Der er mange ting at holde styr på, når man læser om elbil opladning. På denne side giver vi dig indblik i de forskellige muligheder der findes, når det kommer til opladning, og hvilke praktiske overvejelser du kan gøre dig som elbils-ejer. Du kan bruge oversigten ovenfor, til at få overblik over forskellige priser på ladeløsninger til elbiler.
Hvordan oplader man en elbil?
Som elbilsejer findes der flere forskellige muligheder for opladning af elbilen. Langt de fleste ejere af en elbil oplader bilen hjemme i privaten, men der findes også masser af muligheder for at lade op ved ladestandere i det offentlige rum.
Helt overordnet er der to muligheder for elbilsopladning.
- Du kan oplade din elbil hjemme
- Du kan oplade elbilen offenligt
Oftest vil de fleste have behov for en kombination af overstående ladeløsninger. Der er fordele og ulemper ved begge typer opladning, og hvilken du primære løsning du bør vælge, kommer an på dit kørselsbehov.
Rækkevidde og ladeeffekt
På elbilsmarkedet har spørgsmålet om rækkevidde og ladeeffekt ofte været debateret. Argumenterne har lydt på, at elbilernes batteri skulle være større, så bilerne kunne køre længere pr. opladning. Men med den seneste tids udvikling, er det blevet i højere grad blevet mere relevant at tale om selve ladeeffekten.
Elbilens rækkevidde spiller dog forsat en rolle, når man skal købe elbil. Og dette er i særdeleshed vigtigt, hvis man primært har brug for at oplade elbilen på farten.
Det fungerer således, at jo højere effektindtag på elbilen, jo hurtigtere kan den oplade. Det er smart fordi det sparrer dig for tid, når du skal oplade ved offentlige ladestationer.
Oplader man f.eks. en elbil på en ladestation med en effekt på 150 kW, vil denne kunne være opladt til at køre 150 – 200 km. på blot 10 – 15 minutter .
Hvilken ladeløsning skal jeg vælge?
Det kan måske være svært at gennemskue, hvilken af de nævnte muligheder, der er den rette for dig.
Men bare rolig, vi vil hellere end gerne guide dig nærmere den rigtige løsning. For de fleste er der lighedstegn mellem den bedste ladeløsning, og den billigste opladning til elbiler – og der kan være mange penge at spare ved at oplade bilen, så det passer til din bopæl og til dit kørselsmønster.
Vælg den ladeløsning som passer til dit kørselsbehov
For at finde frem til den bedste opladning, skal du først og fremmest kortlægge dine egne muligheder og kørselsbehov for at finde frem til en billig opladning af elbil.
Der er en række vigtige spørgsmål, du i den forbindelse kan stille dig selv:
- Har du mulighed for at oplade elbilen hjemme?
- Skal du køre langt i elbilen?
- Og vil du eje eller leje din ladeboks?
Herunder gennemgår vi, hvornår de enkelte muligheder for opladning af elbil bedst kan betale sig, så det bliver nemt og overskueligt for dig at træffe den helt rigtige beslutning.
Opladning af elbil – lynopladning
Der skyder hele tiden nye ladestandere op rundt omkring i landet, og både i byrummet og langs de danske motorveje kan du finde offentligt tilgængelige el-ladestandere.
Hvordan betaler man for elbilopladning ved en offentlig ladestation, spørger du måske. Det kan du for eksempel gøre gennem et abonnement, via en app eller ved hjælp af andre betalingsmuligheder.
Du kan også få en serviceaftale hos en af de ladeoperatører, som har opstillet offentligt tilgængelige el-ladestandere. Ulempen ved opladning af elbilen på en offentligt tilgængelig ladestander er naturligvis, at du ikke kan være sikker på, at ladestanderen er ledig. Samtidig kan nogle el-ladestandere være lang tid om at lave en opladning af elbilen, og du skal derfor selv have tiden til at gå, mens elbilen lader op.
En anden mulighed er dog at oplade elbilen ved en hurtig-ladestander – så får du opladning af elbilen på kort tid. Med en lynopladning kan du på bare 30 minutter få strøm til cirka 300 kilometer. Opladning af elbilen ved offentligt tilgængelige ladestandere er eksempelvis en oplagt løsning for dig, der bor i lejligheder eller som af andre årsager ikke kan oplade elbilen på egen adresse.
Opladning af elbil – hjemme
For langt de fleste vil det være mest attraktivt at kunne oplade elbilen derhjemme. Dels fordi det typisk er lettere, men også fordi det for de fleste, er den billigste måde at oplade elbilen på.
Årsagen til dette er at en ladeboks i hjemmet vil typisk have en lavere effekt end lynladere, og derudover vil prisen på el også være billigere hjemme, end ved de offentlige ladestationer.
Vælger du at få installeret en ladeboks derhjemme, er det særdeles vigtigt at sikkerheden er i orden.
Ifølge sikkerhedsstyrelsen skal ladeboksen installeres med en selvstændig sikkerhedsgruppe og fejlsstrømafbryder.
Derudover skal det altid være en autoriseret elektriker som foretager installationen.
Ønsker du at oplade din elbil på privatadressen, bør du tage stilling til om du ønsker en ladeboks med mulighed for refusion.
Hvis du køber en ladeboks uden serviceaftale, så står du selv for at vedligeholde ladeboksen, og du køber strømmen til den almindelige strømpris.
Køber eller lejer du derimod din ladeboks med en serviceaftale, betaler du hver måned et beløb for en række serviceydelser, ligesom du kan få refusion for en del af afgiften til strøm.
Hvor hurtigt kan du lade din elbil?
Der er flere ting der spiller ind, når det kommer til spørgsmålet om, hvor hurtigt man kan oplade sin bil. Der er nogle afgørende parametre som spiller ind på ladetiden:
- Effekten på ladeboksen eller ladestanderen
- Hvor meget strøm elbilen kan optage, herunder størrelsen på batteriet
Oplader du primært ved lynladere, vil det oftest bedst kunne betale sig, at stoppe sin opladning når denne når 80%. Det skyldes, at det tager væsentligtlængere tid, at få opladet bilen til de sidste 20%.
Ladetid ved lynladere og hjemmeopladning
- Typisk vil du kunne oplade elbilen på en lynlader fra 5 – 80% på cirka 40 – 60 minutter.
- Typisk vil du kunne oplade sin elbil fra 5 – 100% på 6 – 8 timer.
Beregn din ladetid her:
Ønsker du at beregne din nøjagtige ladetid, kan du benytte nedenstående beregning:
Ladetid = elbilens batteri i kWh / ladestanders kW
Kan jeg finde gratis opladning af elbil?
Langt de fleste ladestationer til elbiler koster penge at bruge. Strøm er en forbrugsvare på samme måde som benzin og diesel, og derfor koster det også penge at lave en opladning af elbil.
Det kan aldrig udelukkes, at der findes nogle få offentlige ladestandere med gratis opladning af elbil, men det hører til sjældenhederne. I stedet for at jagte en gratis opladning, så brug hellere energien på at søge efter ladestandere med de bedste strømpriser.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvad er en ladeløsning?
Din elbil skal lades op, og der er flere forskellige måder at gøre det på. En ladeløsning er den løsning, som du vælger at bruge for at oplade bilen. Det kan for eksempel være opladning derhjemme med en ladeboks eller opladning ved offentligt tilgængelige ladestationer.
Hvilken elbillader skal jeg vælge?
Du skal vælge den elbillader som giver bedst mening i forhold til dit kørselsbehov, din bopæl og din type af elbil. Det kan variere meget fra person til person, hvilken ladeløsning der er den bedste.
Hvordan får jeg billigere strøm til min elbil?
Den bedste måde til at få billig strøm til din elbil er at tjekke strømpriserne. Hvis du oplader din bil derhjemme, så kan du undersøge, om der er andre elselskaber, som tilbyder lavere elpriser end dit nuværende elselskab. Oplader du elbilen ude, så tjek altid strømprisen, inden du begynder opladningen.