hvor meget energi kan en solfanger producere?

En solfanger kan faktisk producere mere energi, end du sikkert er klar over. Du får for eksempel dækket op til 70 % af energiforbruget til det varme brugsvand i din bolig. Derudover kan en solvarmeinstallation også dække op til 40 % af energiforbruget til at varme boligens rum op.

Hvor lang er levetiden på en solfanger?

Et solfangeranlæg er ikke bare en god investering for miljøet, det er også en god investering for dig på rigtig lang sigt. Når et solfangeranlæg er blevet installeret korrekt, kan du forvente, at de er med til at sørge for varme til din bolig i mere end 20 år. Og det er kun hvert 3.-5. år, du skal skifte solfangervæsken i anlægget.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.