Hvor meget strøm bruger et køleskab?

Indholdsfortegnelse

Hvidevarer som dit køleskab er fuldstændig uundværlige for at din husholdning kan løbe rundt, men er samtidig en af de største strømslugere i hjemmet. Men hvor meget strøm bruger et køleskab egentlig? Netop det forsøger vi at give dig svar på herunder.

FindEnergi

Beregn dine el-apparaters strøm-omkostninger

Gode råd til at sænke energiforbrug for køleskab

Er dit køleskab allerede i en god energiklasse, kan du stadig gøre nogle tiltag for spare på strømmen til dit køleskab. For eksempel har køleskabstemperaturen en del af sige ift. dens strømforbrug. Vi har samlet 6 gode råd til dig, der ønsker at sænke dit strømforbrug til køleskab.

  • Hold køleskabstemperaturen på 5 °C. Indholdet i dit køleskab, kan sagtens holde sig friskt ved en temperatur på 5 °C. Levetiden forkortes dog en smule, men dit strømforbrug vil til gengæld falde, og du sparer dermed penge på din elregning.
  • Hold køleskabslågen lukket. Når du bruger dit køleskab, så undgå at have det stående åbent længere tid end højst nødvendigt. Køleskabet bruger nemlig energi på at køle ned efterfølgende, så luk altid køleskabet så snart du har fundet det du skal bruge.
  • Optø dine frostvarer i køleskabet. Et godt tip til at spare penge på strøm til dit køleskab er, at optø dine frostvarer i køleskabet frem for på køkkenbordet. På den måde bruger køleskabet mindre energi på at holde det koldt, og du sparer på strømforbruget.
  • Støv køleskabet af. Det kan måske virke som en bagatel, men faktisk kan støv være med til at forringe dit køleskabs effektivitet. Hvis der er for meget støv på kondensatoren, som du finder på bagsiden af køleskabet. Hvis Kondensatoren har svært ved at komme af med varmen, bliver køleskabet mindre effektivt.
  • Tjek køleskabets tætningsliste. Er dit køleskab slidt eller i dårlig kvalitet, kan tætningslisten omkring køleskabsåbningen være blevet utæt, så der kan slippe varme ind og kulde ud. Sørg for, at den sidder ordentligt, ellers udskift den.
  • Afkøl mad inden du sætter det i køleskabet. Når du har rester fra en varm ret, så undgå at sætte det direkte på køl. Lad det afkøle på køkkenbordet, så det ikke tvinger køleskabet til at skulle bruge ekstra energi på at køle ned igen.

Spar penge på køle- og fryseskab gennem en lav kWh pris

Fordi hvidevarer som køleskab og fryser har brug for strøm døgnet rundt for at fødevarer ikke bliver dårlige, er dette en stor del af danskernes elforbrug – op mod ⅕ af danskernes elforbrug går til køl og frys. Derfor kan det give god mening på sigt at sikre sig den billigste elaftale på markedet.
Hvor meget el bruger et køleskab

Vælg et energivenligt køleskab med et lavt strømforbrug

Står du og overveje at udskifte dit køleskab ud med et bedre et, er der nogle ting du bør overveje først. Der kan nemlig være mange penge at spare, ved at vælge et køleskab med et lavere strømforbrug. Her finder du vores bedste råd:

  • Vælg et energimærket køleskab. Når du køber hvidevare bør du kigge efter energimærket. Ifølge Sparenergi, skal du vælge energimærke D eller bedre når det kommer til køle fryseskabe.
  • Køb køleskab og fryser separat. Det er mest energivenligt at have køleskab og fryser adskilt – især hvis du frysebehov ikke er så stort. Din fryser bruger nemlig mere strøm end dit køleskab, hvorfor det giver bedst mening at holde det separat.
  • Lad vær at gå for stort. Overvej hvor stort et køleskab du egentlig har brug for. Større køleskabe bruger mere energi end de mindre, og derfor er det er godt sted at spare. Tommelfingerreglen siger at man skal gå efter 100 liter pr. person og 50 liter oveni pr. ekstra person. Er man derfor en familie på fire, bør ens køleskab være 250 liter i størrelsen.
  • Vælg et køleskab med digital termostat og display. Hvis du vil holde øje med om dit køleskab holder temperaturen, bør du anskaffe dig et køleskab med indbygget termostat med display. Alternativt kan du købe en separat termostat, som kan placeres inden i køleskabet.

Hvor meget strøm bruger et 20 år gammelt køleskab?

Har du et meget gammelt køleskab, er deres ydeevne højst sandsynligt ikke hvad det har været. Præcis hvor meget strøm et gammelt køleskab bruger, kan man ikke sige, da det kommer an på antal liter, energiklasse og watt-forbrug. Hvis du vil undersøge hvor meget strøm det koster dig, kan du prøve at aflæse kilowatt-forbruget på bagsiden af køleskabet. Har du gemt manualen, kan du også finde forbruget der.

 

Reparer og forlæng levetiden på dit køleskab – til gavn for dig og miljøet

Er dit ellers velfungerende køleskab gået i stykker, kan du og professionelle reparatører nu få reservedele til en lang række af hvidevarer. Det skyldes nogle nye EU-regler, som gavner forbrugerne. På den måde kan du spare penge og hjælpe klimaet.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål?

Hvad koster et køleskab i strøm om dagen?

Et køleskab på 200 liter i energiklasse A bruger ca. 170 kWh/år. I 2022 brugte køleskabet ca. 288 kroner strøm om årets, mens det i 2022 bruger ca. 792 kroner om året.

Hvor meget strøm bruger et amerikanerkøleskab?

Et amerikaner køleskabet (eller et side-by-side køleskab) bruger en del mere strøm end et normalt køleskab, da det også bruger strøm på at lave isterninger og koldt vand. Gennemsnitligt har de et strømforbrug på omkring 400 kWh.

Vil du have endnu flere sparetips til din elregning?

Tilmeld dig vores liste herunder, og modtag gode spareråd direkte i din indbakke.

sparetips
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.