Forstå din elregning

Indholdsfortegnelse

Med de høje priser på el er der mange, som pludselig er blevet opmærksomme på de regninger, der kommer i e-Boks. Hvis du er en af de danskere, kan det være en god idé at kigge nærmere på din elregning. Det er nemlig her, du kan se, hvad du giver pr. kWh, og det kan give dig et godt udgangspunkt, hvis du ønsker at finde en billigere leverandør af el til din bolig.

 

Det står der på din elregning

Mange kan synes, at det er lidt uoverskueligt at finde hoved og hale i en elregning, men det behøver hverken være svært eller tidskrævende at gennemskue regningen. Din elregning viser dig, hvad du præcis betaler for de kWh el, du bruger i din bolig. Derudover består din elregning ikke blot af prisen på el, men også af de afgifter, der skal betales til staten samt betaling til dit netselskab.

Gode råd til at forstå din elregning

Du får kun én elregning, men som du vil kunne se på din elregning, betaler du faktisk både til dit elselskab og dit netselskab. Netselskabet ejer de kabler, som går ud til din bolig, og derfor kan du ikke frit vælge netselskab. Til gengæld kan du frit vælge din elleverandør, og det er her, du derfor kan spare en del penge ved at sammenligne tilbud, hvis du går og tænker: ”min elregning er godt nok lidt høj”. Udover udgifterne til netselskab og elleverandør vil du også se en fast afgift til staten, som faktisk udgør en betydelig del af din elregning. Denne afgift er dog fast, og du kan derfor ikke gøre noget for at mindske den.

Sådan er en elregning bygget op

Din elregning vil formentlig være bygget op, så der øverst står et beløb, der svarer til dit faktiske elforbrug. Herunder vil der stå en pris for dit elabonnement, som fastsættes af dit elselskab. Der vil også være en post for transporten af ellen, som betales til netselskabet, og du vil også skulle betale et beløb for netabonnementet, som fastsættes af netselskabet. Slutteligt vil der også være en elafgift, der betales til staten. I nedenstående tabel kan du få et overblik over elregningens poster. 

Navn Beskrivelse 2022 priser - øre/kWh
Elafgift
Fast statslig afgift
76,3
Reduceret elafgift
Er din bolig opvarmet med el, kan du få reduceret elafgift på den andel af dit forbrug som er over 4.000 kWh/årligt.
0,8
Transport af el
Fast pris for at bruge netselskabets kabler
Fastsættes af din netselskab
Netabonnement
Fast pris for at bruge netselskabets kabler
Fastsættes af netselskabet. Prisen er uafhængig af dit forbrug
Elforbrug
Prisen du betaler for dit elforbrug
Prisen fastsættes af dit elselskab. Prisen pr. kWh afhænger af om du har et fast eller variabelt produkt.
El-abonnement
Prisen du betaler for at være kunde hos elselskabet
Fastsættes af dit elselskab

Husk der skal betales moms af alle overstående udgifter. Elafgiften falder hvert år frem til 2030. Dette er blevet vedtaget i en politisk-aftale tilbage i 2018. Du kan læse mere om “Energiaftalen” her. 

 

Det er vigtigt at betale din elregning

Langt de fleste danskere betaler deres elregning til tiden, og det er en rigtig god idé at gøre. Du kan nemlig risikere både rykkere og indsendelser til inkasso, hvis du ikke betaler din elregning til tiden. Der skal dog være en begrundet mistanke om, at du ikke kommer til at betale dine elregninger i fremtiden, før der lukkes for strømmen.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvornår kommer elregningen?

Når det er tid til, at din elregning skal betales, sender dit elselskab en regning til dig. Her er der inkluderet både betaling til elselskab, netselskab og den statslige afgift. Du skal altså kun betale én regning ad gangen. Og hvor ofte kommer din elregning så? Du vil normalt modtage din elregning omkring fire gange om året.

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.