Elafgift – Hvad betaler vi i afgift på el?

Indholdsfortegnelse

Du har formentlig allerede stiftet bekendtskab med elafgiften, som er en fast del af din elregning. Elafgiften er en afgift på strøm, som bliver opkrævet hos alle danskere. Men hvorfor betaler vi elafgift i Danmark? Og hvor meget betaler vi? Det kan du læse meget mere om lige her.

 

Hvorfor betaler vi elafgift i Danmark?

Elafgiften blev indført for at få os til at bruge mindre strøm og blive bedre til at spare på den. Det handler i bund og grund om at reducere energiforbruget og CO2-udledningen. Elafgiften er en del af Danmarks plan for at gøre energiforbruget mere miljøvenligt og mindske vores påvirkning på klimaet.

Danmark har en af de højeste elafgifter i Europa

Vidste du, at Danmark er et af de lande i Europa, som har den højeste afgift på strøm? Ifølge data fra 2024, har Danmark en elafgift på 76,1 øre pr. kWh eksklusiv moms, hvilket svarer til 95,1 øre pr. kWh inklusiv moms – og det er en af de højeste afgifter blandt landene i Europa.


Hvis vi sammenligner elafgiften med de andre lande i Europa, har Holland den højeste elafgift i Europa efterfulgt af Danmark. Det viser en rapport fra Tax Foundation.

danmark har en af de hoejeste elafgifter i europa

Hvad er elafgiften i 2024?

Hvor meget betaler man i elafgift? Fra 1. januar 2024 er elafgiften i Danmark på 76,1 øre pr. kWh. Denne sats er en stigning fra de 69,7 øre pr. kWh, som var gældende i 2023. Afgiften kan variere over tid og ofte ser man, at afgiften på strøm ændres i løbet af året.

For en typisk dansk husstand med et årligt elforbrug på 4.000 kWh giver dette en årlig elafgift på cirka 3.044 kr. Dette er en stigning på 256 kr. i forhold til det forrige år​.

 

Hvordan beregnes elafgiften?

Strømafgiften beregnes ud fra det samlede elforbrug i en husstand, og pålægges som en fast sats pr. kWh af den forbrugte strøm. Nedenfor har vi beregnet et eksempel, som viser, hvordan elafgiften bliver beregnet.

 

Eksempel på Beregning

Hvis en husstand bruger 4.000 kWh om året, beregnes elafgiften således:

  • Elafgift = Forbrug i kWh * elafgift pr. kWh
  • Elafgift = 4.000 kWh * 76,1 øre pr. kWh = 3.044 kr. 

Det betyder, at en husstand med et årligt forbrug på 4.000 kWh, betaler ca. 3.044 kr. i elafgift om året. Dette beløb lægges til den samlede elpris, som også inkluderer andre elementer som tariffer, transportafgift, og moms.

Historisk udvikling af elafgiften – Se satser på elafgiften gennem årene

Afgiften på strøm har ændret sig over tid, og typisk bliver den ændret flere gange i løbet af et år. Herunder kan du se en tabel, der viser elafgiftens satser eksklusiv og inklusiv moms for de seneste par år.

Periode 1/1 - 30/6 2022 1/7 - 30/9 2022 1/10 - 31/12 2022 1/1 - 30/6 - 2023 1/7 - 31/12 2023 1/1 - 31/12 2024
Elafgift inkl. moms
112,9 øre pr. kWh
95,4 øre pr. kWh
90,4 øre pr. kWh
1 øre pr. kWh
87,1 øre pr. kWh
95,1 øre pr. kWh
Elafgift ekskl. moms
90,3 øre pr. kWh
76,3 øre pr. kWh
72,3 øre pr. kWh
0,8 øre pr. kWh
69,7 øre pr. kWh
76,1 øre pr. kWh

Kilde: Skat.dk

Overstiger dit forbrug 4.000 kWh om året? Så kan du få reduceret afgiften

Hvis dit årlige strømforbrug overstiger 4.000 kWh om året, kan du være berettiget til reduceret elafgift. Ved reduceret elafgift får du “rabat” på elafgiften, hvilket betyder, at du ikke skal betale den fulde afgift på strøm. Satsen for den reducerede afgift er fastsat til 0,8 øre pr. kWh i 2024.

Har du set vores liste med:

bedste-elselskaber-ikon

De bedste elselskaber →

Vi har testet en lang række elselskaber, så du kan vælge det bedste til dine præferencer

billigste-elselskaber-ikon

De billigste elselskaber →

En samlet liste over de elselskaber, som vi oplever er de billigste over tid

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad er afgiften på strøm?

Hvor meget er afgiften på el? I 2024 er afgiften på el på 76,1 øre pr. kWh ekskl. moms. Det svarer til 95,1 øre pr. kWh inkl. moms.

 

Hvordan beregnes elafgiften?

Elafgiften er en fast sats pr. kWh, som bliver beregnet på baggrund af dit strømforbrug. I 2024 er elafgiften 76,1 øre pr. kWh ekskl. moms.

 

Kan man påvirke elafgiften?

Elafgiften i Danmark bestemmes af regeringen og godkendes af Folketinget. Det betyder, at almindelige borgere ikke selv har mulighed for at påvirke elafgiften.

 

Er der moms på elafgiften?

Ja, der er moms på elafgiften i Danmark. Momsen på elafgiften er 25%, hvilket betyder, at elafgiften er på 95,1 øre pr. kWh inkl. moms.

 

Stiger elafgiften igen?

Det er svært at svare på, hvorvidt elafgiften kommer til at stige eller falde i løbet i år. Hvis man kigger på udviklingen af strømafgiften, har den dog en tendens til at ændre sig i løbet af året, og vi kan derfor formentligt forvente, at den vil ændres sig i år også.

Skrevet af

Nicoline

Nicoline har mere end 3 års erfaring inden for elmarkedet. Hun varetager dagligt dialogen med vores samarbejdspartnere, elselskaberne og har derfor en omfattende indsigt i, hvad der foregår på elmarkedet. Hun samarbejder med nogle af Danmarks største energiselskaber, som f.eks. OK, NRGI og Nettopower og denne indsigt og ekspertise deler hun gavmildt med dig her på FindEnergi. Nicoline har også bidraget med over 100 artikler om energi, bæredygtighed og grøn livsstil, som du kan læse her på FindEnergi.dk og Elberegner.dk. Hun har hjulpet tusindvis af forbrugere med at træffe velinformerede beslutninger om energi og bæredygtighed. Hendes engagement i at levere nøjagtig og værdifuld information er bevist gennem hendes mange artikler, der er blevet godt modtaget af læsere og eksperter inden for området.
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.