Varmepumpe støj – sådan undgår du og din nabo støj fra varmepumpen

Indholdsfortegnelse

Varmepumper larmer ikke meget, men de er heller ikke helt støjfrie. Du kan opleve mere eller mindre støj fra varmepumper alt afhængig af, hvilken varmepumpe du har, og hvor du placerer den. 

Når du vil minimere støjen, er det derfor vigtigt, at du placerer varmepumpen rigtigt. Det er fx en god idé at placere luft til vand varmepumpen mellem bygninger, så varmepumpe-støjen bliver skærmet. Du kan heldigvis få hjælp og blive guidet i denne artikel, til at vælge den bedste placering samt blive klogere på regler og støjgrænser for varmepumper. 

Hvor meget må en varmepumpe støje?

Ved varmepumper er der mange fordele, ikke mindst er det en grøn energikilde, men for mange vil det også være en investering i en billigere varmeløsning. 

Varmepumpen er eldreven og derfor er den heller ikke fuldstædig lydløs. Det er varmepumpens ventilator og kompressor som foresager støjen og vælges den korrekte placering af varmepumpen ikke, kan dette hurtigt udvikle sig til stor gene for dig selv samt dine naboer.

Der findes dog ingen regler for hvor meget selve varmepumpen må larme, men der er dog nogle regler i henhold til din kommune, som du bør overholde. 

Regler for varmepumper og støj fastsættes af kommunen 

Hver enkelt kommune fastlægger støjgrænsen for varmepumper. Det er typisk Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser, som kommunerne følger. Støjgrænserne afhænger af boligtype, ugedag samt tidspunktet på dagen. 

 

Miljøstyrelsens støjgrænser

Miljøstyrelsens støjgrænser betyder kort fortalt, at bor du i et almindeligt rækkehus eller parcelhus i byen, er støjgrænsen for varmepumper på 35 dB alle dage fra kl. 22-07. Grænsen er på 40 dB, hvis du bor i en etagebolig eller et enkeltliggende hus. På hverdage mellem kl. 7-18 er støjgrænsen henholdsvis 45 dB og 50-55 dB, og på hverdage og i weekender mellem kl. 14-22 er grænsen på henholdsvis 40 dB og 45 dB. 

 

Støjgrænser for varmepumper

Tidspunkt Sommerhus område Parcelhus og rækkehus område Etagebolig område
Hverdage 7-18
40 dB
45 dB
50 - 55 dB
Lørdage 7-14
40 dB
45 dB
50 - 55 dB
Hverdage 18 - 22
35 dB
40 dB
45 dB
Lørdag 14 - 22
35 dB
40 dB
45 dB
Søndag 7 - 22
35 dB
40 dB
45 dB
Alle ugens dage 22 - 7
35 dB
40 dB
45 dB

Sådan mindsker du støj fra varmepumpen

Der er flere ting, du kan gøre for at mindske støjgener fra din varmepumpe, herunder:

  • Vælge den rette varmepumpe placering
  • Montér varmepumpen støjforsvarligt
  • Vælge en lydsvag varmepumpe

Den nemmeste måde at undgå støj fra varmepumpen, er ved at vælge den bedste varmepumpe placering. 

varmepumpe placering

Vælg den rette varmepumpe-placering 

Placeringen af en luft-til-vand-varmepumpe kan med fordel være bag eller mellem bygninger, fordi de skærmer støjen fra varmepumper. Undgå derfor at placere varmepumpens udedel på garagetage eller inde i dit skur, da det øger varmepumpe-støj og også vil gå ud over varmepumpens funktionalitet. 

Sådan skal du placere varmepumpen:

  • I god afstand til vinduer i soveværelse, stuer og terasser
  • I god afstand til skellet på din grund
  • Undgå at placere varmepumpen højt – eksempelvis ovenpå garage – eller carporttaget
  • Undgå at placere på hård underlag, eksempelvis fliser
  • Placer gerne mellem bygninger, som kan virke støjskærmende 
  • Undgå at placere varmepumpens udedel inde i skur eller garage – ellers kan varmepumpen ikke yde optimalt 

Placering af varmepumpens udedel 

Placér fx varmepumpens udedel mellem din nabo og dit skur, gerne på et areal, hvor der er græs, fordi bløde overflader som græs minimerer varmepumpe-støj. Hårde overflader som fliser forstærker derimod støjen. Sørg dog for, at udedelen er 3-4 meter fra skel, 20-40 cm fra husmuren, og at den hverken er tæt på dine egne eller naboens soveværelsesvinduer.

Placering af varmepumpens indedel

Varmepumpens indedel larmer som en opvaskemaskine. Du kan derfor med fordel placere indedelen i bryggerset, langt væk fra soveværelser og stue, så varmepumpe-støjen ikke forstyrrer. Varmepumpens ude-og indedel behøver ikke at være i umiddelbar forbindelse – du kan sagtens forbinde dem med kabler.

Montér varmepumpe støjforsvarligt 

Du kan sørge for, at varmepumpe-støj ikke forplanter sig og skaber vibrationer. Det kan du gøre ved at:

  • montere varmepumpen på fx en stolpe eller en anden tung og stiv konstruktion 
  • sætte varmepumpen på fx beton
  • købe en støjskærm og reducere støjen med 5-10 decibel
  • sætte gummifødder under varmepumpen.

Støjberegner til varmepumper 

Energistyrelsen har en støjberegner, som du kan bruge til at se, om din varmepumpe overholder støjgrænsen for varmepumper. Støjberegneren gør dig klogere på den bedste placering af luft-til-vand-varmepumper og luft-til-luft-varmepumper, så du får mindst mulig varmepumpe-støj. 

Vælg en lydsvag varmepumpe 

Før du køber en varmepumpe, gør du klogt i at kigge i dens datablad. Her står der nemlig, hvor meget varmepumpen larmer. Kig derfor efter varmepumpens decibelniveau, og husk på at vælge varmepumpen med færrest dB. 

Lydtrykket kan nemlig stige meget, selv hvis antallet af dB kun stiger en smule. Fx opfattes lyden dobbelt så høj med en lille stigning på 6-10 dB.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

 

Hvor meget må en varmepumpe støje?

Det er kommunen som fastsætter støjgrænserne for varmepumper og hvor meget varmepumpen må støje, afhænger af området du bor i. Der skelnes mellem rækkehuse, parcelhuse, etageboliger eller sommerhusområder. I hverdagene er ligger grænsen et sted mellem 35 og 55 dB afhængigt af tidspunktet og området.

Hvordan klager man over støj fra en varmepumpe?

Hvis du ønsker at afgive en klage over støj fra en varmepumpe, skal du rette henvendelse til kommunen. Kommunen kan efterfølgende meddele et påbud til varmepumpens ejermand, om at begrænse støjen.

Kan man lydisolere en varmepumpe?

Det er muligt at lydisolere støjen fra en varmepumpe på flere måder. Du kan blandt andet opstille en støjskærm ved varmepumpen, som cirka kan minimere støjen med 5-10 dB. Varmepumpens korrekte placering har ligeledes indflydelse på hvor godt den bliver lydisoleret.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.