Det kan være rigtig godt at kende en persons gennemsnitlige elforbrug i Danmark. Det giver dig mulighed for at kigge med kritiske øjne på din egen elregning og finde ud af, om du bruger mere eller mindre el end gennemsnittet.
Det kommer både pengepungen og miljøet til gode, hvis du kan spare på strømforbruget.
1.000 kWh om året pr. person
En gennemsnitsdansker bruger ifølge Energistyrelsen omkring 1.600 kWh pr. person om året. Det anbefales dog, at man sænker elforbruget i Danmark til omkring 1.000 kWh pr. dansker.
Det vil altså sige, at gennemsnitsdanskeren bør skære en smule ned på det nuværende elforbrug. Heldigvis kan det sagtens lade sig gøre at forbruge lidt mindre el end gennemsnitsdanskeren.
Du behøver hverken lade boligen ligge hen i mørke eller spise kold aftensmad for at skære ned på dit kWh forbrug.
Det er typisk vaskemaskiner, tørretumblere, fjernsyn, køleskabe og frysere, som sluger det meste af en husholdnings el. I sommerhuset er det elradiatorer, der er den helt store forbruger af el.
Bruger sommerhuset el til opvarmning, er det i gennemsnit hele 49 procent af det samlede elforbrug, der forbruges af elradiatoren.
Hvor mange kWh bruger man om dagen?
Det gennemsnitlige kWh forbrug for en person er 4,3 kWh om dagen. Det vil sige at man bruger 133 kWh om måneden pr person og derved bruger 1600 kWh om året.
Hvorfor er mit elforbrug højere end gennemsnittets?
Hvis dit elforbrug ligger over det gennemsnitlige elforbrug i Danmark, så er det måske på tide at nærstudere din elregning og dine elektriske apparater i hjemmet.
Der kan være flere forskellige årsager til, at dit elforbrug er højt. Første skridt mod at finde synderen til det høje forbrug kan være at gennemgå dine hårde hvidevarer, lyskilder og andet elektronik i huset.
Hvis du for eksempel har en ældre tørretumbler med energimærke C, og bruger tørretumbleren tre gange om ugen, så kan du spare mere end 70 procent på energiforbruget, hvis du skifter til en nyere model med energimærke A+++. Det bliver til en ganske stor besparelse i kroner og øre.
Hvad koster strøm da i gennemsnit? Du skal regne med en gennemsnitlig pris på 2,15 kroner pr. kWh – og det betyder, at når en tørretumbler med energimærke C bruges tre gange om ugen, koster det hele 1.174 kroner om året at tørretumble.
Bor du alene, vil dit elforbrug være højere
Hvis du bor for dig selv, så har du sikkert et højere forbrug af el, end hver person i en familie på fire har. En husstand på en person forbruger omkring 1.500 kWh om året. Det skyldes, at der er nogle strømkilder, som bruger næsten den samme strøm, uanset om der er en eller fire personer i husstanden.
Komfur, køleskab og fjernsyn er tændt lige så ofte uanset antallet af beboere, og det kan også være, at vaskemaskinen eller tørretumbleren i en husstand på en person indimellem ikke er fyldt op, så energien ikke udnyttes optimalt.
Gennemsnitlig elforbrug i en lejlighed
Prisen for elforbrug i lejlighed er gennemsnitlig på 2.660 kroner pr. år for en husstand på en person. Bor der til gengæld to personer i lejligheden, så er prisen for lejlighedens elforbrug 3.200 kroner pr. år.
Det kan være en rigtig dyr fornøjelse at opvarme din bolig med elradiatorer. Opvarmning med el vil uden tvivl blive den største post på din elregning. Varmeforbrug i gennemsnit pr. person i et hus med elradiatorer på 140 kvadratmeter lyder på svimlende 18.292 kWh om året. Til sammenligning er elforbruget i samme hus 2.892 kWh, hvis boligen ikke bruger elvarme.
Hvor meget el bruger en husstand
Det er forskelligt hvad vi bruger strømmen på i hjemmet og således også forskelligt hvor meget el hver husstand bruger.
Tal fra Energistyrelsen viser at en gennemsnitlig familie, særligt bruger sin strøm på underholdning, vask, tv og køle/fryseapparater. Det er specielt de steder, hvor husstandens elforbrug er størst, det vil være lettest at sænke forbruget og spare på strømmen.
I grafen vil du kunne danne dig et overblik over, hvordan en husstands gennemsnitlige elforbrug fordeler sig. Vil man spare på sin elregning, er det desuden også en god idé at give sin el-aftale et eftersyn.
Sådan fordeler det gennemsnitlige elforbrug sig
Kilde: Energistyrelsen (varmepumpers strømforbrug indgår ikke i statistikken)
Gennemsnitlig elforbrug for en familie
Elvarme øger dit forbrug
Det kan være en rigtig dyr fornøjelse at opvarme din bolig med elradiatorer.
Opvarmning med el vil uden tvivl blive den største post på din elregning. Varmeforbrug i gennemsnit pr. person i et hus med elradiatorer på 140 kvadratmeter lyder på svimlende 18.292 kWh om året.
Til sammenligning er elforbruget i samme hus 2.892 kWh, hvis boligen ikke bruger elvarme.
Få et overblik over dit elforbrug
Det er en rigtig god idé at vide, hvor stort dit månedlige og årlige elforbrug er. Kig derfor ofte din elregning igennem. Bliv ikke chokeret over, at dine elregninger i vinterhalvåret er større end andre måneder, for det er helt naturligt, at dit elforbrug stiger, når det er mørkt, og dine lamper er tændt – måske ser du også mere fjernsyn, når vejret er kedeligt og koldt.
Det kan være brugbart at holde øje med det årlige elforbrug, og det er også på det årlige elforbrug, du skal tjekke, om du ligger over eller under en danskers gennemsnitlige elforbrug på 1.600 kWh om året.
Vil du for alvor tage pulsen på dit elforbrug, så kan du selv tjekke dit daglige elforbrug ved at aflæse din elmåler, som hele tiden registrerer, hvor meget el der bliver brugt i din bolig.
8 gode råd til bedre elvaner
1. Vask ved 30 grader
Jo lavere temperatur du vasker ved, jo mere el sparer du. Almindeligt tøj kan sagtens blive rent ved 30 grader, så der er slet ingen grund til at vaske ved højere temperaturer.
2. Fyld vaskemaskinen op
Det er spild af energi at sætte en halvfuld vaskemaskine i gang. Det vil også betyde, at vi vasker oftere. Vent i stedet med at vaske, til du har nok snavsetøj til at fylde vaskemaskinen. Vurdér også, om hver enkelt stykke vasketøj er beskidt. Nogle gange kan en god luftning faktisk gøre underværker.
3. Undgå tørretumbleren
Tørretumbleren er en af de største strømslugere i hjemmet. Undgå derfor at tørretumble dit vasketøj, hvis du har andre muligheder. Du kan faktisk uden problemer tørre tøj udendørs det meste af året, også selvom det er frostvejr. De fleste kender begrebet frysetørring af madvarer. Samme fænomen gør sig gældende med tøjet på tørresnoren. I sommerhalvåret tørrer tøjet naturligvis hurtigst, men uanset årstid får tøjet den dejligste duft af frisk luft.
4. Start opvaskemaskinen, inden du går i seng
Hos nogle elselskaber er strømmen billigere om natten. Der findes endda elselskaber, som tilbyder gratis el om natten. Hvis du er kunde ved et elselskab, der tilbyder det, så kan der være penge at spare ved for eksempel at sætte opvaskemaskinen i gang ved sengetid eller sætte elbilen til opladning om natten.
5. Sørg for, dit køleskab har den rette temperatur
Dit køleskab bør have en konstant temperatur på fem grader for at sikre madens holdbarhed. Hvis du indstiller køleskabet til at være koldere end fem grader, så øges elforbruget med fem procent pr. grad.
6. Husk låg på gryden
Når du tilbereder mad på kogepladen, så sæt altid låg på din gryde. Det sikrer en optimal udnyttelse af varmen, så du ikke behøver skrue så højt op for blusset.
7. Sluk lyset
Det siger måske sig selv, men alligevel er vi mange, der glemmer at slukke lyset. Tænd kun det lys, du har behov for, og sluk det, hvis du forlader rummet eller ikke er hjemme.
8. LED-pærer
Hvis det er muligt, så sørg for, at alle dine elpærer er LED-pærer. En LED-pære har nemlig et elforbrug, der er fire til fem gange mindre end eksempelvis halogenpærer.