opladning-af-elbil

Opladning af elbil hjemme

Sammenlign priser på ladestandere til hjemmet, og bliver klogere på alle fordelene ved at kunne oplade elbilen derhjemme.  

Indholdsfortegnelse
Opstartsperiode:
Pris
995 kr.
binding
pris
Opstartsperiode:
Pris
4.299 kr.
binding
pris
Opstartsperiode:
Pris
4.995 kr.
binding
pris
Opstartsperiode:
Pris
5.599 kr.
binding
69 kr./mdr. for elrefusion pris
Opstartsperiode:
Pris
5.699 kr.
binding
pris
Opstartsperiode:
Pris
5.749 kr.
binding
69 kr./mdr. for elrefusion pris
Opstartsperiode:
Pris
6.399 kr.
binding
pris
Opstartsperiode:
Pris
8.495 kr.
binding
69 kr./mdr. for elrefusion pris
Opstartsperiode:
Pris
9.498 kr.
binding
pris
Opstartsperiode:
Pris
9.995 kr.
binding
pris
Opstartsperiode:
Pris
13.125 kr.
binding
69 kr./mdr. for elrefusion pris
Opstartsperiode:

Hvis du får en ladeboks installeret på din hjemmeadresse, kan du nemt og hurtigt oplade din elbil, når du er hjemme. En ladestander hjemme er en meget almindelig og populær måde at oplade elbilen på, men der er flere forskellige måder at få sin egen elbillader hjemme på. 

Du kan enten vælge at købe din egen ladeboks, eller du kan leje en ladeboks. Og hvilken løsning er så den bedste for dig, der vil have opladning af elbil hjemme? 

Hæng endelig på, for i denne guide vil vi hjælpe dig til at finde frem til den helt rigtige løsning. 

opladning-af-elbil-hjemme

Hvad kræver det at få en elbillader hjemme?

Hvis du skal have en elbillader hjemme, kræver det først og fremmest, at du har mulighed for at parkere din bil på din egen grund.

Det er ikke tilladt at have et ladekabel liggende hen over et fortov eller andet offentligt areal, så hvis du for eksempel bor i en etageejendom eller et rækkehus med fælles parkeringsplads, så kan du ikke bare installere en elbillader hjemme.

Du kan i stedet kontakte din ejerforening for at lave en fælles løsning for opladning af elbil hjemme. 

At installere egen lader til opladning af elbil hjemme kræver, at du har elinstallationerne i orden. Kontakt altid en elinstallatør, og rådfør dig med vedkommende om, hvad det vil kræve at oplade elbilen hjemme. Når elinstallationerne er klar til opladning af elbilen hjemme, så skal du købe eller leje din ladeboks, og den skal installeres på din adresse. Så er du til gengæld også klar med din egen elbillader hjemme! 

Fordele ved at eje og leje ladestander hjemme  

Der er ikke noget entydigt facit på, om det er bedst at eje eller leje sin ladeboks eller ladestander hjemme. Der er til gengæld både forskellige fordele og ulemper ved hver enkelt løsning. Lad os først se på fordelene ved at eje ladeboksen. 

Fordele ved at købe en ladestander til elbil hjemme

Her vil du have en engangsudgift til at købe ladeboksen og til at få din hjemmelader til elbil installeret. Du skal selv stå for vedligeholdelse og service, men du kan nemt tilkøbe en serviceaftale ved en ladeboksoperatør, hvis du ønsker det. Du bliver fri for månedlige betalinger og bindinger, men står altså også selv med hele ansvaret for driften af ladeboksen. 

Fordele ved at leje en ladeboks til hjemmet

Vælger du i stedet at leje din ladeboks til elbil, så betaler du et månedligt beløb for at leje ladeboksen, men du skal til gengæld ikke selv sørge for service og vedligeholdelse af ladeboksen.

Hvis du er en bilist med behov for at komme meget omkring og køre mange kilometer om året, så giver leje af en ladeboks i nogle tilfælde mulighed for også at oplade elbilen på ladeoperatørens offentligt tilgængelige ladestandere rundt omkring i landet. Så bliver det ikke nemmere at komme rundt i landet!  

Få større frihed med en ladestander derhjemme

Langt de fleste ejere af en elbil er dog enige om, at det er komfortabelt og nemt at have sin egen lader til elbilen derhjemme. Du er fri for at jagte et sted ude i byen til opladning af elbilen, og du slipper for at holde i kø ved en ladestation. Hvis du har mulighed for at have en ladestation hjemme, og du samtidig har et lille eller moderat kørselsforbrug, så er det som tommelfingerregel en fordel at have mulighed for at oplade bilen på din egen hjemmeadresse. 

Installation af lader til elbil hjemme

Kan man selv installere sin ladestander til opladning af elbilen hjemme, tænker du måske. Og her er det helt korte svar, at nej, det kan du ikke. Ladestanderen skal altid installeres af en autoriseret elektriker. Hvis du for eksempel vælger at leje en ladeboks, så er monteringen af ladebokse nogle gange inkluderet i dit tilbud, mens du ved andre løsninger selv skal finde en elektriker til at montere ladeboksen. 

Prisen for montering afhænger meget af, hvilken type ladeboks du vælger, men online er det faktisk nemt og hurtigt få et tilbud på installation af ladeboks

Sådan skal en hjemmelader til elbil placeres

En ladestander til opladning af elbilen hjemme kan ikke placeres hvor som helst. Ladeboksen skal sidde et sted, der gør det muligt for bilen at nå fra det sted, hvor ladeboksen hænger – typisk er længden på et kabel omkring fem meter. Der skal også være plads til at opbevare ladeboksens kabel på en god og sikker måde, da kablet kan gå i stykker, hvis bilen eksempelvis kører over kablet. 

En ladeboks kan typisk holde til både regnvand, sne, sol og frost, og derfor kan den godt placeres på eksempelvis en husmur, hvor den vil blive udsat for vejr og vind. Hvis du har mulighed for at hænge laderen under et tag, for eksempel i en carport, så er det dog også en rigtig god løsning. Det vil skåne laderen mest muligt, hvis den ikke bliver våd og beskidt. 

Hvad koster en installation af ladestander? 

Priserne på installation kan svinge på baggrund af hvilken udbyder du vælger, og derudover kan kompleksiteten af installationen også spille ind på prisen. En standard installation koster typisk mellem 8.000 – 10.000 kr. 
 
Du gør altid klogt i at sammenligne priserne blandt forskellige udbydere, så du er sikker på at få den bedste installation til pengene. 
 

Priser for opladning af elbilen hjemme 

Hvad koster det at lade en elbil op hjemme? Prisen på ladeboks til elbil afhænger af flere forskellige faktorer, blandt andet strømprisen hos dit elselskab, og af, om du har en lader med eller uden abonnement. Prisen på elopladning hjemme afhænger også af, om du ejer eller lejer din ladeboks. 

Omkostninger ved at lade hjemme

Hvis du har købt din egen elbillader hjemme, så skal du betale for den strøm, du forbruger. Det er altså samme strømpris for opladning, som når du tænder for lyset eller komfuret inde i huset. 

Når du oplader hjemme, kan du beregne omkostningerne således: elforbrug i kWh x elprisen. 

Hvis du lejer din ladeboks, skal du også betale for forbruget af strøm, men du kan få refusion for elafgiften, og det giver altså et fint nedslag i prisen – især hvis du kører meget og derfor har et stort forbrug af strøm til opladning af elbilen. Hos nogle udbydere af ladestandere kan du også få ubegrænset opladning til en fast pris, hvilket især er en fordel, hvis du kører meget. 

Uanset hvilken ladeløsning du vælger, så kan det være en god idé at tjekke elprisen hos dit elselskab. Der kan nemlig være stor forskel på prisen per kWh, og når du får en elbil, vil din strømregning få et godt nøk opad. Kan du finde et elselskab med en pris per kWh, der er bare få ører billigere end hos dit nuværende elselskab, kan det altså være en rigtig god besparelse for dig. 

Fordele ved opladning af elbil hjemme  

Hvis du er så heldig at have mulighed for at oplade elbilen derhjemme, så er der masser af skønne fordele ved at have din egen ladestander. 

1. Slip for kø og ventetid

Først og fremmest bliver du fri for at stå i kø og opleve ventetid ved ladestanderen. I modsætning til en offentlig ladestander kan du også lade bilen stå parkeret ved ladestanderen lige så lang tid, som du vil. På mange offentlige ladestandere skal du flytte din bil, når den er opladet – eller inden for en vis tidsgrænse. Det er du helt fri for, når du har en elbillader hjemme. 

2. Oplad elbilen når strømmen er billigst

Du kan desuden vælge oplade din bil om natten og på den måde spare penge på strømmen. Det er nemlig ofte billigere at bruge strøm om natten. Om det er gældende for dig, afhænger dog ofte af det enkelte elselskab, så du kan med fordel tjekke, hvad strøm koster om natten hos netop dit elselskab. Når du kommer ud om morgenen, er din elbil opladt og klar til at køre. 

3. Hjemmeopladning er oftest billigere end offentlig opladning

Sidst men ikke mindst vil langt de fleste opleve, at det er billigere at oplade bilen derhjemme end at oplade ved offentligt tilgængelige ladestandere. Du kan selv vælge det elselskab, der giver den bedste pris på strøm, og på den måde være med til at bestemme, hvad du skal betale for opladningen af din elbil. 

Hvis du oplader ved offentlige ladestandere, kan du ofte på forhånd tjekke, hvilken strømpris du kan oplade til, men det kan være både besværligt og langsommeligt at skulle køre rundt i byen efter de bedste strømpriser. Opsummeret er det altså både nemmere og billigere at have en elbillader hjemme.  

Ulemper ved en ladestander hjemme 

Der findes også nogle få ulemper ved opladning af elbil hjemme. 

1. Elbilen lades langsommere op hjemme

Det er nemlig en mindre effektiv opladning, og bilen tager derfor længere tid om at lade op i forhold til de fleste offentlige ladestationer. Nogle offentligt tilgængelige ladestandere kan oplade en elbil på omkring 30 minutter, og så hurtigt går det altså ikke med en elbillader derhjemme. 

2. Det er relativt dyrt at få en elbil lader hjemme

Derudover kan det være dyrt at installere en ladestander hjemme, så du skal være forberedt på, at der er nogle omkostninger forbundet med at få en ladeboks til elbil hjemme. En ladestander er ofte ganske diskret og kræver ikke meget plads, men du skal alligevel være forberedt på, at ladestanderen sandsynligvis bliver monteret på en husfacade eller andet sted, som kan være synligt. 

ulemper-ved-opladning-af-elbil-hjemme

Find en ladestander til hjemmet: Hvordan gør jeg?


Selvom det måske kan virke uoverskueligt at sætte sig ind i de mange muligheder for opladning af elbil hjemme, så er det faktisk ganske nemt at komme i gang. Der er masser af kompetente fagfolk og ladeoperatører på markedet, som står klar til at hjælpe dig. Du kan med fordel sætte dig ind i fordele og ulemper ved at have en ladestander hjemme og derefter beslutte, om det er den bedste løsning for dig.

Hvis du beslutter dig for at få en elbillader hjemme, så skal du samtidig beslutte dig for, om du vil købe en ladeboks, eller du vil leje din ladeboks. Hvis du vælger at leje din ladeboks til elbil, så er det særligt vigtigt, at du vælger den rette ladeoperatør. Gå på jagt i det store udbud af operatører og tilbud, og sammenlign priser, så du får den bedste pris på markedet. 

Du skal også huske at kontakte en elektriker, der kan se på dine elinstallationer samt installere din ladeboks hjemme.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg få elafgiftsrefusion, når jeg lader min elbil hjemme?

Ja, det kan du. Hvis du har en ladeboks derhjemme og har abonnement hos en ladeoperatør, så kan du få refusion for elafgiften. Undtaget er dog husstande, som har solceller, da du ikke kan få refusion for både elbilopladning og solceller.

Må jeg selv installere en elbillader hjemme?

Nej, det må du ikke. En autoriseret elektriker skal installere elbilladeren på din adresse.

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.