Hvor meget strøm bruger et TV?

Indholdsfortegnelse

Er du storforbruger af streamingtjenester, så er der en god chance for at dit TV kører mange timer om dagen. Du har måske tænkt over hvor meget strøm dit TV bruger, og hvad det egentlig koster at have dit TV kørende? Her på siden forsøger vi at gøre dig klogere på, hvad et TV koster i strøm og hvordan du kan minimere dine udgifter til dit TV-forbrug.

 

Hvad koster et TV i strøm?

De er flere parametre der har indflydelse på dit TV’s strømforbrug. Blandt andet TV’ets watt-forbrug, energimærket, størrelsen på skærmen og dets alder. Derudover betyder det også noget hvor meget du bruger det, og hvor meget du betaler for din strøm.

hvor-meget-stroem-bruger-et-tv

Beregn hvad dit TV bruger i strøm

I beregneren under kan du tilpasse faktorerne, så de passer dit watt-forbrug, elpris og størrelse TV.

Beregn dine el-apparaters strøm-omkostninger

Hvor mange watt bruger TV i timen, i måneden og om året?

TV 45"-60" (ca. 10 år) TV 45"-60" (ca. 5 år) TV 45"-60" (nyt)
Forbrug i watt
275,8 watt
96,9 watt
74,5 watt
Pris i timen
2,64 kr.
0,31 kr.
0,23 kr.
Pris om måneden
81 kr.
9 kr.
7 kr.
Pris om året
966 kr.
114 kr.
87 kr.
Årlig besparelse ved at skifte til energimærke E
756 kr.
43 kr.
0 kr.

Kilde: SparEnergi.dk 

Hvor meget strøm bruger et TV på standby?

Der er mange spekulationer om hvor meget strøm et TV bruger i standby-tilstand, og ligeledes om TV’et tager skade af at blive slukket helt.

At et TV bruger meget strøm i standby-tilstand kommer an på hvilket TV, du har. Nyere fladskærms-TV bruger nærmest ingen strøm. Der er altså ikke den store økonomiske gevinst ved at slukke for TV’et eller koble det på en elspareskinne. Er dit fjernsyn derimod en ældre model (+10 år) kan det faktisk godt koste dig omkring 700-800 kr. i passiv strøm.

Dit fjernsyn tager heller ikke skade af at blive slukket helt, medmindre det er et fjernsyn med billedrør.

 

Gode råd til at spare på strømforbruget til dit TV

Ønsker du at minimere dine udgifter til TV’et, er der en række ting du kan gøre. Vi har samlet 4 gode råd, som kan spare dig penge på dit TV’s strømforbrug.

  1. Skift til et fjernsyn som har energimærke E eller bedre – de forbruger mindre strøm.
  2. Gå efter et LCD eller OLED TV, da de er mest energivenlige.
  3. Undersøg elpriserne, og se om du kan få en billigere kWh pris.
  4. Skær ned for forbruget, ved at tilbringe færre timer foran TV’et

Hvilket TV bør jeg vælge?

LCD, OLED og QLED TV de mest energivenlige, og derfor også de billigste TV du kan erhverve dig.

Mens OLED-TV er den bedste skærmtype i mørke, kan man kigge på QLED TV i alle lysforhold, og de er bedst til at levere den lysstyrke, som det nyeste HDR-indhold kræver. Så hvis du ønsker at kunne se TV i et oplyst rum, er det den bedste skærmtype til dig.

Årligt bruger et 55” QLED eksempelvis kun omkring 4,5 kWh i standby-mode. Dette svarer til en årlig omkostning på kun 14,63 kr. Dette gælder for alle fladskærms-TV produceret indenfor de sidste 4-6 år.

Hørt om Smart Home?

Smart Home er en praktisk opsætning til dit hjem. Man kalder også Smart Home for intelligent hjem, hvilket vil sige, at man styrer elementer som belysning, alarmer, temperaturer og sågar fjernsyn via fjernadgang – typisk fra mobil eller tablet. Dette system kan medvirke til at spare tid og penge på dit strømforbrug.

Få overblik over andre strømslugere i hjemmet her

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget strøm bruger et LED TV?

Et moderne LED bruger kun omkring 140 kWh om året, mens et gammelt Plasma TV bruger helt op imod 900 kWh om året. En kWh koster omkring 3,25 kroner, så du kan forvente en pris på 462,64 kroner, hvis du bruger LED TV og helt op til 3.024 kroner, hvis du bruger Plasma TV.
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.