Hvad koster strøm – kWh pris

Indholdsfortegnelse

Når du modtager din elregning, kigger du måske oftest bare på det samlede beløb du skal betale. Men tænker du over hvad en kWh koster, og ved du overhovedet hvad betegnelsen kWh står for? Alt det gør FindEnergi.dk dig heldigvis meget klogere på her. 

Vi giver dig også indsigt i, hvad en kWh normalt koster, om du bruger flere kWh end gennemsnittet og hvordan du kan sænke din kWh pris.

Hvad er kWh og hvad betyder det?

Vi starter med det helt grundlæggende, nemlig at besvare spørgsmålene: hvad er kWh og hvad betyder kwh? 

kWh er forkortelsen for kilowatt hour. På dansk kilowatt-time. Definitionen på kWh er en smule teknisk, men det er en betegnelse for den mængde strøm, der bruges på én time. Elektricitet, altså strøm, måles i watt og er et udtryk for strømmens kraft eller effekt. Når man sætter ”kilo” foran watt angiver det 1000 watt.

En kW er altså elektricitet med en kraft på 1000 watt. Det er i sig selv et meget vidt begreb. Hvor kW er en effektangivelse, er kWh derimod en mængdeangivelse. Her står h’et for ”hour”, det engelsk ord for time. kWh angiver derfor, hvor mange kilowatt et apparat bruger på en time. Du har altså brugt en kWh, når du har brugt 1000 W over en time.

Udbud og efterspørgsel påvirker din pris pr kilowatt

Prisen på strøm varierer fra time til time henover døgnet. Ret simpelt kan man sige, at prisen på strøm afhænger af udbud og efterspørgsel. I Danmark er strømforbruget allerstørst hver dag mellem kl. 17-20. Det er her, mange kommer hjem fra job og skal lave mad, vaske tøj og se tv. Det er altså her, efterspørgslen er størst, og derfor er elprisen i dette tidsrum dyrest. Omvendt er strømmen billigst om natten, da efterspørgslen er lavere.

Hvad koster en kWh?

Det er svært at sige præcist, hvad 1 kWh koster. Som nævnt tidligere varierer prisen pr kWh døgnet rundt. En kWh er dyrest mellem kl. 17-20, især i vinterhalvåret, og billigst om natten. KWh prisen varierer også fra elselskab til elselskab. Og faktisk er det kun omkring 17 % af din elregning, du reelt selv har en indflydelse på. Grunden til det er, at prisen for en kWh består af fire egentlige udgifter:

  • Udgift til netselskabet. Netselskabet er det selskab, der transporterer strømmen i dit område. Den står for ca. 15-20 % af din elregning. Denne del er fast, og den har du ingen indflydelse på
  • Afgifter til staten. Denne post udgør ca. 40-45 % af prisen og er fast for alle. Den har du heller ingen indflydelse på.
  • Du betaler 20 % lovpligtig moms. Den har du selvfølgelig heller ingen indflydelse på
  • Udgifter til el-leverandør. Denne post udgør ca. 15-20 % af prisen. Det er her, du selv har mulighed for at påvirke prisen ved at vælge, hvilken elleverandør du benytter
hvad-koster-stroem

Se hvad 1-kWh koster på din adresse

Ved at bruge vores beregner, kan du finde ud af hvad du skal betale for 1-kWh på din adresse lige nu. 

Prisen på strøm 2022 i følge forsyningstilsynet

I forsyningstilsynets nyeste rapport fra 2022, koster en kWh i gennemsnit 3,21 kr. Prisen er inkl. afgifter, moms, netbetaling og PSO. Din elregning har en del faste udgifter, som du ikke selv er herre over. Derfor er det vigtigt, du er klar over, hvilke parametre du selv kan skrue på, så du har mulighed for at påvirke kWh-prisen på din elregning. Størrelsen på dit forbrug har også betydning for den endelig kWh pris. 

Har man et højt forbrug, vil prisen inkl. abonnementer typisk være lavere. Det skyldes at selve abonnementsbetalingen, vil blive fordelt på flere kWh, ved et højt elforbrug.

Hvor meget strøm bruger en person?

Ifølge Energistyrelsen bruger vi ca. 1.600 kWh pr. person om året. Dette er dog kun et gennemsnit og afhænger af en række faktorer. Bor du eksempelvis alene bruger du typisk flere kWh om året end en husstand med flere end én. Det skyldes, at uanset hvor mange der bor i en husstand, skal der bruges kilowatt på at køleskab, fryser, varmeapparater og lys stadig kører.

Hvis man derimod bor flere under samme tag, deles boligens samlede elforbrug ud på flere. Dit elforbrug afhænger også af, om du bor i lejlighed eller hus, og hvor mange kvadratmeter og elektriske apparater du har. Det siger næsten sig selv, at har du et større hus og flere elektroniske apparater, bruger du også mere strøm.

Energistyrelsen anbefaler, at vi ikke bruger mere end 1.000 kWh pr. person om året. Der er altså rum til forbedring hvad angår kWh forbruget, dette kan gøres ved at tænke over dit elforbrug, og hvornår du bruger de elapparater, du har til rådighed.

Hvor meget strøm bruger en husstand?

Hvor meget strøm din husstand bruger afhænger først og fremmest af, hvor mange personer I er i husstanden. En gennemsnitlig familie med to voksne og to børn bruger 4.500-5.000 kWh pr. person om året.

De største strømslugere i en husstand er de hårde hvidevarer og underholdningselektronik som tv og computer. Ved at skrue på forbruget af disse strømslugere, kan der være penge at hente. Det kan man eksempelvis gøre ved at købe hårde hvidevarer med et højt energimærke og slukke på kontakten til tv’et om natten, så det ikke står på standby.

stroem-forbrug-i-husstand

Sådan tjekker du dit eget kWh forbrug

Der er ingen forskel på kvaliteten af din strøm. Strøm er strøm, uanset hvor du får den fra. Derfor kan der være gode penge at spare, hvis du sætter dig ind i at beregne, hvor meget strøm du bruger.

Stort set alle husstande er i dag udstyret med en fjernaflæst elmåler. Det er derfor super nemt at gå ind på dit elselskabs hjemmeside og tjekke dit elforbrug. Mange elselskaber har desuden en app, hvor du time for time kan følge dit strømforbrug og tjekke, hvor meget strøm du har brugt sidste år, måned, uge, dag eller time. Og det kan vise sig at være time well spend. Hvis du regelmæssigt tjekker din husstands elforbrug, kan du spare helt op til 15 % om året på strøm.

Ved at være bevidst om dit elforbrug gør det dig helt automatisk mere opmærksom på at slukke lyset bag dig og slukke for standby-apparater. Derudover kan du holde øje med udsving i dit elforbrug. Hvis du har fået et nyt strømslugende apparat har du mulighed for at begrænse brugen af apparatet.

hvad-koster-stroem

Sådan får du billigere strøm, og en lavere kWh pris

Der er to måder, du kan få billig el på. Den ene er at sikre dig, at du har den billigste el-leverandør til dit behov. Der findes flere steder, hvor du kan finde priser på el og finde den elleverandør, der er billigst i det område, hvor du bor. 

Når du har fundet den elleverandør, der er billigst i dit område og i forhold til dit kWh-forbrug, kan du forholdsvist simpelt skifte til denne el-leverandør. Selve skiftet er gratis.

Udnyt at prisen på strøm er forskellig om dagen og om natten

Udover at have styr på dit elselskab skal du også kigge på dit forbrug. Som nævnt tidligere er prisen på strøm ikke den samme hele døgnet. Om natten er strømmen billigst, da efterspørgslen om natten er lavere og udbuddet stort set det samme. Derfor falder prisen. Udover at strømmen er billigere om natten, er den også grønnere. I Danmark er det kollektive strømforbrug nemlig indrettet sådan, at den grønne energi bruges først. Det vil eksempelvis sige strøm fra vindmøller, solceller og jordvarme.

Undgå spidsbelastningsperioderne og sænk din kWh pris

Du kan derfor få billigere el, ved at bruge mindre strøm i spidsbelastningsperioderne, som er fra kl. 17-20 og bruge mere strøm om natten. Det handler blot om, at du skal omlægge dine strøm vaner. Hvis du derfor omlægger dine vaner, så du bruger mindre strøm i disse timer og mere strøm om natten, er der helt klart penge at spare.

7 gode råd bedre energivaner og til en billigere pris pr kWh

Derudover er der en række gode vaner, du kan tillægge dig, som er gode for både dig og miljøet:

1. Fyld opvaskemaskinen helt op og vask på et koldere program. Ved at vaske på 50-55 grader frem for 65 kan du spare 15 % strøm

2. Drop tørretumbleren. Ved at bruge tørrestativet i stedet for tørretumbleren kan du spare penge på tøj tørringen

3. Oplad elbilen om natten. Elbiler bliver mere og mere populære i Danmark og med Regeringens mål om, at der skal være en million elbiler på de danske veje i 2030, tyder alt på, at det også bliver mere fordelagtigt og nemmere i fremtiden

4. Drop standby-strømmen. En typisk familie bruger i gennemsnit 400 kWh om året på standby, hvilket svarer til omkring 800 kroner om åre

5. Find og udryd de værste strømslugere. Hvis du har en mistanke om, at et af dine apparater bruger uhensigtsmæssigt meget strøm, kan du mange steder låne et sparometer. Med et sparometer kan du måle elforbruget af enkelte apparater og dermed blive klogere på dit elforbrug

6. Reducer dit forbrug når du laver mad. Der er flere måder du kan sænke forbruget på i køkkenet og reducerer antallet af kWh. Når du koger grøntsager eller kartofler, bør vandet ikke mere end lige dække grydens indhold. 

7. Varmer du op med el-varme kan du sænke forbruget, ved at skue et par grader ned for temperaturen. Du bør dog aldrig have det koldere end 18 grader i din bolig, af hensyn til fugt i boligen. 

Ved derfor både at sikre, at du har den billigste el-leverandør til dit behov, ved at bruge mere strøm om natten og mindre i spidsbelastningsperioder og ved at omlægge dine strøm vaner, kan du sikre, at du får den billigste el.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster kwh?

Det kan være vanskeligt at sige, hvad en kwh helt præcist koster. Det afhænger nemlig af flere ting, men gennemsnitsprisen i 2022 er cirka. 3,21 kr. pr. kWh.

Hvor meget stiger strømprisen i 2022?

I 2022 ser vi rekord høje elpriser, hvilket er medvirkende til at elnetselskabernes tariffer også stiger. Husholdningerne rundt om i Danmark, kan derfor ser frem til at betalingen til el-distributionsnettet stiger med cirka 6,3 øre pr. kWh. Prisen pr. kWh er i 2022 steget med 48,82 øre/kWh, sammenlignet med 4 kvartal 2021. 

Hvad meget koster strøm?

Strøm bliver målt i kWh, og prisen pr. kWh prisen varierer meget fra elselskab. Der skal både betales udgifter til netselskabet, afgifter til staten, lovpligtigt moms og generelle udgifter til elleverandøren. Prisen på strøm er derfor svar at gøre konkret, da det varierer alt efter antal personer og generelt forbrug af diverse elapparater. 

Findenergi.dk er en annonceside

På Findenergi.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Findenergi er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.