Billig el

Danskerne har siden 2003 haft frit el valg, hvilket betyder at du selv har rigtig meget at sige i forhold til hvor billig el du skal have. Det koster heller ikke noget at skifte elselskab, dog skal du være opmærksom på at du nogle gange kan være bundet af en kontrakt i en vis periode. Så sørg for at tjekke op på dette, inden du skifter til en billigere el aftale.

Sådan får du billig el

Der er mange danskere, der ikke tager stilling til hvilken billig elleverandør de bruger, fordi de bare bruger dem der bliver givet til dem. Derfor går de glip af muligheden for at spare penge på deres elregning, og det er en skam når muligheden nu er der. Der er god mulighed for at få en billig el aftale, da der er mange elleverandører i Danmark, som alle gerne vil have dig som kunde. Det stiller dig som forbruger, stærkt i jagten på billig el.

Sammenlign elselskaberne og få billig el

Hvis du gerne vil have billig el, er det en god ide at sammenligne de billigste elselskaber 2021, for at se hvem der kan tilbyde dig den bedste løsning lige nu.

Du kan starte med at søge på billig el på nettet, og finde ud af hvilke udbydere der findes, og hvem der er aktive i dit område, måske er det Norlys du skal gå efter, måske er det OK, eller måske nogle helt andre.

Du kan også kontakte nogle af elselskaberne direkte, for at snakke om dit elforbrug og dine ønsker, men husk på at når du gør dette vil elselskaberne selvfølgelig prøve at få dig som kunde, og derfor vil de ikke være upartiske. Dette skal du selvfølgelig have med i tankerne når du begynder at sammenligne elpriser.

Priser på billig el

Der findes som sagt rigtig mange elselskaber som du kan vælge imellem. Søger du efter billig el, vil der være rigtig mange muligheder for dig at vælge imellem. Står du overfor en at skulle flytte ind i et nyt hus eller en ny lejlighed, vil du helt automatisk blive tilknyttet et elselskab. Det er ofte det selskab de tidligere beboere har brugt. Dette betyder dog ikke at du ikke kan skifte til et andet selskab hvis du kan få en bedre elaftale. Det er du altid i din gode ret til.

Få billig el hos det rigtige elselskab

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i hvor du får de bedste elpriser 2021, for der findes utrolig mange elselskaber. I Danmark findes der ca. 45 forskellige selskaber som alle er tilgængelige for danskerne. Derfor findes der også mindst ligeså mange forskellige elpriser, hvilket kan virke forvirrende. Modsat kan man tænke det som en fordel, at der er mange muligheder for at finde sig en billig el pris.

Det kan godt betale sig, at bruge lidt tid på at sætte sig ind i hvordan du får den bedste pris på billig grøn el og almindelig el, så du kan få en billig elregning. Nogle af de mest kendte el udbydere er: OK, Norlys, Vindstød og NettoPower, så dem kan du jo altid starte med at tjekke ud.

Undersøg dit nuværende forbrug

Når du skal finde den billigste elleverandør, skal du først undersøge hvordan dit nuværende elforbrug er. Det kan du nemt finde ud af via din nuværende elleverandørs hjemmeside. Her kan du se hvor mange kilowattimer du har brugt det seneste år.

En husstand med flere personer bruger naturligvis flere kilowattimer, end et par uden børn, eller en der bor alene. Desto flere kilowatt du bruger om året, jo større besparelse kan du få, når du leder efter ny og billigere el-aftale.

kWh er den måleenhed man bruger når man snakker om elektricitet. Kilo betyder 1000, og watt dækker over den effekt et el apparat har. H´et dækker over det engelske ord hour som betyder time på dansk. En kWh svarer altså til at have et eldrevet apparat med 1000 kWh tændt i 1 time.

I gennemsnittet bruger en voksen dansker ca. 1600 kWh strøm om året. Dette tal er dog meget individuelt, fordi det afhænger af hvor meget el du bruger og hvilke elektriske apparater du har i din husstand. Husk på at alle dine el produkter tæller med, og nogle apparater bruger mere el end andre.

En billig kWh pris betyder ikke nødvendigvis billig el

Husk også på at elaftalen ikke udelukkende handler om kWh-prisen. Der er flere faktorer der spiller ind, når du skal finde en billig el-leverandør. Du skal nemlig også tjekke abonnementsprisen og eventuelle gebyrer, da disse beløb også skal tælles med når du skal sammenligne elselskaber. En stor del af elprisen består af udgifter til staten som du ikke kommer udenom, lige meget hvilket selskab du vælger.

Det er også en god idé, at være opmærksom på, at mange elselskaber kører med introduktionstilbud og derfor vil de have en billig elpris de første 3-6 måneder. Vær opmærksom på at tjekke, hvad prisen er efter introduktionstilbuddet.

Det er derfor ikke nok, blot at kigge på kWh prisen for at være sikker på at du har fundet en billig el.

Er fast eller variabel el bedst?

Der findes typisk to typer indenfor el-aftaler; fast og variabel. Ved den faste aftale er der en bestemt kWh-pris i en bestemt periode (typisk 12, 24 eller 38 måneder), og med den variable aftale svinger prisen alt efter hvor prisen ligger på el-markedet.

Det er præcis samme strøm du får gennem din stikkontakt om du vælger det ene eller det andet, men det kan have betydning for om du får en billig elregning. Du kan forhøre dig hos de forskellige elleverandører, og få en anbefaling ud fra dit elforbrug. Det kommer nemlig meget an på hvor stort et elforbrug du har, hvilken type du skal vælge.

Fordelen ved en fast el-aftale: 

 • Du ved hvad du din pris for kWh er, og derfor ved du nogenlunde hvad din månedlige pris vil være.
 • Der er ikke risiko for pludselige prisstigninger.
 • Du kan vælge at fastlåse din aftale når prisen er lav.

Ulemper ved fast el-aftale:

 • Hvis prisen på markedet falder, falder din pris ikke.

Fordele ved en variabel el-aftale:

 • Hvis elprisen falder, så falder din kWh-pris også, og du sparer penge.
 • Det er typisk en lavere pris end den faste aftale.
 • Mulighed for stor besparelse når prisen er lav.

Ulemper ved en variabel el-aftale:

 • Prisen kan udvikle sig, og du ved ikke hvordan, derfor kan det pludselig blive dyrere.
 • Du ved ikke hvad din pris vil være pr. måned.

Få billig el om natten

Den el du bruger om natten kommer primært fra vedvarende energikilder. Vedvarende energi betyder at det kommer fra naturlige ressourcer, såsom solceller og vindmøller. Generelt bliver der brugt langt mindre strøm om natten end der gør om dagen, fordi de fleste mennesker ligger og sover, så lyset er slukket, og der er ikke så mange der ser fjernsyn eller spiller computer.

Udbud og efterspørgsel bestemmer hvor billig el du får

El er billigere om natten fordi der er et mindre udbud, og det mærker du til hvis du har en aftale med en variabel pris. Så vil din pris nemlig falde om natten, fordi det generelle elforbrug ikke er så højt hvilket betyder at elnettet er mindre belastet. Så hvis du gerne vil have chancen for at mærke til dette natlige prisfald, så skal du vælge en variabel el-aftale. Du kan læse vores guide “er strøm billigere om natten” her.

Sådan tjekker du om du har billig el

Først skal du selvfølgelig finde ud af hvad din pris er, og hvad din aftale er. Derefter kan du begynde at sammenligne med andre selskaber, for at se om du rent faktisk har en billig elleverandør der tilbyder tilpas billig el, eller om det er tid til at finde en anden leverandør.

Du kan benytte ovenstående sammenligningsværktøj.
Her kan du sammenligne din nuværende pris, med de priser som andre elselskaber tilbyder. Du kan også få et overblik over hvem der tilbyder billig grøn el, hvis du går op i at leve miljøvenligt.

Hvis du gerne vil spare på dit elforbrug er der forskellige tiltag du kan tage. Eksempelvis skal du huske at slukke lyset når du ikke er i et rum, eller hvis det egentlig ikke er nødvendigt med tændt lys. En anden el-sluger er opladere. Vi oplader utrolig mange ting; mobiler, tablets, elektriske tandbørster osv. Hvis du husker at slukke stikkontakten når det ikke er nødvendigt at lade, så kan du også få en billigere elregning.

3 tips til billigere el

I timerne mellem klokken 17 og kl. 20 er el nettet belastet maksimalt. Det er her de fleste mennesker bruger mest el. Det er på dette tidspunkt der laves mad, vaskes tøj, ses fjernsyn, spilles computer og så videre. Fordi efterspørgslen er størst her, er prisen på el også højere her.

Der er flere måder du kan undgå at bruge ligeså meget strøm i denne ulvetime, så din elregning bliver billigere. Du kan:
Vente med at starte opvaskemaskinen til om natten hvor du har billigere el.

 1. Vente med at bruge din tørretumbler og din vaskemaskine til om natten.
 2. Sørg for at lade dine apparater op om natten, og sluk for stikkontakten i løbet af dagen.
 3. Hvis du gerne vil vide om du har et almindeligt elforbrug, eller om du bruger for meget, så kan du sammenligne dig med det gennemsnitlige for personer i samme boligsituation som dig.

Eksempelvis bruger en familie på 4, der bor i et hus på 200 m2, ca. 5000 kWh om året, men et par i en lejlighed på 75 m2, bruger ca. 2980 kWh om året. Man siger dog at de fleste mennesker altid har mulighed for at reducere sit elforbrug med minimum 500 kWh om året, og det handler meget om at tillægge sig selv gode vaner.

FAQ – ofte stillede spørgsmål 

Hvor køber man den billigste el?

Elpriserne varierer hele tiden, og derfor er det svært at svare præcis på. Det kommer også an på hvordan dit forbrug ser ud. Det er en god idé at bruge et online sammenligningsværktøj, da det giver dig et godt overblik over hvilken elleverandør, der tilbyder det billigste el til dig.

Hvad koster 1 kWh 2021?

Denne pris ændrer sig hele tiden, og styres af markedsprisen på den nordiske elbørs. Prisen varieres efter udbud og efterspørgsel. Vejret spiller også en rolle. Har der været meget regn og blæst er der stor elproduktion fra vand og vindmøllekraft, hvilket også har betydning for prisen. Gennemsnitsprisen for 1 kWh er i 2021 2,11 kr.

Hvad er en god pris på el?

Selvom der ikke er den helt store forskel fra de billigste elpriser til de dyreste, så løber det selvfølgelig op når man ser på hvad du kan spare på et helt år. En god elpris er individuelt, alt efter hvor stort dit elforbrug er, og hvilken type el aftale du har.

Hvilke el selskab er billigst?

Her er der flere ting der spiller ind og svaret er ikke sort på hvidt, da svaret kan ændre sig fra time til time. Dog er selskabet NettoPower lige nu er blandt det billigste selskab på markedet, hvis dit forbrug er op til 1800 kWh, altså lidt mere end en gennemsnitsdansker.

Hvor kan jeg købe el?

Der findes mange forskellige udbydere af el i Danmark. Ifølge Forsyningstilsynet var der 308 forskellige el-produkter at vælge imellem i 2020. Derfor er det altid en god ide at sammenligne de forskellige tilbud, så du får den bedste pris.