Reduceret elafgift 2024 – Se regler for reduceret elafgift

Indholdsfortegnelse

I Danmark har vi nogle af de højeste skattesatser – og vores elafgift er ingen undtagelse. Heldigvis kan der være hjælp at hente i form af en reduktion af elafgiften. Men hvad er reduceret elafgift og hvem kan få reduceret sin elafgift? Det kan du læse meget mere om lige her.

Hvad er reduceret elafgift?

Hvad betyder “reduceret elafgift”? Reduceret elafgift er en form for økonomisk støtte til de husstande, som har et meget højt årligt strømforbrug. Der er dog udelukkende tale om husstande, hvis primære varmekilde er el.

Når man får reduceret sin elafgift, fungerer det således, at man får rabat på elafgiften for det strømforbrug, som overstiger 4.000 kWh om året. Det betyder, at du skal betale den almindelige sats for elafgiften for dit strømforbrug indtil det overstiger 4.000 kWh.

 

Hvem kan få nedsat elafgift?

Hvis din bolig er opvarmet med elvarme, og du har et årligt strømforbrug, der overstiger 4.000 kWh, så kan du være berettiget til nedsættelse af elafgiften. For at være berettiget er der dog en række krav, som du skal opfylde. Du kan læse mere om disse krav længere nede på siden.

Hvordan beregnes reduceret elafgift?

Når du er blevet godkendt til en reduktion af elafgiften, foregår besparelsen helt automatisk. Dit elselskab sørger for at modregne din reducerede elafgift, hvilket du tydeligt kan se på din elregning. Du skal dog være opmærksom på, at du kun får reduceret din elafgift for det strømforbrug, som overstiger 4.000 kWh om året. 

Længere nede i indlægget kan du læse mere om, hvordan du ansøger om reduktion af elafgift.

hvordan-beregnes-reduceret-elafgift

Muligheder for reduktion i elafgift

Du kan være berettiget til en reduceret elafgift, hvis boligens primære varmekilde er el. Nedenfor har vi opsamlet dine muligheder indenfor reduktion af elafgiften. 

 

Reduceret elafgift til varmepumpe

Kan jeg få reduceret nedsat elafgift, hvis jeg har en varmepumpe? Ja, det kan du godt. Hvis du opvarmer din bolig ved brug af en varmepumpe, kan du nemlig være berettiget til at få din elafgift reduceret. Hvis du har olie- eller gasfyr derhjemme, kan der være store besparelser ved at skifte til en varmepumpe.

Reduceret elafgift til elbil

Vidste du, at du også har mulighed for at få refusion på elafgiften, hvis du oplader din elbil derhjemme? En af de største fordele ved at vælge en elbil er nemlig, at man får mulighed for at få refusion for den strøm, man bruger, når man oplader elbilen. 

 

Reduceret elafgift til sommerhus

Du har også mulighed for at få nedsat elafgift til sommerhuset – det er nemlig ikke kun helårsboliger, som er berettiget til den lave elafgift. Så længe dit sommerhus eller fritidshus bliver opvarmet gennem el og har et årligt strømforbrug på mere end 4.000 kWh, så er du berettiget til at få reduceret din elafgift. 

 

Kan man få reduceret elafgift med solceller?

I princippet kan du godt få nedsat elafgift, hvis du har solceller derhjemme. Du skal dog være opmærksom på, at der er nogle krav, som du skal opfylde, før du er berettiget til reduceret elafgift. På trods af, du har solceller derhjemme, skal boligens primære varmekilde være elvarme samtidig med, at du skal opfylde de resterende krav. Du kan læse mere om de pågældende krav nedenfor.

 

Du kan kun få reduceret din elafgift én gang

Det er kun muligt at få reduceret elafgiften én gang. Hvis din bolig opvarmes med el, og du samtidig oplader din elbil derhjemme, så har du altså ikke mulighed for også at få refusion på strømmen i forbindelse med opladningen af bilen.

 

Kriterier for reduktion af elafgift

Der er naturligvis nogle regler for refusion af elafgift, som du skal opfylde, før du er berettiget til en lavere elafgift. Kriterierne for reduceret elafgift er centralt bestemte, hvilket betyder, at dit nuværende elselskab ikke har nogen indflydelse på processen. 

Det væsentligste kriterium for at få reduceret sin elafgift er, at din bolig skal have et strømforbrug på mere end 4.000 kWh om året. Derudover kræver det også, at boligens primære opvarmningsmetode er el-varme – det kan enten være i form af varmepumpe, jordanlæg eller andre el-former. 

Nedenfor har vi samlet en tjekliste over kriterierne for reduktion af elafgift, så du hurtigt kan afgøre, hvorvidt du opfylder kriterierne.

Regler for reduceret elafgift

  • Boligens primære opvarmning skal være en godkendt el-metode
  • Boligens årlige strømforbrug skal overstige 4.000 kWh
  • Boligen skal være registreret i BBR som en elopvarmet bolig
  • Dit elselskab skal være gjort opmærksom på, at din bolig bruger elvarme
regler for reduceret elafgift

Hvor meget er reduceret elafgift i 2024?

I tabellen nedenfor kan du få et overblik over satsen for nedsat elafgift lige nu og i de forgangne år. 

 

Satser for reduceret elafgift gennem årene:

Reduceret elafgift ved forbrug over 4.000 kWh/år 2021 2022 2023 2024
Ekskl. moms
0,8 øre pr. kWh
0,8 øre pr. kWh
0,8 øre pr. kWh
0,8 øre pr. kWh
Inkl. moms
1 øre pr. kWh
1 øre pr. kWh
1 øre pr. kWh
1 øre pr. kWh

Sådan søger du om reduceret elafgift

Er du i tvivl om, hvordan du søger om reducering af elafgiften? For at få reduceret elafgiften, kræver det, at du ansøger om reduceret elafgift. Nedenfor har vi lavet en liste over, hvad du skal huske, når du skal søge om nedsat elafgift:

  1. Får du allerede reduceret elafgift? Start med at undersøge, hvorvidt du allerede får reduceret din elafgift. Dette burde tydeligt fremgå på side 2 af din elregning.

  2. Er din bolig registreret i BBR? Din bolig skal være registreret som en el-opvarmet bolig i BBR.

  3. Ved dit elselskab, at din bolig bruger elvarme? Du skal huske at gøre dit elselskab opmærksom på, at din bolig opvarmes med elvarme.

  4. Søg om reduceret elafgift hos dit elselskab. Du kan hurtigt og nemt ansøge om reduceret elafgift hos dit elselskab, og dette kan typisk gøres online.

Reduceret elafgift med tilbagevirkende kraft

Vidste du, at det er muligt at få reduceret elafgift med tilbagevirkende kraft? Det kræver dog, at du er i stand til at fremvise gyldig dokumentation på, at du opfylder de pågældende regler for reduceret elafgift, som vi tidligere nævnte. Det er dog kun muligt at søge maks. 3 år tilbage.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget får man i reduceret elafgift i 2024?

I 2024 er satsen for reduceret elafgift på 0,8 øre pr. kWh.

 

Hvordan får man reduceret elafgift?

Hvornår får man reduceret elafgift? Og hvem er berettiget til nedsættelse af elafgift? Der er opsat nogle kriterier, som man skal opfylde, før man er berettiget til at få sin elafgift reduceret. Boligens primære varmekilde skal være el, boligen skal være registreret i BBR, boligens årlige strømforbrug skal overstige 4.000 kWh samt dit elselskab skal vide, at boligens primære varmekilde er el.

 

Hvad koster en kWh med reduceret elafgift?

Den almindelige sats for elafgiften er på 0,761 kr. pr. kWh ekskl. moms. Får man derimod en reduceret elafgift, skal man kun betale 0,8 øre pr. kWh ekskl. moms. Dog skal man huske på, at man kun får reduceret sin elafgift for det forbrug, der overstiger 4.000 kWh om året.

 

Hvor meget kan du få den sat ned pr kwh hvis du bruger over 4.000 kwh om året?

Hvis du opfylder kravene for nedsat elafgift, vil du få reduceret elafgiften for det forbrug, som overstiger 4.000 kWh om året. I 2024 er satsen for reduceret elafgift 0,8 øre pr. kWh.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.