Forstå din elregning

Indholdsfortegnelse

Med de høje priser på el er der mange, som pludselig er blevet opmærksomme på de regninger, der kommer i e-Boks. Hvis du er en af de danskere, kan det være en god idé at kigge nærmere på din elregning. Det er nemlig her, du kan se, hvad du giver pr. kWh, og det kan give dig et godt udgangspunkt, hvis du ønsker at finde en billigere leverandør af el til din bolig. Læs videre og lær at forstå elregningen.

Det står der på din elregning

Mange kan synes, at det er lidt uoverskueligt at finde hoved og hale i en elregning, men det behøver hverken være svært eller tidskrævende at gennemskue regningen. Din elregning viser dig, hvad du præcis betaler for de kWh el, du bruger i din bolig. Derudover består din elregning ikke blot af prisen på el, men også af de afgifter på el, der skal betales til staten samt betaling til dit netselskab.

Hvor kan du se din elregning? Det kan gøres via e-boks, elpris.dk eller din elleverandørs hjemmesider.

 

Gode råd til at forstå din elregning

Du får kun én elregning, men som du vil kunne se på din elregning, betaler du faktisk både til dit elselskab og dit netselskab. Netselskabet ejer de kabler, som går ud til din bolig, og derfor kan du ikke frit vælge netselskab. Til gengæld kan du frit vælge din elleverandør, og det er her, du derfor kan spare en del penge ved at sammenligne tilbud, hvis du går og tænker: ”min elregning er godt nok lidt høj”. Udover udgifterne til netselskab og elleverandør vil du også se en fast afgift til staten, som faktisk udgør en betydelig del af din elregning. Denne afgift er dog fast, og du kan derfor ikke gøre noget for at mindske den.

 

Sådan er en elregning bygget op

Hvad består en elregning af? Din elregning vil formentlig være bygget op, så der øverst står et beløb, der svarer til dit faktiske elforbrug. Herunder vil der stå en pris for dit elabonnement, som fastsættes af dit elselskab. Der vil også være en post for transporten af ellen, som betales til netselskabet, og du vil også skulle betale et beløb for netabonnementet, som fastsættes af netselskabet. Slutteligt vil der også være en elafgift, der betales til staten. I nedenstående tabel kan du få et overblik over elregningens poster.

Navn Beskrivelse Satser i 2024 (øre/kWh)
Elafgift
Fast statslig afgift
76,1 øre ekskl. moms
Reduceret elafgift
Er din bolig opvarmet med el, kan du få reduceret elafgift på den andel af dit forbrug som er over 4.000 kWh/årligt.
0,8 øre ekskl. moms
Transport af el
Fast pris for at bruge netselskabets kabler
Fastsættes af din netselskab
Netabonnement
Fast pris for at bruge netselskabets kabler
Fastsættes af netselskabet. Prisen er uafhængig af dit forbrug
Elforbrug
Prisen du betaler for dit elforbrug
Prisen fastsættes af dit elselskab. Prisen pr. kWh afhænger af om du har et fast eller variabelt produkt.
El-abonnement
Prisen du betaler for at være kunde hos elselskabet
Fastsættes af dit elselskab

Husk der skal betales moms af alle overstående udgifter. Elafgiften falder hvert år frem til 2030. 

Se hvor meget du kommer til at betale i afgifter på el fremadrettet her

Hvad påvirker din elregning?

Der er en del faktorer der påvirker din elregning, bl.a. dem du kan se i oversigten overfor.De ting du bør koncentrere dig om, er dog kun de faktorer du selv har indflydelse på, nemlig dit elforbrug og din el-aftale.

Du kan minimere din elregning ved at spare på strømmen og sikrer dig at du har den billigste el-aftale ved at sammen el-aftalerne på sitet her.

De andre poster, som el-transport og afgifter, er enten indirekte påvirket af dit forbrug eller bestemt af staten eller netselskabet – og er altså ikke muligt for dig at ændre.

Det er vigtigt at betale din elregning

Langt de fleste danskere betaler deres elregning til tiden, og det er en rigtig god idé at gøre. Du kan nemlig risikere både rykkere og indsendelser til inkasso, hvis du ikke betaler din elregning til tiden. Der skal dog være en begrundet mistanke om, at du ikke kommer til at betale dine elregninger i fremtiden, før der lukkes for strømmen.

Elselskabet må sende rykkere med 10 dages mellemrum på 100 kr. stykket. De kan på samme måde sende kravet til inkasso, hvor du igen har 10 dage til at betale regningen. 

Dit elselskab kommer ikke til at lukke for din strøm, med mindre de har grund til at tro, at du kommer til at betale din elregning i fremtiden. Derfor er det stadig en god ide at betale til tiden, så du undgår rykkere, og i værste fald inkasso. 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvornår kommer elregningen?

Når det er tid til, at din elregning skal betales, sender dit elselskab en regning til dig. Her er der inkluderet både betaling til elselskab, netselskab og den statslige afgift. Du skal altså kun betale én regning ad gangen. Og hvor ofte kommer din elregning så? Du vil normalt modtage din elregning omkring fire gange om året.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.