Hvorfor står vindmøller stille, når det blæser?

Indholdsfortegnelse

Har du nogle gange gået en tur eller kørt i det danske landskab og set, at nogle vindmøller ikke bevæger sig? Der er nemlig flere, der undrer sig over, hvorfor vindmøller står stille, når det blæser, og om det kan have en effekt på elpriserne.

De er jo netop lavet til at producere strøm, så hvordan kan det være, at de nogle gange står stille? Det kan du blive endnu klogere lige her.

3 mindre grunde til, hvorfor nogle vindmøller står stille, når det blæser

Der er specifikke årsager til, at vores vindmøller i Danmark ikke altid producerer strøm, som ellers ville virke som det mest logiske. 

 

1. Overproduktion af strøm

Den første årsag stammer fra vindmølleejerne. På nogle tidspunkter i landet kan der nemlig være en overproduktion af strøm. 

Det betyder, at udbuddet på strømmen er større, hvilket medfører, at prisen vil falde. I nogle tilfælde kan det betyde, at prisen faktisk bliver negativ, hvilket vindmølleejerne selvfølgelig ikke er interesseret i, og derfor slukker de for deres vindmøller.

2. Vejret kan være årsag til vindmøllerne står stille

Den anden årsag er selve vejret. I meget sjældne tilfælde kan det blæse så kraftigt, at man af sikkerhedsmæssige årsager bliver nødt til at slukke for vindmøllerne. Det gøres af hensyn til, at vindmøllerne ikke må beskadiges af vinden.

 

3. Ubalance i elsystemet

Den tredje grund er det danske elsystem, herunder netselskaberne. Nogle gange er det nødvendigt at standse nogle vindmøller for at skabe balance mellem forbruget og produktionen i systemet. Det foregår nemlig sådan, at elproducenterne fortæller elsystemet dagen inden, hvor meget strøm de forventer at producere. Samtidig fortæller elselskaberne, hvor meget strøm de forventer at forbruge, og der dannes på den måde en balance, der gerne skulle rammes. 

Hvorfor står danske vindmøller stille – Tysklands indvirkning

Den største årsag til, hvorfor nogle vindmøller står stille, når det blæser, er faktisk Tyskland. Når vi har overskydende strøm i Danmark, sælger vi det til andre lande, heriblandt Tyskland. Problemet med dette er, at Tysklands elnet ikke har særlig god kapacitet, og det skaber simpelthen en flaskehals. Vi kan i nogle tilfælde ikke komme af med den overskydende strøm, hvilket kan skabe problemer.

Derfor har vi sammen med Tyskland indgået en modhandelsaftale. Aftalen betyder, at Tyskland betaler de danske vindmølleejere for at slukke for deres vindmøller, når de ikke længere kan tage imod vores resterende strøm. Ligesom i Danmark er det vigtigt for Tyskland, at der er balance i elsystemet. Derfor tjener danske vindmølleejere penge på Tyskland, når de ønsker, at ejerne stopper produktionen af strøm for en stund.

Stiger elprisen, når vindmøllerne står stille?

Det er helt forståeligt, hvis du har tænkt, at det kommer til at påvirke prisen for den el, som du betaler for hver dag. Heldigvis har de stillestående vindmøller ikke effekt på den pris, du kommer til at betale. Prisen for strømmen er nemlig bestemt dagen inden, strømmen skal i brug, og det er alt sammen meldt ind af både elproducenterne og elselskaberne. 

Grunden til, at Tyskland betaler de danske vindmølleejere for at stoppe, er, fordi Tyskland ellers får en overflod af strøm til elsystemet, som de ikke kan håndtere. Hvis de ikke betalte de danske ejere for at slukke vindmøllerne, ville de blive nødt til at få tyske vindmølleejere til at slukke for vindmøllerne, og det kan de af lovmæssige grunde ikke gøre særlig let.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor står vindmøller stille i blæsevejr?

Det kan stamme fra overproduktion af strøm, vilde vejrforhold eller balancering af det danske elsystem. Den hyppigste årsag er dog, at Tyskland betaler danske vindmølleejere for at slukke møllerne, da Tyskland ikke selv kan håndtere den ekstra mængde strøm, vi sælger til dem.

Hvad sker der med vindmøller, når de står stille?

Der sker faktisk ikke noget. Vindmøllerne holder en pause i et øjeblik af forskellige årsager, hvilket heldigvis ikke kommer til at påvirke din elregning.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.