Elprisens udvikling
10.000+
Mdl. brugere
30+
Elaftaler
2 ud af 3
Kan spare ved at skifte
Vi kan ikke komme uden om, at elektricitet er en nødvendighed i stort set alle husstande i Danmark.
I nedenstående graf kan du se, hvordan elprisen har udviklet sig fra januar 2022 til i dag. Elprisens udvikling vises som den kommercielle elpris, men uden moms, afgifter og transport til netselskabet.
Elpriserne stiger – husk at undersøge dine elpriser
I takt med elprisernes stigning, er det blevet endnu vigtigere at du husker at undersøge dine elpriser. Elpriserne ændre sig hele tiden, og du bør som udgangspunkt undersøge el-markedet en gang hver 6 måned.
- Populær
- Månedsafregning
- Fremragende kundeservice
- Ingen abonnement eller binding
- Mest tilfredse kunder 2024
- 1. plads i EPSI undersøgelsen 2024
- Månedlig betaling
- Fast årlig Coop-bonus
- Billigste variable på FindEnergi
- El til børspris + 4 øre/kWh
- Ingen binding og gratis oprettelse
- 0 kr. i abonnement
- Nem og billig elaftale
- Kun 10 kr. i abonnement
- Ingen binding
- Gratis Energibesøg
- Billigste variable på FindEnergi
- El til børspris + 4 øre/kWh
- Ingen binding og gratis oprettelse
- 0 kr. i abonnement
- Mest tilfredse kunder 2024
- 1. plads i EPSI undersøgelsen 2024
- Månedlig betaling
- Fast årlig Coop-bonus
- Nem og billig elaftale
- Kun 10 kr. i abonnement
- Ingen binding
- Gratis Energibesøg
- Populær
- Månedsafregning
- Fremragende kundeservice
- Ingen abonnement eller binding
Sådan rangerer vi på FindEnergi.dk
Den generelle rangering af produkter er baseret på den aktuelle elpris, mens de fremhævede udbydere øverst, er baseret på faktorer som vi vurderer er vigtige ved valg af eludbyder. Eksempelvis kundeservice, ekstra features, bæredygtighed, anmeldelser og andet. Derudover er de også påvirket af kommissionssatsen.
Følg med i elprisers udvikling i årenes løb
Vi skal blot tage et kig på elprisers udvikling i 2021 for at se, hvordan udviklingen begyndte. I løbet af 2021 steg priserne stille og roligt, således at prisen i øre/kWh i kvartalet steg fra ca. 220 til 240, hvilket er en betydelig stigning, som kan mærkes på den endelige regning.
Elprisers udvikling i 2021 begyndte allerede da at gå den forkerte vej. Også året forinden skete der en stigning i elprisen med godt og vel 13 %. Herfra kan vi kun have bange anelser om udviklingen af elpriser i 2022 og spekulere i en forventet udvikling i elpris. Det er ikke overraskende, at december 2021 så en betydelig stigning i elpriser. Den kolde vintermåned trak tænder ud hos mange danskere, som pludselig også havde et stort varmeforbrug. Mange søgte i stedet alternative varmekilder, heriblandt varmepumper som udbytter strømmen mere effektivt end eksempelvis et oliefyr.
Disse elementer påvirker elprisens udvikling
Strømpriserne i Danmark svinger meget. Prisen kan både svinge på grund af udbud og efterspørgsel, vind og vejr samt årstiden.
Derudover bliver strømpriser i Danmark også påvirket af vores nabolande, fordi vi deler det samme elnet. Strømprisen kan dog også påvirkes af nyheder fra den store verden og politik – og der er dermed mange faktorer, som er med til at afgøre strømprisen.
Disse elementer har dermed indflydelse på strømprisen:
- Udbud og efterspørgsel på strøm
- Verdenssituationen og politik
- Vejrforhold
- Strømproduktion i nabolandeene
Elprisernes udvikling i Danmark afhænger af danskernes forbrug
“Hvorfor stiger elpriser?” bliver flere og flere danskere ved med at spørge om. Der kan være flere årsager til, at elpriser stiger. I de seneste par år har prisstigningerne for eksempel hængt sammen med, at vejret ikke har hjulpet Danmark nok med at producere tilstrækkelig energivenlig strøm. Når der ikke er nok energivenlig strøm, må vi gøre brug af andre ressourcer, som desværre også har andre priser – og det kan være med til at påvirke, hvor meget elpriser stiger.
Prisstigninger kan også hænge sammen med forbruget af el og efterspørgslen på denne. Desuden har verdensøkonomien også en indflydelse på danskernes elforbrug. Sidst, men ikke mindst har covid-19-pandemien også påvirket danskernes elforbrug og dermed også elprisernes udvikling. I takt med at flere og flere har arbejdet på hjemmekontoret, har elforbruget også ændret sig, hvilket udviklingen i elpriser bevidner om.
Den forventede udvikling i elpriser for Danmark
Vi kan ikke komme uden om, at elpriser også stiger i 2022. I princippet kan vi ikke forudsige mere, end hvad en vejrudsigt kan love os. For vi er dybt afhængige af vores vindmøller til at levere billig energi til os.
Vi kan alle forsøge at følge med i elprisers udvikling i en graf og forsøge at regne ud, hvordan elpriser udvikler sig om 10 år. Men først og fremmest handler det om at forholde sig til elprisers udvikling i 2022. I første omgang kan vi kun håbe på gode vejrforhold, som er med til at hjælpe Danmark til at producere energivenlig strøm. En anden faktor, langt de fleste forbrugere typisk glemmer, er de politiske aftaler, som ligger bag klimavenlige tiltag, der i sidste ende også påvirker forbrugerens endelig pris på el.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Hvor meget er elprisen steget i 2021 i forhold til 2022?
Ser vi tilbage i 4. kvartal af 2021 har der været en samlet stigning i elprisen for en gennemsnitlig forbruger med et årligt forbrug på 4.000 kWh på ca. 18%. Elprisen er steget fra 272,73 øre/kWh til 321,55 øre/kWh i 1. kvartal af 2022. Dette svarer til en stigning på 48,82 øre pr. kWh, eller en samlet ekstra regning på 1.953 kr. om året ved et forbrug på 4.000 kWh.
Kan vi se frem til en nedadgående elprisudvikling igen?
Det er håbet hos mange danskere, men det er desværre svært at forudsige. Rigtig mange faktorer spiller en rolle i elprisers udvikling, ikke mindst krigen, der udspiller sig i Ukraine. Det bedste, vi kan håbe på, er gode vindforhold, så Danmark er i stand til at producere en stor del af sit eget energiforbrug.
Hvorfor stiger strømpriserne?
Strømpriserne er steget i Danmark. Årsagen er, at prisen på naturgas er 15 gange højere sammenlignet med prisen i starten af 2020. Det er blandt andet krigen i Europa, som er med til at presse strømprisen op. Energiforsyningen i Europa er afhængig af gas, og krigen er med til at påvirke udbuddet, som i øjeblikket er meget lavt.