Montering af varmepumpe – må du selv installere den?

Indholdsfortegnelse

Varmepumpemontering kræver en vis viden, og der er forskellige ting, man skal være opmærksom på. For eksempel de forskellige typer af varmepumper og varmepumpens placering. Måske overvejer du, om du selv kan installere en varmepumpe. Hertil er svaret både ja og nej, det kommer nemlig an på varmepumpe typen. 

Bliv meget klogere på montering af varmepumper her.  

Gør det selv: Må man selv montere varmepumpe?

Luft-til-luft varmepumpe installation

Må du selv installere en luft til luft-varmepumpe? Ja og nej. Du må gerne montere indedelen og stille udedelen op. Men selve tilslutningen af varmepumpen skal der en autoriseret installatør til. Du kan finde guides til at få svar på hvordan du placerer indedelen og udedelen i forbindelse med luft-til-luft varmepumpe installationen. 

 

Luft-til-vand varmepumpe installation

Medmindre der er tale om en installation af luft til luft-varmepumpe, må du ikke selv foretage installationen af varmepumpen.

Det er kun autoriserede varmepumpemontører, der må stå for montering af varmepumper. Der er nemlig både vand og varme forbundet med pumpen, og der er derfor forskellige retningslinjer, man skal følge. Her bliver du klogere på montering af varmepumper, og hvad du skal være særligt opmærksom på.

Hvad koster installation af varmepumpe?

Prisen på varmepumpeinstallation afhænger af typen af varmepumpe du vælger. Hvilken type varmepumpe, du skal have, afhænger af størrelsen på din bolig samt af montering af varmepumpen. En luft til luft-varmepumpe er for eksempel billigere end en luft til vand-varmepumpe eller et jordvarmeanlæg. Prisen afhænger også af, hvilken leverandør du kontakter, og hvor i landet du bor. 

Prisen på opsætning af varmepumpe kan altså spænde vidt afhængigt af hvilken varmepumpe man vælger. I tabellen nedenfor kan du danne dig et overblik over hvad varmepumpe installationen cirka koster. Ønsker du en luft-til-vand-varmepumpe pris inkl. montering, kan du læse mere her. 

Varmepumpe installation pris:

Varmepumpe type Priser fra inkl. montering
Luft til luft varmepumpe
12.000 - 32.000 kr.
Luft til vand varmepumpe
80.000 - 120.000 kr.
Jordvarmeanlæg
110.000 - 160.000 kr.

Billig montering af varmepumpe – Få den rigtige pris 

Som du kan se af overstående prisintervaller, spænder de vidt. Som nævnt afhænger installationsprisen af varmepumpen nemlig af flere ting. For at få en god pris på montering af varmepumpen og spare penge, kan du altså med fordel undersøge markedet grundigt inden. Det er altid en god idé at indhente forskellige tilbud, så du kan sammenligne varmepumpe installatørens pris og produkt med andre på markedet. På den måde får du set alle tilbuddene, så du kan finde frem til det billigste og bedste tilbud på montering af varmepumpe pris. 

Få tilbud på en varmepumpeinstallation

Her på siden kan du med fordel indhente tilbud fra op til 3 forskellige leverandører. På den måde får du let overblik over alle priserne og det bliver nemt for dig at sammenligne dem og dermed finde den bedste pris på din varmepumpe montering. Installatøren kan også vejlede dig omkring besparelser samt andre overvejelser du måtte gå med.

Hvor lang tid tager det at montere en varmepumpe? 

Det tager ikke nødvendigvis lang tid at få monteret en varmepumpe. Montering af en luft til vand-varmepumpe tager 1-2 dage. Og du kan sagtens opholde dig i huset, mens montering er i gang. Montering af luft til luft-varmepumper tager under en dag. Montering af jordvarmeanlæg tager 1-3 dage afhængig af jordforhold og anlæggets størrelse. 

Du skal dog være opmærksom på at flere leverandører, kan have ventetider på installation af varmepumper. Det skyldes blandt andet en øget efterspørgsel på varmepumpeinstallationer, grundet situationen mellem Ukraine og Rusland.  Derfor bør du altid forhøre dig der hvor tilbudet bliver givet, om den akkurate installationstid for varmepumpen. 

Husk bygningspuljens tilskud ved montering af varmepumper 

Varmepumper sænker dit energiforbrug meget, og skifter du fra olie- eller gasfyr til en varmepumpe, kan du fra Energistyrelsen få et ekstra tilskud til installation af varmepumpen. Det skyldes, at Energistyrelsen gerne vil udfase olie-og naturgas – også kaldes skrotningsordningen. Du kan købe din varmepumpe på abonnement gennem OK, og så sørger de for at søge tilskuddet for dig. Hvis du køber varmepumpen kontant, skal du selv søge tilskuddet. Tidligere var det muligt at benytte håndværkerfradraget til installationen, men det gælder ikke længere efter d. 31. marts 2022.

Det er vigtigt, at du søger tilskuddet, inden du går i gang med montering af varmepumpen. På den måde kan du også tjekke, om din kommune eller forskellige energiselskaber har lokale tilskud til energioptimering af din bolig – og så kan du sammenligne støttemulighederne og finde de bedste. Kontakt gerne mange energiselskaber – tilskuddet varierer nemlig fra energiselskab til energiselskab, og du får det bedste tilbud, når du har dannet dig et godt overblik over dem alle og kan tage en velinformeret beslutning. 

montering af varmepumpe

Find en varmepumpemontør

Ved varmepumpe montage er det vigtigt, at du får en professionel montør til at montere pumpen. Og det er vigtigt, at du vælger den rigtige montør. Montøren skal være VE-godkendt og KMO-godkendt. En VE-godkendelse betyder, at montøren har gennemført en uddannelse, som er godkendt til montering af vedvarende energiløsninger. 

En KMO-godkendelse betyder, at montøren er autoriseret til at arbejde med kølemidler. Indhenter du tilbud her på siden, vil du altid modtage tilbud fra montører som er VE-godkendte samt KMO-godkendte. På den måde kan du føle dig sikker på, at varmepumpe installeres korrekt. 

Hvilke regler er der for placering af varmepumpe ved installation? 

Montering af varmepumper skal bl.a. overholde reglerne for støj, hvilket stiller krav til placering af varmepumpers udedel. Udedelen skal eksempelvis være placeret 20-40 cm fra husmuren og 3-4 meter fra skellet til naboen. Den bedste placering til varmepumpers udedel er mellem bygninger tæt ved et græsareal, da det skærmer for støjen. På denne måde sikrer man sig, at støjgrænsen overholdes, og at man ikke forstyrrer naboen. På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du se støjgrænserne. 

Du kan med fordel placere varmepumpers indedel langt væk fra stue og soveværelser for eksempel i bryggerset, så støjen ikke forstyrrer. Der behøver ikke at være direkte forbindelse mellem varmepumpens ude-og indedel, og der må altså godt være afstand mellem en varmepumpes udedel og indedel. De kan nemlig nemt forbindes med kabler.

Få tilbud på varmepumpe montering i hele Danmark

Uanset hvor i Danmark du bor, kan du få tilbud på montering af varmepumpe. Du modtager nemlig kun tilbud fra installatører i dit lokalområde, og vores samarbejdspartner dækker hele Danmark, herunder: 

  • Montering af varmepumpe Nordjylland
  • Montering af varmepumpe Midtjylland
  • Montering af varmepumpe Sønderjylland
  • Montering af varmepumpe Fyn
  • Installation af varmepumpe Sjælland

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvordan finder jeg en varmepumpe montør?

Det gør du ved at kontakte udbydere som eksempelvis Kinnan og Panasonic, der kan sælge dig og sørge for montering af varmepumper. Køber du en Panasonic-varmepumpe er det for eksempel oplagt at lade dem klare indstilling af Panasonic-varmepumpen.

Kan jeg selv installere min varmepumpe?

Det kan du udelukkende, hvis du er autoriseret til at arbejde med montering af varmepumper. Ellers skal du lade en autoriseret montør klare monteringen. Der er nemlig specifikke regler, man skal følge, når man installerer varmepumper. Det eneste, du må gøre i forbindelse med montering af luft til luft-varmepumpe og luft til vand-varmepumpe, er at placere varmepumpens inde- og udedel.

Hvor lang tid tager det at installere en varmepumpe?

Det afhænger af, hvilken type varmepumpe der er tale om. Montering af en luft til luft-varmepumpe tager under én dag. Monteringen af en luft til vand-varmepumpe tager 1-2 dage.

Tilskud til varmepumpe montering?

Tilmeld dig her, og få direkte besked når bygningspuljen åbner op for ansøgninger. Du kan få helt op til 25.000 kr. i energitilskud.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.