Hvilken varmekilde skal jeg vælge?

Indholdsfortegnelse

Boligopvarmning er vigtig for at sikre et behageligt indeklima i hjemmet. Der er flere forskellige varmekilder at vælge imellem, herunder olie, gas, el, og træpiller. 

Hvilken varmekilde man skal vælge afhænger af flere faktorer herunder pris, boligstørrelse, husets isoleringsevne, miljøpåvirkning og personlige præferencer. 

Det er vigtigt, at undersøge de forskellige muligheder og overveje ens egne behov og økonomi, før man træffer en beslutning om boligopvarmning.

dit-valg-af-varmekilde-afhaenger-af-flere-ting

Få prioriteret dine behov inden du skifter varmekilde 

Inden du skal vælge en ny varmekilde, er det en god idé at du kortlægger og prioriterer dine behov. For at finde frem til varmekilden, som passer bedst til din bolig, er det også vigtigt at du tager i betragtning hvilken varmekilde du skifter fra.

 

Disse ting spiller ind på på valget af varmekilde

  • Boligens størrelse og isoleringsevne: Det er vigtigt at vælge en varmekilde, der passer til størrelsen af boligen og dens isoleringsevne, da det kan påvirke varmeforbruget og økonomien.
  • Økonomi: Prisen på varmekilden, samt omkostningerne til installation og vedligeholdelse skal overvejes i forhold til ens budget.
  • Miljøpåvirkning: Hvis man ønsker at reducere sin CO2-udledning, kan det være en god idé at vælge en varmekilde med lavere miljøpåvirkning, såsom en varmepumpe
  • Personlige præferencer: Det er vigtigt at tage ens personlige præferencer med i overvejelserne, såsom om man ønsker en varmekilde, der er nem at bruge, eller om man ønsker at have en mere aktiv rolle i driften af varmekilden.
  • Tekniske krav: visse varmekilder kræver specifikke tekniske installationer, det kan være vigtigt at undersøge om ens bolig opfylder disse krav.

Er du i tvivl om, hvilken varmekilde du skal vælge, så læs med nedenfor.

hvilken-boligopvarmning-skal-jeg-vaelge

Flere skifter deres varmekilde til luft-til-vand varmepumper 

Ved at skifte fra et olie- til et luft-til-vand varmepumpeanlæg kan man typisk spare betydeligt på varmeregningen.

En varmepumpe bruger nemlig el i stedet for at brænde fossil energi af for at producere varme, hvilket er mere energieffektivt.

Din besparelse ved at vælge en varmepumpe afhænger dog af flere faktorer, såsom bygningens isolering, varmeforbruget og elpriserne.

  • En typisk besparelse kan være mellem 30-70% på varmeregningen.

En god idé kan være at undersøge, hvad det koster at installere en luft til vand varmepumpe  samt hvad man kan forvente at spare i drift og vedligeholdelse. Det kan du eksempelvis gøre ved at indhente 3 uforpligtende tilbud her

En anden mulighed for at få en varmepumpe, er at vælge at leje eller få den på abonnement. Dette kan være en god løsning for dem, som synes, det er for dyrt at få installeret en varmepumpe.

I stedet for at betale hele købsprisen på en gang, kan man betale et abonnementsgebyr hver måned eller over en længere periode. Dette gør det muligt at få glæde af de fordele, som en varmepumpe giver, uden at skulle investere en stor sum penge på én gang.

Du kan læse mere om varmepumper på abonnement her

Derudover kan det også være fordelagtigt at undersøge hvornår Varmepumpepuljen åbner igen, da der er offentligt tilskud til installationen af varmepumpen. 

Giver det mening at vælge jordvarme som varmekilde?

Jordvarme kan ligeledes give dig gode besparelser på varmeregningen. Jordvarme er en alternativ varmekilde, der bruger den energi, der findes i jorden til at opvarme en bygning. Det kan være en mere energieffektiv og bæredygtig løsning end traditionelle varmekilder som olie- eller gasfyr.

  • Jordvarme kan være op til 50% mere effektiv end traditionelle varmekilder. 

Jordvarme er ikke afhængig af olie- eller gaspriser, hvilket kan resultere i mere stabil varmeregning. Det kan dog være dyrere at installere end andre varmekilder, og derudover kræver det et større areal til installationen, hvilket kan være en ulempe i byområder eller hvis du har en mindre have.

Du læse mere om jordvarmeanlæg her, eller indhente 3 uforpligtende tilbud nedenfor. 

Naturgas er et bedre valg sammenlignet med andre fossile brændsler

Naturgas er et attraktivt valg som varmekilde, i hvert fald hvis man sammenligner med kul og olie, men det kategoriseres stadig som fossilt brændsel. 

Ved at vælge naturgas får du en varmekilde som er:

  • Miljøvenlig: Naturgas er en mindre skadelig energikilde end kul eller olie, da det genererer mindre og luftforurening, når det brændes.
  • Effektiv: Naturgas er mere energieffektiv end kul eller olie, hvilket kan resultere i lavere varmeregninger.
  • Økonomisk: Naturgas er desuden en mere økonomisk varmekilde sammenlignet med kul og olie. 

Det kan dog være værd at overveje en luft-til-vand-varmepumpe frem for et nyt naturgasfyr, da det typisk vil kunne give dig de bedste besparelser på lang sigt. 

Besparelser ved at skifte fra olie til naturgas

Hvad man kan spare ved at skifte fra olie til naturgas er afhængig af flere ting.

  • Typisk vil du dog kun spare op til 35% på varmeregningen ved at skifte fra oliefyr. 
  • Skifter du fra et ældre gasfyr, vil du typisk kunne opnå en besparelse på op til 20%.

Det er vigtigt at undersøge alle muligheder og tage omkostninger og fordele i betragtning, før man træffer en beslutning om at skifte varmekilde. Du kan læse mere om naturgas her.

Hvilken varmekilde er den billigste i installation? 

Priserne på installation af forskellige varmekilder kan variere afhængigt af flere faktorer, men her er et overblik over nogle gennemsnitlige priser for installationen af de forskellige varmekilder:

 

Priser på installation af forskellige varmekilder:

  • Luft-til-vand varmepumper: 80.000 – 100.000 kroner eller mere
  • Jordvarme: 100.000 – 200.000 kroner eller mere
  • Naturgas: 25.000 – 50.000 kroner eller mere
  • Oliefyr: 25.000 – 50.000 kroner eller mere
  • Træpiller: 25.000 – 50.000 kroner eller mere

Typisk vil det være billigst at få installeret et olie-, naturgas- eller træpillefyr, men det er kun, hvis man udelukkende ser på installationsomkostningerne. Det er dog vigtigt, at man ser købet af en ny varmekilde som en investering, der kan tjene sig selv hjem, hvis man ser det i et mere langsigtet perspektiv.

Hvilken varmekilde er billigst i drift? 

Driftsomkostninger for ovenstående varmekilder, kan ligeledes variere på baggrund af nogle af de tidligere nævnte faktorer. I nedenstående kan du få et generelt overblik og sammenligning af de forskellige varmekilder op imod hinanden.

  • Luft-til-vand varmepumper kan være op til 50% mere energieffektiv end andre varmekilder, hvilket kan resultere i lavere driftsomkostninger.
  • Jordvarme kan være op til 50% mere energieffektiv end andre varmekilder, hvilket kan resultere i lavere driftsomkostninger.
  • Naturgas kan være billigere end olie eller el, hvilket kan resultere i lavere driftsomkostninger.
  • Oliefyr kan være dyrere i drift end andre varmekilder som naturgas eller træpiller.
  • Træpiller kan være billigere i drift end olie eller gas, men det afhænger af prisen på træpiller.
  • Fjernvarme kan være billigere i drift end andre varmekilder, da det kan være billigere at producere

Boligopvarmning – husk at veje fordele og ulemper op mod hinanden

Valget af varmekilde er en vigtig beslutning, da det kan have en betydelig økonomisk og miljømæssig påvirkning på dit hjem.

Derfor er det vigtigt at undersøge alle muligheder og overveje fordele og ulemper op mod hinanden, inden man træffer en beslutning. 

Endvidere kan det også være fordelagtigt at undersøge om der er offentlige tilskud til installationen af varmepumpen, det kan gøre at det kan være en god investering. 

Du kan læse mere om Varmepumpe tilskud her

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad er det bedste alternativ til gasfyr?

Det bedste alternativ til gasfyr kan variere afhængigt af flere faktorer, men ofte kan en varmepumpe være et godt alternativ til gasfyr. Varmepumper er nemlig mere energieffektive, hvilket kan resultere i lavere omkostninger til varme.

Hvad er den billigste opvarmningsform?

Den billigste opvarmningsform kan variere afhængigt af flere faktorer, såsom energipriser, bygningens størrelse og isolering, men ofte kan en varmepumpe eller træpillefyr være den billigste opvarmningsform.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

FE-time-for-time
QR-PlayStore.png

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.