Mit elforbrug | Hvor meget el bruger en person?

Indholdsfortegnelse

Det kan være rigtig godt at kende det gennemsnitlige elforbrug for én person i Danmark. Det giver dig mulighed nemlig for at kigge med kritiske øjne på din egen elregning og finde ud af, om du bruger mere eller mindre el end gennemsnittet. 

Det kommer både pengepungen og miljøet til gode, hvis du kan spare på strømforbruget.

En person bruger i gennemsnit 1.600 kWh om året 

Ifølge Energistyrelsen bruger en typisk dansker i gennemsnit 1.600 kWh om året. Det svarer til ca. 4,39 kWh om dagen.

Man skulle formentlig tro, at det årlige strømforbrug var lavere, når husstanden blot består af én person – men det er ikke altid tilfældet. Typisk er forbruget nemlig højere, hvis man bor alene.

Det skyldes, at de store strømapparater bruger ligeså meget strøm uanset, om man bor 1 eller 4 personer i husstanden. Hvis man bor flere personer i husstanden, er man flere om at dele forbruget, hvilket medfører et lavere forbrug pr. person.

 

Hvor mange kWh bruger man om dagen?

Én person bruger i gennemsnit 1.600 kWh om året. Det svarer til 133 kWh måneden, hvilket svarer til 4,9 kWh om dagen.

stroemforbrug_en_person
Spar på elforbruget

Hvorfor er mit elforbrug højere end gennemsnittet?

Hvis dit elforbrug ligger over det gennemsnitlige elforbrug i Danmark, så er det måske på tide at nærstudere din elregning og dine elektriske apparater i hjemmet.

Der kan være flere forskellige årsager til, at dit elforbrug er højt. Første skridt mod at finde synderen til det høje forbrug kan være at gennemgå dine hårde hvidevarer, lyskilder og andet elektronik i huset.

Hvis du for eksempel har en ældre tørretumbler med energimærke C, og bruger tørretumbleren tre gange om ugen, så kan du spare mere end 70 procent på energiforbruget, hvis du skifter til en nyere model med energimærke A+++. Det bliver til en ganske stor besparelse i kroner og øre.

Hvad koster strøm da i gennemsnit? Du skal regne med en gennemsnitlig pris på 2,15 kroner pr. kWh – og det betyder, at når en tørretumbler med energimærke C bruges tre gange om ugen, koster det hele 1.174 kroner om året at tørretumble.

Bor du alene, vil dit elforbrug være højere

Hvis du bor for dig selv, så har du sikkert et højere forbrug af el, end hver person i en familie på fire har. En husstand på en person forbruger omkring 1.600 kWh om året. Det skyldes, at der er nogle strømkilder, som bruger næsten den samme strøm, uanset om der er en eller fire personer i husstanden.

Komfur, køleskab og fjernsyn er tændt lige så ofte uanset antallet af beboere, og det kan også være, at vaskemaskinen eller tørretumbleren i en husstand på en person indimellem ikke er fyldt op, så energien ikke udnyttes optimalt.

Gennemsnitlig elforbrug i en lejlighed

Prisen for elforbrug i lejlighed er gennemsnitlig på 2.660 kroner pr. år for en husstand på en person. Bor der til gengæld to personer i lejligheden, så er prisen for lejlighedens elforbrug 3.200 kroner pr. år. Tjek det mere præcist via vores beregner her.

Det kan være en rigtig dyr fornøjelse at opvarme din bolig med elradiatorer. Opvarmning med el vil uden tvivl blive den største post på din elregning. Varmeforbrug i gennemsnit pr. person i et hus med elradiatorer på 140 kvadratmeter lyder på svimlende 18.292 kWh om året. Til sammenligning er elforbruget i samme hus 2.892 kWh, hvis boligen ikke bruger elvarme.

Hvor meget el bruger en husstand 

Det er forskelligt hvad vi bruger strømmen på i hjemmet og således også forskelligt hvor meget el hver husstand bruger.

Tal fra Energistyrelsen viser at en gennemsnitlig familie, særligt bruger sin strøm på underholdning, vask, tv og køle/fryseapparater. Det er specielt de steder, hvor husstandens elforbrug er størst, det vil være lettest at sænke forbruget og spare på strømmen. 

I grafen vil du kunne danne dig et overblik over, hvordan en husstands gennemsnitlige elforbrug fordeler sig. Vil man spare på sin elregning, er det desuden også en god idé at give sin el-aftale et eftersyn.

Sådan fordeler det gennemsnitlige elforbrug sig

I søjlediagrammet nedenfor kan du se, hvordan det gennemsnitlige elforbrug fordeler sig. Som det tydeligt ses, at det især posterne “underholdning” og “vask og rengøring”, som vi bruger mest strøm på.

Kilde: Energistyrelsen.dk

Gennemsnitlig forbrug for en familie

Ifølge en ny undersøgelse fra Bolius bruger en familie på to voksne og to børn, der bor i et hus på 150 m2, ca. 4.500 kWh årligt.
gennemsnitligt-elforbrug

Elvarme øger dit forbrug

Det kan være en rigtig dyr fornøjelse at opvarme din bolig med elradiatorer.

Opvarmning med el vil uden tvivl blive den største post på din elregning. Varmeforbrug i gennemsnit pr. person i et hus med elradiatorer på 140 kvadratmeter lyder på svimlende 18.292 kWh om året.

Til sammenligning er elforbruget i samme hus 2.892 kWh, hvis boligen ikke bruger elvarme.

Få et overblik over dit elforbrug

Det er en rigtig god idé at vide, hvor stort dit månedlige og årlige elforbrug er. Kig derfor ofte din elregning igennem. Bliv ikke chokeret over, at dine elregninger i vinterhalvåret er større end andre måneder, for det er helt naturligt, at dit elforbrug stiger, når det er mørkt, og dine lamper er tændt – måske ser du også mere fjernsyn, når vejret er kedeligt og koldt.

Det kan være brugbart at holde øje med det årlige elforbrug, og det er også på det årlige elforbrug, du skal tjekke, om du ligger over eller under en danskers gennemsnitlige elforbrug på 1.600 kWh om året.

Vil du for alvor tage pulsen på dit elforbrug, så kan du selv tjekke dit daglige elforbrug ved at aflæse din elmåler, som hele tiden registrerer, hvor meget el der bliver brugt i din bolig.

 

8 gode råd til bedre elvaner

Ved at lave få ændringer i dine vaner, kan du hurtigt reducere dit strømforbrug og dermed dine elpriser. Nedenfor giver vi dig 8 gode råd til bedre elvaner.
 
 

1. Vask ved 30 grader

Jo lavere temperatur du vasker ved, jo mere el sparer du. Almindeligt tøj kan sagtens blive rent ved 30 grader, så der er slet ingen grund til at vaske ved højere temperaturer.

 

2. Fyld vaskemaskinen op

Det er spild af energi at sætte en halvfuld vaskemaskine i gang. Det vil også betyde, at vi vasker oftere. Vent i stedet med at vaske, til du har nok snavsetøj til at fylde vaskemaskinen. Vurdér også, om hver enkelt stykke vasketøj er beskidt. Nogle gange kan en god luftning faktisk gøre underværker.

 

3. Undgå tørretumbleren

Tørretumbleren er en af de største strømslugere i hjemmet. Undgå derfor at tørretumble dit vasketøj, hvis du har andre muligheder. Du kan faktisk uden problemer tørre tøj udendørs det meste af året, også selvom det er frostvejr. De fleste kender begrebet frysetørring af madvarer. Samme fænomen gør sig gældende med tøjet på tørresnoren. I sommerhalvåret tørrer tøjet naturligvis hurtigst, men uanset årstid får tøjet den dejligste duft af frisk luft.

 

4. Start opvaskemaskinen, inden du går i seng

Hos nogle elselskaber er strømmen billigere om natten. Der findes endda elselskaber, som tilbyder gratis el om natten. Hvis du er kunde ved et elselskab, der tilbyder det, så kan der være penge at spare ved for eksempel at sætte opvaskemaskinen i gang ved sengetid eller sætte elbilen til opladning om natten.

 

5. Sørg for, dit køleskab har den rette temperatur

Dit køleskab bør have en konstant temperatur på fem grader for at sikre madens holdbarhed. Hvis du indstiller køleskabet til at være koldere end fem grader, så øges elforbruget med fem procent pr. grad.

 

6. Husk låg på gryden

Når du tilbereder mad på kogepladen, så sæt altid låg på din gryde. Det sikrer en optimal udnyttelse af varmen, så du ikke behøver skrue så højt op for blusset.

 

7. Sluk lyset

Det siger måske sig selv, men alligevel er vi mange, der glemmer at slukke lyset. Tænd kun det lys, du har behov for, og sluk det, hvis du forlader rummet eller ikke er hjemme.

 

8. LED-pærer

Hvis det er muligt, så sørg for, at alle dine elpærer er LED-pærer. En LED-pære har nemlig et elforbrug, der er fire til fem gange mindre end eksempelvis halogenpærer.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget el bruger en person?

En person bruger i gennemsnit 1.600 kWh årligt. Det anbefales dog at en person bruger omkring 1.000 kWh om året på strøm.

 

Hvor kan jeg se mit elforbrug?

Der er flere måder hvorpå du kan aflæse dit elforbrug. En af måderne er ved at aflæse dit kWh forbrug på din seneste elregning, alternativt kan du aflæse dit forbrug på din eltavle. Flere elselskaber tilbyder også forskellige apps, hvori du kan følge dit forbrug helt ned på time basis.

 

Hvordan kan jeg spare på mit elforbrug?

Med bedre elvaner kan du hurtigt spare på dit el forbrug. Overvej hvordan du vasker og tørrer dit tøj. Husk at slukke lyset og overvej at købe LED-pærer.

 

Hvad koster el om måneden?

Elprisen vil skifte fra måned til måned alt efter forbrug. Med en gennemsnits kWh pris på 2,80 kr. i februar 2022 og et gennemsnitlig elforbrug i måneden på 133 kWh bliver det et månedlig beløb på 372,4 kr.

Disse guides kunne også være interessante for dig

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.