Meld flytning til dit elselskab – Sådan tilmelder du el

Indholdsfortegnelse

Det kan være overvældende at flytte, da der er mange ting, der skal ordnes og overvejes – og at melde flytning til dit elselskab er en af dem. Hvordan gør man det? Vi giver dig en hurtig oversigt over processen og hvad du skal være opmærksom på, når du melder flytning af el.

Husk at tilmelde el ved flytning

Når du flytter til en ny adresse, er det vigtigt at informere dit elselskab om flytningen. Normalt registreres adresseændringen på Borger.dk, men denne information bliver ikke automatisk delt med dit elselskab.

Hvis du ikke melder flytning, risikerer du at betale for elforbruget på din gamle adresse, som den nye lejer eller ejer bruger. Derfor skal du være opmærksom på at tilmelde din nye adresse til el hos din elleverandør, og dette skal ske rettidigt for at undgå at hæfte for andres elforbrug.

Hvornår skal man melde flytning?

Uanset om du skal afmelde eller tilmelde el ved flytning, er det vigtigt at overholde de nødvendige tidsfrister.

Tidsfrister for til – og afmeldning af el 

  • Du kan tidligst melde flytning til dit elselskab 2 måneder før flyttedatoen, og senest 10 dage før du flytter ud.
  • Hvis du flytter til en ny adresse, skal du også melde flytning til elselskabet senest dagen, hvor du overtager boligen. Hvis du ikke overholder disse frister, risikerer du at hæfte for den nye beboers elforbrug på din gamle adresse.

Sådan melder du flytning til dit elselskab – Trin for trin

  1. Meld flytning til dit elselskab tidligst 2 måneder før og senest 10 dage før du flytter. Kontakt elselskabet telefonisk eller via mail.
  2. På flyttedagen bør du aflæse din elmåler for at sikre, at forbruget matcher slutopgørelsen.
  3. Du modtager slutopgørelsen fra elselskabet senest 6 uger efter flytningen. Hvis ikke, skal du kontakte dem igen.

Sådan aflæser du din elmåler 

Det er en god idé at aflæse sin elmåler i forbindelse med flytning, blot for at sikre sig at de tal du modtager på din slutopgørelse stemmer overens med det forbrug du noterer ved fraflytningen.

Det skal du gøre den sidste dag, du bor på adressen. I mange tilfælde gør elselskabet det selv gennem fjernaflæsning. Du kan læse vores komplette guide, til aflæsning af el lige her

Hvordan bliver mit forbrug aflæst på min gamle adresse?

Din elmåler skal aflæses i forbindelse med din flytning. I dag er stort set alle elmålere fjernaflæste, hvilket betyder, at elselskabet automatisk modtager dit forbrugsdata digitalt.

Derfor behøver du ikke selv aflæse noget eller sende oplysningerne til dem, og de behøver heller ikke fysisk adgang til dit hjem. Det kan dog være en god idé selv at aflæse måleren den sidste dag for at kunne kontrollere opgørelsen.

Valg af elselskab ved flytning – Overvej at skifte aftale

En flytning kan også være en god lejlighed til at genoverveje din nuværende elaftale og overveje at skifte elselskab.

Når du flytter, behøver du nemlig ikke nødvendigvis at vælge det samme elselskab som på din gamle adresse. Du har frit valg mellem alle elselskaber i Danmark og vælger selv, hvem der skal levere din strøm. Dit elforbrug kan ændre sig, hvis du flytter til en større eller mindre bolig eller en med en anden varmekilde, f.eks. elvarme.

Dette kan påvirke dine udgifter, og du kan måske finde et billigere elselskab. Ved at bruge en beregner og indtaste din nye adresse, kan du få et estimat på billigere aftaler.

Valg af elselskab ved flytning

Når du flytter, behøver du ikke nødvendigvis vælge det samme elselskab som på din gamle adresse. Du har nemlig frit valg i forhold til, hvem der skal levere strømmen til din bolig. 

Hvorfor er min elregning højere efter jeg er flyttet?

Det er normalt at opleve at ens elregning ændrer sig i forbindelse med flytning af el, selvom man ikke har ændret sine forbrugsmønstre. Det er der en god forklaring på. Det skyldes nemlig, at dit forventede forbrug beregnes ud fra de tidligere beboeres elforbrug, for de forgangne år. Der er dog ingen grund til panik – du kommer aldrig til at betale for mere strøm end du bruger.

Når strømmen bliver opgjort efter et år, vil du enten få penge tilbage eller blive opkrævet yderligere, end det a-conto beløb du først betalte. Det afhænger af hvor stort eller småt dit strømforbrug er ift. de tidligere beboere.

Hvis du på forhånd ved at dit strømforbrug ikke stemmer overens med a conto beløbet, kan du kontakte dit elselskab og anmode om at få korrigeret a conto beløbet. Elselskabet er dog ikke forpligtet til at rette det, men de gør det gerne i mange tilfælde.

Hvad betyder a conto?

A conto betyder, at noget er delvist betalt, men senere skal følges op at enten en ekstrabetaling eller en tilbagebetaling. Hvorvidt du skal af med eller modtage penge afhænger af, om a-conto betalingen har været for stor eller lille i forhold til den endelige opgørelse.

Hvad sker der hvis man har glemt, at tilmelde el ved flytning?

Har du glemt at tilmelde el på din nye adresse inden din indflytningsdato, skal du ikke være bange for at stå uden strøm.

Hvis du ikke selv aktivt vælger et elselskab ved indflytning, vil du blot modtage strøm fra det elselskab, som har leveringspligten på adressen. Ulempen ved dette, er at du ikke selv har indflydelse på din el-aftale, og derfor ikke nødvendigvis får det bedste elselskab for dig.  

Der kan være mange penge at spare ved at sætte sig ind i elpriserne, så derfor anbefaler vi altid, at du sammenligner elpriser, så du kan få den bedste aftale.

Kan man tilmelde el for andre?

Ja, det er muligt at tilmelde el på vegne af en anden privatperson. Dette kræver dog, at du får en fuldmagt fra personen, der skal meldes flytning for.

Mange elselskaber tilbyder standard skabeloner til fuldmagter, som du kan bruge til dette formål.

Afmelding af el i lejlighed eller solgt bolig

Når du flytter fra en lejlighed eller en solgt bolig, er der forskellige regler og tidsfrister, du skal være opmærksom på for at sikre, at din el bliver korrekt afmeldt.

Flytning fra en lejlighed: Hvis du bor til leje, vil din flyttedato være den sidste dag, du hæfter for huslejen ifølge din lejekontrakt. Det betyder, at hvis du har en opsigelsesperiode, vil du også hæfte for elforbruget i denne periode. Det er vigtigt at informere dit elselskab senest 10 dage før flyttedatoen for at undgå at betale for elforbrug, som du ikke har haft.

Flytning fra en solgt bolig: Har du solgt din bolig, er flyttedatoen den dag, hvor ejendommen overdrages til den nye ejer. På denne dato skal du aflæse elmåleren og melde flytningen til dit elselskab. Sørg for at gøre dette i god tid for at undgå at hæfte for elforbrug efter overdragelsesdatoen​. 

Generelle tips:

  • Aflæs elmåleren på både din gamle og nye adresse for at sikre, at forbruget bliver korrekt opgjort.
  • Meld flytning senest på dagen, hvor du overtager eller fraflytter boligen.
  • Tjek dit elselskabs hjemmeside for specifikke procedurer og tidsfrister, da disse kan variere​. 

Ved at følge disse retningslinjer undgår du uforudsete regninger og sikrer en problemfri overgang til din nye bolig.

Huskeliste ved flytning – følg disse steps for at afmelde og tilmelde el

  1. Meld flytning mellem 2 måneder og 10 hverdage før din udflytning 
  2. Aflæs din elmåler – både på din gamle og din nye bopæl og underret dit elselskab (ikke nødvendigt, hvis elselskabet bruger fjernaflæsning)
  3. Tilmeld din nye adresse hos dit nye elselskab senest på indflytningsdatoen. 
  4. Sikr dig at du modtager din slutopgørelse senest 6 uger efter udflytning – ellers kontakt dit elselskab

Koster det noget at flytte sin elaftale i forbindelse med flytning?

Det koster ikke noget at skifte elselskab i forbindelse med en flytning. Det vigtige er dog, at du giver dit elselskab besked om flytningen og oplyser din nye adresse.

 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om flytning og el

Skal man selv opsige el, når man flytter?

Ja, du skal selv opsige el, når du flytter. Det betyder, at du skal informere dit nuværende elselskab og eventuelt opsige din elaftale. Alternativt kan du vælge at tage din elaftale med til den nye adresse. Husk at give besked senest 10 dage før, så elselskabet kan håndtere opsigelsen eller flytningen af aftalen.

Hvornår skal man tilmelde sig el?

Når man flytter, skal man vide, hvornår man skal tilmelde sig el. Du kan tidligst tilmelde dig 2 måneder før flytningen og senest 10 dage før flyttedatoen. Dette sikrer, at du har el på din nye adresse fra dag ét.

Hvordan tilmelder man strøm?

Hvordan tilmelder man strøm til en ny adresse? Du kan finde et passende elselskab fra listen på FindEnergi.dk og tilmelde dig via elleverandørens hjemmeside. Under tilmeldingen skal du typisk angive navn, adresse, CPR-nummer og betalingsoplysninger.

Hvorfor er det nødvendigt at melde flytning til dit elselskab?

Hvorfor skal man melde flytning til elselskabet? Det er nødvendigt, fordi du ellers kan ende med at betale for elforbrug, som ikke er dit eget. Det er altid den person, der flytter væk fra en adresse, der skal sørge for at melde flytningen til elselskabet for at undgå unødvendige omkostninger.

Disse guides kunne også være interessante for dig

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.