Hjælp til varme og elregningen – Alt du skal vide om varmechecken 2022

Indholdsfortegnelse

Hvis du er en af de mange danskere, som har set til med mismod, mens elpriserne er røget i vejret, er du ikke alene. Priserne på el har taget et godt hop opad, og det skyldes blandt andet Ruslands invasion af Ukraine. Krigen har medført usikkerhed om varme- og elforsyning. Det giver prisstigninger og en større regning til den danske borger, som faktisk kan løbe op i mange tusind kroner.

Heldigvis har der været hjælp at hente i form af et engangsbeløb til varmehjælp. Varmehjælpen er et et tilskud til elregningen, der er tiltænkt de husstande, som bliver hårdest ramt af, at el- og varmeregningen stiger. 

Varmetilskud er altså et engangsbeløb til varmehjælp, og det betyder, at det er en engangsudbetaling fra staten til dem, der har mest brug for det.

hjaelp til varme og elregning

Over 419.000 husstande har fået hjælp til varmeregningen

Hvis du har brug for hjælp til varme- og elregningen i 2022, er du absolut ikke alene. Der var omkring 419.000 husstande som fik varmechecken udbetalt d. 10 august 2022. 

Men antallet af husstande som har behov for økonomisk hjælp og eltilskud i 2022, vurderes til at være langt større. 

Varmehjælp er en aftale om støtte til varme- og elregningen, som blev indgået i 2022 af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet med flere. Efter at aftalen om varmehjælp, altså tilskud til elregningen i 2022 blev indgået, er beløbet i aftalen om varmehjælp blevet hævet til hele 6.000 kr. Det oprindelige beløb til varmehjælp var kun på 3.750 kr. 

Gå ikke kun efter et tilskud til varmeregningen, undersøg også dit forbrug

Selvom det kan hjælpe meget med et tilskud fra staten, er det en god idé ikke kun at forlade sig på tilskud til varmeregningen i 2022. Du kan for eksempel med fordel se nærmere på dit el- og varmeforbrug. Måske er der steder, du kan spare, eller måske har du noget unødvendigt forbrug, du kan skære væk.

Det kan også være en fordel at sammenligne din nuværende elaftale med andre udbyderes tilbud. Du kan ikke ændre på statsafgiften, men et af de steder, du kan spare penge, er på abonnementsprisen hos dit elselskab og prisen på kWh pr. time.

Tilskud til elregningen afhænger af din indtægt

For at være berettiget til varmechecken, kræver det at du opfylder en række krav. Selvom varmechecken allerede er udbetalt, kan det være meget rart at vide hvad der skulle til for at modtage varmehjælpen. 

Om du kan få tilskud til el- og varmeregningen bestemmes af følgende ting: 

  • Din indkomst
  • Din boligsvarmekilde 

Din indkomst skal være under 650.000 kr. om året 

Husstandens samlede indkomst må ikke overstige 650.000 kr. i 2020. Beløbet er 706.000 kr. før arbejdsmarkedsbidrag. Husstanden omfatter alle personer som var registeret på adressen pr. 1. januar 2022. 

 

Boligens varmekilde 

Det er et krav at din bolig er registret i BBR med en af 3 følgende varmekilder: 

  • Naturgas
  • Fjernvarme med høj gas- og eller elandel 
  • Hvis du bolig er opvarmet med el (eksempelvis varmepumpe. Hertil er der et krav om at de samlede elforbrug var over 1.500 kWh i december måned 2021. 

Hvis du overfylder overstående krav til varmechecken, burde du have fået den udbetalt. 

Sådan kan du søge hjælp til elregningen

Hvis du opfylder kriterierne til varmehjælpen, så burde du have fået varmechecken udbetalt d. 10 august 2022. Beløbet er blevet udbetalt til den ældste i husstandens NemKonto. 

Der har dog været en del problematikker omkring udbetaling af varmechecken, og derfor er der nogen som ved en fejl ikke har fået udbetalt beløbet. I begyndelsen af 2023 kan du ansøge om at få varmechecken udbetalt, hvis du mener at der er sket en fejl i udbetalingen. Du skal ansøge på portalen www.varmechecken.dk.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvem kan få hjælp til varmeregningen?

Alle husstande, som har en indkomst på 650.000 eller derunder efter AM-bidrag, er berettiget til hjælp til varmeregningen i 2022. Derudover kræver det at din bolig er opvarmet med gasfyr, elradiatorer, varmepumpe eller fjernevarme som anvender over 65% gas.  Pengene vil automatisk blive udbetalt til den ældste i husstanden.

Hvor meget stiger varmeregningen?

Det er meget forskelligt, hvor meget varm- og eleregningen stiger. Det afhænger både af dit forbrug, din opvarmningsform og hvordan energipriserne udvikler sig. Ifølge Dansk Energi skal man dog forvente en stigning mellem 703-3281 kr. om året.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.