Håndværkerfradrag

Indholdsfortegnelse

Håndværkerfradrag 2022

Håndværkerfradraget er blevet afskaffet pr. 1 april 2022. Det betyder at det ikke længere er muligt, at benytte fradraget. Du kan stadig søge om fradrag for det håndværkerarbejde som er udført inden 31. maj 2022. Overvejer du f.eks en varmepumpe, kan du i stedet benytte dig af varmepumpepuljen, som åbner op 3 gange årligt . Du kan læse mere om varmepumper og tilskud nedenfor. 

Skal du i gang med et større projekt, som i den forbindelse giver anledning til at ansøge om et håndværkerfradrag? Så er du landet det helt rette sted. I denne guide gør vi dig nemlig klogere på, hvornår du kan få håndværkerfradrag, hvem der kan ansøge, hvor meget du kan få, og hvordan du anmoder om et håndværkerfradrag. Læs meget mere nedenfor.

Hvornår kan man få håndværkerfradrag?

Et håndværkerfradrag er et fradrag, der er tilgængeligt i forbindelse med en række serviceydelser. Fradraget er indført gennem en todelt ordning, der giver anledning til at ansøge om et fradrag på 6000 kroner årligt per person. Dertil er det muligt at ansøge om et fradrag for håndværksydelser på 12.000 kroner per person årligt.


Det er muligt at få håndværkerfradrag i 2021, hvis du opfylder de betingelser, der er blevet defineret i forbindelse med ansøgningen om et håndværkerfradrag. Du skal derfor være skattepligtig i Danmark, være over 18 år samt benytte både service- og håndværkerydelser for at opnå et fradrag på 18.000 kroner.


Dertil er det vigtigt, du betaler dine regninger elektronisk i forbindelse med håndværksydelser. På den måde kan du nemlig dokumentere din betaling senere hen, så du kan ansøge om dit håndværkerfradrag. Når du har betalt din regning til den pågældende håndværker, kan du efterfølgende indberette håndværkerfradraget til Skat.

Hvad kan du få håndværkerfradrag til?

Det er muligt at få håndværkerfradrag til privatbolig, sommerhus, fritidsbolig, ejerbolig, lejebolig og andelsbolig. Dog er kravet, at du selv skal betale for håndværkerarbejdet. Desuden må betalingen ikke ske via en fælleskonto.

Derudover får du kun fradrag for udvalgte håndværksydelser som for eksempel en maler, VVS ‘er, elektriker, tømrer og håndværker. Mere konkret kan det være:

  • Isolering af tag
  • Reparation og forbedring af skorsten
  • Udskiftning af vinduer, ruder og terrassedøre med glas
  • Udskiftning af yderdøre
  • Isolering af ydervægge
  • Isolering af gulv
  • Installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg
  • Energiforsyning

Hvad kan man ikke få håndværkerfradrag til?

Du kan ikke få håndværkerfradrag for materialer eller arbejde, du selv laver. Det er altså udelukkende håndværkernes arbejdsløn inklusive moms, du får fradrag for.

Derudover får du ikke håndværkerfradrag for ydelser som:

  • Installation af intelligent ventilations-, varme og lysstyring
  • Energirådgivning til energiforbedringer og billig strøm
  • Solafskærmning af vinduer og glas
  • Udskiftning af faste belægninger med permeable belægninger
  • Installation af ladestik til elbil-lader hjemme
  • Sikring af yderdøre og vinduer mod oversvømmelse
  • Kortlægning og fjernelse af bygningsdele, der indeholder asbest, PCB og bly
  • Renovering, hvor du ikke selv har adresse på bopælen
  • Arbejde, der finansieres af boligforeningens fællesudgifter
  • Nybyggeri
  • Arbejde, der ikke betales digitalt

Hvem kan få håndværkerfradrag?

Er du fyldt 18 år, og er du skattepligtig i Danmark, har du mulighed for at ansøge om et håndværkerfradrag. Får du i forvejen et tilskud af øvrige offentlige støtteordninger, er det ikke muligt at ansøge om et fradrag til service- eller håndværksydelser.

Derudover er det nødvendigt, at håndværkerfradraget er udført af en momsregistreret virksomhed, før det kan lade sig gøre at ansøge om håndværkerydelser.

 

Hvor meget kan man få i håndværkerfradrag?

Du får kun fradrag for arbejdslønnen inklusive moms. De materialer, der er brugt i forbindelse med ydelsen, får du ikke fradrag for.
I 2021 er håndværkerfradraget grønt, hvilket betyder for dig, at du kan få et fradrag på helt op til 25.000 kroner i tilfælde af, at du energirenoverer og sørger for at klimatilpasse din bolig med en varmepumpe for eksempel. I 2021 er der således afsat 340 millioner kroner i finansloven til at hæve loftet for håndværker- og servicefradrag.

Skatteværdien for håndværkerfradraget i 2021 er stadig på 27 %. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at det kan variere fra kommune til kommune.

For at give et mere konkret eksempel på, hvor meget fradrag du kan få, tager vi udgangspunkt i et eksempel med to personer, der ønsker en udskiftning af vinduer.

Den samlede entreprisesum ligger på 76.000 kroner, og heraf udgør arbejdslønnen 52.000 kroner. Når I er to personer, vil det maksimale fradrag således ligge på 50.000 kroner, da det som sagt er muligt at opnå et fradrag på 25.000 kroner per person.

Håndværkerfradraget som beregning vil således se sådan ud: 27 % af 50.000 kroner = 13.400 kroner.

Sådan anmoder du om håndværkerfradrag


Ved en indberetning af håndværkerfradrag, skal du først og fremmest logge ind på TastSelv med NemID og finde din personlige side. Dernæst skal du klikke dig ind på din forskudsopgørelse og vælge det år, du har fået håndværkerydelser.


Du finder derefter feltet ’håndværkerfradrag’, hvor du indtaster det beløb, håndværkerens arbejdsløn udgør af den samlet udgift. Dernæst udfylder du de informationer, det kræver af formularen. Det er blandt andet den samlede arbejdsløn, betalingsdato og så videre.

Når du er færdig, vil beløbet være en del af din årsopgørelse.
Fristen for håndværkerfradrag i 2020 er den 28. februar 2021. Det vil sige, at ønsker du et håndværkerfradrag i 2020 på op til 12.5000 kroner, skal du have betalt for arbejdet den pågældende dato. I 2021 skal du have betalt for arbejdet senest d. 28. februar 2022 for at opnå et fradrag på 25.000 kroner.

FAQ – ofte stillede spørgsmål


Hvor stort er håndværkerfradrag 2021?


Håndværkerfradraget i 2021 ligger på 25.000 kroner per person og per år. Fradraget dækker over lønnen til de pågældende håndværksydelser, der bruges i forbindelse med energiforbedringer eller klimatilpasninger.


Hvad dækker håndværkerfradrag?


Håndværkerfradraget dækker over en række udvalgte håndværksydelser, som du kan læse meget mere om på Skats hjemmeside. Derudover dækker fradraget kun over lønnen inklusive moms og altså ikke de materialer eller andet, der bliver brugt i forbindelse med arbejdet.


Hvor skal man skrive håndværkerfradrag?


Håndværkerfradraget skal indberettes på Skats hjemmeside ved TastSelv. Du vælger ’indberet håndværkerfradrag’ ved at rette årsopgørelsen. Dernæst vælger du rubrik 460 efterfulgt af lommeregneren. Det kan du læse meget mere om hos Skat.
Hvornår er indberetning af håndværkerfradrag?
Indberetningen af håndværkerfradrag i 2021 er senest 28. februar 2022. Skulle du indberette skat fra 2020, var fristen senest den 29. februar 2021. Husk, at du skal betale elektronisk med Dankort, Mobile Pay eller netbank og ikke med kontanter, hvis du ønsker at anmode om et håndværkerfradrag.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.