Hvem leverer strøm til mig? | Netselskab og elselskab

Indholdsfortegnelse

At der kommer lys i lampen, når vi trykker på kontakten, er for rigtig mange en selvfølgelighed, som vi sjældent tænker over. Men det er faktisk enormt nyttigt at vide, hvor din strøm kommer fra, hvem der sælger strøm, og hvem der leverer strøm til dig. Der findes et væld af både energikilder, netselskaber og elleverandører i Danmark. Vi giver dig overblikket her.

Hvad er forskellen på et netselskab og elselskab

Måske har du ikke tidligere tænkt over forskellen på et netselskab og et elselskab. Men det er faktisk vigtigt at forstå, hvordan strømmen finder vej til din bolig, og hvordan du skal læse din elregning. Ikke mindst hvis du har spørgsmål såsom ”hvilket elselskab skal jeg vælge?” eller ”hvad er mit elforbrug?”.

Det er elselskabet, der sælger strømmen til dig, mens det er netselskabet, der leder strømmen til din bolig via netselskabets egne kabler. I Danmark kan du frit og gratis vælge dit elselskab, så du sikrer dig så billig el som muligt, men du kan ikke vælge dit netselskab.

Vi anbefaler altid, at du jævnligt tjekker din elregning for at holde styr på dit elforbrug. Afsenderen på din elregning er altid dit elselskab, men på elregningen vil du se, at du betaler til to forskellige virksomheder – nemlig dit netselskab og dit elselskab. Udover betaling for dit forbrug af el, betaler du nemlig også et abonnement til både elselskabet og netselskabet, der transporterer strømmen til din bolig.

Hvordan finder jeg ud af, hvilket netselskab jeg har?

Der findes mere end 17 forskellige netselskaber i Danmark. Hvem, der leverer strøm til lige præcis din bolig, afhænger af, hvem kablerne i dit område tilhører. 

Du kan indtaste din adresse nedenfor og finde ud af, hvem dit netselskab er. Da du ikke selv kan vælge netselskab, skal du hovedsageligt bruge dem, hvis du oplever driftsforstyrrelser eller strømafbrydelser. Netselskabet ejer strømkablerne i dit område, og derfor er det også dem, der har ansvaret for at sikre, at strømforsyningen fungerer, som den skal.

Netselskaber i Danmark – Hvilke findes der? 

Der findes en række netselskaber i Danmark. Du kan i nedenstående liste danne dig et overblik over de største netselskaber som vi har i Danmark.

Netselskab Område
Cerius
Sjælland
DinEl
Jylland
FLOW
Fyn
KONSTANT
Jylland
Læsø Forsyning
Læsø
N1
Jylland
NOE
Jylland
Nord Energi
Jylland
RAH energi
Jylland
Radius
Sjælland
Ravdex
Fyn
TREFOR
Jylland
THY MORS ENERGI ELNET
Jylland
Veksel
Fyn
Vores Elnet
Fyn

Hvilket elselskab har jeg?

Hvis du skal vide hvilket elselskab du har, er der flere måder du kan finde ud af det på. Du kan enten se hvem dit elselskab er, ved at kigge på din seneste elregning. En anden mulighed er at logge ind på Eloverblik.dk og finde frem til elselskabet der.

Her kommer strømmen fra 

Der er flere forskellige måder at producere strøm på, og din strøm kan både komme fra Danmark, Sverige, Tyskland eller fra et helt fjerde land.

I Danmark har vi en voksende produktion af grøn strøm fra danske vindmøller. Den grønne strøm fra vindmøller er dog meget afhængig af, at blæsten kan få gang i vindmøllerne. Når blæsten får vindmøllens vinger til at dreje rundt, får den en dynamo til at dreje, og der opstår strøm. 

Ingen blæst, ingen strøm – og i det tilfælde må elselskaberne ty til andre energikilder.

 

Hvor får jeg strøm fra?

På dansk jord produceres der også strøm på kraftvarmeværker. Kraftvarmeværker er meget udbredte i Danmark, men de er samtidig også en stor udleder af miljøbelastende CO2, og derfor skal kraftvarmeværker på sigt udfases i Danmark. På et kraftvarmeværk produceres strømmen ved, at kraftværket brænder eksempelvis kul, olie, biomasse eller naturgas, og dampen fra afbrændingen får en turbine til at rotere og producere strøm. 

Selvom Danmark selv producerer el, køber elselskaberne også strøm fra udlandet for at sikre konstant og billig el til danskerne. Udenlandsk strøm kan for eksempel komme fra vandkraftværker eller atomkraft.

kraftvarmeværk

Levering af strøm – Hvordan transporteres strøm?

Leveringen af strømmen du har adgang til derhjemme bliver først produceret eller hentet fra udlandet hvis nødvendigt. Derefter bliver strømmen transporteret fra din strømleverandør til din adresse. Helt lavpraktisk bliver strømmen transporteret gennem et netselskab. Det er netselskabet som ejer kablerne i jorden, hvilket gør at du ikke selv  kan vælge hvilket netselskab du ønsker at benytte.

Strøm levering

Hvem laver strøm?

Strøm bliver oftes produceret gennem vindmøllekraft også kaldt grøn energi, kraftvarmeværker eller hentet fra andre lande så som Sverige og Tyskland.

Strømselskabet som du abonnere til, får strøm fra strømproducenterne. Strømmen bliver helt praktisk leveret gennem landets netselskabers kabler. Kablerne ligger nede i jorden, hvilket også betyder at det er meget forskelligt fra område til område hvilket netselskab der er. Du kan altså ikke selv vælge hvilket netselskab du ønsker at benytte.

Den nye grønne omstilling betyder for netselskaberne, at de er nødsaget til at få lagt nye kable, da ikke alle kabler kan trække grøn energi og grøn el.

 

Hvem laver min strøm?

Strømproducenterne laver din strøm. Du skal ikke tage kontakt til strømproducenterne men blot et strømselskab der kan levere strøm i dit område. Strømselskabet kontakter derefter det netselskab som har strømkabler i det område du bor i. 

 

Driftforstyrrelser af strøm

Sker der en driftforstyrrelse af strøm kan man vælge at kontakte sit elselskab. De vil så kontakte det netselskab der benyttes. Ved du allerede på forhånd hvilket netselskab der ejer strømkablerne i jorden, kan du blot kontakte dem med det samme.

Skift dit elselskab

Der er stor forskel på, hvad du skal betale for el i Danmark. Der findes mere end 50 forskellige elleverandører i Danmark, så der er masser af gode tilbud at vælge imellem, og det er ganske gratis at skifte elselskab.  Billig el er faktisk til at finde, hvis bare du ved, hvad du skal kigge efter. Nogle forbrugere kan spare firecifrede beløb på at skifte elselskab, så det er en rigtig god ide at tjekke, hvad elselskaberne har at tilbyde dig.

Hvad er så vigtigt at vide, når du vil finde et nyt elselskab? Vi har lavet en liste med gode råd til dig, der gerne vil skifte elselskab.

 • Tjek elselskabernes priser pr. kWh: En gennemsnitlig dansker bruger omkring 1.600 kWh om året, så selvom der blot er få ørers forskel på elselskabernes priser, kan prisforskellen på et helt år være rigtig stor.
 • Prisen kan være fast eller variabel: Ofte skal du tage stilling til, om du vil betale en fast pris pr. kWh, eller om du vil have en variabel elpris. Den faste elpris er baseret på et gennemsnit, der kan være højere end den variable pris, men en variabel pris kan både falde og stige.
 • Læs elselskabets betingelser: I betingelserne kan der være gebyrer eller bindingsperioder, som gør det dyrt at opsige elselskabet før bindingsperiodens udløb. 
 • Nogle elselskaber har gode introduktionstilbud: Det kan være fristende at sige ja til et elselskab, der tilbyder et virkelig godt tilbud i aftalens første måneder. Vær dog opmærksom på, hvad priserne og betingelserne er, når tilbuddet udløber.
 • Få det bedste overblik over elpriserne på Findenergi.dk

Har du set vores liste med:

bedste-elselskaber-ikon

De bedste elselskaber →

Vi har testet en lang række elselskaber, så du kan vælge det bedste til dine præferencer

billigste-elselskaber-ikon

De billigste elselskaber →

En samlet liste over de elselskaber, som vi oplever er de billigste over tid

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilket netselskab hører jeg til?

Du kan hurtigt finde ud af hvilket netselskab du har, ved at indtaste din adresse her på siden.

Hvem ejer elnettet?

Det er netvirksomhederne som ejer ledningerne, som transportere strømmen ud til forbrugerne. Netselskaberne ejer altså kablerne og derfor har de også monopol på at transportere strømmen i hvert sit område.

Hvad er forskellen på et elselskab og netselskab?

Et elselskab og netselskab er ikke det samme. Netselskabet ansvarlig for at transportere strømmen, hvorimod elselskabet er dem du køber strømmen fra og dem som fakturerer dig for strømmen. Du kan frit vælge hvilket elselskab som skal leverer din strøm, men du kan ikke selv vælge dit netselskab.

Hvem leverer strøm til min adresse?

Du kan på din elregning se hvilket strømselskab du har. Bor du til leje og udlejer betaler for strømmen skal udlejer kontaktes.
Kommentarer

2 kommentarer til “Hvem leverer strøm til mig? | Netselskab og elselskab”

 1. Hej Findenergi

  Jeg gik ud fra at man kunne finde diverse energiselskabers dagsaktuelle priser på energi herinde på jeres hjemmeside. Undskyld mig, men jeg finder “kun” en masse general information på alle siderne! Nu aktuelt for mig i dag, drejede det sig om de f.eks. 10 – 20 billigste elselskaber og deres forskellige udbudspriser af forskellig art. For mange af selskaberne har flere forskellige priskategorier.

  Men ak, jeg fandt ingen selskaber og dagsaktuelle priser og prissammenligninger, som man førhen kunne på f.eks. på Elprisguiden, eller hvad det var den hed, som jeg heller ikke kan finde mere! Det kan da også tænkes, at det er mig, der ikke lige for tiden ikke kan finde ud af det, trods jeg ikke tidligere har haft problemer med at finde de omhandlende sider på internettet.

  Jeg vil hermed høfligst spørge til, om I har de omhandlende sider med listede prioriterede selskaber og priser, eller om det kommer herinde, nu I proklamerer at have dem?
  Jeg ser frem til, at høre nærmere, tak.

  Med venlig hilsen
  Kim Hermann.
  5450 Otterup.

  Svar
  • Hej Kim.

   Tak for din kommentar.

   Jeg beklager din oplevelse med vores side. Den er stadig under opbygning, og som du har lagt mærke til, er det indtil videre blot generel information vi har tilgængelig. Vi er i fuld gang med at få dagsaktuelle priser ind på vores side, så det er på vej.

   I mellemtiden kan du sammenligne priser her: https://elberegner.dk/elpriser/.

   Jeg håber svaret kan bruges, ellers tøv endelig ikke med at kontakte os igen.

   /Morten, Findenergi.dk

   Svar

Skriv en kommentar

Kunne du bruge denne guide? 💡

Tak fordi du læser indholdet på FindEnergi.dk. Vi håber du har fået svar på dine spørgsmål, ellers er du altid velkommen til at skrive til os.

Vi vil virkelig sætte stor pris på, hvis du vil dele din oplevelse på Trustpilot. 

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.