Det er heldigvis let at skifte elselskab, og siden 2003 har du frit kunnet vælge din leverandør. I dagens digitale Danmark tager et skift af elselskab kun få minutter. Følg vores trin-for-trin vejledning nedenfor for hurtigt at skifte elselskab.
Skift af elselskab – Trin for trin
1. Tjek din bindingsperiode inden du skifter elaftale
Før du skifter elselskab, er det vigtigt at tjekke, om du har en bindingsperiode med dit nuværende elselskab.
Hvis du er bundet af en aftale, kan du risikere at skulle betale et gebyr for at bryde bindingen før tid.
Heldigvis er der få aftaler i dag med binding, og bindingen kan maksimalt vare 6 måneder.
2. Undersøg dit forbrug og tjek priserne hos strømselskaberne
Før du skifter elselskab, er det vigtigt at kende dit årlige forbrug i kWh, da det påvirker, hvilket elselskab der er billigst for dig.
Du kan finde dit forbrug på din seneste elregning eller ved at bruge vores beregner til et estimeret forbrug.
Derefter kan du undersøge og sammenligne priserne hos forskellige elselskaber.
3. Tilmeld din nye elaftale
Når du har valgt din nye elleverandør, skal du blot tilmelde dig online. Herefter håndterer dit nye elselskab alt, herunder opsigelsen af din gamle elaftale.
Skiftet er nemt og hurtigt og tager ikke mere en få minutter. Med fjernaflæste elmålere modtager du en slutopgørelse fra dit tidligere elselskab, når den nye aftale træder i kraft.
Hvor hurtigt kan man skifte elselskab?
Hvis du overvejer at skifte elleverandør, undrer du dig sikkert over, hvor hurtigt det kan ske. Hvis du ikke har en bindingsperiode eller opsigelsesvarsel hos din nuværende udbyder, kan skiftet ske relativt hurtigt. Tiden varierer fra udbyder til udbyder, men typisk træder den nye aftale i kraft inden for 14-30 dage.
Selve tilmeldingen til et nyt elselskab tager kun 2-3 minutter via en online tilmeldingsformular.
Skal man selv opsige el hos sit nuværende elselskab?
Som regel behøver du ikke selv at opsige din nuværende elaftale, når du skifter elselskab. Din nye udbyder håndterer dette for dig.
Dog er der enkelte leverandører, der kræver, at du selv opsiger din elaftale med dem.
Kan man skifte elselskab?
Ja, du kan sagtens skifte elselskab.
I Danmark har vi nemlig haft et frit elmarked siden 2003, hvilket betyder, at det er helt op til dig at afgøre, hvilket elselskab du ønsker at være kunde hos – og det er en fordel for dig, da det giver dig rig mulighed for at finde den bedste eludbyder for dig.
Kan man skifte el leverandør, når man bor til leje?
Uanset om du ejer eller lejer din bolig, har du ret til at skifte elselskab. Hvis el indgår som en del af din husleje, kan du dog ikke skifte elselskab uden en aftale med din udlejer.
I dette tilfælde bør du derfor kontakte din udlejer for at høre nærmere om dine muligheder for skift af energiselskab.
Kan det betale sig at skifte elselskab?
Ja, det kan godt betale sig at skifte el leverandør. Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrrelsen kan der være fordele ved at skifte elselskab. Du kan f.eks. spare penge på din strøm, eller du kan vælge et produkt, hvor strømmen kommer fra vedvarende energikilder.
“Elselskaber tilbyder forskellige aftaler, så du kan enten spare penge ved at skifte elselskab eller ved at skifte aftale.” – Forbrugerrådet Tænk.
Som Forbrugerrådet Tænk også nævner, så tilbyder elselskaberne forskellige aftaler og forskellige priser. Ved at sammenligne elpriser og elselskaber, får du nemmere ved at udpege den bedste og billigste elaftale for dig.
Så meget kan du spare ved at skifte elselskab
Vi vil gerne komme med et konkret eksempel på, hvor meget du egentlig kan spare ved at skifte elselskab. Vi har derfor beregnet en reel besparelse, hvor beregningen tager udgangspunkt i et årligt forbrug på 4.000 kWh med en adresse i Vestdanmark.
Ved at skifte fra den dyreste elaftale til den billigste elaftale på FindEnergi, kan du opnå en besparelse på 0,26 kr. pr. kWh. Ved et årligt strømforbrug på 4.000 kr., vil dette give en besparelse på 1.028,40 kr.
Beregningen tager udgangspunkt i, at den dyreste elaftale koster 232,25 øre pr. kWh., hvor den billigste elaftale koster 206,54 øre pr. kWh.
På baggrund af beregningen, er vi kommet frem til følgende besparelse:
- Du sparer 0,26 kr. pr. kWh
- Det giver en årlig besparelse på 1.028,40 kr.
Faldgruber du skal være opmærksom på, inden du skifter energiselskab
Når du skifter elselskab, er der visse elementer, som kan virke tillokkende, men som du bør være opmærksom på:
Introtilbud
Mange elselskaber tilbyder introtilbud med lavere elpris i en begrænset periode. Efter bindingsperioden overgår du automatisk til selskabets standardaftale, som typisk har en højere pris pr. kWh. Nogle elselskaber lokker også med gaver for at vælge dem som udbyder.
Bindingsperiode
Elaftaler kan indeholde en bindingsperiode, hvor du ikke kan skifte selskab før udløb. Maksimal bindingsperiode er 6 måneder.
Læs det med småt
Sørg altid for at gennemgå din nye kontrakt grundigt, så du er klar over alle betingelser og undgår ubehagelige overraskelser.
Tjek online omdømme
Det er en god idé at tjekke elselskabets omdømme på platforme som Trustpilot for at få en bedre forståelse af deres kundeservice og pålidelighed.
Er det gratis at skifte elselskab?
Koster det noget at skifte elselskab? Som nævnt kan alle skifte elselskab, og det er helt gratis og koster dig ikke noget at skifte elaftale. Du kan i princippet skifte lige så tit, du har lyst til. Det giver dig mange fordele, fordi det betyder, at du kan skifte til et billigere elselskab fra måned til måned og spare penge på din elregning.
Hvordan skifter man elselskab?
At skifte elselskab er en enkel proces, der kan spare dig penge og give bedre kundeservice. Følg disse trin for at sikre et smidigt og hurtig skift af elselskab:
Undersøg dit forbrug og priser
Find dit årlige elforbrug på din seneste elregning eller brug en beregner som vores. Sammenlign priserne hos forskellige elselskaber for at finde det bedste tilbud.Tjek binding og vilkår
Kontroller om du har en bindingsperiode eller opsigelsesvarsel hos din nuværende udbyder. Læs også betingelserne for den nye elaftale grundigt.Tilmeld online
Når du har valgt et nyt elselskab, tilmeld dig online. Den nye udbyder håndterer opsigelsen af din gamle aftale, og skiftet tager typisk 14-30 dage.
Skift el blandt de mest populære elselskaber på FindEnergi
Er du i tvivl om, hvilket elselskab du skal skifte til? Nedenfor har vi samlet en oversigt over de mest populære elselskaber på FindEnergi lige nu.
- Populær
- Månedsafregning
- Fremragende kundeservice
- Ingen abonnement eller binding
- Mest tilfredse kunder 2024
- 1. plads i EPSI undersøgelsen 2024
- Månedlig betaling
- Fast årlig Coop-bonus
- Billigste variable på FindEnergi
- El til børspris + 4 øre/kWh
- Ingen binding og gratis oprettelse
- 0 kr. i abonnement
- Nem og billig elaftale
- Kun 10 kr. i abonnement
- Ingen binding
- Gratis Energibesøg
- Billigste variable på FindEnergi
- El til børspris + 4 øre/kWh
- Ingen binding og gratis oprettelse
- 0 kr. i abonnement
- Mest tilfredse kunder 2024
- 1. plads i EPSI undersøgelsen 2024
- Månedlig betaling
- Fast årlig Coop-bonus
- Nem og billig elaftale
- Kun 10 kr. i abonnement
- Ingen binding
- Gratis Energibesøg
- Populær
- Månedsafregning
- Fremragende kundeservice
- Ingen abonnement eller binding
Du har altid 14 dages fortrydelsesret
Vidste du, at du som privatperson har 14 dages fortrydelsesret? Når man skifter til et nyt elselskab, som man ikke har haft erfaring med tidligere, kan der være en vis utryghed forbundet med skiftet.
Ifølge lovgivningen har du ret til at annullere kontrakten hos dit nye elselskab indenfor 14 dage, hvis du har fortrudt dit valg. Du er dermed ikke endegyldigt bundet af kontrakten, hvilket skaber en større tryghed, når du skal skifte elselskab.
Skift til grøn gnergi
Grøn energi er et populært valg for dem, der ønsker at tage et miljøvenligt valg uden at gå på kompromis med deres elforbrug. Her er hvad du skal vide, hvis du overveje at skifte elselskab til en udbyder med grøn strøm:
- Miljøvenlig strøm: Grøn energi kommer fra vedvarende energikilder som vindmøller og solceller. Selvom strømmen i stikkontakten er den samme, støtter du en mere bæredygtig fremtid ved at vælge grøn energi.
- Strømmen bliver blandet: Strømmen leveres gennem et fælles elnet, hvilket betyder, at du ikke nødvendigvis kun får grøn energi. Du kan dog vælge en leverandør, der primært køber strøm fra vedvarende kilder.
- Læs det med småt: Ikke alle elselskaber leverer 100% grøn energi, selvom de markedsfører sig som miljøvenlige. Sørg for at undersøge, hvor stor en del af deres energi der faktisk kommer fra vedvarende kilder.
- Klimavalg: Mange selskaber tilbyder forskellige grader af grøn energi, klassificeret fra A til C, hvor A har den mest positive miljøpåvirkning. Vælg det produkt, der passer bedst til dine miljøkrav.
Husk på grunden til at skifte slleverandør
Uanset om det er for at spare penge, tage et miljøvenligt valg, eller bare finde en mere bekvem løsning, er der mange gode grunde til at overveje et skift. Overvej dine prioriteter og vælg en leverandør, der matcher dine behov.
Hold øje med markedet inden du skifter el
Selvom du ikke ønsker at skifte elleverandør lige nu, kan det være en god idé løbende at holde øje med markedet. Der kan pludselig dukke et tilbud op, der passer perfekt til dit forbrug, budget og miljøansvar.
Kontakt os, hvis du har spørgsmål vedr. skift af elselskab
Vi forstår godt, at det kan være forvirrende at finde ud af, hvilket elselskab man skal skifte til. Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi sidder nemlig altid klar til at hjælpe dig på rette vej. Du kan kontakte os på [email protected] eller 50 37 52 87.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan man skifte elselskab med det samme?
I princippet tager det ikke mere end et par minutter at skifte elselskab. Du skal blot finde et elselskab, som du ønsker at skifte over til, også tilmelde dig som kunde hos dem. Dog bør du først undersøge, hvorvidt du er bundet af en bindingsperiode hos dit nuværende elselskab.
Hvordan kan jeg skifte elselskab?
Det er faktisk meget simpelt at skifte elselskab. Du skal blot tilmelde dig som ny kunde hos det elselskab, som du ønsker at skifte over til – også sørger de for alt det praktiske i forbindelse med overflytningen.
Hvad kan jeg spare ved at skifte elselskab?
Når du skal undersøge, hvor meget du kan spare ved at skifte elselskab, skal du sammenligne den samlede pris pr. kWh blandt elselskaberne. På FindEnergi.dk kan du hurtigt og nemt sammenligne elaftalerne, så du kan finde den bedste elaftale.
Har du set vores liste med:
De bedste elselskaber →
Vi har testet en lang række elselskaber, så du kan vælge det bedste til dine præferencer
De billigste elselskaber →
En samlet liste over de elselskaber, som vi oplever er de billigste over tid