Hvordan virker solceller?

Indholdsfortegnelse

De fleste af os kender til solceller, men hvad mange ikke er klar over, er hvordan solcellerne egentlig fungerer.

Solceller er en teknologi, der omdanner sollys til strøm. I solcellen bliver lysets indstråling omdannet til elektricitet, som kan bruges til at tænde lamper, oplade elektroniske enheder og alt andet, som bruger strøm i hjemmet.

I denne guide forsøger vi at gøre dig klogere på, hvordan solceller helt konkret virker. 

Hvad er en solcelle? 

Lad os starte med det helt basale og få afklaret spørgsmål om “hvad er en solcelle”? 

Solceller er ofte samlet i paneler, der kan installeres på tage eller i solfangere, og er en ren og vedvarende energikilde.

En solcelle består typisk af materialet silicium, og opsættes i flere moduler. Solcellens moduler afhænger af størrelsen på solcelleanlægget. Hvert enkelt modul består af siliciumplader, som kan producere jævnstrøm, idet solens lys rammer pladerne.

sådan-fungerer-solceller

Hvordan er en solcelle opbygget?

Når det kommer til solcellens opbygning, kan det godt blive en smule mere komplekst. 

Som nævnt er solceller primært opbygget af silicium, som er et grundstof. Når disse rammes af lys fra solens indstråling, bliver der produceret jævnstrøm, hvis styrke afhænger af solcellernes størrelse og den intensitet som sollyset har.

 

Solcellens elektroner bevæger sig en vej 

Solceller er en halvleder, hvilket betyder at materialet har en elektrisk ledningsevne. I en halvleder kan den elektriske strøm kun løbe en vej, så når materialet bliver tilført energi, opfører elektronerne sig som en ensrettet elektrisk strøm – også kendt som jævnstrøm. 

Typisk er solcellen også opbygget med et beskyttende lag glas og plastik, for at solcellen kan modstå regn og skidt fra luften. 

Hvor meget strøm kan en solcelle producere? 

Hvor meget strøm en solcelle kan producere afhænger af flere ting, såsom størrelsen af solcellen, kvaliteten af halvlederne og solens styrke. Du bør altid vælge et solcelleanlæg, som passer til størrelsen på dit elforbrug.

I Danmark kan et nettilsluttet solcelleanlæg med den korrekte placering, typisk producere 900 kWh om året pr. installeret kW solcelle-modul.

Med afsæt i ovenstående oplysninger kan man få en fornemmelse af, hvor meget strøm de forskellige solcelleanlæg kan producere nedenfor.

Det er vigtigt at bemærke, at solceller kun kan producere strøm, når de udsættes for sollys. Derfor kan ovenstående godt variere. Du bør altid rådføre dig med en fagekspert, hvis du ønsker et solcelleanlæg i dit hjem. 

Du kan indhente 3 uforpligtende tilbud på solceller her

virker solceller naar der er overskyet

Fungerer solceller når det er overskyet?

Du har måske undret dig over, om solceller også fungerer når solen så ikke skinner? 

Hvad mange tager fejl af, så er det faktisk ikke solens stråler, der aktiverer solcellerne, men derimod solens lys. Det vil sige, at solceller også fungerer, når solen ikke skinner. 

Solcellernes effektivt er dog ikke lige så høj når solen ikke skinner.

Hvorfor er det en god idé at få solceller? 

Der er mange gode grunde til at få solceller installeret. For det første er solenergi en ren og vedvarende energikilde, hvilket gør det til et godt valg for dem, der ønsker at reducere deres CO2-udledning.

Desuden kan solcellerne hjælpe med at reducere dine omkostninger til el, da solcellerne gør det muligt at producere sin egen elektricitet. Endelig kan solceller også øge værdien af ens hus samtidig med, at du har mulighed for at sælge solcellernes overskudsstrøm tilbage til elnettet.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvordan virker solenergi?

Solenergi er den energi, der kommer fra solen. Solenergi kan bruges til at producere elektricitet, varme vand og varme i hjemmet. Vær opmærksom på at solceller bruges til at lave strøm, hvorimod solfangere bruges til at varme vand eller luften op.

 

Hvad er en solcelle lavet af?

En solcelle er typisk lavet af silicium og andre halvleder materialer, som medvirker til at der skabes jævnstrøm, når solcellen rammes af solens indstråling.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.