Mange husstande har en varmtvandsbeholder, der sørger for varmt vand til husstanden. Men hvor stor indflydelse, har en varmtvandsbeholder på dit strømforbrug? Her guider vi dig til, hvordan du finder ud af, hvad din varmtvandsbeholder koster i strøm.
Varmtvandsbeholderens forbrug og husstand afgør prisen
Det er svært at sætte et præcist beløb for, hvad din varmtvandsbeholder koster i strøm. Det afhænger nemlig både af varmtvandsbeholderens forbrug og din husstand. Har du en varmtvandsbeholder, der er mere end 10 år gammel, vil den typisk bruge mere strøm end en nyere. Det skyldes, at den er dårligere isoleret, og den derfor har et betydeligt større tab af varme. Rørenes isolering har også stor betydning for varmetab.
Vælg en varmtvandsbeholder med en høj energiklasse
Ca. 15-20 % af vores samlede energiforbrug går til at varme vand op. Så du kan spare en del penge på din samlede varmeregning ved at have en nyere varmtvandsbeholder i en højere energiklasse (eksempelvis energiklasse A). Energiklasserne hjælper dig til at finde den varmtvandsbeholder, der har den bedste isolering, det mindste forbrug og samtidig er mest miljøvenlig.
Størrelsen på din husstand har betydning for prisen
En anden faktor, der har stor betydning på prisen, er, hvor mange I bor i husstanden. En familie på to personer vil eksempelvis have et mindre forbrug end en familie på seks personer. Jo flere personer, jo mere varmt vand skal der bruges, så det kræver mere energi til opvarmning. Bor der flere personer i husstanden, vil der ofte også være behov for en større varmtvandsbeholder. Når varmtvandsbeholderen kan indeholde flere liter vand, er forbruget til at holde vandet varmt også højere.
Varmtvandsbeholderens temperatur har indflydelse på prisen
Temperaturen, som vandet står på, har også stor betydning for energiforbruget. Typisk er en varmtvandsbeholder indstillet til at opvarme vandet til mellem 55 og 60 grader. Når varmtvandsbeholderen skal opvarme vandet til en højere temperatur og holde vandet på den temperatur, bruger den mere strøm. 55 grader er en høj nok temperatur til at dræbe uønskede bakterier i vandet. Så man kan også spare på sit strømforbrug ved at få temperaturen reguleret til 55 grader.
En sidste faktor, der påvirker prisen, er din opvarmningskilde. Din opvarmningskilde har også betydning for prisen på din varmtvandsbeholders forbrug. Er din opvarmningskilde eksempelvis olie, bruger en gennemsnitsperson 100 liter pr. år. Ved naturgas ligger gennemsnitsforbruget på 75 m3. På el og fjernvarme på 850 kWh. Ca. 15-20 % af det samlede varmeforbrug går til opvarmning af vand.
Hvad det koster at varme vand op med el er forskelligt afhængigt af de forskellige parametre, som vi har gennemgået. Et eksempel på omkostningerne til at varme vand op med el kunne se sådan ud: En almindelig 110 liters varmtvandsbeholder, der kører på el bruger ca. 3.400 kWh om året. I dette eksempel er der regnet med, at der bor fire personer i hjemmet. Lad os sige, at elprisen er 2,25 kr. Så vil en varmtvandsbeholder med el som energikilde og fire personer i husstanden koste omkring 7.650 kr. pr. år.
Udskift din varmtvandsbeholder, hvis den er mere end 10 år
Hvis du har en varmtvandsbeholder, der er mere end 10 år, er der stor sandsynlighed for, at du bruger unødigt mange penge i strøm. Ældre varmtvandsbeholdere er nemlig oftest ikke lige så godt isolerede som nyere, hvorfor der er større varmetab.
Er du på jagt efter en ny varmtvandsbeholder, er et godt råd at kigge efter varmtvandsbeholdere i energiklasse A. Energimærkerne går på en skala fra A-F, hvor A er det mest energieffektive. Varmtvandsbeholdere med energimærke A er ofte de bedste varmtvandsbeholdere både for din pengepung og for miljøet. Udover at du kan se energieffektiviteten, kan du på mærket også se, hvor mange liter varmtvandsbeholderen kan indeholde, og hvor stort stilstand forbruget er i watt.
Udover at kigge efter energimærket kan du også vælge størrelse efter behov. Hvis I eksempelvis er en mindre husstand, kan der være penge at spare på at få en varmtvandsbeholder, der kan indeholde mindre vand. De mindre varmtvandsbeholdere har nemlig ofte et mindre tab, da de skal varme mindre vand op.
Du kan på Energistyrelsens hjemmeside beregne, hvor meget du kan spare ved at skifte din gamle varmtvandsbeholder ud.
Erstatte varmtvandsbeholder med elvandvarmer
Står du og skal have ny varmtvandsbeholder, kan du også overveje at erstatte den med en elvandvarmer, også kendt som gennemstrømningsvandvarmer. En elvandvarmer opvarmer kun vandet, når du åbner for hanen og skal bruge det.
En varmtvandsbeholder bruger derimod hele tiden strøm for at holde vandet varmt. Vandet er koldt, når det strømmer ind i din elvandvarmer, og bliver varmet op, inden det kommer ud af hanen. På den måde bliver kun det vand, du skal bruge, varmet op. En anden fordel er, at du aldrig løber tør for varmt vand, da den ikke kan blive tom som en varmtvandsbeholder.
Set fra et pengemæssigt perspektiv er en elvandvarmer ofte mere økonomisk, da den ikke bruger strøm, medmindre du tænder for vandet. Hvis du vælger en elvandvarmer med energimærke A anvender den typisk omkring 200 kWh om året pr. voksen i husstanden. En traditionel elvandvarmer kan bruge op til 1.000 kWh om året. Det svarer ca. til mellem 500 og 2500 kr. årligt afhængigt af din elvandvarmer.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Hvor meget strøm bruger en varmtvandsbeholder?
En varmtvandsbeholder bruger typisk et sted mellem 2.500-3.000 kWh årligt i strøm. Det svinger dog alt efter hvilken model du vælger og hvor meget vand den skal opvarme.
Kan jeg få tilskud til en varmtvandsbeholder?
Det er muligt at søge tilskud til installationen af en varmtvandsbeholder, så længe det er i forbindelse med energiforbedrende tiltag.
Hvad koster en varmtvandsbeholder?
Prisen på en varmtvandsbeholder svinger alt efter størrelsen og hvilken effektivitet varmtvandsbeholderen har. Du skal forvente at den koster et sted mellem 1.000-3.500 kr. plus installationsomkostninger.