naturgas priser

Naturgas priser

Sammenlign priser på naturgas her, og spar penge på din varmeregning. 

Produkt
OK Gas Variabelpris
6 mdr. binding
Variabel pris
Estimeret pris:

5,14 kr./m³

Produkt
Naturgas med variabel pris
0 mdr. binding
Variabel pris
Estimeret pris:

4,94 kr./m³

Produkt
Naturgas med variabel pris
6 mdr. binding
Variabel pris
Estimeret pris:

7,19 kr./m³

Indholdsfortegnelse

Sammenlign gaspriser og find den billigste gaspris

Det kan være en god idé at sammenligne naturgas priser, hvis du gerne vil have den billigste gaspris. De forskellige udbydere på markedet kan nemlig tilbyde forskellige gaspriser, og der kan derfor være penge at spare ved at sammenligne gaspriser.

I oversigten ovenfor kan du se nogle af de bedste priser på naturgas på FindEnergi lige nu. 

Hvad er naturgas?

Naturgas bliver kategoriseret, som et fossilt brændstof på samme niveau som olie og kul. I øjeblikket er naturgas faktisk den tredjestørste energikilde i verdenen, og bare i Danmark har intet mindre end 430.000 boliger gasfyr, hvilket svarer til 16% af den danske befolkning.

Naturgas dækker altså over en række forskellige gastyper, der alle kan findes i undergrunden. Det er gastyper, såsom metan, ætan, propan, butan samt øvrige gasser. Måden, hvorpå fossile brændstoffer bliver skabt sker gennem døde planter og dyr, der har været under høje temperaturer i flere millioner år.

hvad-er-gas

Der er altså tale om kemiske og fysiske processer i undergrunden, når naturgas og de øvrige gastyper bliver skabt. Det fungerer nemlig sådan, at naturgas automatisk stiger opad i undergrunden på grund af sin lette vægt sammenlignet.
I det øjeblik, der opstår en naturgas i undergrunden, vandrer den opad gennem små luftlommer og sidenhen grundfjeldet. Efterfølgende samler gassen sig i store og lufttætte lommer, som kaldes reservoirer.

I Danmark har vi naturgasser til rådighed i undergrunden, som senere bliver udvundet fra gasfelter i Nordsøen. Efterfølgende bliver de ledt til fastlandet gennem rørledninger, hvorefter de bliver renset, før de bliver sendt ud til forbrugerne gennem gasnettet. 

 

Hvor får Danmark gas fra?

Siden 1972 har Danmark fået gas fra den danske del af Nordsøen. På nuværende tidspunkt står Rusland for 25% af EU’s forbrug af gas, men eftersom Tyra-feltet renoveres, importerer Danmark på nuværende tidspunkt omkring 75% af gasforbruget gennem Tyskland. 

 

Er naturgas billigere end alternativerne?

Der kan være mange penge at spare alt efter, hvilket varmeanlæg du vælger. Du kan dog vælge mellem mange forskellige varmeanlæg, og det kan derfor hurtigt blive uoverskueligt at undersøge, hvilket varmeanlæg, der egentlig er billigst.

I tabellen nedenfor kan du derfor se, hvad det koster at opvarme en bolig på ca. 130 m2 om året gennem de forskellige varmekilder. Tallene er inkl. forbrug, rente og afskrivning med service. 

Opvarmningsform Årligt forbrug i enheder Måleenhed Årlig pris i kr. inkl. brugsvand Årlig pris i kr. inkl. afskrivning, service og rente
Brændeovn
4.588
kg
32.570
34.320
Pillefyr
4.877
kg
17.738
22.613
El-radiator
18.100
kWh
37.467
38.675
Luft til vand-varmepumpe
5.746
kWh
11.894
23.577
Luft til luft-varmepumpe
3.202
kWh
16.596
20.549
Gasfyr
1.654
m2
18.313
23.163
Oliefyr
2.073
l
26.495
31.800
Fjernvarme
18,1
mWh
13.547
16.090

Hvad er billigst – gas eller el?

Naturgas kan typisk medføre lavere omkostninger i forhold til de øvrige varmekilder, såsom olie og elvarme. Som udgangspunkt kan man sige, at man kan spare helt op til 10.000 kr. om året, hvis man skifter fra enten olie eller elvarme til naturgas. Denne estimerede besparelse tager udgangspunkt i en bolig på 150 m2, som skifter fra oliefyr til naturgas.

Det er dog ikke altid tilfældet, at naturgas er den billigste varmekilde – det hele afhænger nemlig af, hvilken varmekilde du har på nuværende tidspunkt. Naturgas er eksempelvis ikke billigere end en varmepumpe eller fjernvarme. Det er derfor vigtigt, at du undersøger, hvilken varmekilde du har på nuværende tidspunkt, før du begynder at sammenligne gaspriser. 

Hvad koster gas?

Så, hvad koster naturgas? Eftersom gas er en dynamisk størrelse, så vil prisen hele tiden ændre sig på samme måde som elpriserne. Det er derfor svært at sige, hvor meget gas egentlig koster. Typisk vil priserne på gas dog ligge mellem 2,2 kr. – 2,5 kroner pr. m3. 

Dog kommer den endelige gaspris også an på, hvilken gasaftale, du har. Det er nemlig muligt at vælge enten en fastlåst gaspris eller en variabel gaspris. 

hvad-koster-gas

Gaspriser i 2024 – Se udvikling af gaspriser

Er du interesseret i at vide, hvad prisen på gas har været i løbet af 2023 og 2024? Nedenfor kan du se vores gaspriser graf, som giver et overskueligt overblik over naturgas-prisernes udvikling.

Se de historiske gaspriser lige her.

 

Hvad består gasprisen af?

Har du egentlig helt styr på, hvad gasprisen består af? Når du skal sammenligne gaspriser for at finde den billigste gaspris, så er det en god idé at være opmærksom på, at gasprisen faktisk er sammensat af flere elementer. 

Gasprisen er sammensat af følgende:

  • Det rene naturgasforbrug
  • Transport af naturgas
  • Energiafgifter til staten
  • Moms 
  • Energisparebidrag

Det er altså ovenstående elementer, som til sammen udgør den samlede gaspris. Hvis du ønsker at sammenligne gaspriserne, er det godt at have en god forståelse for, hvordan gasprisen egentlig er skruet sammen. Du kan nemlig ikke påvirke det beløb, der går til hverken transport af naturgassen eller det beløb, der går til staten. 

Du har derfor kun mulighed for at påvirke prisen for dit rene naturgasforbrug – og det er dén pris, de forskellige udbydere oplyser.

 

Få billig gas ved at sammenligne gaspriser

Når det drejer sig om gaspriser, så er det største spørgsmål altid “hvor kan man få billigst gas?”. I dag kan du vælge mellem mange gasleverandører, og derfor kan det hurtigt blive vanskeligt at finde de billigste gaspriser. Vi anbefaler derfor, at du sammenligner gaspriser før du træffer dit endelig valg.

Gennem en sammenligning af gaspriser får du nemlig et bedre overblik over dine muligheder, og du kan dermed nemmere finde frem til de billigste gaspriser. 

Liste over nogle af de billigste gasleverandører:

  • OK – Gas Variabelpris – billig gas fra 5,14 kr. pr. m3
  • SK Energi – Flex Naturgas – billig gas fra 4,95 kr. pr. m3
  • EnergiFyn – Flexgas Privat – billig gas fra 5,05 kr. pr. m3
  • SEF Energi – Standard – billig gas fra 5,89 kr. pr. m3
  • Nettopower – Gas m. variabel pris – billig gas fra 4,18 kr. pr. m3
  • Grøn El-Forsyning – FlexGas – billig gas fra 4,47 kr. pr. m3
  • Strømlinet – SpotGas – billig gas fra 5,10 kr. pr. m3
  • Norlys – FlexGas – billig gas fra 5,17 kr. pr. m3
  • Velkommen – NaturGas – billig gas fra 7,19 kr. pr. m3
  • Energi+ – Gas+ – billig gas fra 4,31 kr. pr. m3
  • Andel Energi – FastPrisGas – billig gas fra 7,85 kr. pr. m3

Ovenstående liste er senest opdateret september 2024. Gaspriserne er den rene gaspris ekskl. transport og afgifter. Vær opmærksom på, at priserne kan have ændret sig siden listen sidst blev opdateret. 

Hvad koster det at skifte fra naturgas til fjernvarme?

Det er desværre ikke gratis at skifte fra naturgas til fjernvarme. Hvis du bor i et almindelig parcelhus, vil det formentligt koste omkring 30.000 kr. at overgå til fjernvarme – til gengæld vil din regning formentlig falde markant fremadrettet, og du vil derfor hurtigt kunne tjene pengene hjem igen. 

Derudover kræver det også, at du bliver koblet af gasnettet, når du skal overgå til fjernvarme, hvilket koster omkring 8.000 kr. 

hvad-koster-det-at-skifte-fra-naturgas-til-fjernvarme

Hvad koster 1 m3 gas? Sammenlign de bedste priser på naturgas

Men hvad koster gas pr m3? Det er et godt spørgsmål. På lige fod med elpriserne, så varierer gaspriserne også mellem de forskellige gasleverandører. Hvis du er på udkig efter den billigste gaspris, kan det derfor være en god idé at sammenligne gaspriser på forhånd.

For at gøre det nemmere for dig, har vi samlet en oversigt over de bedste gaspriser i Danmark i tabellen nedenfor.

  • OK – Gas Variabelpris – gaspriser fra 4,42 kr. pr. m3
  • SK Energi – Flex Naturgas – gaspriser fra 4,25 kr. pr. m3
  • EnergiFyn – Flexgas Privat – gaspriser fra 4,35 kr. pr. m3
  • SEF Energi – Standard – gaspriser fra 4,78 kr. pr. m3
  • Nettopower – Gas m. variabel pris – gaspriser fra 5,83 kr. pr. m3
  • Grøn El-Forsyning – FlexGas – gaspriser fra 4,47 kr. pr. m3
  • Strømlinet – SpotGas – gaspriser fra 4,29 kr. pr. m3
  • Norlys – FlexGas – gaspriser fra 4,66 kr. pr. m3
  • Velkommen – NaturGas – gaspriser fra 6,49 kr. pr. m3
  • Energi+ – Gas+ – gaspriser fra 4,31 kr. pr. m3
  • Andel Energi – FastPrisGas – gaspriser fra 7,80 kr. pr. m3

Ovenstående liste er senest opdateret september 2024. Gaspriserne er den rene gaspris ekskl. transport og afgifter. Vær opmærksom på, at priserne kan have ændret sig siden listen sidst blev opdateret. 

Er der afgifter på gas?

Ja, der er afgifter på gas. Som vi nævnte tidligere, så er din gaspris sammensat af flere faktorer, hvor afgiften er en af disse. Alle afgifterne er faste, uanset hvem du vælger at købe din gas hos. 

 

Gaspriser inkl. afgifter

Evida er den eneste gasleverandør i Danmark, og det er derfor Evida, som transporterer gassen hjem til dig. Dog er Evida inddelt i 3 forskellige områder, som dækker landet.

Nedenfor kan du se, hvad Evida opkræver i forbindelse med betaling for distribution og afgifter til staten. 

Opkrævning Aktuel pris pr. m3 i kr.
Distributionstarif (0-6.000 m3/år)
1,996
Nødforsyningstarif til Energinet
0,244
Naturgasafgift
2,531
CO2-afgift
0,410
NOx-afgiff
0,009
Moms (25%)
1,298
I alt
6,488

Kilde: Evida.dk. Priserne er gældende pr. 1. april 2023.

Skal man vælge faste- eller variable naturgaspriser?

Du kan som sagt vælge mellem en fastlåst- eller variabel gasaftale. Før du kan sammenligne gaspriser, er det vigtigt, at du nøje overvejer, hvilken gasaftale du vil have. I boksene nedenfor har vi derfor forklaret, hvad en fast- og variabel gasaftale egentlig indebærer. 

Fast gasaftale

Hvis du vælger en fast gasaftale, betyder det, at du skal betale den samme pris hvert måned. Typisk er der tale om månedlig betaling, men det kan variere mellem de forskellige elselskaber. Du vil dog typisk betale en lidt højere pris om måneden, men til gengæld giver en fast gasaftale mere økonomisk sikkerhed.

Variabel gasaftale

Hvis du vælger en variabel gasaftale, betyder det, at din pris på gas kan svinge fra måned til måned. Den pris, du betaler, afhænger nemlig af de aktuelle priser på gasbørsen. Ved en variabel gasaftale vil den månedlige udgift ofte være lidt lavere, men til gengæld kan du opleve, at prisen periodevist vil stige.

Fast gasaftale

Hvis du vælger en fast gasaftale, betyder det, at du skal betale den samme pris hvert måned. Typisk er der tale om månedlig betaling, men det kan variere mellem de forskellige elselskaber. Du vil dog typisk betale en lidt højere pris om måneden, men til gengæld giver en fast gasaftale mere økonomisk sikkerhed.

Variabel gasaftale

Hvis du vælger en variabel gasaftale, betyder det, at din pris på gas kan svinge fra måned til måned. Den pris, du betaler, afhænger nemlig af de aktuelle priser på gasbørsen. Ved en variabel gasaftale vil den månedlige udgift ofte være lidt lavere, men til gengæld kan du opleve, at prisen periodevist vil stige.

Kan man frit vælge mellem alle naturgas udbydere?

I Danmark har du siden 2004 haft mulighed for at vælge frit mellem de forskellige naturgas leverandører. Det betyder, at du selv har mulighed for at få indflydelse på din gaspris – og det kan du gøre ved at sammenligne gasprisen hos de forskellige udbydere. 

 

Hvad koster en kubikmeter gas?

Det er svært at sige, hvad 1 m3 gas koster helt præcis. Det afhænger nemlig i store træk af, hvem der leverer din gas, prisen på et eventuelt abonnement og de samlede afgifter. Hvis du ønsker at undersøge, hvor meget du betaler for en kubikmeter gas, kan du kontakte det gasselskab, som du køber din gas igennem.

 

Hvor meget gas bruger en husstand?

Der findes ikke et konkret svar på, hvor meget gas en husstand bruger, da det afhænger af flere faktorer. Typisk vil et nyere parcelhus dog have et gasforbrug på 1.400 – 2.000 m3 om året, men det endelige gasforbrug afhænger som sagt af de forskellige faktorer. 

Husstandens forbrug af naturgas afhænger af følgende:

  • Husstandens alder og størrelse
  • Isolering af husstanden
  • Alder på gasfyr
  • Antal beboere i husstanden
  • Årstiden
  • Adfærd og forbrugsmønster

Eksempel på hustandens årlige gasforbrug

  • En familie på 4 personer, som bor i et hus fra 2002 på 150 m2 med et 5 år gammelt gasfyr, vil have et gennemsnitligt gasforbrug på ca. 1.700 m3 om året.

  • Et par, som bor i et hus fra 1970 på 100 m2 med et 10 år gammelt gasfyr, vil have et gennemsnitligt gasforbrug på ca. 1.350 m3 om året.

Eksempel på hustandens årlige gasforbrug

  • En familie på 4 personer, som bor i et hus fra 2002 på 150 m2 med et 5 år gammelt gasfyr, vil have et gennemsnitligt gasforbrug på ca. 1.700 m3 om året.

  • Et par, som bor i et hus fra 1970 på 100 m2 med et 10 år gammelt gasfyr, vil have et gennemsnitligt gasforbrug på ca. 1.350 m3 om året.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad er billigst – el eller gas?

Hvis du har et oliefyr eller elvarme derhjemme, så kan der være mange penge at spare ved at skifte til et gasfyr. Dog er et gasfyr ikke billigere end en varmepumpe eller fjernvarme.

 

Hvad er afgiften på naturgas?

Er du også i tvivl om, hvad afgiften er på gas? Som udgangspunkt kan man sige, at afgiften på naturgas udgør omkring 3,50 kr./m3 inkl. moms.

 

Hvad er prisen på naturgas?

Det kan være svært at svare på, hvor meget gas koster helt præcis. Din pris for naturgas afhænger nemlig både af din udbyder, pris for abonnement, gasaftale mm.

 

Er naturgas billigere end fjernvarme?

Fjernvarme er generelt meget udbredt i Danmark, og det er også en billigere løsning end opvarmning med gas. Fjernvarme og varmepumpe er dog både billigere og mere miljøvenlige opvarmningsformer sammenlignet med naturgas.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.