Nye regler for solceller i 2024

Indholdsfortegnelse

Det kan være en god investering at beslutte sig for at få solceller på taget. Det kan både være en god investering for din pengepung og for miljøet. Men hvordan fungerer det egentlig, når du skal afregne den strøm, du producerer? 

Reglerne for afregning af strøm fra solceller kan virke komplicerede, men i bund og grund handler det om, hvordan du får betalt for den overskydende strøm, du ikke selv bruger. I dette blogindlæg kan du blive klogere på de aktuelle regler for afregning af solceller.

Nye regler for afregning af solceller

I 2024 er der kommet nye regler for solcelleanlæg. De nye regler omhandler, hvordan du som privatperson afregner strøm fra dine solceller. 

Tidligere kunne man gemme overskudsstrømmen i en time og bruge den senere, men den mulighed er nu fjernet. Nu er det kun muligt at blive afregnet via Gruppe 3, som også er kendt for “øjebliksafregning”. Det betyder, at den strøm, du ikke bruger med det samme, bliver solgt til elnettet med det samme. Samtidig skal du nu betale afgifter baseret på den strøm, du modtager fra elnettet, hvilket kan betyde en lille stigning i dine årlige udgifter. 

Selvom det kan lyde som en ulempe, er det stadig en god investering at have solceller, da du kan spare en del på din elregning ved at producere din egen strøm.

Hvordan afregner man strøm fra solceller?

Det koster ikke noget at bruge den strøm, du selv producerer med dit solcelleanlæg derhjemme. Du kan frit bruge din egenproducerede strøm uden at betale nogen ekstra afgifter eller omkostninger. Dette er en af de store fordele ved at have et solcelleanlæg, da du kan reducere din elregning markant ved at producere og bruge din egen strøm.

Men hvad sker der med den strøm, du ikke bruger med det samme? Den bliver sendt ud på elnettet, og det er her, afregningen af solcellestrøm kommer ind i billedet. 

Afregningen foregår sådan, at den overskudsstrøm, du sender ud på elnettet, bliver solgt til din elleverandør. Du får betaling for denne strøm, men reglerne har ændret sig lidt i 2024.

hvordan afregner man stroem fra solceller

Nu skal du bruge en såkaldt “øjebliksafregning,” hvilket betyder, at strømmen sælges lige så snart, den produceres og ikke bruges af dig selv. Du kan ikke længere gemme strømmen til senere brug, som man kunne tidligere. Prisen for den solgte strøm afhænger af markedet og din aftale med din produktionsleverandør, som står for at sælge strømmen for dig. For at få det meste ud af dine solceller kan det være en fordel at overveje et batteri til at lagre den overskydende strøm, så du kan bruge den, når solen ikke skinner.

Hvem er involveret i solcelleafregningen?

Når du har solceller, er der tre vigtige aktører, der spiller en rolle i afregningen.

 

Netselskab

Netselskabet overvåger og registrerer både din strømproduktion og dit forbrug. De ejer elmåleren og en del af det ledningsnet, der transporterer strøm til og fra din bolig. Du kan se dine måleraflæsninger ved at logge ind på eloverblik.dk.

 

Elselskab

Elselskabet er det sted, hvor du køber din strøm. De sørger for at opkræve betaling både for strømmen og på vegne af netselskabet og staten. Du får en samlet regning for dit forbrug.

 

Produktionsleverandør

En produktionsleverandør er nødvendig, hvis du vil sælge den strøm, du ikke selv bruger. De køber din overskudsstrøm og sælger den videre på elmarkedet for dig.

Hvilke afregningsgrupper for solceller findes der?

Når du ejer et solcelleanlæg, er der forskellige afregningsmodeller, du kan blive tilknyttet, afhængigt af hvordan du ønsker at bruge og sælge din producerede strøm. Disse afregningsgrupper bestemmer, hvordan og hvornår din produktion og forbrug bliver afregnet, og hvilke regler du skal følge. 

I dag er det dog kun muligt at tilhøre Gruppe 3, hvis man er privatperson, hvor Gruppe 1 henvender sig til større erhverv.

Afregningsgruppe 1

Gruppe 1 er en timeafregningsmodel, som primært bruges af større erhvervsanlæg. Her sælges al den producerede strøm, mens den strøm, man selv bruger, købes tilbage på markedsvilkår. Det er anlægsejerens eget ansvar at finde en leverandør til både elproduktion og elforbrug.

 

I denne model betaler man almindelig PSO-afgift for den el, man køber, men man får en reduceret PSO-afgift for den strøm, man selv producerer. Dette gør ordningen velegnet til virksomheder med store anlæg, der kan håndtere de mere komplekse krav.

 

Afregningsgruppe 3

Gruppe 3 er en øjebliksafregningsmodel, hvor du skal bruge strømmen fra dit solcelleanlæg i det øjeblik, den bliver produceret. Hvis du ikke bruger strømmen med det samme, bliver den automatisk solgt til elnettet på samme tid. Denne model betyder, at du ikke kan gemme den overskydende strøm til senere brug, og det er derfor en fordel at tilpasse dit elforbrug til de tidspunkter, hvor anlægget producerer mest strøm.

Hvilken solcellegruppe er jeg i?

Når du har et solcelleanlæg, er det vigtigt at vide, hvilken afregningsgruppe du tilhører, da det afgør, hvordan afregningen af din solcellestrøm kommer til at foregå. Der findes forskellige grupper, som bestemmer, hvordan og hvornår du får betaling for den strøm, du sender ud på elnettet.

De fleste private solcelleejere i dag tilhører Gruppe 3, som bruger en øjebliksafregningsmodel. Det betyder, at den strøm, du ikke bruger med det samme, automatisk bliver solgt til elnettet, og du får betaling for den med det samme. Denne model er typisk, når man installerer solceller i dag.

Tidligere var der også en Gruppe 2, som anvendte timeafregning, hvor du kunne “lagre” din overskudsstrøm i op til en time og bruge den senere. Denne mulighed er dog blevet udfaset i 2024, og nye solcelleejere bliver ikke længere tilknyttet denne gruppe.

For at finde ud af, hvilken gruppe du tilhører, kan du tjekke dine aftaler med elselskabet eller den produktionsleverandør, du har valgt.

 

Gammel ordning for afregning af solceller

Den gamle ordning for afregning af solceller gav private solcelleejere mulighed for at afregne deres strømproduktion over længere perioder, hvilket gjorde det nemmere at udnytte deres egenproducerede strøm og reducere deres elregning. Flere af disse afregningsgrupper er dog efterfølgende blevet udfaset. Nedenfor kan du læse mere om de udfasede solcellegrupper.

 

Afregningsgruppe 2 – Timeafregning (udgået 2024)

Afregningsgruppe 2 var en timeafregningsmodel, hvor solcelleejere blev afregnet time for time for forskellen mellem deres produktion og forbrug. Denne ordning er blevet udfaset i 2024, og det er nu kun muligt at være i Afregningsgruppe 3.

 

Afregningsgruppe 4 – Øjebliksafregning (udgået 2019)

Ved Afregningsgruppe 4 blev solcelleproduktionen afregnet øjeblikkeligt, hvilket betød, at ejere skulle bruge strømmen på det tidspunkt, den blev produceret, ellers blev den solgt til elnettet. Gruppe 4 blev udfaset i 2019.

 

Afregningsgruppe 5 – Øjebliksafregning (udgået 2019)

Afregningsgruppe 5 fungerede ligesom gruppe 4 med øjebliksafregning, hvor strømmen skulle bruges samtidig med produktionen. Forskellen på denne gruppe og gruppe 4 var, at man ikke modtog afregning for ens overproduktion. Derfor var det heller ikke nødvendigt, at have tilknyttet en balanceansvarlig. Denne afregningsmodel blev også afskaffet i 2019.

 

Afregningsgruppe 6 – Årsbaseret nettoafregning (udgået 2012)

Afregningsgruppe 6 var en af de tidlige ordninger, hvor solcelleejere kunne nettoafregne deres strøm på årsbasis. Det betød, at man kunne udligne sit elforbrug over et helt år. 

Har du overtaget et hus, hvor solcelleanlægget er registeret i gruppe 6, er det muligt at forsætte i denne gruppe, hvis du oplyder en række betingelser. Det kræver blandt andet, at dit solcelleanlæg er købt før d. 19/11-2012, og at det blev anmeldt til netvirksomheden inden december 2012 med senest tilslutning d. 31/12-2012. 

Er der beskatning af solceller?

Det kan der være i nogle tilfælde. Hvis du sælger strøm fra dit solcelleanlæg, kan du tjene op til 7.000 kr. om året skattefrit. Hvis I er flere ejere, fx et ægtepar, har I hver jeres bundfradrag på 7.000 kr. Det betyder, at I til sammen har et skattefradrag på 14.000 kr.

Hvis du tjener mere end dette beløb på at sælge strøm, skal du betale 60% i skat af det overskydende beløb. Hvis dette er tilfældet, skal du oplyse dette i rubrik 20 i din årsopgørelse, hvor du skal indtaste det overskydende beløb.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvilken afregningsgruppe er jeg i solceller?

Du tilhører sandsynligvis Gruppe 3, hvor overskudsstrømmen automatisk sælges til elnettet med det samme. Dette gælder især, hvis dit solcelleanlæg er installeret efter 2020. For at være sikker, kan du tjekke din aftale med elselskabet eller din produktionsleverandør.

 

Hvordan fungerer afregning af solceller?

Hvordan afregnes strøm fra solceller? Afregning af solceller fungerer ved, at du bruger den strøm, dit solcelleanlæg producerer, direkte i dit hjem. Overskudsstrøm, som du ikke bruger med det samme, bliver automatisk solgt til elnettet, og du modtager betaling for denne strøm via din aftale med en produktionsleverandør.

 

Hvad betyder nettoafregning for solceller?

Nettoafregning for solceller betyder, at du afregner forskellen mellem den strøm, du producerer, og den strøm, du bruger. Hvis du producerer mere, end du bruger, sælges overskuddet til elnettet. Bruger du mere, end du producerer, køber du resten fra elnettet.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.