Elmåler aflæsning – Sådan aflæser du din elmåler

Indholdsfortegnelse

Hver gang du forbruger strøm i din bolig, vil din elmåler registrere dit forbrug. Uanset om du lejer eller ejer din bolig, er det rigtig vigtigt, at du tager ejerskab over dit strømforbrug. 

Det kan du blandt andet gøre ved at kunne aflæse dine elmåler. Vi guider dig her til at forstå din elmåler.

aflaes-elmaaler

Hvad er en elmåler?

En el aflæser også kaldt elafmåler registrerer den mængde af el, der bliver brugt i lige præcis din bolig. På målerne kan du se antallet af kWh, som dækker over den mængde strøm, du forbruger i husstanden.

Siden 2020 har der været krav om fjernaflæsning af elmålere, hvilket betyder, at elmåleraflæsning ikke længere påhviler den, der bor i boligen. Elmåleren sender selv registreringen af dit forbrug videre til elselskabet, som afregner for antallet af brugte kWh. Alligevel er det vigtigt, at du er klar over, hvordan aflæsning af elmåleren foregår, for at du selv kan følge med i dit faktiske forbrug.

Fjernaflæsning af elmåler

Elmåler aflæsning til dit elselskab har siden 2020 foregået som en fjernaflæsning. En fjernaflæst elmåler gør det nemt for elselskaberne at udskrive elregningerne, da de med en digital elmåler nemt kan aflæse hvor mange kWh der er brugt.

Elmåleraflæsning – sådan gør du

Hvordan aflæser man elmåleren? Det spørgsmål har rigtig mange sikkert stillet sig selv på et tidspunkt. Det er slet ikke så svært, og alle kan lære at aflæse elmåleren. Første skridt er at finde din elmåler. Langt de fleste elmålere er placeret i et bryggers, en entré eller i boligens kælder. Ofte er den placeret samme sted som dit elskab med sikringer.

Du aflæser elmåleren ved at kigge på tallene, der står på displayet. De fortæller typisk dit totale forbrug, og du kan derefter skifte indstillingerne, hvis du eksempelvis ønsker at se dit nuværende forbrug.

elmaaler-aflaesing

 Ved aflæsning af elmåleren kan du enten se dit totale elforbrug, eller du kan se forbruget over en bestemt periode. Hvilken type aflæsning du laver, afhænger af formålet med aflæsningen. Hvis du for eksempel skal leje dit hus ud i en periode, kan det være en god idé at notere dit nuværende samlede antal kWh. Når lejeren er flyttet igen, kan du igen aflæse det samlede antal kWh og finde lejerens forbrug ved at trække de to tal fra hinanden.
Det kan også være, at du bare vil holde et ekstra øje med dit forbrug af el. Her kan du bede elmåleren om at aflæse forbruget i en bestemt periode og eventuelt sammenligne det med forbruget i andre måneder eller år. 

 

Hvorfor er det vigtigt at aflæse sin elmåler?

Som med alt andet forbrug er det vigtigt at holde styr på sit elforbrug. Når du kan lave din el aflæsning, er du også i stand til selv at holde øje med dit strømforbrug – og måske kan det endda være et middel til at nedbringe forbruget og din samlede elpris. El aflæsning kan derfor være et godt sparetip, men det kan også være nødvendigt i tilfælde af flytning eller udleje af boligen. Nedenfor har vi listet de mest almindelige grunde, til at man har behov for at aflæse sin elmåler. 

1. Du skal aflæse dit elforbrug i forbindelse med flytning, for at undgå at betale for den nye beboers forbrug. 

2. Du skal aflæse elmåleren fordi du vil skifte elselskab, og skal kende til dit nuværende forbrug. 

3. Du ønsker at blive mere bevidst om dit forbrug og gøre det mindre. 

4. Du skal udleje din bolig. 

Aflæsning af elmåler ved flytning

Trods el aflæsning ved flytning sker automatisk kan det være en god idé, hvis der skulle ske en fejl. Aflæs din elmåler ved at skrive tallet ned. Du undgår nu at skulle betale for de nye beboere, hvis der skulle være sket en fejl i fjernaflæsningen.

 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvordan aflæser jeg min elmåler?

Du skal finde din elmåler og vælge den funktion, du ønsker. Strømforbruget er angivet i kWh, og du kan for eksempel aflæse det fulde strømforbrug, siden elmåleren blev opsat, eller du kan aflæse forbruget i en bestemt periode.

Hvad er fjernlæsning af elmåleren?

Siden 2020 har det været et krav, at alle elmålere i Danmark kunne fjernaflæses. Det betyder, at elmåleren er digital og selv kan sende dit forbrug videre til dit elselskab.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.