Hvor meget strøm bruger en computer?

Indholdsfortegnelse

En computer er at finde i de fleste danske hjem. Både formålet med computeren er forskellig, og derved også strømforbruget. Nogle bruger computeren til hverdagens lektier, mens andre bruger den til gaming eller streaming af diverse film og serier. Ligemeget hvor meget computeren bliver brugt kan vi alle være tilbøjelige til at stille spørgsmålet; Hvor meget strøm bruger en computer i timen?

Computeren er en strømsluger og kan koste dyrt alt efter strømforbruget

Den helt store strømsluger i hjemmet er helt generelt elektroniske produkter med underholdningsværdi. Herunder har vi blandt andet playstation og computeren.

Det koster både at have computeren på standby-tilstand og ikke mindst når computeren er tændt. Men hvad koster det at have en computer tændt? Det kan du nemt selv finde frem til i beregneren længere nede på siden.

Hvad koster en computer i strøm?

Der er nogle faktorer man bør kende til, før det er muligt at beregne sig frem til hvad computeren koster i strøm. Man skal kende til følgende tre faktorer til udregningen:

  • Din elpris pr. kWh
  • Computerens watt-forbrug
  • Antal timer computerens bruges om dagen

Ud fra ovenstående kan man regne sig frem til hvad strømforbruget koster. Man kan gennem vores beregner nemt indtaste de 3 faktorer og få svaret med det samme. Beregneren til computerens strømforbrug findes herunder.

Computer strømforbrug

Beregn din computers strømforbrug ud fra din elpris

Strømforbruget er ikke ens på en stationær computer og en bærbar computer

Computerens strømforbrug bliver regnet udfra watt-forbruget/energimærke på den specifikke computer, dog har computerens type og alder også noget at sige til den samlede beregning. Jo ældre computeren er, desto mere strøm bruger den typisk. Her vil et godt alternativ for at formindske elforbruget være, at gå efter en computer med et godt energimærke.

En gamer computers strømforbrug

Hvor meget strøm bruger en gamer pc? Der er intet konkret svar, da det både handler om hvor mange timer computeren bruges, hvor mange watt gamer computeren bruger og slutligt hvilken elpris man har. Her ses et eksempel på en beregning af strømforbruget til en gamer pc:

Hvis gamer-computeren bruger 250 watt og bruges i gennemsnit 6 timer om dagen, vil det give 245 x 6= 1470 watt i dagligt strømforbrug.

For at kunne komme med en konkret dagspris på gamer computerens strømforbrug skal watt forbruget omregnes til kWh. 1470 watt / 1000 = 1,47 kWh.

Til sidst skal man tage udgangspunkt i den elpris man har, hvor vi i dette eksempel tager udgangspunkt i en elpris på 3,89 kr. Alt i alt giver det følgende udregning:

1,47 x 3,89 = 5,72 kr. om dagen, hvilket på et år vil give 5,72 kr. x 365 dage = 2.088 kr. om året.

Pris pr. dag Pris pr. år
Hvad koster en gamer computer i strøm?
5,72 kr.
2088 kr.

En anden faktorer man bør have i mente her, er antallet af skærme der bruges i gamer set-uppet. Men hvor meget strøm bruger en pc skærm? En skærm bruger omkring 25 watt, men alt efter skærmtype, kan det variere.

Hvor meget strøm bruger en bærbar computer

En bærbar computers strømforbrug er betydelig lavere end en stationær computer. Her spiller watt forbruget en kæmpe rolle, da forbruget er meget lavere på en bærbar computer.

Før så vi på hvad en gamer computer bruger i strøm, nu kigger vi på hvad en bærbar computer koster.

En bærbar computer med et watt forbrug på 47, som bruges 6 timer dagligt, har et samlet watt forbrug på 47 x 6 = 282 watt.

Dertil skal vi have omregnet watt til kWh: 282 / 1000 = 0,282 kWh.

Vi tager udgangspunkt i en elpris på 3,89 kr. hvilket giver denne beregning: 

0,282 x 3,89 = 1,09 kr. om dagen, hvilket på et år vil give 1,09 kr. x 365 dage = 397,85 kr. om året.

Pris pr. dag Pris pr. år
Hvad koster en bærbar computer i strøm?
1,09 kr.
397,85 kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor mange kWh bruger en computer?

En computer bruger alt mellem 40 kWh til omkring 110 kWh målt på et år. KWh forbruget omhandler computerens watt forbrug, hvilket er meget forskelligt fra en bærbar computer til en stationnær computer.

Hvad bruger en computer i strøm?

En computers strømforbrug afhænger meget af hvor mange watt computeren bruger, men også hvor mange timer computeren bruges og hvilken kWh-pris man betaler til sit elselskab.

Vil du have endnu flere sparetips til din elregning?

Tilmeld dig vores liste herunder, og modtag gode spareråd direkte i din indbakke.

sparetips
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.