salg af el fra solceller

Salg af strøm fra solceller

Vidste du, at du kan sælge overskudsstrøm fra solceller? Ikke nok med at du støtter den grønne omstilling i Danmark ved at investere i et solcelleanlæg, så kan det også være en fordel for din pengepung. 

Men hvordan fungerer salg af overskudsstrøm fra solceller? Og hvem køber strøm fra solceller? Det kan du læse meget mere om lige her.

Med krav om elaftale
Prisestimat pr. måned

0,00 kr.

Uden krav om elaftale
Prisestimat pr. måned

15,00 kr.

Afregning af din produktion time for time
Prisestimat pr. måned

23,00 kr.

Én regning på overskudstrøm og elaftale
Prisestimat pr. måned

18,75 kr.

Nem håndtering
Prisestimat pr. måned

21,00 kr.

Månedlig udbetaling
Vi samarbejder ikke med Andel Energi.
Prisestimat pr. måned

21,75 kr.

Norlys
Uden krav om elaftale
Prisestimat pr. måned

29,80 kr.

Uden krav om elaftale
Prisestimat pr. måned

33,00 kr.

Overstående er estimerede priser, som viser omkostningerne ved at sælge 100 kWh/ måned tilbage til elnettet. Hos alle leverandørerne får du elbørsens spotpris pr. kWh, som skifter hver time. 

Vær opmærksom på, at nogle leverandører tilbyder 0 kr. i månedligt abonnement, såfremt man skifter til en af deres elaftaler. Dette gælder hos Nettopower, Modstrøm, Norlys, NRGi og Andel Energi. 

Indholdsfortegnelse

Sælg strøm fra solceller tilbage til elnettet

Der er flere gode grunde til at investere i solceller. For det første er du med til at fremme den grønne omstilling i Danmark, hvilket er godt for miljøet og planeten. Derudover kan det også være særligt fordelagtigt for din økonomi, da du har mulighed for at sælge din overskudsstrøm fra solcellerne tilbage til elnettet.

Hvad får man for strøm fra solceller?

Din indtjening afhænger i høj grad af, hvilken leverandør, du sælger din overskudsstrøm til.

Afregningen foregår således, at du bliver afregnet efter den aktuelle spotpris, hvorefter din produktionselleverandør og Energinet trækker deres gebyrer fra dit salg af solcellestrøm.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at produktionselleverandørerne har forskellige priser for salg af solcellestrøm, hvilket betyder, at priserne kan variere mellem leverandørerne. Vi anbefaler derfor, at du sammenligner priserne, før du træffer dit endelige valg.

I tabellen længere nede på siden kan du se, hvad de forskellige produktionselleverandører opkræver i gebyr og månedligt abonnement.

hvad faar man for stroem fra solceller

Salg af solcellestrøm – Sådan gør du

Vidste du, at det er ret simpelt at sælge overskudsstrøm fra solceller?

Du bør som det første tage stilling til, hvilken leverandør  du ønsker at sælge overskudsproduktionen til – disse leverandører kaldes “produktionselleverandører”. Vi anbefaler, at du undersøger dine muligheder nøje, da der kan være stor forskel på, hvor meget de forskellige leverandører opkræver i gebyr for håndtering af handlen. 

Når du har fundet den rette leverandør, skal du indgå en såkaldt produktionsaftale, som giver dig mulighed for at sælge strømmen fra dine solceller. Du skal blot kontakte den ønskede leverandør ved at klikke på knappen “Gå til udbyder” i vores sammenligningsoversigt øverst på siden. 

Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at for at kunne sælge din overskudsstrøm tilbage til elnettet, skal du være registreret som strømproducent. Hvis du er usikker på, hvordan du registrerer dig, kan din valgte produktionselleverandør hjælpe dig.

salg af solcellestroem

Hvilke elselskaber køber strøm fra solceller?

Hvem kan man sælge strøm til? Når du skal sælge strøm fra dine solceller, er der flere produktionselleverandører at vælge imellem. Du bestemmer selv, hvilken leverandør, du ønsker at sælge din overskudsstrøm til.

Da priserne for salg af solcellestrøm som sagt kan variere mellem leverandørerne, anbefaler vi, at du sammenligner dine muligheder, før du indgår en produktionsaftale.

Disse elselskaber køber strøm fra solceller:

  • Energi Fyn
  • Andel Energi
  • Energy Nordic
  • Modstrøm
  • Vindstød
  • Nettopower
  • Jysk Energi

Produktionselleverandører i Danmark og deres priser

Nedenfor finder du en oversigt over produktionselleverandører i Danmark, som er de elselskaber, der køber strøm fra solceller. Tabellen viser også, hvad de forskellige elleverandører opkræver i tarif og abonnement.

Leverandør Balancetarif* Abonnement/md.
Energi Fyn
3,75 øre/kWh
15 kr.**
Andel Energi
3,75 øre/kWh
18 kr.
Energy Nordic
3,00 øre/kWh
18 kr.**
Modstrøm
5,00 øre/kWh
10 kr.
Vindstød
1,00 øre/kWh
0 kr.
Nettopower
4,00 øre/kWh
19 kr.
Jysk Energi
2,50 øre/kWh
21 kr.

*Balancetariffen er et gebyr, som produktionselleverandøren fratrækker din fortjeneste for håndtering af handlen. Energinet fratrækker også deres tarif fra din fortjeneste.

**Det kræver en aktiv elaftale hos leverandøren for at få en produktionsaftale.

Er der begrænsning på salg af el fra solceller?

Der er ingen begrænsning på, hvor meget strøm fra solceller du må sælge. Du skal dog være opmærksom på, at der findes en skattefri grænse.

Ifølge SKAT er de første 7.000 kr. af din indtjening skattefri. Tjener du mere end 7.000 kr., skal du betale 60% i skat af beløbet, der overstiger denne grænse.

Hvis du eksempelvis tjener 12.000 kr. på at sælge solcellestrøm, så skal du betale 60% i skat af de 5.000 kr., som overskrider grænsen.

Det er også vigtigt at vide, at den skattefrie grænse på 7.000 kr. gælder pr. person. Det vil sige, at et ægtepar kan tjene op til 14.000 kr., før de skal betale skat af deres indtjening fra salg af overskudsstrøm.

Hvilken afregningsgruppe tilhører du?

Hvis du planlægger at sælge strøm fra dine solceller, er det en god idé at undersøge, hvilken afregningsgruppe du tilhører.

De fleste produktionselleverandører tilbyder nemlig kun produktionsaftaler til solcelleejere i gruppe 2 eller 3. Som udgangspunkt er det ikke muligt at få en produktionsaftale, hvis du tilhører gruppe 6, da du dermed er underlagt aftagepligt. Du har dog mulighed for at opsige aftagepligten, hvorefter du frit kan skifte leverandør.

hvilken afregningsgruppe tilhoerer du

Bør man købe og sælge el hos samme udbyder?

Det kan ofte være en fordel at samle sin elaftale hos den leverandør, som man sælger sin overskudsstrøm til. Leverandørerne tilbyder nemlig ofte pakkeløsninger, hvor du kan få rabat ved at have både din el- og produktionsaftale samlet ét sted.

Nogle leverandører, såsom Energi Fyn og Energy Nordic, kræver desuden, at du har en elaftale hos dem for at kunne få en produktionsaftale.

Disse leverandører tilbyder særlige pakkeløsninger:

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan man sælge strøm fra solceller?

Ja, du kan godt sælge strøm fra solceller. Hvis du producerer mere solcellestrøm, end du kan forbruge, så kan du sælge overskudsstrømmen tilbage til elnettet. Her på siden kan du læse mere om, hvad du kommer i gang med at sælge strøm fra solceller.

 

Hvem køber overskudsstrøm?

Hvem køber strøm fra solceller? Du bestemmer helt selv, hvem du ønsker at sælge din solcellestrøm til. Du kan nemlig frit vælge mellem de forskellige produktionselleverandører i Danmark. Her på siden kan du se den fulde liste over leverandører til salg af solcellestrøm.

 

Hvad får man for solcellestrøm?

Det er forskelligt, hvad man får for at sælge strøm fra solceller – det afhænger nemlig af, hvilken leverandør du vælger. De forskellige leverandører har nemlig forskellige balancetariffer, og der er derfor forskel på, hvor meget de opkræver i gebyr for håndtering af salget af solcellestrøm.

 

Hvordan sælger man overskudsstrøm fra solceller?

Du skal blot finde den produktionselleverandør, som du ønsker at sælge din overskudsstrøm til. Derefter bliver du formentligt bedt om at udfylde en formular hos leverandøren, hvorefter du bliver afregnet for din overskudsstrøm løbende.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.