Vidste du, at du ikke kun bliver opkrævet en regning for dit strømforbrug? Din samlede elregning består nemlig af mere end blot prisen pr. kWh – den består nemlig også af elafgifter, tariffer, moms mm.
Er du også nysgerrig på at læse mere om, hvad elprisen består af, og hvordan elprisen sammensættes? Det kan du blive meget klogere på lige her.
Hvordan er elprisen sammensat?
Langt de fleste danskere er naturligvis interesserede i at have så lav en elregning som muligt. Derfor kan det også være fornuftigt at holde godt øje med elregningen og undersøge, om andre elselskaber kan tilbyde en billigere elpris.
Men vidste du, at det ikke er prisen pr. kWh, som du betaler mest for? En stor andel af vores elregning består nemlig af elafgifter, tariffer og moms. Nedenfor kan du se, hvad elprisen består af.
Hvad består elprisen af?
Elprisen er sammensat af flere delkomponenter. Elprisen består af den rå elpris, betaling for transport af strøm, afgifter og moms.
I diagrammet nedenfor kan du se, hvor stor en andel de forskellige delkomponenter udgør af den samlede elpris.
Disse delkomponenter udgør den samlede elpris
Den samlede elpris har haft nogle udsving gennem årene, og vi har både oplevet, hvordan den pludselig kan stige og falde.
Derudover oplever vi ofte, at elafgiften bliver justeret flere gange i løbet af året, hvilket har indflydelse på, hvor stor en procentdel de forskellige delkomponenter udgør af den samlede elpris.
I diagrammet til højre kan du se, hvor stor en procentdel de forskellige delkomponenter udgør af den samlede elpris i første kvartal af 2024.
Diagrammet bliver automatisk opdateret, når der er ny data tilgængelig.
Afgifterne udgør 26% af den samlede elpris
Hvor meget er afgiften på el? I 1. kvartal af 2024 udgjorde afgifterne på el omkring 26% af din samlede elpris.
Afgifterne dækker over faste afgifter til staten, som er fælles og faste for alle danskere. Det betyder, at du hverken kan slippe for at betale afgifterne, og du kan hellere ikke påvirke priserne, uanset hvilket elselskab, du er tilknyttet.
Det samme er gældende for moms, som også er en fast post for alle danskere. Det er en skat på 20%, som også opkræves af staten. Endelig skal du også betale for at få transporteret strømmen hjem til din bolig, som i 1. kvartal af 2024 udgjorde ca. 23% af den samlede elpris.
Den rå elpris er faldet
Derimod er procentdelen af den rå elpris faldet – og det betyder, at vi har haft billigere strøm. I 1. kvartal af 2024 udgjorde den rå elpris ca. 31% af den samlede elpris, hvorimod den udgjorde 35% i 4. kvartal af 2023.
69% af elprisen består af faste udgifter
På baggrund af ovenstående diagram, kan du se, at hele 69% af din samlede elpris består af faste udgifter, som du ikke har mulighed for at påvirke. Det betyder, at du kun har mulighed for at påvirke 31% af din samlede elpris.
For at få en billigere elpris, kan det derfor være en god idé at sammenligne elpriserne, så du kan se, hvem der kan tilbyde den bedste elaftale.
Hvordan fastsættes prisen på el?
Har du også spekuleret over, hvordan elprisen fastsættes? Du er langt fra den eneste. Det kan være svært at finde ud af, hvordan elpriserne egentlig bestemmes.
Så hvordan fastsættes strømprisen helt konkret? Når vi skal købe strøm i Danmark, foregår det gennem Nord Pool, som er den nordiske markedsplads for handel med elektricitet. Det er her, danske elselskaber køber strøm, som de sælger videre til dig og resten af befolkningen.
Hvis du har en variabel elaftale, har du sikkert lagt mærke til, at elprisen skifter hver time. Det skyldes, at prisen på el fastsættes time for time hver dag på Nord Pool. Derfor vil du opleve, at timepriserne på el varierer.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Hvad består min elpris af?
Din elpris er sammensat af flere forskellige komponenter. Den består både af din pris pr. kWh, afgifter, tariffer og moms. Størstedelen af din samlede elpris består af afgifter og moms.
Hvordan fastsættes elprisen?
Hvordan beregnes elprisen? Elprisen fastsættes på elbørsen Nord Pool, og varierer time for time. I bund og grund bliver prisen fastsat på baggrund af udbud og efterspørgsel-princippet, men prisen kan også blive påvirket af produktionsomkostninger, statslige reguleringer og lignende forhold.