solenergi

Solpaneler – Hvad koster solpaneler?

Få svar på alle dine spørgsmål om solpaneler, herunder priser pr. m2, hvilke typer der findes og alle fordele og ulemper ved solpaneler. 

Indholdsfortegnelse

Strømkilder som solpaneler bliver mere og mere populære, i takt med at flere og flere mennesker gerne vil bidrage til at reducere CO2-aftrykket – og ikke mindst spare penge i længden. Solpaneler, også kaldet solceller, er en nem strømkilde med mange fordele. De reducerer blandt andet dit CO2-udslip og dine udgifter. De placeres på taget, og du kan blandt andet få dem til hus, sommerhus og kolonihavehus. Du har mange muligheder.

Solpanelerne er en stor investering, men de kan holde i mindst 30 år, så du skal heldigvis kun bruge penge på dem en enkelt gang. Derfor er de værd at investere i. Lige her kan du hente tilbud på solpaneler og sammenligne forskellige priser, inden du investerer.

Hvad er solpaneler? 

Solpaneler har celler, som kan indfange solstråler og herefter omdanne dem til energi. De bruger altså solens energi til at producere varme og strøm til boligen. Solpaneler og solceller er det samme. Den eneste forskel er, at solpaneler dækker over et samlet antal solceller. Tag et kig på billedet til højre, som forklarer forskellen på henholdvist solceller, solpaneler og solcelleanlæg

solcelleanlaeg

Hvilke typer solcellepaneler findes der? 

På det danske marked findes der idag, næsten kun solpaneler som baserer sig på silicium. Dette kan enten være monokrystallinske, polykrystallinske eller tyndfilmssolceller. De tre typer af solpaneler vil vi uddybe nedenfor. 

integreret solcelletag

Monokrystallinske solcellepaneler

Monokrystallinske solcellepaneler har celler, bagplade og ramme i sort, hvilket giver dem et diskret udseende. Denne type består af celler, som sættes på et metalgitter og bliver til et kontaktnet. Cellerne bliver så lagt imellem ét plastlag og ét glaslag eller to glaslag. Du kan få monokrystallinske solcellepaneler med bypass-dioder, som sikrer, at panelerne effektivt kan producere strøm, uanset om fugleklatter eller skygger spærrer for solen. 

Monokrystallinske solcellepaneler har derfor den højeste virkningsgrad og er, i hvert fald på dét punkt, de bedste solpaneler. De har en ydelse på 270-330 Wp og vejer kun op til 19 kilo. Levetiden på disse er mindst 30 år. Bor du i et byområde, er disse perfekte, da de ikke fylder meget. I Danmark er der flest monokrystallinske solcellepaneler, da de er mest stilrene og diskrete.

Polykrystallinske solcellepaneler

Polykrystallinske solcellepaneler er typisk mørkeblå i farven, men du kan indfarve dem til din foretrukne farve. Indfarvningen gør dog solpanelernes virkningsgrad lavere. Virkningsgraden hos polykrystallinske celler er lavere end den hos monokrystallinske celler. Omvendt har polykrystallinske celler flere siliciumkrystaller end de monokrystallinske celler. 

Krystallerne gør overfladen levende, da de kaster lyset tilbage på forskellige måder. Polykrystallinske celler har paneldimensioner på 1640×992 mm. Fordelen ved disse er, at de har en levetid på mindst 30 år, er billige og vejer op til 19 kilo. De er ideelle til solcelleparker og større husstande. 

Tyndfilmspaneler

Tyndfilmspaneler er de nyeste solpaneler på markedet. De er lavet af tyndfilm, som giver panelet et pænt ensartet og mat udseende. De er effektive selv på gråvejrsdage. Ifølge mange leverandører er tyndfilmspaneler mere effektive i gråvejr end de monokrystallinske. Tyndfilmspaneler har også en lang levetid på mindst 30 år, men typisk er levetiden 35-40 år. 

Hvilket solcellepanel skal jeg vælge? 

Dit valg af solpanel afhænger af dit tag, dit elforbrug, og hvilket visuelt udtryk du ønsker. Før du køber et panel, er der en række ting, som du skal have styr på. Det vigtigste er at finde ud af, om dit tag kan holde til det. Du kan derfor med fordel få en autoriseret montør til at undersøge huset, så du kan finde ud af, om dit tag kan bære den mængde af solceller, som du har brug for.

Ønsker du et diskret og afdæmpet udtryk, kan du med fordel vælge et monokrystallinsk- eller tyndfilmspanel. Er du mere til farver, kan du vælge et polykrystallinsk solcellepanel og indfarve det i din ønskede farve. 

Det er vigtigt, at du vælger solpaneler, der har en størrelse, som passer til husets elforbrug. Sådan sikrer du dig, at anlægget kan dække forbruget. Er dit årlige forbrug på fx. 6.000 kWh, men opvarmer du din garage med en varmepumpe eller elvarme, skal du ikke nødvendigvis have et solcelleanlæg på 6.000 kWp. 

Når det kommer til levetid, er det lige meget, om du vælger monokrystallinske-, polykrystallinske- eller tyndfilmspaneler. De har nemlig alle en levetid på op til 40 år og god ydeevne. 

 

Find priser på solpaneler 

Det kan være svært at sige, hvad solceller helt nøjagtigt koster, da prisen afhænger af forskellige faktorer. Jo dyrere de er, jo mere elektricitet kan de producere. Det betyder, at du kan spare flere penge på din elregning. Indhent tilbud lige her på siden, hvis du gerne vil have et bedre overblik over, hvad solceller koster, og hvis du gerne vil sammenligne priser.

Hvad koster solpaneler? 

For et almindeligt parcelhus er gennemsnitsprisen omkring 70.000 kr., men priserne er faldet meget de sidste 10 år, så de bliver mere og mere konkurrencedygtige. Solceller er en god investering, da de har en levetid på 30 år, og du kan tilbagebetale dem i løbet af 10 år. Det vil sige, at du kan få gratis strøm i 20 år.

 

Overblik over priser på solpaneler her

Dit forbrug vil være den afgørende faktor, når det kommer til prisen på solpanelerne. Jo større dit forbrug er, jo større et behov effekt på solcellepanelerne. Derudover har arealet på din bolig også indflydelse på prisen. 

I nedenstående kan du danne dig et overblik over priser på solpaneler ud fra dit forbrug og priser pr. m2.
 
 

Solpanel priser

Forbrug i kWh Solpanel størrelse kW Pris på solpaneler Areal (m2)
1.000 - 2.500 kWh
1-2 kW
25.000 - 40.000 kr.
6 - 15 m2
2.500 - 5.000 kWh
2 - 4 kW
40.000 - 60.000 kr.
15 - 25 m2
5.000 - 7.000 kWh
4 - 6 kW
100.000 - 120.000 kr.
25 - 35 m2
7.000 +
6 - 12 kW
120.000 - 170.000 + kr.
35 - 90 + m2

Mulighed for at sælge din overskydende strøm

Når dine solpaneler er tilsluttet det offentlige elnet, kan du sælge den overskydende strøm, som du ikke selv bruger. Du bliver aflønnet hver gang, der er andre, som bruger strømmen. Du må tjene 7.000 kr. om året uden at betale skat.

For at du kan sælge din strøm, skal du have en produktionsleverandør, som kan aftage strømmen. I Danmark finder du følgende produktionsleverandører:

Hvordan virker solpaneler? 

Solpaneler er en samling af solceller, som producerer elektricitet. Når solstråler rammer panelernes overflade, omdannes sollyset til strøm. Der opstår elektrisk spænding mellem cellens for- og bagside. 

Der er en halvleder af silicium i selve solcellen. Her kan strømmen kun gå én vej. Det vil sige, at panelets elektroner kun bevæger sig i én retning, når de får energi. Dermed skabes der elektrisk strøm, som er ensrettet.

Jævnstrømmen, som solcellerne producerer, kan først bruges i stikkontakten, når den er omdannet til vekselstrøm. Det er en inverter, der kan omdanne jævnstrømmen til vekselstrøm. Invertereren placeres i nærheden af elmåleren inde i boligen. 

Solpaneler virker også, når det er overskyet 

Solceller holder ikke op med at producere strøm, når det fx er overskyet. Direkte sollys er nemlig ikke nødvendigt for at producere strøm, men solcellerne er bare mest effektive, når solen rammer dem direkte. For eksempel ligger 75 % af produktionen i sommerhalvåret, men heldigvis virker solcellerne også om vinteren, og når solen ikke er fremme.

 

Fordele ved solpaneler 

Der er en række fordele, som du kan nyde godt af, når du investerer i solceller:

  • Du reducerer dit elforbrug og sparer derved penge med solceller. Solpaneler producerer el, som er gratis for dig. Du kan derfor med fordel udnytte din gratis el ved fx at bruge vaskemaskinen og opvaskemaskinen midt på dagen, når solcellerne producerer mest strøm. Har du en batteribank, kan du bruge mere af din oplagrede strøm, da batteriet gemmer strømmen, så du kan bruge den om aftenen. Så bliver du dobbelt så selvforsynende.  
  • Du reducerer dit CO2-udslip. Solceller er en af de reneste energikilder. Du kan spare naturen for 2,7 ton CO2 om året, hvis du fx forbruger 5.000 kWh årligt.
  • Du øger din boligværdi. Din bolig vil stige i værdi, da den bliver mere modstandsdygtig over for fremtidige prisstigninger på el, hvilket gør din bolig mere attraktiv. 
  • Du kan sælge den overskydende strøm. Du kan tjene penge på at sælge den strøm, som du ikke selv bruger.
  • Der er strømproduktion året rundt. Solceller producerer strøm, uanset om det er sommer eller vinter, og uanset om der er skyer eller sol. De producerer bare mere strøm om sommeren. 
Fordele ved solpaneler Ulemper ved solpaneler
Du sparer penge
Store investeringsomkostninger
Du reducerer dit Co2 udslip
Det kan være svært at finde den rette placering
Forsøger boligens værdi
Er mindre effektive i vinterhalvåret
Mulighed for at sælge overskydende strøm
Ikke alle finder solpanelerne særlig kønne
Mulighed for at producere strøm året rundt
Passer ikke til alle typer boliger

Ulemper ved solpaneler

Den helt klare ulempe er, at der er store investeringsomkostninger forbundet med solceller. Du skal dog heldigvis kun lave én stor førstegangsinvestering, da solceller kan holde i lang tid og ikke har yderligere omkostninger. Efter 3-4 år vil du desuden, på grund af besparelser på udgifter, have indtjent dine penge igen. 

En anden ulempe er, at der kan være begrænsninger i forhold til at finde den helt rigtige placering. Solcellerne skal nemlig helst placeres i lyse områder, hvor der er størst mulighed for direkte sollys.

Sådan vælger du den korrekte placering af dine solpaneler 

Der er mange mennesker, der synes, at solceller gør huset grimt, og derfor kan det være vanskeligt at placere dem. Derfor undgår de helt at investere i solceller, eller de vælger måske i stedet at investere i solceller, som har en indbydende farve. Men her er det vigtigt at understrege, at farverne har en indflydelse på solcellernes ydeevne. 

Placerer du solcellerne korrekt på taget, sikrer du dig, at de har den korrekte ydeevne. Fx bør du placere dem på husets tag, så de har en hældning på 45 grader og vender mod syd. Taget skal kunne understøtte mængden af solceller, som du behøver for at dække dit behov. Et almindeligt hus bruger fx et anlæg på 6 kWh. 

Derudover skal du sikre dig, at der ikke er høje træer og bygninger, der skygger. Når solpanelerne får direkte sollys, kan de nemlig producere strøm mest effektivt. Du kan med fordel tjekke din kommunes lokalplan for at sikre, at der i fremtiden ikke kommer bygninger, som kan skygge for solen.

Solceller fungerer også til sommerhus og kolonihavehus. Her kan du med fordel bruge solceller til opvarmning af vand i boligen.

Du kan også placere solpaneler på din bil, båd eller pool. Fx har solpaneler til bil typisk en effekt på 100 W og en spænding på 12 V. De kan også nemt foldes sammen og transporteres. 

Få tilbud på solpaneler 

Lige her på siden kan du indhente tilbud og skabe dig et overblik over dine muligheder. Solceller er en stor investering, og derfor gør du klogt i at undersøge markedet, sammenligne priser og informere dig om dine muligheder. På den måde kan du sikre dig, at du træffer gode valg, når du skal investere i solceller, så du undgår at fortryde dit køb og spilde dine penge. Indhent derfor tilbud her, og find billige solpaneler.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad er forskellen på solceller og solpaneler?

Solceller og solpaneler er det samme. Solpaneler er bare en samling af flere solceller.

 

Virker solpaneler om vinteren?

Ja, det gør de. De virker året rundt, uanset vejrtype. De virker dog bare bedst om sommeren og i dagtimerne, når der er mest sol.

 

Hvad koster solpaneler til et hus?

Gennemsnitsprisen ligger omkring 70.000 kr. Det afhænger dog meget af størrelsen af solpanelerne samt hvilket forbrug, de skal kunne dække.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.