jordvarmeanlæg

Jordvarmeanlæg – Hvad koster jordvarme?

Jordvarme er en dyr løsning når det kommer til varmepumper. Når jordvarmeanlægget først er installeret, er det dog en meget økonomisk og miljøvenlig varmekilde. Læs med her og bliv klogere på alle dine spørgsmål om jordvarme og hvad det koster at få installeret.  

Indholdsfortegnelse

Jordvarme pris – Hvad er koster et jordvarmeanlæg?

Prisen på et jordvarmeanlæg er et sted mellem 110.000 – 160.000 kr. Den endelige pris afhænger af det enkelte hus, og prisen påvirkes af flere ting, herunder: 

  • Hvor mange m2 jordslange, der skal graves ned
  • Hvor stort et varmebehov er der
  • Hvor godt er boligen isoleret

Du skal være opmærksom på, at prisen på installationen af et jordvarmeanlæg er højere end på almindelige varmepumper. Der er selvfølgelig forskellige løsninger, når det kommer til jordvarmepumper, men du kommer ikke under 110.000 i installationspris. 

Du har dog mulighed for at søge jordvarme tilskud, når du vælger grønne metoder til opvarmning som eksempelvis jordvarme. 

Priser på jordvarme 

I nedenstående tabel kan du danne dig et overblik over, hvad prisen for jordvarme cirka er. Der er et jordvarme pris eksempel, baseret på hvor stort et bolig/grundareal som der er på ejendommen. Hvis du ønsker mere præcise priser på jordvarmen, bør du indhente et tilbud her på siden. Det er gratis og uforpligtende og samtidig vil du kunne få råd og vejledning om jordvarmeanlægget, så du kan vælge den bedste jordvarmepumpe for dig og din familie.

Jordvarmeanlæg pris:

Boligareal Estimeret pris inkl. montering
140 m2
110.000 - 130.000 kr.
200 m2
120.000 - 140.000 kr.
250 m2
130.000 - 150.000 kr.
300 m2
140.000 - 160.000 kr.

Er jordvarme til 400 m2 ideelt?

Hvis din bolig er 400 m2, kan jordvarme også være en god idé. Du skal bare huske at overveje, om du har plads til jordvarmeanlægget på din grund. Alternativt kan du overveje om lodret jordvarme er en mere optimal løsning for dig. 

Hvad er jordvarme?

Jordvarme er en varmepumpe, som opvarmer din bolig og sikre varmt brugsvand. Jordvarmeanlægget virker ved, at der hentes energi op fra de forskellige lag i jorden, som solen har været med til at opvarme.

Det er altså ene og alene jordvarmepumpen, der sikre varmt vand og varme i dit hjem. Jordvarmepumper er en genial opfindelse, der medfører masser af fordele. Både for dig som husejer og for klimaet. 

jordvarmeanlaeg

Hvordan virker jordvarme?

Når solen skinner, bliver energien fra solstrålerne lagret som energi i jorden. Det er denne energi, som jordvarmeanlægget bruger af, for at varme din bolig op. Jordvarme kræver en række nedgravede jordvarmeslanger, som skal graves ned i din have. Det kan foregå på to måder. 

Hvordan installeres et jordvarmeanlæg?

Enten kan der være tale om horisontal eller vertikal jordvarme. Altså slangerne kan graves ned horisontalt eller vertikalt. Det er på grund af disse slanger, at jordvarme kræver en del plads på din grund. Og det gælder selvfølgelig særligt, hvis du vælger den horisontale løsning. Du kan læse mere om hvordan jordvarme virker her.

Hvor højt et elforbrug har jordvarme?

En jordvarmepumpe bruger ca. 5.246 kWh om året. Det viser en undersøgelse foretaget af Bolius. Du skal være opmærksom på, at jordvarmepumpens elforbrug afhænger af flere ting, blandt andet hvor stort arealet der skal opvarmes er, varmepumpens effekt herunder jordvarmepumpens SCOP-værdi. 

Anlæggets effektivitet måles i SCOP-værdi. Denne værdi indikerer, hvor mange kWh varme anlægget producerer for hver kWh el, anlægget selv forbruger. Det er virkelig en ting, du skal være opmærksom på, når du bevæger dig ind på dette marked. Der er selvfølgelig også mange andre ting, du med fordel kan holde øje med, når du kigger efter et jordvarmeanlæg. Vi anbefaler at du indhenter et konkret tilbud på jordvarme her på siden, så du kan sammenligne jordvarmepumper.

Hvor meget el bruger et jordvarmeanlæg?

Hvad koster jordvarme egentlig i strøm? Det kræver selvfølgelig en smule strøm at holde apparatet kørende. Men energiafkastet på jordvarmeanlægget er så stort, at jordvarmemetoden bliver omtalt som en vedvarende energikilde. Det har så lavt et klimaaftryk, at det anses for at være en af de reneste opvarmningsmetoder. 

Hvad jordvarme helt præcist på kronen koster i strøm, afhænger af, hvilken pumpe du vælger og hvad du betaler for en kWh. Her på siden kan du indhente op til 3 uforpligtende tilbud og blive klogere på, hvilke modeller der kunne passe dig bedst. 

 

Hvad koster jordvarme i strøm?

  • Et jordvarme anlæg vil cirka koste dig 5.771 kr. i strøm om året. 

Dette er med overstående eksempel på jordvarme elforbrug in mente, og beregnet ud fra i kWh-pris på 1,10 kr. Dette er inkl. reduceret elafgift. 

Når du indhenter et konkret tilbud på jordvarme, vil du også kunne få estimeret et mere nøjagtigt elforbrug for jordvarmepumpen. 

Hvor meget kan man spare med et jordvarmeanlæg? Besparelser med jordvarme

Hvad du kan spare på at få installeret jordvarme på din grund, afhænger selvfølgelig af, hvordan din nuværende opvarmningsform er. Skifter du fra olie- eller gasfyr, kan du virkelig hente mange penge. Skifter du olie- eller gasfyret ud med jordvarme, kan du forvente en besparelse på ca. 50% af din nuværende varmeregning

Det er altså en klækkelig besparelse, du her kan hente. Så selvom det lyder som en stor udgift at købe et jordvarmeanlæg, kommer du altså relativt hurtigt til at hente de penge hjem igen. Jordvarmeprisen er langt mere attraktiv end prisen på de gamle fyringsmetoder, som i øvrigt også er mere til last for klimaet.  

Tilskud og fradrag til jordvarmeanlæg – få op til 30.000 kr. i tilskud

Hvis du udskifter din gamle biokedel, din gamle oliekedel eller dit gasfyr med et jordvarmeanlæg, er der mulighed for at få et pænt tilskud jordvarmeanlæg. Det er faktisk muligt for dig at få et tilskud på helt op mod 30.000 kroner. Der bliver altså også gjort en større politisk indsats for, at flere og flere skal gå over til mere bæredygtige opvarmningsløsninger til boligen. Med 30.000 i tilskud er det sandsynligt, at du samlet set kommer af med under 100.000 kroner for dit anlæg. 

 

Få energitilskud når du skifter til jordvarme

Der er dog det ene forbehold, at din bolig skal være placeret uden for et fjernvarmeområde. Og så skal jordvarmepumpen, der installeres, selvfølgelig være af energimærke A++ eller A+++. Installationen skal også foretages af en autoriseret installatør, hvis du ønsker dit energitilskud til jordvarme. Kan du leve op til disse få og simple krav, er der en stor besparelse at hente for dig. Du kan indhente tilbud lige her. Når du indhenter tilbud, kan du også få svar på dine spørgsmål om tilskud. 

Alternativt kan du læse mere i vores guide her – sådan søger du varmepumpetilskud

 

Tidligere kunne du benytte håndværkerfradrag til jordvarme installation

Indtil 1. april 2022 var det også muligt at få håndværkerfradrag til installationen af jordvarmeanlægget. Desværre er håndværkerfradraget til blevet afskaffet for nu, og derfor er det ikke længere muligt at benytte i forbindelse med jordvarme installationen. 

Fordele og ulemper ved jordvarme

Der er heldigvis flere fordele end ulemper ved at gå over til jordvarme. Og lad os tage fordelene først. Som det er nævnt flere gange, er det en miljøvenlig måde at opvarme en bolig på. Et jordvarmeanlæg er langt mere miljøvenligt end nærmest alle andre opvarmningstyper. Du kan altså være med til at gøre en reel forskel for resten af verden ved at skifte over til denne måde at varme din bolig op på. 

Fordele ved jordvarme Ulemper ved jordvarme
Klimavenlig varmekilde
Store etableringsomkostninger
Billig varmekilde
Kræver en velisoleret bolig
Øger boligens værdi
Kræver plads
Mulighed for at få tilskud til installationen
Jordvarmepumper giver størst besparelse ved stigende energipriser

Fordele ved jordvarmeanlæg 

Har du en grund, der er stor nok til de horisontale slanger, kræver din jordvarme også meget lidt vedligeholdelse. Af bl.a. den grund er det en meget billig varmekilde. Du har altså både masser af økonomisk og miljømæssig kapital at hente på jordvarme. De to grunde alene burde vække din interesse. 

 

Installation af jordvarme hæver prisen på din bolig

Dertil kommer, at med så attraktiv en varmekilde stiger prisen på din bolig også betragteligt. Hvis du en dag skal flytte fra dit nuværende hjem, skal det gerne være i så god stand som muligt. Og det skal gerne kunne tilbyde lidt ekstra, så du er sikker på, at du får en god køber på krogen. Her kan jordvarmen gøre en stor forskel. Køberen af huset skal jo ikke betale for installationen. Køber overtager bare det indsatte – hele butikken i én ombæring. Derfor kan du også tillade dig at tage mere for din ejendom. 

 

Du kan få tilskud til etablering af jordvarme

Og så kan du få tilskud til at anlægge jordvarmeanlægget. Der er dog visse krav, du skal leve på til, hvis du vil have tilskuddet. Men det er som udgangspunkt en mulighed, og hvis du kan få det, er det faktisk en ret flot portion penge, du kan spare her. Energiprisernes udvikling kommer til at betyde noget mindre for dig, og du får mulighed for passiv køling i din bolig, når vejrtemperaturen er høj. 

 

Ulemper ved jordvarmeanlæg

Selvom ulemperne er færre og klart bliver opvejet af fordelene, skal de for en god ordens skyld nævnes her. Det giver sig selv, at en udskrivning på omtrent 100.000 kroner er til at tage at føle på. Det her engangsbeløb kan virke voldsomt, men du skal huske, at det tjener sig ind. Dog er det vigtigt, at du har det in mente. Det er en udskrivning på minimum 110.000 kroner før tilskuddet. Det ligger i samme leje, som når du køber en bil. Der skal være en smule plads i budgettet, før du laver den investering. Men husk nu, det tjener sig ind igen!

Og så kræver jordvarme altså en godt isoleret bolig. Har du ikke det, skal du undersøge andre muligheder. Jordvarme er både en økonomisk og miljømæssig forretning. Hvis forretningen ryger økonomisk, fordi din bolig er for dårligt isoleret, forsvinder hele idéen med jordvarme som dug for Solen. Vær opmærksom på de detaljer, før du gør dit køb.

En sidste ulempe er naturligvis pladsen. Det kræver plads at få installeret jordvarme. Har du ikke den nødvendige plads lige nu, bør du vente med at gå videre med projektet. Som tommelfingerregel skal du have en relativt stor bolig og stadig have ca. den dobbelte plads på dit udendørs areal i kvadratmeter, som din bolig tæller. Det er og bliver en tommelfingerregel, og derfor er det bare en virkelig god idé, at du kontakter en udbyder eller lignende og får forskellige uforpligtende tilbud. Det betaler sig. 

Etablering af jordvarme gavner den grønne omstilling

Med et jordvarmeanlæg kan du være med til at spille en aktiv rolle i den grønne omstilling. Jordvarmeanlægget kan nemlig være med til at reducere din boligs forbrug af CO2 med helt op til mellem 50 og 75 %, når der sammenlignes med andre typer af boligopvarmning. Jordvarmepumper producerer op til tre gange så meget energi, som de bruger strøm. 

Hvis du som boligejer vil spare penge på den lange bane og tilmed gøre en forskel for klimaet, bør du helt klart tjekke priser på jordvarme og indhente nogle forskellige jordvarme tilbud. 

 Tilskud jordvarmeanlæg er kun til helårsboliger

Det kræver selvfølgelig, at du vælger jordvarme til en helårsbolig, og at du rent faktisk laver en udskiftning af opvarmningstype. Du skal kunne vise, at du skifter fra en mindre miljøvenlig varmekilde når du får en installation af jordvarme, hvis du ønsker tilskud. I nogle tilfælde kan installationen gøres billigere i forbindelse med nybyggeri. 

Du kan godt nok ikke søge tilskuddet i denne situation med jordvarme nybyggeri, men til gengæld er der penge at spare i gravearbejde. Når der ikke står et færdigt hus, en færdig have og en garage klar, er det forholdsvis simpelt at få lagt jordvarmeslanger i jorden. Og så er der selvfølgelig også den mulighed, at du kan få jordvarmeanlægget ind under samme lån som det, du tager til dit nybygningsprojekt. 

jordvarmeanlaeg

Komplet jordvarmeanlæg pris inkl. montering

En installation af jordvarme er en større opgave og derfor er prisen også i den høje ende af skalaen. En komplet jordvarmeanlæg pris afhænger selvfølgelig også af boligens størrelse. Jo større bolig, jo mere varme skal der til. Har du et husareal på 140 m2, skal du regne med en pris på jordvarmeanlægget inkl. montering på 110.000-130.000 kroner. Med et husareal på 200 m2 stiger prisen til 120.000-140.000. 

Har du et husareal på 250 m2, er prisen 130.000-150.00 og så fremdeles. Jordvarmeinstallation kræver en autoriseret installatør. Denne installatør vil også tjekke jordforholdene for at sikre sig, at de overhovedet egner sig til dit nye jordvarmeanlæg. Ligeledes skal du have tilladelse fra din kommune til at få anlægget installeret.

Hvilket jordvarmeanlæg skal jeg vælge?

Der er mange muligheder og mærker, når det kommer til udvælgelsen af dit nye jordvarmeanlæg. Det er selvfølgelig afgørende for dig og din pengepung, at du kommer afsted med en løsning og et anlæg af høj kvalitet. Høj kvalitet betyder nemlig også større effektivitet, og så har det desuden en betydning for anlæggets levetid. Og specielt af økonomiske årsager bør du være ret interesseret i så lang en levetid som muligt.

Kvalitet kan betyde mange forskellige ting i denne sammenhæng. Det bedste råd er i virkeligheden, at du holder øjne og ører åbne, så du i hvert fald ikke får købt en løsning, der slet ikke passer til din husstand. Husk, at det her er et ret stort køb. Det skal på alle måder foregå efter faste regler. Og dem er du med til at bestemme.

Sammenlign jordvarmeanlæg fra varmepumpelisten

Det er vigtigt at se sig om, når man skal lave et større indkøb som eksempelvis et jordvarmeanlæg. Du kan fx finde en troværdig liste af løsninger hos Sparenergi, der giver dig mulighed for at sammenligne jordvarmeanlæg. På varmepumpelisten finder du desuden også luft til vand varmepumpe og luft til luft varmepumper, hvis det er denne type varmepumpe du er på udkig efter. 

 

Kig efter energimærket når du skal vælge jordvarmeanlæg

Men hvad skal du kigge efter ud over effektiviteten? Du kan eksempelvis holde øje med mængden af støj som jordvarmepumpen, der skal stå i din bolig, laver. Det er selvfølgelig ikke rart med et anlæg, du hele tiden kan høre. Og så kan du også holde øje med energimærket

 

Vælg den rigtige jordvarmepumpe hvis du vil have tilskud

Husk, at hvis du vil have tilskud til jordvarmeanlægget, skal du anskaffe dig et produkt med energimærke A++ eller A+++. Slutteligt kan du også sammenligne ydelsen i kW i henholdsvis gulvvarme og radiatorvarme ved de forskellige produkter. Sådan en side her, hvor du kan sammenligne de forskellige løsninger, kan være en stor hjælp for dig. Det bør du virkelig benytte dig af, så du kommer afsted med det bedste jordvarmeanlæg.

Hvilke huse egner sig til etablering af jordvarmeanlæg?

Som sagt er det en stor fordel, hvis du har en forholdsvis stor grund. Det her anlæg kræver nemlig noget plads. Det er også en fordel, hvis du ikke har for mange buske eller træer, der kan skygge for solen. Solstrålernes energi er det, der gør det muligt for jordvarmeanlægget at lave varme til din bolig. Derfor skal du være opmærksom på, at der ikke ofte er skygge i din have.

Derudover er det en stor fordel, hvis din bolig er godt isoleret. Det kan være vanskeligt at opnå en tilpas temperatur med jordvarme, hvis ikke du har en ret god isolering. Og så gælder det jo for alle varmetyper, at det bliver dyrere, hvis du skal varme meget, fordi boligen er isoleret for dårligt. Hvis din bolig ikke er godt isoleret, kan du i stedet overveje at energirenovere. Det er en bedre forretning i første omgang end at investere i jordvarme.

Boliger som er egnet til jordvarme Boliger som ikke er egnet til jordvarme
Har et stort haveareal
Har et småt haveareal
Få eller ingen høje træer og buske
Meget beplantning på grundarealet
Boliger som er velisoleret
Boliger som er dårlig isoleret

Hvor meget fylder et jordvarmeanlæg?

Jordvarmeanlægget kræver et jordareal på to til tre kvadratmeter pr. kvadratmeter boligareal. Det kræver altså, at du har en forholdsvis stor ejendom, der kan rumme det her anlæg. Og så er der selvfølgelig den del, der skal være indenfor. Her skal du regne med ca. samme størrelse som et stort køleskab. Du kan med fordel placere denne i dit bryggers. Der er nemlig lidt lyd på denne del. Der er selvfølgelig forskellige lydstyrker alt efter apparat, men det er klart at foretrække, at det placeres et sted, hvor man ikke kan høre det hele tiden. 

 

Hvor stor en grund kræver jordvarme?

Med udgangspunkt i overstående kræver en bolig på 150 m2 cirka en grund på 400 m2, hvorpå jordvarmeslangerne kan nedgraves. 

Mulighed for lodret jordvarme til mindre grunde

Lodret jordvarme kan godt være en løsning for dig, der måske ikke er den lykkelige ejer af en meget stor grund. Lodret jordvarme er en ret nyudviklet slags varme, og jordvarmedybden vil her typisk være omkring 160 meter. Det har dog den ulempe, at det udelukkende er varmen fra jorden, som kan benyttes. I den horisontale løsning får du både varmen fra jorden og fra den passive solenergi, der især kan udnyttes om sommeren. Det er altså ikke muligt med lodret jordvarme. 

Det er faktisk heller ikke helt så nemt at vedligeholde. Det handler naturligvis om, at anlægget er langt nede i jorden, så er der noget, der skal fikses, er det et større arbejde, der skal sættes i gang. Egentlig har lodret jordvarme i mange år været brugt i både Norge og Sverige, men først for nylig er den kommet til Danmark. Hvis du er tændt på idéen om lodret jordvarme, så tjek internettet ud, og indhent gode tilbud og løsninger, der kan matche dine behov.

Kan man selv foretage installation af jordvarme?

Det korte svar er nej. Det kræver en fagmand. Det kan enten være en, der arbejder for det firma, hvor du køber dit jordvarmeanlæg, men det kan også være en autoriseret VVS’er. Vælger du at indhente tilbud her på siden kan du få et gratis og uforpligtende tilbud på installationen af din jordvarme-varmepumpe. 

Varmepumpen skal installeres korrekt, og slangerne til anlægget skal graves ned på den korrekte vis. Og det er ikke bare lige en opgave, du selv kaster dig over. 

Det er et enormt stort projekt, og du er i øvrigt heller ikke berettiget til et tilskud til jordvarmeanlægget, hvis du begiver dig ud i dette eventyr selv. Derfor skal du altså bruge en autoriseret fagmand til denne del af opgaven.

Det er i det hele taget et godt råd til dig, der føler dig som en handyman, som kan klare det meste selv. Du skal undersøge, hvad der giver mening, og hvad der ikke gør, når det kommer til gør-det-selv-arbejdet. Ofte kan det simpelthen ikke betale sig. Få en autoriseret fagperson til at installere det.

Nedgravning af jordvarmeslanger

Det er vigtigt, at nedgravningen udføres af en autoriseret fagmand. Og så er det vigtigt, at du har nok plads på din grund. Der er en tommelfingeregel, du med fordel kan skriv dig bag øret. Det areal, der skal bruges til nedgravning af slanger, skal helst være ca. dobbelt så stort i kvadratmeter som selve dit hus. Har du et hus på 200 m2, så skal du regne med at lægge 400 m2 klar til nedgravning af slanger.

Slangerne skal graves ned i ca. en meters dybde, og der skal ca. være en meter fra slange til slange. Og med et hus på 200m2 vil det nogenlunde komme til at passe med et areal på 400 m2. 

Jordvarme tilbud – sammenlign priserne 

Hvis du ønsker at få råd og vejledning til jordvarme, bør du indhente et tilbud her på siden. Jordvarme installatørerne kan også svare dig på hvad koster jordvarme og du får mulighed for at sammenligne tilbud og priser.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et jordvarmeanlæg?

Et jordvarmeanlæg fungerer som en kombination af en varmepumpe og solvarme.

Jordvarmen virker ved at der nedgraves slanger i jorden, som fyldes med en væske. Denne væske, opvarmes af solens energi som rammer jorden, som efterfølgende pumpes ind i varmepumpen.

Hvad koster et jordvarmeanlæg?

Priserne på et jordvarmeanlæg ligger et sted mellem 110.000 – 160.000 kr. inkl. montering. Det er altid en god idé at sammenligne priser på jordvarme, før du køber. Du kan få et samlet tilbud, fra flere leverandører på FindEnergi.dk

Hvorfor er jordvarme dyrere at installere?

Det er der et helt simpelt svar på. Det handler bare om, at det er et enormt arbejde at få sat alle slangerne ned i jorden. Det kræver rigtig mange arbejdstimer at få det sat op, og derfor er installationen ofte en smule dyrere end ved så mange andre slags varmekilder.

Virker jordvarmeanlæg om vinteren?

Ja, det gør de. Hvis hele systemet er funktionsdygtigt, virker jordvarmeanlægget året rundt. Det virker også, når Solen ikke skinner. For selv her får slangerne stadig varme fra jorden. Det betyder, at dit nye jordvarmeanlæg endda også fungerer ved optimal styrke i frostvejr.

Er jordvarmeanlæg vedvarende energi?

Det bliver i hvert fald kaldt vedvarende energi af de fleste eksperter, der beskæftiger sig med opvarmning af boliger. Der er ingen tvivl om, at det her er en af de grønneste måder at få varme i din bolig på. Og så er det jo vedvarende i den forstand, at Solen ikke brænder ud lige foreløbigt. Solen og jorden giver varmen. Så længe de består, er det i hvert fald vedvarende modsat fx olie.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.